Як приготувати смачну підливу до рису з мяса, курки, овочів і фаршу: прості рецепти з фото
Підлива здатна надати насичений смак навіть самого прісної страви. Вона може бути м’ясною: тут вже можна віддати перевагу будь – якого виду- яловичині, свинині, баранині. Також — з додаванням курки, овочів, грибів, томату, або ж можна приготувати її вершковою. Випробуйте всі наведені нижче рецепти підлив і оцініть їх неповторний смак.
Як зробити смачну підливу до рису: загальні принципи
Якщо ви вибираєте курочку для приготування підливи, то краще віддайте перевагу її філейної частини — грудинці.
У багатьох поширених рецептах грибної підливи використовуються печериці, але в самий розпал грибного сезону скористайтесь свіжозібраними лісовими грибами. Підлива на їх основі вийде дуже ароматною — не те, що з магазинними.
Основними продуктами для овочевий підливи є: цибулю, моркву і помідори. Згодиться також томатний сік або на крайній випадок – томатна паста.
У величезній кількості рецептів підлив використовується борошно – саме вона дозволяє підливі загуснути до потрібної консистенції і придбати в’язку структуру.
Особливо ароматний вершковий соус можна приготувати з молочних продуктів: молока, сметани, вершків. Ще в таку підливу потрібно цибулина, невелика кількість води, борошно і спеції. Відразу подавати цю підливу не варто, нехай трохи настоїться і загусне.
Продукти для підливи до рісу
Рис з підливою легко і швидко готується, продукти для страви не вимагають великих матеріальних витрат. Можна готувати багато різних варіацій такого гарніру, і кожного разу отримувати новий, чудовий смак.
Єдиним нюансом стане те, що рис з підливою більше підійде для повсякденної їжі, до святкового столу його не подають.
Рис поєднується з багатьма продуктами:
будь-які види м’яса,
м’ясо птиці,
фарш,
гриби,
печінка,
овочі,
морепродукти.
Соус для підливи можна зробити з:
молочних продуктів,
майонезу,
соєвого соусу,
томатної пасти,
томатного соку,
бульйону,
води.
Якщо ви будете використовувати м’ясні продукти для підливи — спочатку їх помийте, поріжте на маленькі шматочки.
Овочі подрібніть довільно кубиками або на тертці.
Поки гарячий соус знаходиться в стадії приготування, подрібніть зелень і часник.
Дуже важливий момент: підлива повинна мати своєрідний пряний смак, в цьому допоможуть спеції:
куркума,
лавровий лист,
барбарис,
сухий або свіжий базилік.
Всі ці приправи використовуються також для приготування плову.
Заковика полягає у виборі і приготуванні самого рису.
Краще всього використовувати розсипчасті види рису – довгозернистий і пропарений, вони дуже прості у приготуванні.
Для початку ретельно промийте рис під водою — це позбавить його від непотрібної в’язкості надалі.
Щоб уникнути злипання рису, його необхідно варити в ємності з товстими стінками або казанку.
Об’єм води повинен лише трішки покривати крупу, солити і заважати рисову кашу можна тільки в самому кінці приготування.
Ці підказки допоможуть вам приготувати розсипчасте блюдо.
Підлива до рису без м’яса: універсальний рецепт
Це варіант дуже простий, але неймовірно смачною і ароматною підливи, вона перетворить ваш рис в соковите ласощі.
Злегка обсмажте на середньому вогні подрібнений цибулю, болгарський перець, печериці.
Додайте в сковороду невелику кількість томатного соку (приблизно 200 мл), і в два рази менше вершків.
Коли суміш закипить, всипте в підливу багато рубаною зелені – кріп, петрушку, молодий лук, кинзу.
Не зайвим буде додати до зазначених овочів кабачок, баклажан або моркву.
Урізноманітнити таку підливу можна дрібно нарізаним часником, гострим перцем і різними спеціями. При бажанні можна почати готувати підливу, використовуючи курку — так вона стане ще ситніше, або ж просто до томату долийте курячий бульйон.
Підлива до рису з м’ясом: фото-рецепт
Яловиче м’ясо вимийте і наріжте невеликими шматками, підсмажте до рум’яної скоринки на олії.
Моркву наріжте соломкою, цибулю – півкільцями, відправте овочі до м’яса і продовжуйте обсмажувати.
Посоліть і поперчіть весь вміст в сковороді.
Наріжте зелень і болгарський перець, киньте їх в каструлю. Ті інгредієнти, які обсмажувалися, теж перемістити туди і все перемішайте.
Окремо закип’ятити воду і додайте до овочів, рідина повинна покрити всі продукти.
Доведіть вміст каструлі до кипіння, додайте пару ложок томатної пасти.
Якщо використовуєте помідори (300 г) замість томатного соку, то протріть їх через сито.
Курочку посоліть, приправте і запаніруйте в борошні.
Потім обсмажте з усіх боків до рум’яності.
Поставте тушкувати на вершковому маслі (50 г) компоненти, зазначені в першому процесі.
Через кілька хвилин, відправте тушкуватися також перетерті помідори.
Коли томат тільки почне закипати – помістіть до нього підсмажені гомілки, вершки (4 ст л), лавровий лист, спеції і долийте води (1 склянка).
Тушкуйте підливу під кришкою десь півгодини, час від часу перевертаючи м’ясо з різних сторін.
Курячі гомілки можна замінити також частиною будь – грудкою або крильцями.
