Соуси для салатів: прості і класичні рецепти соусів для салатів, соус для салату Цезар і Грецький, томатний і сирний соуси, рецепти салатних заправок на всі випадки життя

Хто не любить свята?! Смачні страви на столах, свіжа зелень, овочі. Але якщо їх приправити банальним майонезом, «звучати» страва не буде, вийде стандартний салат, якому гості не здивуються. А якщо замість майонезу до салату з свіжих овочів додати цікавий соус, то він, напевно, не залишиться непоміченим, господиня ж отримає масу компліментів на свою адресу. Напередодні свят для вас журнал «QuLady» зібрав найбільш популярні і смачні соуси для салатів. Беріть на замітку, пригощайте і балуйте рідних, друзів і близьких смачною їжею.

Соуси для салатів зі свіжих овочів

Салатний соус може змусити овочі заграти новими смаковими нотами. Правильно підібрані і приготовлені соуси можуть розкрити смак салату, перетворивши його в шедевр. Розглянемо, якими бувають заправки для салатів.

  • Легені. Як відомо, овочі та зелень – це не калорійна легка їжа, тому ідеальним доповненням до салату з них стане легка заправка, яка підкреслить їх смак. До легким заправках можна віднести класичні соуси на основі рослинних олій. У Франції їм присвоєно назву – вінегрет. Такий вінегрет зазвичай роблять з оцту 1/4 і 3/4 будь-якого рослинного масла, при цьому смак заправки «розбавляють» різноманітними спеціями. Оскільки на сьогоднішній день ми маємо доступ до величезної кількості різних оцтів та рослинних олій з усіх куточків землі, то кожен раз приготувати вінегрет в новій комбінації не складе особливої праці.
  • Щільні заправки. Якщо до овочів додати щільний соус, салат цілком може замінити основне блюдо. Ситні заправки робляться на основі жирних кисломолочних продуктів, яєць, горіхів. Такі соуси відмінно поєднуються з салатами, в яких присутня м’ясо чи морепродукти. До щільним заправкам відносяться: майонез домашнього приготування, італійський песто, соуси на основі сметани, вершків, йогурту. Дуже часто їх подають окремо до нарізної салату в соусницах, щоб кожен міг індивідуально присмачити порцію салату так, як любить саме він.
  • Екзотичні соуси. Останнім часом все популярнішими стають екзотичні заправки. Цінителі різних кухонь, намагаючись привнести щось своє, роблять дивовижні заправки на перший погляд не поєднаних продуктів. В основному широко використовуються соуси в китайському, індійському і японському виконанні. З ними салати з гострих або маринованих овочів, салати з рисом і сиром тофу, екзотичними морепродуктами і овочами стають незвичайними та оригінальними.
  • Соуси для солодких салатів. Звичайно, не можна забувати і про салатах, в які додають солодку нотку. Їх дуже люблять представниці слабкої статі. Для таких поєднань необхідна особлива заправка, яка об’єднає всі смакові відтінки воєдино.