Як правильно сушити сухарі: найкращі рецепти домашнього приготування сухарів і грінок з різних видів хліба в духовці, мікрохвильовій печі та на сковороді

Сухарі — хрусткі хлібці різного розміру. Їх обожнюють дорослі і діти, а вмілі господині готують швидко і смачно. Як ви вже здогадалися, мова піде про те, як же приготувати сухарі правильно. Що потрібно для засушування, з чим сушити і як? Сьогодні ми розкажемо найцікавіші способи приготування різних сухарів і грінок.

Як правильно сушити сухарі?

Сухарі — не тільки просте блюдо, але і корисне. Адже при сушінні корисні властивості хлібобулочного виробу не зникають. Після сушіння хліб як і раніше володіє рядом вітамінів, мікроелементів, клітковиною і амінокислотами. Але сушити потрібно правильно, а вживати в міру. А у кожної господині є свій фірмовий секрет правильності сушіння сухарів. Ми розглянемо основні:

  • Щоб сухарі приготувалися швидше, хліб повинен бути порізаний на тонкі скибочки.
  • Якщо використовувати свіжий хліб, то вийдуть хрусткі, сухарі.
  • З черствого хліба сухарики вийдуть жорсткими, які підійдуть більше для супів.
  • При приготуванні головне — витримати час, згідно сорту хлібобулочного виробу.
  • Якщо недотримати, то вийдуть гнуться сухарі, більше схожі на підсмажений хліб.
  • А якщо перетримати, то вони стануть дуже ламким і будуть кришитися.
  • Застосування приправ також важливо, кожна грає свою роль.
  • Приправи потрібно використовувати в залежності від призначення сухарів.

З якого хліба краще сушити сухарі?

З кожного сорти хліба виходять смачні і апетитні сухарі. Єдине, є один нюанс. Він полягає в тому, що кожен сорт відповідає своєму призначенню і страви.

  • Наприклад, з булочок виходять солодкі, приємні на смак чайні сухарі. А з житнього хліба підійдуть в суп, бульйон або борщ. Сухарі з білого хліба відмінно впишуться в салат «Цезар».
  • Крім призначення сухарів, важливу роль грає і час приготування. Від кожного сорту залежить час проведення його на деко. Так, наприклад, здобні сухарі печуться швидше, а житні довше.
  • Температура приготування для кожного сорту хліба теж різна, і якщо ця умова не дотримати, то можливо фіаско. Здобні вироби — 160°С, житні — 200°С, білий — 180°С, а для десерту — 130°С.

Як сушити сухарі в духовці з білого хліба?

Потрібно:

  • Білий хліб;
  • Спеції — за бажанням.

Процес:

  • Порубаєте скибочки хліба на невеликі квадрати.
  • Посипте спеціями за бажанням.
  • Перемістіть їх на деко і в духовку.
  • Залиште їх на 15 хвилин при температурі 180°С.
  • Після, залиште їх на 10 хвилин у відключеному духовій шафі.
  • У воєнний час замість хліба використовувалися сухарі, так як вони довше не піддавалися псуванню. Солдати самі висушували скибки хлібобулочного вироби для подальшого вживання.

    При якій температурі сушити сухарі?

    Сухарі — просте ласощі, яке легко є. Але щоб вийшли смачні, повітряні скибочки потрібно добре постаратися і знати деякі нюанси.

    • Білі сухарі потрібно класти в заздалегідь розігріту до 150°С духовку.
    • Сухарі з житнього хліба краще всього виходять при 180-200°С.
    • Вироби з здобної борошна сушаться при 150-170 градусів.
    • Пікантні сухарі готуються при 180 градусах.
    • А солодкі десертні сухарі до чаю — при 130-150°С.

    Цікавий факт — при захворюваннях системи ШКТ, хронічних захворюваннях, хворобах кровоносної системи, серцево-судинних проблемах лікарі рекомендують замінити хліб на сухарі. Але при різних захворюваннях рекомендовані різні сорти сухарів.

