Прості рецепти приготування найсмачніших повітряних молочних коктейлів в домашніх умовах з молока і морозива з фруктами і ягодами, з сиропом і соком, за класичним рецептом і як в макдональдсі покроково

Головне літні ласощі – прохолодне, в міру солодке і корисне, повітряне, улюблене і дітьми, і дорослими… Молочний коктейль по праву завоював звання самого популярного літнього напою, тим більше що варіантів його приготування десятки! Ванільний, шоколадний, фруктовий, карамельний, ягідний, з сиропом, густий і з повітряної пінкою… Давайте порадуємо свою сім’ю і навчимося готувати смачні молочні коктейлі будинку.

З чого можна зробити молочний коктейль в домашніх умовах?

Хоча є багато різновидів молочних коктейлів, але всі ми пам’ятаємо смак того самого, який готували ще в радянському гастрономі. Здавалося, це було просто рідке морозиво, але з густою піною. Базою для приготування такого напою традиційно вважаються:

  • молоко;
  • морозиво.

Добавки у вигляді сиропу, ягід, фруктів і фруктових соків вводяться в коктейль за бажанням для додання потрібного смаку. Хтось любить молочний коктейль, приготований на базі кефіру або йогурту, а ті, хто на дієті, можуть обійтися взагалі без морозива! Також в молочні коктейлі традиційно додаються:

  • вершки – для додання жирності і густоти напою;
  • колотий лід – щоб зробити напій ще більш прохолодним і освіжаючим;
  • фрукти і ягоди у всій їх різноманітності (банан, ківі, полуниця, малина, персик, вишня, смородина, малина);
  • шоколад – тертий, попередньо розтоплений, шоколадний сироп або топпінг;
  • карамель або варення, сироп або сік з будь-яким смаком;
  • гурмани та поціновувачі незвичайних смаків додають в молочні коктейлі м’яту, імбир, сік лимона або лайма, корицю, розчинна кава та інші підсилювачі смаку.

Морозиво для молочного коктейлю: особливості вибору

Щоб молочний коктейль вийшов особливо смачним і корисним, потрібно правильно підібрати інгредієнти для нього. Основні вимоги до складових домашнього коктейлю і молока:

  • Морозиво – чим воно жирніше, ніж сливочнее і натуральніше смак продукту, тим смачніше і густіше вийде коктейль. Найчастіше базою для молочних коктейлів виступає класичний пломбір, так як саме він, на відміну від його шоколадних і фруктових «побратимів» володіє найбільшою жирністю. Вибирайте найкращий пломбір за Гостом від виробника, якому довіряєте.
  • Молоко для коктейлів можна брати домашнє, але частіше використовують пастеризований продукт з магазину – таке молоко не потребує кип’ятіння і рідше викликає алергію.
  • Зазвичай кількість морозива і молока береться в співвідношенні 1:3, але якщо хочете більш густий напій, трохи змініть пропорцію на користь морозива.

    Якщо ви не вживаєте молоко зовсім, або хочете зробити ваш коктейль більш корисним, замініть молоко йогуртом або кефіром.

    Як зробити молочний коктейль в блендері?

    Блендер – сама популярна техніка для збивання молочних коктейлів в домашніх умовах. Здавалося б, немає нічого простіше, ніж збити молочний коктейль з використанням блендера: помістив всі інгредієнти в чашу, натиснув на кнопку, і через лічені секунди вже разливаешь коктейль по склянках і насолоджуєшся освіжаючим смаком. Але і в цій справі є свої нюанси:

    • Якщо ви використовуєте фрукти або ягоди для приготування молочного коктейлю, віддайте перевагу свіжим плодам. Якщо ж у наявності тільки заморожені – спочатку розморозьте їх, потім злийте утворилася рідина. Ягоди роздрібнюють блендером окремо, після чого додаються інші інгредієнти і маса збивається разом. Якщо беруться особливо ніжні ягоди – полуниця, малина, то їх можна збити, розбавивши молоком, а потім додавши морозиво.
    • У чашу блендера додавайте не сильно замерзле, а злегка розм’якшене вершкове морозиво.
    • Коктейль збивається на самій високій швидкості до моменту, коли ви помітите утворення густої піни.
    • Колотий лід можна додати в процес збивання коктейлю в чашу блендера, щоб зробити напій більш однорідним.