Рис з підливою з фаршу: рецепт з покроковими фото
Підлива з фаршу готується дуже швидко. На відміну від порізаних шматочків м’яса, час на обжарку витрачається набагато менше.
На рослинному маслі обсмажте фарш (500 г), вибирайте будь-м’ясний. Краще, звичайно, приготувати його самостійно, взявши шматок м’яса або курки, перемолоти на м’ясорубці, туди ж перемолоти свиняче сало. Можна і без сала, але з ним фарш вийде соковитіше.
Фарш приправте і посоліть, долийте трохи томату (200 мл) так, щоб він покривав обсяг м’ясного продукту.
Квасолю заздалегідь відваріть або ж візьміть консервовану (200 г). Тушкуйте під кришкою півгодини.
У самому кінці додайте до соусу часник і зелень, тушкуйте ще пару хвилин.
Овочева підлива до рісу
Овочева підлива з брокколі і болгарським перцем.
Поріжте кубиками овочі: болгарський перець (3 шт.), помідори (3-5 шт.), броколі або цвітну капусту розберіть на суцвіття.
Розігрійте на сковороді рослинне масло і обсмажте приготовані спеції, так вони віддадуть свій аромат ще інтенсивніше. Через кілька секунд відправте до них помідори і тушкуйте до м’якості.
Додайте до помідорів трохи води і овочі, що залишилися, тушкуйте до готовності.
За пару хвилин до вимикання посоліть підливу, вимкніть вогонь і посипте свіжою зеленню.
Броколі можна замінити брюссельською капустою.
Якість готового соусу безпосередньо залежить від якості підібраних овочів. Намагайтеся вибирати капусту з суцвіттями приблизно однакового розміру.
Брокколі та цвітна капуста повинні добре розвариться, можна навіть гасити спочатку тільки капусту, а потім додавати інші овочі.
Підлива з використанням заморожених овочів.
Якщо потрібно приготувати підливу вже дуже швидко, або зараз не сезон для деяких видів овочів, то скористайтеся замороженими.
У каструлі з товстим дном розігрійте масло. Викладіть в олія моркву (1 шт), порізану скибочками або соломкою. Не потрібно її сильно засмажувати, дочекайтеся тільки, поки вона розм’якшиться.
Покладіть кабачки і баклажани (по 200 г кожного виду) до моркви відразу після того, як вийняли їх з морозилки.
Обсмажте овочі 5 хвилин і додайте томатну пасту (2 ст л), готуйте все протягом хвилини.
Залийте овочі склянкою води, посоліть і приправте, покладіть 2 ст л цукру, щоб зберегти смаковий баланс. Можна вимкнути вогонь, овочева підлива готова.
Заморожені овочі перед готуванням не треба розморожувати, а слід готувати на великому вогні.
Ємність для приготування не накривайте кришкою, а помішуйте заморозку акуратно і не дуже часто. Інакше овочі пустять сік і втратять свою форму, а підлива буде нагадувати розварену кашу.
Прості рецепти смачною підливи до рису: томатна, вершкова, грибна
Томатна підлива до рісу
Цей варіант томатної підливи можна використовувати як повноцінний соус для рисового гарнір, а можна взяти за основу і додати до неї ще безліч інгредієнти: квасоля, кукурудза консервована, моркву та інші овочі.
Поріжте цибулину кубиками і обсмажте на соняшниковій олії пару хвилин до золотистого відтінку, потім додайте столову ложку томатної пасти і продовжуйте обсмажувати.
Столову ложку борошна розведіть водою (250 мл) до однорідного стану, розминаючи грудки.
Залийте приготованою рідиною цибулю, посоліть, додайте цукор, щоб за рахунок томатної пасти підлива не була надто кисла, інші спеції.
Як тільки з’являться перші бульбашки від закипання – можна вимикати.
При охолодженні підлива повинна загуснути.
Грибна підлива до рісу
Візьміть свіжі або заморожені гриби (500 г), обсмажте на розігрітій олії до випаровування вологи.
Тим часом натріть на тертці моркву і поріжте кубиками цибулю, додайте їх до грибів і смажте до золотистого кольору.
Одночасно з цим процесом займіться соусом: у іншій сковороді обсмажте столову ложку борошна до золотистого відтінку, розбавте її бульйоном або простою водою. Кількість використаної рідині буде залежати від того, яку густину підливи ви бажаєте отримати.
Слідом розведіть в підливі 2 ст л томатної пасти або стільки ж жирної сметани — все залежить від уподобань.
З’єднайте вміст обох сковорідок в одну, додайте приправи і тушкуйте ще кілька хвилин до загустіння.
Рис у вершковому соусі
Розтопити на маленькому вогні вершкове масло (2 ст л), потроху підсипати до нього борошно (1 ст л), рівномірно розмішайте до однорідного стану.
Безперервно помішуючи, влийте до попередніх продуктах молоко (150 мл) і вершки з високою жирністю (2 ст л).
Продовжуйте помішувати, поки густота не стане такою, як вам необхідно — це займе хвилин 10 від сили. Посоліть, додайте улюблені приправи в соус.
Раніше відварений рис (100 г) перемішайте з підливою, поставте на вогонь трохи нагріти блюдо, все готово!
Відварений рис сам по собі трохи сухуватий, тому вкрай важливо подавати його з підливою. Технологія приготування такого соусу не відніме багато часу, зате смак страви стане просто приголомшливим!