Найкращі рецепти засолювання грибів: прості і смачні способи як солити лісові гриби в банках, каструлі, відрі і під гнітом в домашніх умовах. Які гриби підходять для засолювання і скільки днів солять гриби?

Гриби — це не тільки добавка до основних страв, але і самостійне частування. Вони відварюють, смажать, маринуються і навіть солятся. Рецептів з грибами дуже багато, але сьогодні вас чекає розмова про те, як засолити різні види грибів. Також ви дізнаєтеся, якими способами можна їх посолити. А ще ми розповімо вам маленькі секрети і хитрості про смачних солоних грибах.

Як солити гриби в домашніх умовах: принципи і правила

  • Перед будь-якою роботою необхідно ретельно підготувати продукти. Обмити проточною водою, очистити від бруду, комах і трави.
  • Засолення повинен відбуватися на заздалегідь отмоченных у воді грибах.
  • Процес засолювання потрібно виконувати в спеціальному посуді, до такої відносяться: емальовані, керамічні, скляні і дерев’яні діжечки.
  • Для кращого очищення можна використовувати зубну щітку, вона прекрасно справляється з брудом на поверхнях.
  • При посолі обов’язково необхідно, щоб спорові були повністю покриті рідиною.
  • Щоб соку в посолі виділялося достатньо, потрібно збільшити вагу вантажу. Якщо не допомагає, влити трохи розсолу, який складається з води і солі, а точніше на 1 л — 20 р солі.

Які гриби підходять для засолювання?

В цьому питанні природа дуже допомогла людству, подарувавши чудовий делікатес. Тому гриби, що ростуть у лісах, придатні для вживання. Представляємо вам приблизний перелік назв грибів, які придатні для засолення:

В якому посуді краще солити гриби?

Посуд для засолу грає не останню роль, більше того, результат цілком і повністю залежить від правильного використання посуду. А що найважливіше — це те, з якого матеріалу ця посуд виготовлений.

Як солити гриби на зиму в банках?

Для міських жителів — це одне з простих, а найголовніше — доступних методів засолу. Скляні банки можна легко дістати, вони поміщаються в холодильник, швидко миються і не займають багато місця. Їх легко відкривати, переміщувати і використовувати.

  • Для початку необхідно знезаразити скляну ємність.
  • Потім ретельно просушити.
  • Перемістити всередину продукти для засолу.
  • А потім щільно зафіксувати кришкою.

Читайте по темі: Як закочувати банки закаточной машинкою, і як правильно користуватися різними видами закаточних машинок: покрокова інструкція правильної закачування банок.

Можна солити гриби в нержавіючої каструлі?

  • Посол грибів у посуді з будь-якого виду стали, навіть нержавіючої, краще всього уникати. По-перше, засолення триває довгий час, іноді навіть до 3-х місяців, а якщо врахувати подальше зберігання, то можна підвести цифру і до 6-10 місяців.
  • По-друге, в процесі засолу гриби виділяють багато органічних речовин, які взаємодіють з поверхнею посуду.
  • По-третє, це взаємодія призводить до зміни смакових якостей готового продукту не в кращу сторону. Отруєння, можливо, не буде, а от неприємність у смаку — цілком імовірна.

Якщо все ж у вас немає вибору, то для збереження смакових якостей можна використовувати поліетиленовий пакет, який кладеться в каструлю.

Можна солити гриби в пластмасовому відрі?

Здійснювати посол в пластмасовому відрі можна, але небажано. Краще використовувати скляну тару. Але якщо все-таки використовується відро з пластмаси, то необхідно набувати його з позначкою для харчових цілей — в цьому випадку виділення шкідливих речовин малоймовірно.

Як солити гриби гарячим способом?

Гарячий посол підходить для трубчастих і пластинчастих грибів. Підготовка відбувається як завжди:

  • очищення,
  • сортування,
  • вимивання,
  • нарізка,
  • вимочування при необхідності.

