Хто не любить свята?! Смачні страви на столах, свіжа зелень, овочі. Але якщо їх приправити банальним майонезом, «звучати» страва не буде, вийде стандартний салат, якому гості не здивуються. А якщо замість майонезу до салату з свіжих овочів додати цікавий соус, то він, напевно, не залишиться непоміченим, господиня ж отримає масу компліментів на свою адресу. Напередодні свят для вас журнал «QuLady» зібрав найбільш популярні і смачні соуси для салатів. Беріть на замітку, пригощайте і балуйте рідних, друзів і близьких смачною їжею.
Соуси для салатів зі свіжих овочів
Салатний соус може змусити овочі заграти новими смаковими нотами. Правильно підібрані і приготовлені соуси можуть розкрити смак салату, перетворивши його в шедевр. Розглянемо, якими бувають заправки для салатів.
- Легені. Як відомо, овочі та зелень – це не калорійна легка їжа, тому ідеальним доповненням до салату з них стане легка заправка, яка підкреслить їх смак. До легким заправках можна віднести класичні соуси на основі рослинних олій. У Франції їм присвоєно назву – вінегрет. Такий вінегрет зазвичай роблять з оцту 1/4 і 3/4 будь-якого рослинного масла, при цьому смак заправки «розбавляють» різноманітними спеціями. Оскільки на сьогоднішній день ми маємо доступ до величезної кількості різних оцтів та рослинних олій з усіх куточків землі, то кожен раз приготувати вінегрет в новій комбінації не складе особливої праці.
- Щільні заправки. Якщо до овочів додати щільний соус, салат цілком може замінити основне блюдо. Ситні заправки робляться на основі жирних кисломолочних продуктів, яєць, горіхів. Такі соуси відмінно поєднуються з салатами, в яких присутня м’ясо чи морепродукти. До щільним заправкам відносяться: майонез домашнього приготування, італійський песто, соуси на основі сметани, вершків, йогурту. Дуже часто їх подають окремо до нарізної салату в соусницах, щоб кожен міг індивідуально присмачити порцію салату так, як любить саме він.
- Екзотичні соуси. Останнім часом все популярнішими стають екзотичні заправки. Цінителі різних кухонь, намагаючись привнести щось своє, роблять дивовижні заправки на перший погляд не поєднаних продуктів. В основному широко використовуються соуси в китайському, індійському і японському виконанні. З ними салати з гострих або маринованих овочів, салати з рисом і сиром тофу, екзотичними морепродуктами і овочами стають незвичайними та оригінальними.
- Соуси для солодких салатів. Звичайно, не можна забувати і про салатах, в які додають солодку нотку. Їх дуже люблять представниці слабкої статі. Для таких поєднань необхідна особлива заправка, яка об’єднає всі смакові відтінки воєдино.