    Скільки часу сушити сухарі в духовці?

    • Білі і житні сухарі будуть ніжніше, якщо їх готувати протягом години.
    • Чорний хліб для квасу випікається 40 хвилин і перевертається 2-3 рази за час готування.
    • Здобні скибочки випікаються 10 хвилин, після стоять в гарячій духовці ще 20 хвилин.
    • Для виготовлення пікантних скибочок потрібно заздалегідь розігріти духовку і тільки потім відправляти їх на 5 хвилин.
    • Сухарі до чаю для десерту готуються протягом 30 хвилин.

    Як сушити сухарі з білого хліба з часником?

    Потрібно:

    • Білий хліб;
    • Часник;
    • Масло оливи;
    • Спеції.

    Хід дій:

  • Поріжте тонкими брусами скибки хліба.
  • В окрему посудину влийте масло оливи, протерте часникове пюре, спеції.
  • Все добре з’єднайте.
  • Змочіть сухарі створеної сумішшю.
  • Відправте їх на деко, маючи близько один до одного.
  • Потім перенесіть в духовку на годину при температурі 150°С.
  • Періодично заглядайте в шафу і дивіться, щоб хлібці не підгоріли. Якщо буде потрібно, то переверніть на іншу сторону.
  • Як сушити сухарі з сиром?

    Приготуйте:

    • Хліб;
    • Сир;
    • Спеції;
    • Масло оливи.

    Процес:

  • Поріжте кубиками хлібобулочний виріб.
  • Збрызните деко олією.
  • Перемістіть хлібні кубики на поверхню.
  • Бризніть на них трохи олії.
  • Посипте спеціями.
  • Розігрійте духовку до 150°С.
  • Перемістіть деко з грінками на годину в духовку.
  • Потріть на дрібній тертці сир.
  • Вийміть сухарі і посипте сиром.
  • Перемістіть сухарі з сиром у відключений духовку на 15 хвилин.
  • Як сушити сухарі з чорного, житнього хліба в духовці?

    Потрібно:

    • Житній/чорний хліб.

    Хід дій:

  • Разрубите булку навпіл.
  • Вийміть м’якуш і перетворіть в дрібні крихти.
  • Окраєць порубаєте на дрібні частини.
  • Розігрійте духовку до 160°С.
  • Перемістіть порубані і подрібнені частини булки на деко.
  • Поставте в духовку на 5 хвилин.
  • Далі сухарі можна використовувати для створення смачного домашнього квасу.
  • Як сушити сухарі в духовці з батона?

    Потрібно:

    • Батон;
    • Спеції;
    • Масло вершкове.

    Хід процесу:

  • Порубаєте на скибочки батон не менш, ніж на 2 сантиметри.
  • Покладіть на деко.
  • Натріть кожен скибочку невеликою кількістю олії з двох сторін.
  • Посипте спеціями.
  • Надішліть деко в духовку на 15 хвилин.
  • Після — вимкніть духовку і залиште сухарі остигати протягом 20 хвилин всередині.
  • Як сушити солодкі сухарі з здобної булки?

    Потрібно:

    • Здобна булка;
    • Цукрова пудра;
    • Ваніль в саше;
    • Кориця;
    • Вершкове масло.

    Хід дій:

  • Порубаєте булку на скибочки середньої ширини — 1,5-2,5 см.
  • Поверхня деко змастіть маслом.
  • Помістіть шматочки на деко.
  • Окремо з’єднайте в мисці ваніль, цукрову пудру і корицю.
  • Посипте зверху хлібці.
  • Попередньо нагрійте духовку до 140°С.
  • Перенесіть деко з хлібними скибочками всередину.
  • Готуйте протягом 25-30 хвилин, періодично поглядаючи за процесом.
  • Готові солодкі сухарики будуть золотистого відтінку.
  • Як сушити сухарі в електричній духовці?

