Як приготувати смачну підливу до рису з мяса, курки, овочів і фаршу: прості рецепти з фото

Підлива здатна надати насичений смак навіть самого прісної страви. Вона може бути м’ясною: тут вже можна віддати перевагу будь – якого виду- яловичині, свинині, баранині. Також — з додаванням курки, овочів, грибів, томату, або ж можна приготувати її вершковою. Випробуйте всі наведені нижче рецепти підлив і оцініть їх неповторний смак.

Як зробити смачну підливу до рису: загальні принципи

  • Якщо ви вибираєте курочку для приготування підливи, то краще віддайте перевагу її філейної частини — грудинці.
  • У багатьох поширених рецептах грибної підливи використовуються печериці, але в самий розпал грибного сезону скористайтесь свіжозібраними лісовими грибами. Підлива на їх основі вийде дуже ароматною — не те, що з магазинними.
  • Основними продуктами для овочевий підливи є: цибулю, моркву і помідори. Згодиться також томатний сік або на крайній випадок – томатна паста.
  • У величезній кількості рецептів підлив використовується борошно – саме вона дозволяє підливі загуснути до потрібної консистенції і придбати в’язку структуру.
  • Особливо ароматний вершковий соус можна приготувати з молочних продуктів: молока, сметани, вершків. Ще в таку підливу потрібно цибулина, невелика кількість води, борошно і спеції. Відразу подавати цю підливу не варто, нехай трохи настоїться і загусне.
  • Продукти для підливи до рісу

    Рис з підливою легко і швидко готується, продукти для страви не вимагають великих матеріальних витрат. Можна готувати багато різних варіацій такого гарніру, і кожного разу отримувати новий, чудовий смак.

    Єдиним нюансом стане те, що рис з підливою більше підійде для повсякденної їжі, до святкового столу його не подають.

    Рис поєднується з багатьма продуктами:

    • будь-які види м’яса,
    • м’ясо птиці,
    • фарш,
    • гриби,
    • печінка,
    • овочі,
    • морепродукти.

    Соус для підливи можна зробити з:

    • молочних продуктів,
    • майонезу,
    • соєвого соусу,
    • томатної пасти,
    • томатного соку,
    • бульйону,
    • води.
  • Якщо ви будете використовувати м’ясні продукти для підливи — спочатку їх помийте, поріжте на маленькі шматочки.
  • Овочі подрібніть довільно кубиками або на тертці.
  • Поки гарячий соус знаходиться в стадії приготування, подрібніть зелень і часник.
  • Дуже важливий момент: підлива повинна мати своєрідний пряний смак, в цьому допоможуть спеції:

    • куркума,
    • лавровий лист,
    • барбарис,
    • сухий або свіжий базилік.

    Всі ці приправи використовуються також для приготування плову.

    Заковика полягає у виборі і приготуванні самого рису.

    Краще всього використовувати розсипчасті види рису – довгозернистий і пропарений, вони дуже прості у приготуванні.

    • Для початку ретельно промийте рис під водою — це позбавить його від непотрібної в’язкості надалі.
    • Щоб уникнути злипання рису, його необхідно варити в ємності з товстими стінками або казанку.
    • Об’єм води повинен лише трішки покривати крупу, солити і заважати рисову кашу можна тільки в самому кінці приготування.

    Ці підказки допоможуть вам приготувати розсипчасте блюдо.

    Підлива до рису без м’яса: універсальний рецепт

    Це варіант дуже простий, але неймовірно смачною і ароматною підливи, вона перетворить ваш рис в соковите ласощі.

  • Злегка обсмажте на середньому вогні подрібнений цибулю, болгарський перець, печериці.
  • Додайте в сковороду невелику кількість томатного соку (приблизно 200 мл), і в два рази менше вершків.
  • Коли суміш закипить, всипте в підливу багато рубаною зелені – кріп, петрушку, молодий лук, кинзу.
  • Не зайвим буде додати до зазначених овочів кабачок, баклажан або моркву.
  • Урізноманітнити таку підливу можна дрібно нарізаним часником, гострим перцем і різними спеціями. При бажанні можна почати готувати підливу, використовуючи курку — так вона стане ще ситніше, або ж просто до томату долийте курячий бульйон.

    Підлива до рису з м’ясом: фото-рецепт

    • Яловиче м’ясо вимийте і наріжте невеликими шматками, підсмажте до рум’яної скоринки на олії.
    • Моркву наріжте соломкою, цибулю – півкільцями, відправте овочі до м’яса і продовжуйте обсмажувати.
    • Посоліть і поперчіть весь вміст в сковороді.

    • Наріжте зелень і болгарський перець, киньте їх в каструлю. Ті інгредієнти, які обсмажувалися, теж перемістити туди і все перемішайте.
    • Окремо закип’ятити воду і додайте до овочів, рідина повинна покрити всі продукти.
    • Доведіть вміст каструлі до кипіння, додайте пару ложок томатної пасти.
    • Додайте спеції і тушкуйте 20 хвилин, готово!


    Підлива до рису з куркою

    • Дрібно наріжте цибулю (2 шт.), часник (4 зубчики) і гострий перець.
    • Якщо використовуєте помідори (300 г) замість томатного соку, то протріть їх через сито.
    • Курочку посоліть, приправте і запаніруйте в борошні.
    • Потім обсмажте з усіх боків до рум’яності.
    • Поставте тушкувати на вершковому маслі (50 г) компоненти, зазначені в першому процесі.
    • Через кілька хвилин, відправте тушкуватися також перетерті помідори.
    • Коли томат тільки почне закипати – помістіть до нього підсмажені гомілки, вершки (4 ст л), лавровий лист, спеції і долийте води (1 склянка).
    • Тушкуйте підливу під кришкою десь півгодини, час від часу перевертаючи м’ясо з різних сторін.
    • Курячі гомілки можна замінити також частиною будь – грудкою або крильцями.

