Як правильно солити сало в домашніх умовах в розсолі у банку, з часником і сухим способом? Секрети правильної засолювання сала для коптіння в домашніх умовах

Сало – це найцінніший національний продукт, який не тільки зі смаком поїдається всіма нами як самостійну страву, а й успішно використовується в кулінарних рецептах багатьох країн світу. Декілька століть поспіль сало вважалося їжею найнижчих верств населення, бо кращі шматки добірної свинини завжди діставалися тільки тим, хто мав можливість за них щедро заплатити. Сьогодні ж сало – це частування, яке люблять усі, незалежно від соціального стану: це смачне, поживне блюдо, а якщо знати, як правильно його засолити і приготувати, то можна піднести сало своїй родині та гостям як справжній делікатес!

У цій статті знайдуть повні відповіді на свої питання ті з читачів, хто зважився самостійно приготувати солоне сало будинку, приправивши його улюбленими спеціями, які дозволять насолоджуватися неповторним смаком.

Засолювання сала в домашніх умовах: що знадобиться?

Сьогодні купити красивий, апетитно виглядає шматок свіжого сала доступно всім. Залишилося лише ознайомитися зі способами засолювання і підібрати для себе той з них, який буде найкращим чином відповідати смаковим уподобанням вашої родини.


Правильний вибір свіжого сала для засолювання в домашніх умовах

Щоб отримати ніжний смак сала після його засолювання, потрібно скрупульозно підійти до вибору свіжого сала. На що ж варто звернути увагу?

  • Сало має бути свіжим, пружним і щільним, мати запах свіжого м’ясного продукту.
  • Вибирати потрібно шматки, покриті світлою, тонкою шкіркою, товщина яких буде варіюватися в межах 2,5-3 див.
  • У розрізі сало повинне мати однорідний природно-білий колір, можливо з рожевим відтінком, а його структура – бути розбавлена апетитними м’ясними рожевими прошарками, якщо, звичайно, ви віддаєте перевагу сало з «проростанням».

Способи засолювання сала

  • Сухий спосіб. Це швидкий і не доставляє клопоту метод, який дозволяє вже через 2-3 тижні пригощалися смачним солоним салом. Єдиний недолік – короткий час зберігання готової продукції – до 1 місяця.
  • Мокрий спосіб. Він передбачає використання розсолу. І хоча метод вважається трудомістким, зате готова продукція може надійно зберігатися до одного року.
  • Гарячий засолення. Метод передбачає попереднє приготування сала, після чого шматки натираються ароматними спеціями і забираються в прохолодне приміщення або холодильну камеру.
  • Це – лише основні способи приготування солоного сала будинки, кожен з яких у свою чергу має численні рецепти. Самі смачні і прості з них ми наведемо в цій статті. Для приготування цієї смакоти вам не знадобляться специфічні продукти і дорогі складові, але на виході ви отримаєте смачний ароматний продукт, який захопить не тільки абсолютних шанувальників сала, а й гурманів.

    Головною складовою будь-якого рецепту є підібраний за всіма правилами шматок свіжого, «парного» сала, а таким воно вважається до 4-6 годин після забою туші.

    Як правильно засолити сало в домашніх умовах: універсальний рецепт

    Найпростішою, а значить універсальною технологією засолювання сала, яка століттями використовується всіма слов’янськими народами, є приготування цього м’ясного продукту в розсолі. Потрібні такі складові:

    • Вода після кип’ятіння – 1 л;
    • Перець горошком – пару щіпок;
    • Часник – 3 зубчики;
    • Сіль – 5-6 ст л;
    • Лаврушка – пару листочків;
    • Безпосередньо, свіже сало – 1 кг.