    Як зробити смачний молочний коктейль з морозивом: класичний рецепт

    Радянські молочні коктейлі готувалися в спеціальних металевих склянках, а збивали їх для нас старанні диво-«перепони». Напевно тому вони виходили такими смачними, а може кухарі, які їх готували, знали якийсь особливий секрет. Спробуємо розгадати його і зробити коктейль як в СРСР. Для приготування класичного «радянського» пломбіру візьмемо на 2 порції:

    • 0,5 л молока;
    • 170 г морозива (приблизно 2 пачки «в стаканчику»).

    Морозиво з охолодженим до 6-7°С молоком кладемо в чашу блендера і збиваємо на високих обертах до потрібної густоти і утворення повітряної пінки. Розливаємо в склянки і відразу ж п’ємо, поки піна не осіла.

    Порада: щоб коктейль вийшов більш солодким, а його смак ще далі «відкинув» вас у дитинство, додайте в масу ложку полуничного варення і ще раз добре збийте.

    Як зробити молочний коктейль міксером?

    Для збивання молочного коктейлю, якщо немає блендера, можна використовувати і міксер. Озброїтеся складовими для коктейлю з попереднього пункту, змішайте їх в чаші міксера і збивайте, нарощуючи оберти до максимуму. До утворення густої піни збивати міксером коктейль доведеться трохи довше, ніж це робиться за допомогою блендера, а саме 2-3 хвилини.

    Як зробити молочний банановий коктейль з молоком: фото-рецепт

    Склад бананового коктейлю нехитрий: для нього можна взяти банановий пломбір або додати сироп зі смаком банана, ну а щоб напій був зовсім натуральним – просто візьміть свіжий банан. Такі ласощі можна дозволити собі в будь-який час року – незаперечна перевага бананового молочного коктейлю.

    Інгредієнти на 2 порції:

    • Молоко охолоджене – 350 мл;
    • Морозиво (жирний пломбір) – 100 г;
    • Банан – один плід середнього розміру;
    • Цукор ванільний – 1 год л;
    • Щіпка тертого шоколаду для подачі.

    Банан очистити, подрібнюємо перед зануренням в чашу блендера.

    Морозиво злегка подтапливаем, додаємо в ємність.

    Заливаємо холодним молоком, засипаємо цукор.
    Збиваємо все на високій швидкості 15-20 секунд, наливаємо в склянки і насипаємо зверху трохи тертого шоколаду.

    Банан чудово гармонує з шоколадом, тому до складу коктейлю можна додати трохи шоколадного сиропу або засипати 1 сл л какао-порошку, після чого як слід збити.

    Як зробити молочний коктейль з полуницею?

    У сезон ароматних соковитих ягід гріх не побалувати себе і свою сім’ю полуничним коктейлем. Тому вибираємо стиглі солодкі ягідки і готуємо:

    • Молоко з холодильника – 400 мл;
    • Пломбір вершковий – 150 г;
    • Цукор – 1 год л;
    • Полуниці, очищеної від хвостиків – 150 г;
    • Вершки – 50 мл

  • Полуницю подрібнюємо у блендері, додаємо частину молока, ще раз добре перебиваємо.
  • Додаємо підтануло морозиво, вливаємо вершки і молоко, що залишилося, засипаємо цукор.
  • Збиваємо на високій швидкості, розливаємо по склянках.
  • Для ефектної подачі і ще більш освіжаючого смаку додаємо дрібно колотий лід і прикрашаємо склянку парою листочків м’яти.
  • Якщо свіжа полуниця відсутня, але є заморожені ягоди – вони також відмінно підійдуть. Їх слід попередньо розморозити, злити талу воду і збити у блендері, додавши 1 ч л цукру. Далі в ягідну складову додаються інші продукти і збиваються в однорідну масу.

    Рецепт медово-малинового молочного коктейлю

    Спробуйте неймовірно смачне поєднання вершкового морозива, свіжою ароматною малини і ніжного меду в одному прохолодному десерті. Візьміть:

    • Молоко – 0,5 л;
    • Морозиво – 200 г;
    • Ягоди малини – 1 ст;
    • Мед – 1,5 ст л.
  • Розчинити мед у нагрітому молоці і охолодити суміш в холодильнику до 6-7°С.
  • У блендері збити морозиво і молочно-медову суміш.
  • Додати ягоди малини і знову «пройтися» блендром, поки не утворюється густа піна.
  • При разливании по склянках використовувати ситечко, щоб уникнути попадання кісточок малини в готовий напій.
  • Як зробити ванільний молочний коктейль?

