Рецепт домашнього торта Медовик: коржі для медівника, рецепти класичного та заварного медовика зі сметаною і згущеним молоком, приготування медовика в мультиварці

Ще в стародавньому Римі згадується про приготування солодкого тіста на основі меду. У Росії ж Медовик з’явився вперше під час уряду Олександра I. Його дружина категорично не переносила мед, тому його присутність було повністю заборонено на кухні монаршої сім’ї. Але молодий кухар-початківець, не знаючи про заборону, вирішив здивувати правителів новим десертом, рецепт якого йому дістався від діда. Після другого шматочка торта цариця Єлизавета спитала, з чого зроблений десерт. Яким же було її здивування, дізнавшись, що головним інгредієнтом є мед. Саме вона назвала торт «Медовиком». З тих пір в царській родині цей десерт подавали двічі в тиждень.

Домашній медовик: що знадобиться?


Рецепт домашнього медовика досить простий і приготувати у себе на кухні за Гостом зможе навіть господиня, не має великого кулінарного досвіду. Такий десерт припаде до смаку усій родині. Його можна готувати як на кожен день, так і для святкових застіль.

Перевагою такої домашньої випічки, є відсутність загусників, барвників та іншої «хімії», тільки натуральні продукти, які можна знайти в будь-якому продуктовому магазині.

Основна складова рецепту – це мед. І неважливо, яким він буде (травневий, квітковий, з соняшника), головне, що продукт повинен бути натуральним.

Досвідчені кулінари рекомендують використовувати рідкий мед, оскільки завдяки такій консистенції головного інгредієнта тісто легше формувати. У випадках, якщо у вас тільки зацукорився, то попередньо його необхідно розчинити на водяній бані.

Всі інші складові стандартні — це яйця, борошно, масло вершкове, цукор. Різні смакові ефекти можна отримати, використовуючи різні крему (зі згущеним молоком, зі сметаною або заварний) на одних і тих же коржах.

Класичний рецепт медовика

Коржі для медовика: простий і смачний рецепт

Хочете вірте, хочете ні, але за цим рецептом можливо приготувати коржі для медовика за 30 хвилин. Правда, за умови, що вони будуть випікатися по два в духовій шафі. Коржі, приготовані за цим рецептом, виходять ну дуууже смачними.

Що потрібно для коржів:

  • 120 г меду.
  • 230 г цукрового піску.
  • Два яйця.
  • 1-2 ч л соди.
  • 100 г вершкового масла.
  • 0,5 кг борошна.

Скласти В каструльку масло і половину цукру.
На невеликому вогні, безперервно заважаючи, розчинити повністю весь цукор. Влити рідкий мед.

Відправити туди соду, перешкодити і зняти каструльку з вогню. Дати охолонути, це займе хвилин десять.

Поки тісто охолоджується, в інший посуд всипати цукор, що залишився і вбити яйця. Їх збити в круту піну.
Отриману піну з яєць вводити в тісто, безперервно заважаючи.
Всипати більшу частину борошна і вимісити. Повинно вийти в’язке тісто.

Решту борошна висипати на стіл і зробити (домішати) м’яке тісто.

Розрізати його на однакові шматки.

Кожному шматку надати форму кульки і розкотити.
Випікати коржі в духовій шафі до золотистої скоринки.

Торт медовик в домашніх умовах: покроковий рецепт з фото


Для тих, хто давно шукав рецепт дійсно самого смачного медівника, приготованого в домашніх умовах, цей рецепт стане смачним відкриттям. Виходить домашній традиційний медовик, коржі якого тануть у роті. Давайте готувати.

Для приготування потрібно:

  • 120 г меду;
  • 150 г цукру;
  • Два яйця;
  • 85 г домашнього вершкового масла (масла, маргарин не підійде);
  • 350 г борошна;
  • 1 год л соди.

У каструлі перемішати мед з цукровим піском, вершковим маслом і яйцями. Цю суміш відправити на плиту. Постійно заважаючи масу, довести її до однорідної консистенції.

Всипати соду.

Гарненько все перемішати. Тісто має збільшитися в два рази і злегка посвітліти. Зняти каструлю з вогню і в теплу масу поступово вести борошно.
Вимісити тісто. На вигляд воно ще рідкувате. Залишити його «відпочити» і охолонути на 10-20 хв. Якщо по закінченні цього часу воно буде рідким, то можна додати ще 50 г борошна, але не в саме тісто, а на стіл. Після, масу викласти на борошно і домішати.
Розділити тісто на однакові шматочки. З цієї кількості продуктів виходить 12 коржів, діаметром до 18 см або 10 до 20 см. Для випікання необхідна пергаментний папір. Нарізаємо стільки аркушів, скільки буде коржів.

