Підлива здатна надати насичений смак навіть самого прісної страви. Вона може бути м’ясною: тут вже можна віддати перевагу будь – якого виду- яловичині, свинині, баранині. Також — з додаванням курки, овочів, грибів, томату, або ж можна приготувати її вершковою. Випробуйте всі наведені нижче рецепти підлив і оцініть їх неповторний смак.
Як зробити смачну підливу до рису: загальні принципи
Продукти для підливи до рісу
Рис з підливою легко і швидко готується, продукти для страви не вимагають великих матеріальних витрат. Можна готувати багато різних варіацій такого гарніру, і кожного разу отримувати новий, чудовий смак.
Єдиним нюансом стане те, що рис з підливою більше підійде для повсякденної їжі, до святкового столу його не подають.
Рис поєднується з багатьма продуктами:
- будь-які види м’яса,
- м’ясо птиці,
- фарш,
- гриби,
- печінка,
- овочі,
- морепродукти.
Соус для підливи можна зробити з:
- молочних продуктів,
- майонезу,
- соєвого соусу,
- томатної пасти,
- томатного соку,
- бульйону,
- води.
Дуже важливий момент: підлива повинна мати своєрідний пряний смак, в цьому допоможуть спеції:
- куркума,
- лавровий лист,
- барбарис,
- сухий або свіжий базилік.
Всі ці приправи використовуються також для приготування плову.
Заковика полягає у виборі і приготуванні самого рису.
Краще всього використовувати розсипчасті види рису – довгозернистий і пропарений, вони дуже прості у приготуванні.
- Для початку ретельно промийте рис під водою — це позбавить його від непотрібної в’язкості надалі.
- Щоб уникнути злипання рису, його необхідно варити в ємності з товстими стінками або казанку.
- Об’єм води повинен лише трішки покривати крупу, солити і заважати рисову кашу можна тільки в самому кінці приготування.
Ці підказки допоможуть вам приготувати розсипчасте блюдо.
Підлива до рису без м’яса: універсальний рецепт
Це варіант дуже простий, але неймовірно смачною і ароматною підливи, вона перетворить ваш рис в соковите ласощі.
Урізноманітнити таку підливу можна дрібно нарізаним часником, гострим перцем і різними спеціями. При бажанні можна почати готувати підливу, використовуючи курку — так вона стане ще ситніше, або ж просто до томату долийте курячий бульйон.
Підлива до рису з м’ясом: фото-рецепт
- Яловиче м’ясо вимийте і наріжте невеликими шматками, підсмажте до рум’яної скоринки на олії.
- Моркву наріжте соломкою, цибулю – півкільцями, відправте овочі до м’яса і продовжуйте обсмажувати.
- Посоліть і поперчіть весь вміст в сковороді.
- Наріжте зелень і болгарський перець, киньте їх в каструлю. Ті інгредієнти, які обсмажувалися, теж перемістити туди і все перемішайте.
- Окремо закип’ятити воду і додайте до овочів, рідина повинна покрити всі продукти.
- Доведіть вміст каструлі до кипіння, додайте пару ложок томатної пасти.
- Додайте спеції і тушкуйте 20 хвилин, готово!
Підлива до рису з куркою
- Дрібно наріжте цибулю (2 шт.), часник (4 зубчики) і гострий перець.
- Якщо використовуєте помідори (300 г) замість томатного соку, то протріть їх через сито.
- Курочку посоліть, приправте і запаніруйте в борошні.
- Потім обсмажте з усіх боків до рум’яності.
- Поставте тушкувати на вершковому маслі (50 г) компоненти, зазначені в першому процесі.
- Через кілька хвилин, відправте тушкуватися також перетерті помідори.
- Коли томат тільки почне закипати – помістіть до нього підсмажені гомілки, вершки (4 ст л), лавровий лист, спеції і долийте води (1 склянка).
- Тушкуйте підливу під кришкою десь півгодини, час від часу перевертаючи м’ясо з різних сторін.
- Курячі гомілки можна замінити також частиною будь – грудкою або крильцями.
Рис з підливою з фаршу: рецепт з покроковими фото
Підлива з фаршу готується дуже швидко. На відміну від порізаних шматочків м’яса, час на обжарку витрачається набагато менше.
Овочева підлива до рісу
Овочева підлива з брокколі і болгарським перцем.
Броколі можна замінити брюссельською капустою.
Якість готового соусу безпосередньо залежить від якості підібраних овочів. Намагайтеся вибирати капусту з суцвіттями приблизно однакового розміру.
Брокколі та цвітна капуста повинні добре розвариться, можна навіть гасити спочатку тільки капусту, а потім додавати інші овочі.
Підлива з використанням заморожених овочів.
Якщо потрібно приготувати підливу вже дуже швидко, або зараз не сезон для деяких видів овочів, то скористайтеся замороженими.
Заморожені овочі перед готуванням не треба розморожувати, а слід готувати на великому вогні.
Ємність для приготування не накривайте кришкою, а помішуйте заморозку акуратно і не дуже часто. Інакше овочі пустять сік і втратять свою форму, а підлива буде нагадувати розварену кашу.
Прості рецепти смачною підливи до рису: томатна, вершкова, грибна
Томатна підлива до рісу
Цей варіант томатної підливи можна використовувати як повноцінний соус для рисового гарнір, а можна взяти за основу і додати до неї ще безліч інгредієнти: квасоля, кукурудза консервована, моркву та інші овочі.
Грибна підлива до рісу
Рис у вершковому соусі
Відварений рис сам по собі трохи сухуватий, тому вкрай важливо подавати його з підливою. Технологія приготування такого соусу не відніме багато часу, зате смак страви стане просто приголомшливим!