Гострий Китайський соус
Такий соус сподобається любителям перчинки, оцінять його і любителі більш прісних страв. Головне — не переборщити, додаючи його в салат. Необхідні наступні продукти:
- 2 ст л рисового вина (можна замінити сухим білим);
- 2 ст л соєвого соусу;
- 2 ст л рисового оцту;
- 1 год л меду;
- 2 сл л ріпакової олії (можна замінити оливковою);
- 1 перчик чилі;
- 1 год л кукурудзяного крохмалю;
- 30 р сиру тофу;
- 1 цибуля шалот.
На рапсовій олії обсмажити цибулю шалот і перчик чилі. Відправити їх з маслом в блендері, туди ж опустити всі інші інгредієнти і збити. Виходить досить щільний соус, який краще подавати в соуснику з крупно нарізаними овочами.
Вустерський соус
Вустерський соус — чудова заправка для овочів. Хоча процес досить трудомісткий, зробивши його один раз, ви напевно заберете цей рецепт в скарбничку улюблених. Такий соус можна тримати в холодильнику (в склі) досить тривалий період часу. Для приготування необхідно:
- 0,5 склянки соєвого соусу;
- 1 цибулина;
- 1 зубок часнику;
- 2 ложки яблучного оцту;
- 100 г цукру;
- 3-5 плодів тамаринду;
- 1-2 анчоуса;
- 3 ст л насіння гірчиці;
- 1 ч л перцю горошком, для більшого аромату краще використовувати суміш перців;
- 1 см кореня імбиру;
- 0,5 год л каррі;
- 0,5 ч. л. червоного меленого перцю;
- 0,5 год л гвоздики;
- 0,5 год л кардамону;
- паличка ванілі.
У каструлі змішати соєвий соус, яблучний оцет, цукор, тамаринд. Сюди ж налити 50 мл води і поставити на плиту, кип’ятити на повільному вогні 30 хв. У тарілці змішати карі і подрібнені анчоуси. Відправити в каструлю на плиті. Якщо рідина сильно википіла, додати ще 20-30 мл води. Поки рідина кипить, цибулю порізати, часник пропустити через прес і з іншими інгредієнтами скласти в марлевий мішечок. Цей мішечок опустити в банку і залити гарячою рідиною. Коли охолоне — поставити в холодильник настоюватися на тиждень. Після, мішечок гарненько віджати, а отриманий соус розлити в непрозорі пляшечки, заховати в холодильник на зберігання.