    Сам процес:

  • Кип’ячену воду відставляємо в сторону до остаточного охолодження.
  • Перець горошком перемелюємо, намагаючись зробити це якомога більшими. Чим більше перцю, тим пахучіше і смачніше буде сало.
  • Подрібнюємо часник механічно.
  • Підготовлені інгредієнти додаємо до вже охололу воду, солимо і перемішуємо.
  • Сало нарізаємо шматочками, навскидку 8Х12 см і визначаємо його в каструлю з розсолом.
  • Накриваємо щільніше і ставимо на холодильник на 4-5 діб.
  • Виймаємо готове ароматне сало з рідини і обтираем його шматки серветками або паперовим рушником.
  • Сало з універсального рецепту готове до вживання. Його можна зберігати в морозильній камері до 9-12 місяців.
  • Сало в домашніх умовах сухим способом

    Простіше засолювання сала сухим способом — тільки його покупка в м’ясному павільйоні. Для процедури знадобиться лише саме сало, багато солі і скляна тара.

  • Підготовлений шар сала нарізати шматками шириною до 10 див.
  • Сіль досить велику змішуємо з чорним перцем, попередньо подрібненим в ступці.
  • При бажанні і для пікантності можна додати гоструватий червоний перець, який додасть готовому продукту приємний гострий смак.
  • Шматки сала гарненько натираємо приготовленої сухою сумішшю, намагаючись не залишати просвітів.
  • Щільно заповнюємо банку шматками сала до горлечка.
  • Банку достатньо закрити пластиковою кришкою.
  • Пробувати готове сало можна, через пару тижнів.
  • Зберігаємо банку з салом в холоді, не забуваючи про термін придатності такого продукту – через 5-6 тижнів сало, приготоване таким чином, втрачає свої поживні та смакові якості.

    Як солити сало в домашніх умовах в розсолі у банку?

    Для засолювання продукту в банку знадобиться мінімум інгредієнтів, наявних в кухонному арсеналі будь-якої господині:

    • свиняче сало – 1 кг,
    • вода (бажано кип’ячена) – 1 л,
    • цукор – 50-60 г,
    • велика сіль – трохи більше півсклянки,
    • перець горошком – дві щіпки,
    • духмяний перець – 4 шт,
    • власне, банку, місткістю 2-3 літра.

    Засолку виробляємо так:

  • Кип’ятимо воду в каструлі.
  • Після закипання відправляємо в неї всі інгредієнти і продовжуємо варити рідина на невеликому вогні ще 10 хвилин – спеції повинні просочити розсіл, а цукор і сіль – повністю розчинитися.
  • Знімаємо з вогню і дамо розсолу охолонути.
  • Нарізаємо сало шматками і ущільнюємо їх у банку.
  • Заливаємо сало розсолом і як слід закриваємо банку. Відправляємо в прохолоду на 5-7 днів.
  • Перед подачею шматки сала злегка протираємо серветками.
  • Солимо сало з часником в домашніх умовах: рецепт з покроковими фото

    Ви чули про чудовому смаку солоного сала з часничком? Приготувати його самостійно – простіше простого, і це зможе зробити кожен. Обов’язкова умова – сало повинне бути свіжим, бажано теплим. Можна засолити і вже побувало в морозилці сало, але його смак буде трохи відрізнятися.

    Інгредієнти:

    • Сало – 1 кг;
    • Сіль – трохи більше половини склянки;
    • Часник – 1 головка;
    • Суміш перців – за смаком;
    • Спеції для сала або шпику.

    Етапи засолювання:

  • Свіже сало нарізаємо шматками і вістрям ножа робимо в них не надто глибокі проколи.
  • Зубчики часнику нарізаємо пластинами і шпигуємо ними сало.
  • В одну тарілку насипаємо велику сіль, а в іншу — спеції для сала.
  • Потім шматки сала спочатку в солі, потім в спеціях.
  • Викладаємо підготовлені шматки сала в скляну тару (альтернатива — каструля), змішуючи кожен шар пристойною кількістю солі.
  • Банку або каструлю щільно закриваємо, ставимо в холод і забуваємо про неї на 3 дні.
  • Після закінчення цього часи сало готове до вживання. Класичний варіант подачі – тонко нарізані шматки просоленого сала з відварною картоплею, зеленим луком і скибочками чорного хліба.

