Як правильно ліпити манти: легкі способи гарно ліпити манти з покроковими фото

Манти – пельмені по-азійськи, правда, вони далекі від наших традиційних пельменів. Роблять їх з дрібно рубаного м’яса, яке загортається в мішечок з тонкого тіста. Рецептів приготування мантів безліч, але ми поговоримо про те, як вони ліпляться. Адже гарно подане блюдо з цікавим зовнішнім виглядом — це запорука того, що його захочуть з’їсти. Отже, приступимо до навчання красивою ліпленні соковитих, смачних мантів.

Головні правила ліплення мантів


Слід зазначити, що в різних регіонах манти готують по-своєму, але який би спосіб ліплення не був обраний, існують загальні правила, які стосуються приготування цієї страви.

  • Манти готують з гладкого пружного тіста, яке розкачують завтовшки 1-2 мм.
  • Оскільки манти мають великий розмір, то для приготування одного мішечка робиться квадрат розміром 10х10 див.
  • Фарш для мантів ні в якому разі не можна перемелювати, він повинен бути виключно дрібно нарізаним (рубаний).
  • У середньому в одному мішечку поміщається одна столова ложка фаршу.
  • Готують манти тільки на пару. Для цього використовуються спеціальні каструлі-пароварки. Сучасні господині успішно призвичаїлися робити манти в мультиварках.
  • Як правильно і красиво ліпити манти: фото і відео інструктаж

    Манти повинні бути красивими, тоді з’являється бажання відправити їх в рот і насолоджуватися смаком. Нижче представлена форма мантів вважається самою правильною.

    Ну а ми навчимо, як зробити мант красивим.

  • Спочатку необхідно розділити тісто на частини.
  • Зробити ковбаски, які розрізати на шматочки.
  • Кожен шматочок розкачати.
  • Покласти фарш на центр кружечка і скріпити паралельні краї тіста в одному місці, як показано на фото.
  • Також вчинити і з другими паралельними краями.
  • Скріпити бічні краї з одного

    і іншого боку.
  • Добре зафіксувати їх руками.
  • Самий правильний і гарний мант готовий.

  • Класичний спосіб ліплення мантів

    Класичний спосіб ліплення він же і самий простий – манти-мішечок. Робиться він дуже швидко, тому найчастіше використовується в азіатських країнах. Для приготування мантів в класичному стилі необхідно:

  • Розкачати тісто в коло. Можна розкачати великий пласт тіста і вирізати з нього рівні кола великою чашкою.
  • По центру кола покласти фарш і узагальнюючими діями, як на фото, скласти тісто складками.
  • Складочками скласти верхню частину манта.
  • Виходить невеликий мішечок з соковитим фаршем всередині.
  • Як ліпити манти трояндочкою: найлегший спосіб

    Такий спосіб вважається легким, так як не вимагає витончених складань, заворотів і загинів тесту.

    Кінцевий результат нічим не поступається за смаковими характеристиками манта, зробленим в класичному стилі або зліпленим трикутником. Техніка виконання мантів-трояндочок наступна:

  • Розкачати довгастий пласт тіста.
  • Зробити красиву, фігурну смужку з нього.
  • Викласти фарш на вирізану смужку до середини.
  • Скласти смужку з фаршем навпіл.
  • Згорнути смужку в рол.
  • Поправити пелюстки, сформувати трояндочку.
  • Пропонуємо заглянути в статті: «Класичний рецепт лазаньї«. Там описані цікаві та смачні рецепти цієї страви.

    Як ліпити манти кіскою: фото-підказки

    Манти, зліплені кіскою, ще називають азійськими пельменями. Робляться вони досить просто.