Після всіх процедур гриби відварюють, про що і свідчить назва методу засолу. При цьому вода повинна бути солоною — на 1 літр води — 50 г солі, не йодованої. Після того як вода закипить, відраховує час, для кожного виду певну:

Зустрічаються люди, які віддають перевагу для вірності відварювати спорові до 45 хвилин. Але що потрібно запам’ятати — готовність визначається за трьома критеріями:

  • Готові гриби опускаються на дно;
  • Вода стає прозорою;
  • Відвар надає споровым пружність і міцність.

Відварені гриби перекладають у посуд, посипаються спеціями і поливаються розсолом при необхідності. Далі ємності з грибами фіксуються кришками і ставляться в неопалюване місце. Вживаються гриби через місяць, хоча деякі вважають за краще вживати їх раніше.


Солимо гриби холодним способом: смачний рецепт з фото

Холодний спосіб передбачає посол без попереднього відвару. Тому такий спосіб вважається довгим.

  • Для початку стерилізується тара, в якій буде проводитися холодний метод засолювання.
  • Далі викладаються прянощі, за необхідності і смаковим уподобанням.
  • Спорові викладаються капелюшками після трав і приправ.
  • Потрібно класти шарами, шар грибів — шар солі, і так далі.
  • Тара прикривається марлею або будь-який інший бавовняною тканиною.
  • Далі кладеться коло меншого діаметра, а на нього занурюється ваговій вантаж.
  • Після кількох днів, коли гриби осядуть, можна додати ще порцію спорових. Але при цьому час засолу відраховується після останньої викладки.
  • Для кожного виду грибів існує свій час посолу, але в середньому воно варіюється до 25 днів.
  • Готові гриби можна залишити в тарі, в якій був здійснений посол. А можна перемістити в скляні судини, зафіксувавши і прибрати в холодильник або льох.

Якщо в процесі приготування солених грибів на тканини утворилася цвіль, то тканина необхідно поміняти на нову. Або потрібно ретельно випрати забруднений.

Потрібно:

  • Гриби — 2 кг;
  • Трави і спеції — за смаком;
  • Сіль — 100 гр.

Процес:

  • Проведіть роботу з підготовки головного компонента і знезараження тари для закладки грибів.
  • Викладіть шарами капелюшки спорових, сіль і спеції, чергуючи компоненти.
  • Зверху накрийте чистим х/б тряпицей і помістіть вантаж на коло меншого діаметру.
  • Подавати до столу через місяць.
  • Як солити гриби під гнітом?

    • Посол під гнітом відбувається зазвичай для холодного і комбінованого методів. Суть полягає в тому, що викладені шарами спорові піддаються силовому навантаженні ззовні.
    • Тобто ви викладаєте шарами гриби, потім накриваєте матерією, кладете коло або кришкою меншого діаметру і ставите гніт.
    • Гніт представляє собою вантаж з достатньою вагою для виділення соку з спорових. Він може бути класичним або саморобним.
    • Класичний вантаж — це камінь округлої форми, що має мінімальне водопоглинання і мінімальну здатність до розчинення в кислому середовищі.
    • Саморобний — це вантаж, який виготовляється з підручних засобів: нержавіюча сталь, скляний посуд, наповнений водою, або поліетиленові мішки з водою.
    • По мірі необхідності вага гніту можна збільшувати або зменшувати, як того вимагає ситуація.

    Як солити гриби на зиму: простий рецепт

    Потрібно:

    Хід дій:

  • Підготуйте складові, відмивши і очистивши попередньо.
  • У тару влийте води і помістіть спорові.
  • Перемістіть тару на вогонь на 10 хвилин.
  • Далі підготуйте другу тару, вливши 1 літр води і сіль. Також перемістіть її на вогонь до закипання.
  • Після закінчення часу вимкніть гриби і відкиньте на друшляк.
  • Перемістіть їх по судинах, заздалегідь обеззараженным.
  • Всередину закиньте приправи, спеції і маринад.
  • Накрийте зверху вафельним рушником і залиште на добу.
  • Після 24 годин настоювання гриби готові до вживання.
  • Як солити гриби грузді?