    Для приготування ванільного молочного коктейлю внесемо поправки в звичний склад класичного напою:

    • Морозиво ванільне – 200 г;
    • Молоко – 400 мл;
    • Вершки – 80 г;
    • Ванільний цукор – 1 упаковка.

    Всі складові змішуємо і збиваємо до загустіння маси і утворення пишної піни, розливаємо по келихах і присипаємо зверху тертим шоколадом.

    Як зробити молочний коктейль з сиропом?

    Коктейль з сиропом – виграшний варіант охолоджуючого напою для отримання однорідної консистенції і більш вираженого смаку. Вибирайте сироп або топпінг з будь-яким смаком, який вам до душі, а за відсутності такого – беріть будь-відносно рідке варення, особливо смачно буде з полуничним, малиновим, вишневим і смородиновим джемом. Рецепт виведений на 2 великих склянки:

    • Холодне молоко – 0,5 л;
    • Морозиво пломбір – 150 г;
    • Сироп фруктовий, ягідний або шоколадний – 3 ст л.

    До молока відправляємо розм’якшене вершкове морозиво, вливаємо сироп і збиваємо на великих обертах, поки не з’явитися характерна повітряна піна.

    Як зробити молочний коктейль з фруктами?

    В якості добавки до молочного коктейлю підійдуть будь-які фрукти, які вам подобаються, але особливою популярністю користуються молочні коктейлі з:

    • ківі;
    • персиком;
    • абрикосом;
    • динею;
    • ягоди — малина, чорниця, смородина;
    • а також міксом з них.

    Рецептура і пропорції фруктово-молочного коктейлю не відрізняються від зазначених у класичному варіанті, а додавання кількості фруктів виконується за вашим смаком.

    Важливо знати, що перш ніж потрапити в ваш коктейль, фрукти і ягоди повинні бути оброблені: очистіть їх від шкірки, вийміть всі кісточки і перебити в блендері з невеликою кількістю цукру (за бажанням), а вже потім додайте інші інгредієнти у вигляді молока, морозива, вершків і т. д.

    Натуральні фрукти не містять такої кількості цукру як, наприклад, варення або покупні сиропи. Тому якщо хочете, щоб молочний коктейль вийшов насичено солодким, додайте за смаком цукор або рідкий мед в момент збивання напою.

    Рецепт молочно-карамельного коктейлю

    Цей напій вимагає трохи більше клопоту, ніж його класичний побратим. Але, спробувавши його хоча б раз, ви переконаєтеся, що воно того варто. Звичайно, завжди можна додати в молочний коктейль карамельний топпінг з магазину, але смачніше і корисніше буде зробити карамель самостійно. Складові:

    • Молоко – 500 мл;
    • Морозиво ванільне – 2-3 кульки;
    • Цукор – 5 ст л;
    • Тертий шоколад і банани для прикраси.
  • У невеликій посудині на малому вогні розтопити цукор. Робити це потрібно, постійно помішуючи, щоб не упустити момент, коли карамель почне темніти.
  • Коли маса стане золотистою, додаємо 6-7 ст л води і, на забуваючи увесь час помішувати, доводимо карамельну субстанцію до сиропоподібну консистенції.
  • Вливаємо в отриману масу молоко і доводимо до закипання. Прибираємо посуд з карамельним молоком з вогню і охолоджуємо. Після, накривши посудину, ховаємо на пару годин в холодильник.
  • Лише після охолодження до 5-6°С молоко відправляємо в чашу блендера, додати морозиво і збиваємо секунд 15.
  • Напій розливаємо в келихи для коктейлів, прикрашаємо кружечками банани, посипаємо тертим шоколадом і подаємо з трубочками.
  • Як зробити шоколадний молочний коктейль: покроковий рецепт

    Щоб приготувати молочно-шоколадний коктейль, можна піти трьома шляхами:

  • Взяти замість звичайного пломбіру шоколадний і провести всю процедуру як в пункті про класичному рецепті.
  • Додати в масу з морозива і молока шоколадний сироп і вчинити, як в пункті про коктейлі з сиропом.
  • Використовувати для приготування напою какао. Зупинимося на третьому способі і приготуємо шоколадний коктейль, взявши:
    • 80 г морозива;
    • 200 мл холодного молока;
    • 60 мл жирних вершків;
    • цукрову пудру до смаку;
    • 2 ч л какао-порошку.