  • Тісто розкачати невеликим колом. Поверх покласти фарш, надавши йому довгасту форму, як котлеткам.
  • Накрити край фаршу тістом, як зазначено на фото.
  • За способом заплітання коси, накладати тісто з боків на загнутий край.
  • Навертати краю з однієї й іншої сторони, внахлест на фарш.
  • Центр добре скріплювати руками.
  • Доплетая до кінця, звужувати косичку, збираючи більше тіста.
  • Наприкінці добре защипнути тісто.
  • Курники: незвичайний спосіб ліплення мантів з фото


    Після замісу тіста, розділити його на шматочки. З кожного з них потрібно зробити коло. Також можна розкачати великий диск тесту, а круги зробити за допомогою блюдечка. Далі виконуємо такі дії:

  • Покласти в центр кола начинку. Починаючи знизу защипнути краю між собою до середини виробу.
  • До серединці підняти протилежний край.
  • Зліпити краю, як на фото.
  • В одній руці тримати мант, а іншою рукою вказівним і великим пальцем, починаючи знизу, добре здавлювати тісто.
  • При здавлюванні формувати гарний рубчик.
  • Як ліпити манти кошичком: покроковий майстер-клас


    Для мантів у формі кошики потрібно підготувати туге тісто, яке загорнути в плівку і залишити настоятися на столі на годину. Після ліпимо кошички-манти.

  • Тісто дістати з плівки, розділити на частини.
  • Розкачати довгу ковбаску. Діаметр такої ковбаски повинен бути не більше 5 копійок.
  • Ковбаску розділити на невеликі шматочки.
  • Шматочки посипати борошном, щоб вони не злиплися.
  • З шматочків, розкачати кружечки завтовшки не більше 1-2 мм.
  • Збирається мант так. На кулак покласти кружок тіста.
  • На тісто викласти начинку, злегка розплющити її іншою рукою, розтиснувши пальці під тестом.
  • Великим і середнім пальцем вільної руки натиснути на тісто, защипывая його в складочки з боків.
  • Після ці складочки з’єднати по центру.
  • Такі ж дії здійснити з іншого боку.
  • Трохи придавити верхню частину. Вдавити передню складочку, задня під тиском вдавится сама. При необхідності начинку поправити, проштовхнувши її всередину.
  • Вільною рукою з’єднати і защипнути краю манта-кошики.
  • За таким же принципом зліпити інші кружечки.
  • Як ліпити манти у вигляді квітки?

    Для виготовлення манта у вигляді квітки потрібно розкачати тісто в коло і виконати наступні дії:

  • Викласти на тісто начинку.
  • Зібрати з двох сторін тісто вгорі, як при ліпленні вареників.
  • Взяти отримані краю в дві руки.
  • З’єднати їх між собою.
  • Такі ж дії здійснити з іншого боку.
  • Добре закріпити краю.
  • Способи ліплення відкритих мантів

    Уявімо два способи ліплення відкритих мантів.

    Спосіб №1.

  • Тісто розкачати в коло. Він повинен бути досить великого діаметру.
  • Покласти по центру фарш.
  • Зібрати краю складками, як спідничку.
  • Перед приготуванням в середину кожного манта покласти шматочок вершкового масла.
  • Спосіб №2.

  • Розрізати тісто на квадратики.
  • Покласти по центру фарш.
  • З’єднати протилежні куточки між собою.
  • Скріпити боковушки між собою.
  • Як ліпити манти човником?

    Зробити манти човником простіше простого. Це один з варіантів відкритих мант. Головне, зробити човники плотненькими, щоб фарш з них «не втік». Для виготовлення човників з м’ясом потрібно виконати наступні дії:

  • Спочатку розкачати тісто в 1 мм завтовшки.
  • Порізати тісто квадратиками. Залежно від бажаного розміру човники, робляться квадратики зі стороною в 5-10 див.
  • На квадратик викласти фарш. Він не повинен бути рідким, оскільки човник з рідким фаршем розвалиться і не приготується.
  • Загорнути краї тіста на фарш і руками скріпити добре краю.
  • Такі човники необхідно щільно укласти в посуд для приготування, щоб вони в процесі готування не розпалися.
  • Найоригінальніші способи ліплення мантів: фото-ідеї

    Пропонуємо подивитися фотографії незвичайних мантів. Беріть на замітку і готуйте оригінальні страви.

    Як гарно ліпити манти: відео майстер-клас


    Рекомендуємо заглянути в статті: «Піца як у піцерії в домашніх умовах«. Готуйте смачно і радуйте своїх близьких.