    Рис з підливою з фаршу: рецепт з покроковими фото

    Підлива з фаршу готується дуже швидко. На відміну від порізаних шматочків м’яса, час на обжарку витрачається набагато менше.

  • На рослинному маслі обсмажте фарш (500 г), вибирайте будь-м’ясний. Краще, звичайно, приготувати його самостійно, взявши шматок м’яса або курки, перемолоти на м’ясорубці, туди ж перемолоти свиняче сало. Можна і без сала, але з ним фарш вийде соковитіше.
  • Фарш приправте і посоліть, долийте трохи томату (200 мл) так, щоб він покривав обсяг м’ясного продукту.
  • Квасолю заздалегідь відваріть або ж візьміть консервовану (200 г). Тушкуйте під кришкою півгодини.
  • У самому кінці додайте до соусу часник і зелень, тушкуйте ще пару хвилин.
  • Овочева підлива до рісу

    Овочева підлива з брокколі і болгарським перцем.

  • Поріжте кубиками овочі: болгарський перець (3 шт.), помідори (3-5 шт.), броколі або цвітну капусту розберіть на суцвіття.
  • Розігрійте на сковороді рослинне масло і обсмажте приготовані спеції, так вони віддадуть свій аромат ще інтенсивніше. Через кілька секунд відправте до них помідори і тушкуйте до м’якості.
  • Додайте до помідорів трохи води і овочі, що залишилися, тушкуйте до готовності.
  • За пару хвилин до вимикання посоліть підливу, вимкніть вогонь і посипте свіжою зеленню.
  • Броколі можна замінити брюссельською капустою.

    Якість готового соусу безпосередньо залежить від якості підібраних овочів. Намагайтеся вибирати капусту з суцвіттями приблизно однакового розміру.

    Брокколі та цвітна капуста повинні добре розвариться, можна навіть гасити спочатку тільки капусту, а потім додавати інші овочі.

    Підлива з використанням заморожених овочів.

    Якщо потрібно приготувати підливу вже дуже швидко, або зараз не сезон для деяких видів овочів, то скористайтеся замороженими.

  • У каструлі з товстим дном розігрійте масло. Викладіть в олія моркву (1 шт), порізану скибочками або соломкою. Не потрібно її сильно засмажувати, дочекайтеся тільки, поки вона розм’якшиться.
  • Покладіть кабачки і баклажани (по 200 г кожного виду) до моркви відразу після того, як вийняли їх з морозилки.
  • Обсмажте овочі 5 хвилин і додайте томатну пасту (2 ст л), готуйте все протягом хвилини.
  • Залийте овочі склянкою води, посоліть і приправте, покладіть 2 ст л цукру, щоб зберегти смаковий баланс. Можна вимкнути вогонь, овочева підлива готова.
  • Заморожені овочі перед готуванням не треба розморожувати, а слід готувати на великому вогні.

    Ємність для приготування не накривайте кришкою, а помішуйте заморозку акуратно і не дуже часто. Інакше овочі пустять сік і втратять свою форму, а підлива буде нагадувати розварену кашу.


    Прості рецепти смачною підливи до рису: томатна, вершкова, грибна

    Томатна підлива до рісу

    Цей варіант томатної підливи можна використовувати як повноцінний соус для рисового гарнір, а можна взяти за основу і додати до неї ще безліч інгредієнти: квасоля, кукурудза консервована, моркву та інші овочі.

  • Поріжте цибулину кубиками і обсмажте на соняшниковій олії пару хвилин до золотистого відтінку, потім додайте столову ложку томатної пасти і продовжуйте обсмажувати.
  • Столову ложку борошна розведіть водою (250 мл) до однорідного стану, розминаючи грудки.
  • Залийте приготованою рідиною цибулю, посоліть, додайте цукор, щоб за рахунок томатної пасти підлива не була надто кисла, інші спеції.
  • Як тільки з’являться перші бульбашки від закипання – можна вимикати.
  • При охолодженні підлива повинна загуснути.
  • Грибна підлива до рісу

  • Візьміть свіжі або заморожені гриби (500 г), обсмажте на розігрітій олії до випаровування вологи.
  • Тим часом натріть на тертці моркву і поріжте кубиками цибулю, додайте їх до грибів і смажте до золотистого кольору.
  • Одночасно з цим процесом займіться соусом: у іншій сковороді обсмажте столову ложку борошна до золотистого відтінку, розбавте її бульйоном або простою водою. Кількість використаної рідині буде залежати від того, яку густину підливи ви бажаєте отримати.
  • Слідом розведіть в підливі 2 ст л томатної пасти або стільки ж жирної сметани — все залежить від уподобань.
  • З’єднайте вміст обох сковорідок в одну, додайте приправи і тушкуйте ще кілька хвилин до загустіння.
  • Рис у вершковому соусі

  • Розтопити на маленькому вогні вершкове масло (2 ст л), потроху підсипати до нього борошно (1 ст л), рівномірно розмішайте до однорідного стану.
  • Безперервно помішуючи, влийте до попередніх продуктах молоко (150 мл) і вершки з високою жирністю (2 ст л).
  • Продовжуйте помішувати, поки густота не стане такою, як вам необхідно — це займе хвилин 10 від сили. Посоліть, додайте улюблені приправи в соус.
  • Раніше відварений рис (100 г) перемішайте з підливою, поставте на вогонь трохи нагріти блюдо, все готово!
  • Відварений рис сам по собі трохи сухуватий, тому вкрай важливо подавати його з підливою. Технологія приготування такого соусу не відніме багато часу, зате смак страви стане просто приголомшливим!