Шматочок тіста покласти на лист пергаменту, присипаний борошном. Пальцями зробити з нього коржики.

Розкачати корж в 3 мм. Він повинен бути дуже тоненьким.

Виделкою зробити кілька проколів і відправити в духовку на 180 °С.

Через 5 хвилин коржик готовий.

Корж вийняти, і поки теплий, надати необхідну форму.

Продовжувати такі дії, поки не скінчиться все тісто.

Коржі готові!

Для зручності використовуємо кондитерське кільце або верхню частину від рознімної форми для випікання.

Кожен шар змастити кремом (про варіанти кремів розповімо нижче).

Верхній шар теж промазати. Накрити торт харчовою плівкою. У такому вигляді його ставлять в холодильник, щоб коржі просочилися. Час просочення — мінімум 6-7 годин.

Потрібно підготувати крихту для обсипання торта. Для цього потрібні обрізки, що залишилися від коржів.

Їх скласти в блендер і перемолоти. Це ж можна зробити за допомогою качалки.

Торт вийняти з холодильника, обсипати крихтою.

За бажанням можна прикрасити ще і подавати.

Заварний медовик: альтернатива класичному десерту


Рецептів приготування медовика безліч. Кожна господиня вносить свої доповнення і поправки. І ось зовсім нове знайомство з заварним медовиком. Десерт виходить не гірше, ніж класичний рецепт, але при цьому немає необхідності споруджувати водяну баню і розкачати тонкі коржі.

Для торта знадобляться такі продукти:

  • 6 ст л меду;
  • 4 курячих яйця;
  • 2 ст цукру;
  • 4 ст л води;
  • 100 г масла;
  • 0,5 год л солі;
  • 5 ч л соди;
  • 5 ст борошна.

У миску насипати цукор, покласти мед і влити воду.

Безперервно перемішуючи, довести масу до кипіння.

У киплячий склад додати сіль і соду. Варити, помішуючи, поки тісто не збільшиться і не придбає яскравий помаранчевий колір.

Зняти з плити. В помаранчеву масу покласти вершкове масло. Після того як тісто охолоне до 45 градусів, ввести яйця і борошно. Стежте, щоб тісто було однорідною, гладкої консистенції. Вам може здатися, що воно рідкувате, але після його остигання консистенція буде більш щільною. Накрити каструлю рушником і залишити на годину.

У цей час підготувати 6-12 листів пергаментного паперу. На них за допомогою тарілки або кришки намалювати кола однакового діаметра (таким за розміром буде торт). Для діаметра кола 20-22 см вистачає 3 ложки (столові) тесту. Його викласти на центр круга і розрівняти по малюнку.
Пергамент з коржем поставити на деко в духовку на 180°С. Готовність перевіряти зубочисткою.

Такі коржі можна змащувати будь-яким кремом.

Рецепт медовика з заварним кремом


З тестом розібралися, тепер поговоримо про кремах. Заварний крем – це класика. Саме він робить коржі дуже ніжними і нежирними. Знадобиться:

  • 1 л молока.
  • Два курячих яйця.
  • 250-300 г цукру.
  • 1 пачка (200 г) вершкового масла.
  • 2 ст л цукрової пудри.
  • 70-100 г кукурудзяного крохмалю.
  • Два пакетики ваніліну.

У каструльці збити яйця з цукром. Додати крохмаль і ванілін. Ввести в масу тепле молоко тонкою цівкою. Весь час помішувати масу.

Поставити каструлю на вогонь і, помішуючи, проварити 5-7 хв. Крем повинен загуснути.

Масло перемішати з цукровою пудрою і додати в остиглий крем. Все перемішати.

Крем виходить досить густим.

Змастити коржі кремом. Коли просочиться, можна пригощати.

Медовик зі сметанним кремом: простий рецепт з фото


Приготувати коржі для медовика по вподобаному рецептом, наведеним вище. Для сметанного крему знадобиться:

  • 580 г сметани (30%).
  • 1 ст цукру.

Цукор зі сметаною відправити у форму для збивання. Збити міксером, стежте, щоб сметана не перетворилася в масло.

Змастити коржі отриманим кремом. Зверху обмазати торт також цим кремом. Обсипати крихтами, дати просочитися і подавати.

