Як правильно ліпити манти: легкі способи гарно ліпити манти з покроковими фото
Манти – пельмені по-азійськи, правда, вони далекі від наших традиційних пельменів. Роблять їх з дрібно рубаного м’яса, яке загортається в мішечок з тонкого тіста. Рецептів приготування мантів безліч, але ми поговоримо про те, як вони ліпляться. Адже гарно подане блюдо з цікавим зовнішнім виглядом — це запорука того, що його захочуть з’їсти. Отже, приступимо до навчання красивою ліпленні соковитих, смачних мантів.
Головні правила ліплення мантів
Слід зазначити, що в різних регіонах манти готують по-своєму, але який би спосіб ліплення не був обраний, існують загальні правила, які стосуються приготування цієї страви.
Манти готують з гладкого пружного тіста, яке розкачують завтовшки 1-2 мм.
Оскільки манти мають великий розмір, то для приготування одного мішечка робиться квадрат розміром 10х10 див.
Фарш для мантів ні в якому разі не можна перемелювати, він повинен бути виключно дрібно нарізаним (рубаний).
У середньому в одному мішечку поміщається одна столова ложка фаршу.
Готують манти тільки на пару. Для цього використовуються спеціальні каструлі-пароварки. Сучасні господині успішно призвичаїлися робити манти в мультиварках.
Як правильно і красиво ліпити манти: фото і відео інструктаж
Манти повинні бути красивими, тоді з’являється бажання відправити їх в рот і насолоджуватися смаком. Нижче представлена форма мантів вважається самою правильною.
Ну а ми навчимо, як зробити мант красивим.
Спочатку необхідно розділити тісто на частини.
Зробити ковбаски, які розрізати на шматочки.
Кожен шматочок розкачати.
Покласти фарш на центр кружечка і скріпити паралельні краї тіста в одному місці, як показано на фото.
Також вчинити і з другими паралельними краями.
Скріпити бічні краї з одного
і іншого боку.
Добре зафіксувати їх руками.
Самий правильний і гарний мант готовий.
Класичний спосіб ліплення мантів
Класичний спосіб ліплення він же і самий простий – манти-мішечок. Робиться він дуже швидко, тому найчастіше використовується в азіатських країнах. Для приготування мантів в класичному стилі необхідно:
Розкачати тісто в коло. Можна розкачати великий пласт тіста і вирізати з нього рівні кола великою чашкою.
По центру кола покласти фарш і узагальнюючими діями, як на фото, скласти тісто складками.
Складочками скласти верхню частину манта.
Виходить невеликий мішечок з соковитим фаршем всередині.
Як ліпити манти трояндочкою: найлегший спосіб
Такий спосіб вважається легким, так як не вимагає витончених складань, заворотів і загинів тесту.
Кінцевий результат нічим не поступається за смаковими характеристиками манта, зробленим в класичному стилі або зліпленим трикутником. Техніка виконання мантів-трояндочок наступна:
Розкачати довгастий пласт тіста.
Зробити красиву, фігурну смужку з нього.
Викласти фарш на вирізану смужку до середини.
Скласти смужку з фаршем навпіл.
Згорнути смужку в рол.
Поправити пелюстки, сформувати трояндочку.
Пропонуємо заглянути в статті: «Класичний рецепт лазаньї«. Там описані цікаві та смачні рецепти цієї страви.
Як ліпити манти кіскою: фото-підказки
Манти, зліплені кіскою, ще називають азійськими пельменями. Робляться вони досить просто.
Тісто розкачати невеликим колом. Поверх покласти фарш, надавши йому довгасту форму, як котлеткам.
Накрити край фаршу тістом, як зазначено на фото.
За способом заплітання коси, накладати тісто з боків на загнутий край.
Навертати краю з однієї й іншої сторони, внахлест на фарш.
Центр добре скріплювати руками.
Доплетая до кінця, звужувати косичку, збираючи більше тіста.
Наприкінці добре защипнути тісто.
Курники: незвичайний спосіб ліплення мантів з фото
Після замісу тіста, розділити його на шматочки. З кожного з них потрібно зробити коло. Також можна розкачати великий диск тесту, а круги зробити за допомогою блюдечка. Далі виконуємо такі дії:
Покласти в центр кола начинку. Починаючи знизу защипнути краю між собою до середини виробу.
До серединці підняти протилежний край.
Зліпити краю, як на фото.
В одній руці тримати мант, а іншою рукою вказівним і великим пальцем, починаючи знизу, добре здавлювати тісто.
При здавлюванні формувати гарний рубчик.
Як ліпити манти кошичком: покроковий майстер-клас
Для мантів у формі кошики потрібно підготувати туге тісто, яке загорнути в плівку і залишити настоятися на столі на годину. Після ліпимо кошички-манти.
Тісто дістати з плівки, розділити на частини.
Розкачати довгу ковбаску. Діаметр такої ковбаски повинен бути не більше 5 копійок.
Ковбаску розділити на невеликі шматочки.
Шматочки посипати борошном, щоб вони не злиплися.
З шматочків, розкачати кружечки завтовшки не більше 1-2 мм.
Збирається мант так. На кулак покласти кружок тіста.
На тісто викласти начинку, злегка розплющити її іншою рукою, розтиснувши пальці під тестом.
Великим і середнім пальцем вільної руки натиснути на тісто, защипывая його в складочки з боків.
Після ці складочки з’єднати по центру.
Такі ж дії здійснити з іншого боку.
Трохи придавити верхню частину. Вдавити передню складочку, задня під тиском вдавится сама. При необхідності начинку поправити, проштовхнувши її всередину.
Вільною рукою з’єднати і защипнути краю манта-кошики.
За таким же принципом зліпити інші кружечки.
Як ліпити манти у вигляді квітки?
Для виготовлення манта у вигляді квітки потрібно розкачати тісто в коло і виконати наступні дії:
Викласти на тісто начинку.
Зібрати з двох сторін тісто вгорі, як при ліпленні вареників.
Взяти отримані краю в дві руки.
З’єднати їх між собою.
Такі ж дії здійснити з іншого боку.
Добре закріпити краю.
Способи ліплення відкритих мантів
Уявімо два способи ліплення відкритих мантів.
Спосіб №1.
Тісто розкачати в коло. Він повинен бути досить великого діаметру.
Покласти по центру фарш.
Зібрати краю складками, як спідничку.
Перед приготуванням в середину кожного манта покласти шматочок вершкового масла.
Спосіб №2.
Розрізати тісто на квадратики.
Покласти по центру фарш.
З’єднати протилежні куточки між собою.
Скріпити боковушки між собою.
Як ліпити манти човником?
Зробити манти човником простіше простого. Це один з варіантів відкритих мант. Головне, зробити човники плотненькими, щоб фарш з них «не втік». Для виготовлення човників з м’ясом потрібно виконати наступні дії:
Спочатку розкачати тісто в 1 мм завтовшки.
Порізати тісто квадратиками. Залежно від бажаного розміру човники, робляться квадратики зі стороною в 5-10 див.
На квадратик викласти фарш. Він не повинен бути рідким, оскільки човник з рідким фаршем розвалиться і не приготується.
Загорнути краї тіста на фарш і руками скріпити добре краю.
Такі човники необхідно щільно укласти в посуд для приготування, щоб вони в процесі готування не розпалися.