    Існує альтернативний, але не менш смачний засолювання сала з часником, з яким ви можете ознайомитися з відео:


    Засолювання сала гарячим способом в цибулинні

    Якщо сало засолюється гарячим способом, то воно проходить повну термообробку, а значить всього через кілька годин воно вже готове до вживання. Якщо ж в процесі приготування задіяна цибулиння, до того ж сало трохи присмачується рідким димом – це надає йому апетитний золотистий колір і благородний «підкопчений» аромат, воно набуває характерну м’якість і ніжність смаку.

    На 1 кг свіжого сала беремо:

    • 100 г цибулиння (якщо на око, це приблизно лушпиння з 10-12 невеликих цибулин);
    • 1,5 літра води;
    • 1 год л рідкого диму;
    • 1 ст солі;
    • 1 ст л паприки;
    • 5-7 зубчиків часнику;
    • Лавровий лист, перець горошком і суху аджику додаємо за смаком.

    Етапи засолювання:

  • Свіжий шматок сала поділяємо на бруски, товщиною до 5 див.
  • У воду, яка вже кипить в каструлі, засипаємо приправи і цибулиння, чекаємо, поки вся маса знову закипить.
  • Настає черга рідкого диму – його теж заливаємо в каструлю.
  • Коли ми занурюємо шматки сала в розсіл, стежимо, щоб всі вони були покриті водою.
  • Сало не має спливати, тому ставимо його під гніт.
  • На маленькому вогні варимо сало не більше 10 хвилин.
  • Потім ємність знімаємо з вогню і визначаємо її в тепло годин на 12-14.
  • Після закінчення цього часу шматки сала витягуємо з розсолу, трохи обсушуємо, натираємо сумішшю подрібненого в кашу часнику, паприки і інших приправ, які ви віддаєте перевагу до сала.
  • Шматки сала обгортаємо фольгою і ставимо в холодильник на половину доби. Все, готовим сальцем можна ласувати самим і пригощати гостей.
  • Як солити сало для коптіння в домашніх умовах

    Незалежно від способу копчення сала – гарячого або холодного, воно буде мати ніжний смак і апетитний аромат, якщо його попередньо правильно засолити. При цьому підійде як суха засолювання, так і мокра. Але слід пам’ятати, що суха засолювання передбачає приготування сала протягом двох тижнів, тому частіше застосовують соління сала в маринаді, який рівномірно і порівняно швидко її просякає, роблячи продукт ніжним і м’яким.

    Складові маринаду:

    • 5 л води;
    • головка часнику;
    • щіпка чорного перцю горошком;
    • половинка чайної ложки гірчиці;
    • лавровий лист – кілька штучок;
    • сіль – за смаком, але не менше 1 склянки;
    • 1 яйце куряче.

    Щоб не помилитися з кількістю солі, досвідчені кулінари придумали використовувати куряче яйце. Робиться це таким способом: у киплячу воду покласти куряче яйце, а в цей час в рідину додається сіль до тих пір, поки яйце не спливе на поверхню. Коли верхівка яйця показалася на поверхні води, можна додати інші інгредієнти і все ретельно перемішати.

  • Пласти сала укладаються в об’ємну посудину з ще теплим маринадом.
  • Зверху укладається гніт, щоб сало не спливало на поверхню.
  • Маринування відбувається протягом тижня.
  • Рекомендації фахівців копчення


    Щоб копчене сало вийшло смачним і ніжним, фахівці рекомендують дотримуватися деяких правил:

    • солити сало заздалегідь – до копчення,
    • для копчення використовувати гілочки лише плодових дерев,
    • не виставляти температуру в коптилке вище норми.

    Впоратися з процедурою засолювання сала не представляє особливої праці. При цьому не обов’язково використовувати тільки ті інгредієнти, які описані в рецептах. Право кожного — додавати спеції, смак яких подобається вам і вашим домочадцям. А щоб закріпити отримані знання, пропонуємо подивитися ще один наш відео-рецепт.