    Всі складові перебиваємо блендером на високій швидкості 20-25 секунд, після чого насолоджуємося шоколадно-вершковим смаком.

    Ще більш апетитно і красиво виглядає такий коктейль з шматочком морозива, викладеного на поверхню коктейлю, присипаний тертим молочним шоколадом.

    Молочний коктейль з йогуртом і печивом орео: оригінальний рецепт

    Нестандартний, дуже смачний напій, який буде служити самостійним – поживним і корисним десертом. Хрусткі частинки печива, які будуть зустрічатися в коктейлі, в поєднанні з ніжним полуничним йогуртом і вершковим пломбіром не залишать байдужими ні дитини, ні дорослого. Приготуємо:

    • Печиво Орео – 6 штучок;
    • Морозиво ванільне – пару кульок по 70 г;
    • Йогурт полуничний або малиновий питної – 400 мл
  • Поділяємо печиво на половинки і опускаємо в чашу блендера.
  • Додаємо морозиво і подрібнюємо все в однорідну досить густу масу.
  • Потім вливаємо йогурт і ще раз збиваємо наш смузі.
  • Розливаємо коктейль по склянках і прикрашаємо половинкою печенюшки Орео.
  • Якщо хочете більш рідку консистенцію коктейлю, використовуйте молоко або вершки.

    Як зробити молочний коктейль як в Макдональдсі?

    Головна фішка їжі з Макдональдса – вся вона ситна, калорійна, надзвичайно смачна. Ось і молочні коктейлі МакШейк відрізняються від класичних своєю густотою і більш насиченим смаком. Давайте спробуємо зробити особливо популярний у спеку молочний коктейль з м’ятою. Для приготування такого коктейлю будемо використовувати пропорцію молока і морозива 1:1:

    • Молоко – 250 мл;
    • Морозиво вершкове – 250 г;
    • Екстракт м’яти – пару крапель;
    • Харчовий барвник зелений – на-віч;
    • Збиті вершки в тюбику для прикраси.
  • Накладаємо морозиво в чашу блендера, заливаємо дуже холодним молоком.
  • Буквально 2-3 краплі м’ятного екстракту капаємо в молочну масу, головне не переборщити.
  • Додаємо харчовий барвник для додання зеленого «м’ятного кольору і збиваємо наш коктейль на великих оборотах.
  • Виливаємо коктейль в келих, зверху красиво викладаємо збиті вершки, прикрашаємо вишенькою або малиною зверху за бажанням.
  • Приголомшливо смачний, густий і освіжаючий молочно-м’ятний коктейль як з Макдональдса котів до подачі.
  • Як зробити молочний коктейль будинку без морозива?

    Навіть якщо вдома не виявилося морозива, без смачного і корисного молочного коктейлю ви все одно не залишитеся. Приготуйте:

    • Апельсиновий сік (банановий, абрикосовий, полуничний, персиковий – кому який подобається, а також дуже смачно буде з міксом з 2-х видів соку) – 0,3 л;
    • Банан – 1 великий плід;
    • Вершки – 0,3-0,5 л – за смаком;
    • Лід, дрібно колотий – за бажанням.

    Банан попередньо розрізати на кружечки, покласти всі інгредієнти в блендер і збити в однорідну субстанцію. Лід додати вже після того як наллєте напій по склянках.

    Як зробити молочний коктейль повітряним з пінкою: головні секрети

    Вище ми привели 12 кращих рецептів домашніх молочних коктейлів. На завершення, давайте закріпимо пройдений матеріал підбиттям підсумків, щоб у вас завжди виходили смачні напої з густою і повітряної пінкою:

    1. Молоко краще вибирати з показником жирності на позначці від 2,5 до 3%. Але самий головний критерій – температура молока. Чим воно холодніше, тим швидше і легше зіб’ється коктейль в потрібну густу консистенцію, тим легшим буде пінка. Найкраще молоко збивається при температурі +6°С.
    2. Дотримуйтесь пропорції, зазначені в рецептах, не шкодуйте морозива і не переборщуйте з рідкої складової, інакше ризикуєте отримати не тільки зайво рідкий напій без апетитної пінки, але і без відчутного смаку та солодощі.
    3. Збивайте ваші молочні коктейлі на великих обертах протягом 15-20 сек на блендері або 2-3 хвилин міксером.

    Читайте також нашу статтю про смачні рецепти домашнього морозива.

    Як правильно зробити молочний коктейль: відео-рецепти