    Потрібно:

    Хід процесу:

  • Обробіть спорові і підготуйте до подальших дій.
  • Оброблені гриби закиньте в тару, залийте водою до повного покриття їх рідиною.
  • Перенесіть наповнену тару на вогонь і варіть, поки не закипить. У процесі готування знімайте піну і помішуйте.
  • Після закипання протримаєте протягом 5 хвилин, потім відкиньте на сито.
  • Підготуйте знезаражені судини, всередину кожного закиньте спеції, викладіть гриби і залийте розсіл, в якому вони термічно обробляли.
  • Судини загерметизуйте кришками лише після того як з них повністю вийде повітря.
  • Поставте судини в неопалюване місце на 30 днів.
  • Як солити гриби лисички?

    Потрібно:

    Хід дій:

  • Підготуйте компоненти, спорові ретельно обробіть.
  • Перемістіть на вогонь тару з водою і доведіть до кипіння.
  • У киплячу рідину закиньте гриби і проваріть протягом 25 хвилин.
  • Потім помістіть лисички на сито, промийте чистою водою і дайте їй стекти.
  • У тару для засолу викладіть спеції і гриби шарами, починаючи і закінчуючи сіллю, кропом і часником.
  • Накрийте тару чистої тряпицей з х/б матеріалу, поставте вантаж і помістіть її в неопалюване місце.
  • Зберігайте протягом 30 днів, після чого перемістіть по скляних посудин. А перед подачею вимочуйте.
  • Як солити гриби маслюки?

    Потрібно:

    Процес:

  • Підготуйте спорові для подальшої роботи.
  • Підготуйте скляну ємність і коло меншого діаметру або блюдце.
  • Укладіть на дно шар грибів капелюшками вниз, потім шар приправ, потім повторюйте дії, поки не закінчаться інгредієнти.
  • Накрийте тару блюдцем і поставте невеликий вантаж.
  • Через 24 години перемістіть маслюків в судини, залийте виділився розсолом і загерметизуйте кришками.
  • Помістіть їх на 3 тижні в холодильник, а після можете подавати до столу.
  • Як солити гриби опеньки?

    Потрібно:

    Процес:

  • Очистіть, вимийте і відокремити капелюшки від ніжок.
  • Підсолити киплячу воду.
  • Опустіть в цю воду спорові на 10 хвилин.
  • Проведіть процедуру знезараження для банок.
  • Злийте воду і перемістіть гриби в судини.
  • Закип’ятіть масло і залийте його в киплячому стані в судини.
  • Зафіксуйте горлечка папером і перенесіть в холодильник для подальшого зберігання.
  • Як солити білі гриби?

    Потрібно:

    Хід процесу:

  • Підготуйте для засолу гриби, ретельно обмивши і очистивши їх поверхню.
  • У чисту тару влийте води і помістіть всі спеції зі списку.
  • Перемістіть тару на вогонь і доведіть до кипіння.
  • У киплячий розсіл всипте порубані гриби і протримається на вогні протягом 25 хвилин.
  • Потім виловите спорові і перемістіть на сито, щоб скла води.
  • Розсіл вимкніть і остудіть.
  • Гриби перемістіть в судини, заздалегідь знезаражені.
  • Розсіл залийте зверху.
  • Зафіксуйте кришками і поставте в неопалюване місце на 3 доби.
  • Після 72 годин спорові можна вживати.
  • Як солити гриби рижики?

    Підготуйте:

    Дії:

  • Підготуйте гриби до роботи.
  • У тару для засолу на дно посипте солі, потім шар грибів капелюшками вгору, прянощі і знову сіль — гриби — прянощі.
  • Накрийте зверху тару х/б тканиною, поставте коло меншого діаметру і вантаж.
  • Соліть протягом 3-х тижнів в прохолодному і темному місці.
  • Як солити гриби свинушки?

    Потрібно:

    Процес:

  • Підготуйте до роботи свинушки, відмийте, очистіть і замочіть на 72 години. Не менше 4-х разів на добу міняйте воду на чисту.
  • Після відмочування в окрему тару викладіть шарами гриби і спеції, починаючи і закінчуючи другими.
  • Накрийте х/б тряпицей, зверху помістіть фіксатор ваговій прес.
  • Через 60 днів свинушки можна подавати до столу.
  • Як солити гриби, підберезники?