Домашній рецепт медовика зі згущеним молоком


Щоб приготувати крем із згущеним молоком для медовика знадобляться такі продукти:

  • 350 г згущеного молока (вареного);
  • 350 г вершкового масла.
  • 350 г сметани.

Вершкове масло збивати, поки не вийде пишна піна.

Надіслати до сметані згущене молоко. Перемішати за допомогою міксера.

Додати сметану. Краще віддати перевагу домашній.

Знову все перемішати міксером і крем готовий.

Змастити кожен корж.

Зверху торт обсипати крихтою.

Медовик в мультиварці: швидко та просто


Для тих, хто не любить «заморочуватися» з замесами і випіканням коржів, пропонуємо випробувати дуже смачний і оригінальний медовик з мультиварки.

Для тіста знадобиться:

  • 130 г меду.
  • П’ять яєць.
  • 200 г цукру.
  • 300 г борошна (+/- 50 г).
  • 1 год л соди.

Мед з содою підігріти на плиті. Якщо зацукрований мед, то нагрівати, поки він не розтане. Маса повинна збільшитися вдвічі.

Яйця збити з цукром дочиста.

Мед з содою охолодити до 40°С і влити в білкову масу.

Поступово вводити борошно. Заважати акуратно знизу вгору.

У чашу мультиварки на дно бажано вирізати коло з пергаментного паперу. Викласти тісто в чашу. Натиснути режим «випічка» і випікати 1-1,2 години. Після того як мультиварка вимкнеться, почекайте ще 15 хв, не відкриваючи кришку.

Після відкриття кришки варто почекати ще 10-15 хв і лише потім виймати торт з чаші.

Вийняти з чаші торт, зняти пергаментний папір і залишити до повного охолодження.

Після того, як торт добре охолоне, розділити його на коржі.

Тепер приготуємо крем для змащування коржів медовика з мультиварки. Необхідні наступні продукти:

  • 0,5 л молока.
  • Одне яйце.
  • 50 г борошна.
  • 100 г цукру.
  • 50-80 г вершкового масла.
  • 20-30 г какао.

Молоко розігріти, щоб було гарячим. Яйця розтерти дочиста з цукром.

Всипати борошно і какао-порошок, перемішати.

Безперервно заважаючи, невеликими порціями вводити гаряче молоко.

Після того як все молоко закінчиться, отриману масу відправити варитися на плиту — 3-7 хв, поки крем не загусне.

Зняти, злегка остудити, додати вершкове масло. Крем готовий.

Отриманим кремом перемазати нарізані коржі. Їх також можна просочити сиропом. Прикрасити торт медовик з мультиварки.

Готуйте чай і пригощайте гостей.

Секрети приготування смачного медовика


Як і будь-яке інше блюдо, медовик має свої секретики, завдяки яким цей десерт виходить ще ніжніше, ще смачніше. Поділимося цими секретами з вами.

  • Мед. Для вишуканої випічки краще брати світлі сорти меду. Справа в тому, що темний мед більш насичений характерним медовим смаком. Також слід знати, що мед з акації та гречки може надати смак якоїсь терпкості коржам.
  • Коржі. Щоб коржі легше розкочувалися, робити це потрібно, поки тісто ще тепле. Холодне тісто розкачати набагато важче.
  • Борошно. Борошно слід брати тільки вищого гатунку. В іншому випадку вона буде плисти. Просіяти її слід обов’язково. Так вона насититься киснем, і коржі будуть більш пухнастими.
  • Тісто. Коли обрізаєте краю сирого тіста, їх не слід втручатися в інші, ще не розкачані шматочки. В іншому випадку коржі з додавання обрізків будуть неоднорідними.
  • Просочення. Медовик, щоб насититись смаком, необхідно просочитися. Час просочення 6-12 годин.
  • Крем. Крем вибирає кожна господиня той, який люблять в її родині.
    1) Якщо це заварний, то для додання йому ніжності 1/4 частину борошна замінити крохмалем.
    2) Якщо вибираєте сметанний крем, то віддайте перевагу свіжій сметані з високим відсотком жирності. Збивайте її акуратно, оскільки замість крему можна одержати масло.
    3) Якщо у вас люблять масляний крем, то перш ніж починати збивати масло, потримайте його на столі при кімнатній температурі 1-2 години. Згущене молоко для такого крему необхідно брати рідку (не варену).
  • Ми представили вам чотири різних варіанти приготування коржів для медовика. Пробуйте, експериментуйте і дивуйте своїх рідних смачним десертом. Приємного апетиту!