    Приготування сухарів в електричному духовій шафі займає стільки ж часу, що і в духовці на газу. Температура застосовується така ж. Відмінностей в духових шафах особливих немає, тому час і температуру витримуйте однакові. Крім усього іншого, є деякі секрети:

    • Для занадто вологого хліба під час сушіння можна прочинити дверці шафи.
    • Приправляючи скибочки хліба, не потрібно захоплюватися, так як важливо підкреслити смакові особливості, а не заглушити їх.
    • Важливий той факт, що з додаванням часнику не потрібно використовувати сухий кріп — вони не гармоніюють.
    • Для сухарів, використовуваних в супи, борщі і салати, важливо підібрати правильне поєднання спецій.
    • Масло відіграє важливу роль, так як всмоктуючись, воно наповнює виріб своїм неповторним ароматом. Тому можете не тільки з оливковою, але і з кунжутним, соняшниковою, арахісовим, часниковим, кокосовим і гірчичним.
    • Важливо знати, що приправлені в олії сухарі потрібно використовувати відразу. Довго вони не повинні зберігатися.
    • Для довгого зберігання підійде скляна посудина з кришкою, що щільно закривається.

    Як сушити сухарі в мікрохвильовці?

    Підготуйте:

    • Хліб;
    • Спеції;
    • Масло.

    Процес:

  • Порубаєте хлібобулочний виріб соломкою.
  • Приправте спеціями.
  • Посуд, в якому будете випікати, змастіть маслом.
  • Трохи масла бризніть на хлібці.
  • Відправте в СВЧ піч в режимі «Випічка» на максимальній потужності 2 хвилини.
  • Після — перевірте готовність, якщо вони ще не дійшли до потрібної кондиції, то повторіть випічку на 2 хвилини.
  • Суша сухарі в мікрохвильовій печі, важливо пам’ятати, що в даному обладнанні їх дуже легко підсмажити, і тим самим зіпсувати. Тому не слід одразу ставити на велику кількість часу. Краще повільно, але вірно. Тоді ваші сухарі будуть танути в роті і подарують незабутнє задоволення під час трапези.

    Як сушити сухарі в похід?

    Збираючись у похід, потрібно пам’ятати, що сухарі повинні зберігатися довго, значить їх потрібно правильно приготувати і герметично упакувати. Вам буде потрібно:

    • Хліб;
    • Спеції;
    • Масло.

    Дії:

  • Порубаєте виріб скибочками середньої ширини.
  • Посипте спеціями при необхідності.
  • Розігрійте духовку до 180°С.
  • Деко змастіть маслом.
  • Перемістіть скибочки на деко близько один до одного.
  • Поставте в духову шафу майбутні сухарі на 50-60 хвилин, періодично заглядаючи в шафу.
  • Вироби повинні придбати золотисту скоринку, але не підгоріти.
  • Вимкніть шафа після закінчення заданого часу, і залиште сухарі досушиваться ще на 20-30 хвилин.
  • Потім остудіть і помістіть в скляну ємність з герметичною кришкою для походу.
  • Як сушити сухарі на сковороді?

    Потрібно:

    • Хліб;
    • Спеції — за бажанням.

    Процес:

  • Порубаєте хлібне виріб на маленькі кубики.
  • Розігрійте сковороду до високої температури на великому вогні.
  • Викладіть на поверхню кубики і за бажанням приправити.
  • Обсмажте з одного боку протягом 2-3 хвилин, потім переверніть на протилежну сторону на той же час.
  • Залиште остуджуватися на гарячій сковороді, але при вимкненій конфорці.
  • Секрети приготування смачних домашніх сухариків



    Готувати сухарі просто, головне — дотримуватися техніку виконання дій. Але і звичайно ж користуватися маленькими хитрощами, які допоможуть домогтися хрусткою і повітряної текстури, ніжного смаку і спокусливого аромату.