    Підготуйте:

    Дії:

  • Переберіть і обробіть спорові для засолу.
  • Перемістіть на включену плиту тару з водою і невеликою кількістю спецій.
  • У киплячу рідину закиньте гриби на 30 хвилин.
  • Після вийміть і перенесіть на друшляк.
  • Потім шарами расфасовывайте по скляних посудин.
  • Після влийте в судини охолоджений розсіл і зафіксуйте кришками.
  • Після закінчення місяця спорові можна вживати.
  • Як солити гриби горькушки?

    Потрібно:

    Хід процесу:

  • Підготуйте спорові для подальших дій, потім залийте у великій тарі водою і вимочіть протягом 72 годин, міняючи воду 3 рази на добу.
  • Після 72 годин помістіть в окрему тару на вогонь на 30 хвилин, в процесі помішуючи і знімаючи піну.
  • Через 30 хвилин остудіть їх в розсолі, а потім помістіть на сито, щоб стекла зайва рідина.
  • У знезаражену тару помістіть спеції і гриби шарами, починаючи з перших.
  • Зверху покладіть гніт і залиште в такому положенні на 7 днів. Після можете розкласти по ємностях або подати до столу.
  • Як солити гриби сироїжки?

    Потрібно:

    Процес:

  • Підготуйте гриби, видаліть шкірку з капелюшків і витримайте в солоній воді кілька годин.
  • У знезаражені скляні судини помістіть шарами гриби і спеції.
  • Залийте кип’яченою гарячою водою і остудіть.
  • Потім зафіксуйте кришками і видаліть на зберігання в холодильник.
  • Як солити гриби, підосичники?

    Приготуйте:

    Процес:

  • Ретельно обробіть спорові і підготуйте до подальших дій.
  • Помістіть підсолену воду на вогонь до появи бульбашок.
  • У киплячу воду закиньте спорові, потім залишилися спеції.
  • Готуйте протягом 25 хвилин, потім вийміть і додайте по чистим судинах.
  • У укомплектовані судини влийте зварений розсіл і зафіксуйте кришками.
  • На 3 дні залиште в теплому місці для прокваски, а після — помістіть на 30 днів у прохолоду.
  • Як солити білани, рядовки і ельничные гриби?

    Для засолу біланів потрібно:

    Процес:

  • Обробіть спорові.
  • Поставте на вогонь на 30 хвилин.
  • Після закипання води закиньте в рідину спеції.
  • Після закінчення півгодини помістіть спорові на друшляк.
  • У тару для засолу помістіть спеції і гриби шарами.
  • Потім навантажите гніт і залиште на 7 днів.
  • Після відведеного часу їх можна вживати.
  • Для засолу рядовок потрібно:

    Хід дій:

  • Обробіть спорові.
  • На дно тари для засолу викладіть шарами спеції і гриби, починаючи з листя, а закінчуючи сіллю і часником.
  • Зверху покладіть гніт, а тару перемістіть в неопалюване місце на 40 днів.
  • Солимо ельничные гриби (груздь улюблена або собачий):

    Процес:

  • Обробіть і підготуйте гриби.
  • Вимочіть протягом доби, міняючи 3-4 рази воду.
  • Обшпарте тару для засолу водою.
  • На дно покладіть половину прянощів.
  • Потім грузді капелюшками вниз.
  • Зверху укомплектуйте залишилися прянощі.
  • Зафіксуйте колом меншого діаметра, а на нього поставте вантаж.
  • Тару помістіть в неопалюване місце на 40 днів.
  • Читайте також нашу статтю про кращі способи маринування вовнянок.

    Скільки днів солити гриби?

    Всі гриби солятся по-різному. Багато в чому процес залежить від виду спорового і способу засолу. Але в середньому це триває протягом 30 днів.

    • При гарячому способі засолу — від 1 до 7 днів;
    • При холодному методі — від 30 до 60 днів;
    • При комбінованому — від 14 до 30 днів;
    • При сухому — від 5 до 7 днів.

    Можна солити гриби заморожені?

    Заморожені гриби також можна використовувати для засолу. Для цього процесу їх вже не можна вимочувати і не мити, якщо вони були оброблені. А якщо перед заморожуванням їх встигли термічно обробити, то друга обробка не потрібна. Залишиться лише вибрати спосіб засолу.

    Відео: як солити гриби, щоб було смачно?