Як приготувати смачні і соковиті манти: найкращі рецепти справжніх узбецьких мантів, мантів з мясом і гарбузом по-азійськи, з рибою і інших варіантів приготування мантів

Багато господинь всерйоз вважають узбецькі манти найближчими родичами російського страви «пельмені», та й готують їх так само, роблячи лише злегка побільше в розмірі. Якщо ж ви хочете почастувати свою родину чи друзів справжнім стравою «з запахом Сходу», то ви повинні знати, що пельмені і манти за способом приготування чи схожі.

Приготуйте їх хоча б за одним із способів, які ми пропонуємо в цій статті, і ви в цьому переконаєтеся. У середній Азії манти користуються колосальною популярністю на столах у місцевого населення. Так що ж заважає нам скуштувати азіатську кухню, не виходячи з дому?

Приготування мантів: підбір продуктів

Хоч і вважається, що манти – азіатське блюдо, яке популярне у узбецької, турецької і пакистанської кухні, родом вона з Китаю. Саме від китайського «мантьоу», тобто «хліб на пару» і пішла назва цього самобутнього і шалено смачні страви.

Традиційне класичні манти готуються з двох основних складових:

  • еластичного, пружного тіста;
  • фаршу, в ролі якого найчастіше виступає баранина з додаванням цибулі, спецій і курдючного жиру.

Що стосується тесту, найсмачніший рецепт якого ми наведемо нижче, то для його приготування традиційно знадобляться:

  • вода,
  • сіль,
  • борошно,
  • деякі господині додають яйця і молоко – для додання особливої ніжності та еластичності.

В Туркестані також поширений рецепт мантів з заварного тіста.

Ми не настільки звичні вживати баранину, як азіатські народи, тому частіше замінюємо стандартний м’ясної інгредієнт цієї страви на більш класичний:

  • свинина,
  • яловичина,
  • курятина,
  • суміш декількох видів фаршу.

Замість курдючного жиру чудово вписується шматочок солоного сала. На 1 кг м’яса потрібно взяти 150-200 г сала – так начинка вийде соковитою і ніжною.

Важливу роль відіграє додавання ріпчастої цибулі: не шкодуйте його, нехай його кількість перевищить 50% фаршу – це стане запорукою соковитості всього страви.

На батьківщині мантів – сонячної Азії дуже люблять спеції, тому постарайтеся, щоб ваші манти не були надмірно прісними. Для додання насиченого смаку і характерного аромату здобріть фарш зірою, чорним перцем, кмином, майораном, коріандром, сушеним базиліком, часником.

Любителі зелені можуть додати у фарш дрібно нарізану кінзу, свіжий базилік або кріп.

Якщо ви хочете зробити манти за оригінальним рецептом, запасіться продуктами, які найкращим чином вписуються у формат цього страви:

  • гарбуз;
  • гриби;
  • сир плавлений, твердий або бринза;
  • картопля;
  • капуста;
  • риба;
  • улюблені спеції.

Посуд та кухонне приладдя для приготування мантів

Манти – це страва, для приготування якого потрібно озброїтися певними кухонним реквізитом. Звичайна каструля, як для варіння пельменів, тут не підійде, особливо, якщо ви готуєте відкриті манти або вибрали для них ще який-небудь оригінальний варіант ліплення. Манти готують на пару, від цього вони не тільки зберігають ідеальну форму, але і стають ще корисніше.

Традиційно для приготування мантів в країнах Азії використовується особливий прилад – мантышница. Її російська родичка, іменована мантоваркой, за своїми функціями максимально наблизилася до неї, і дозволяє зварити манти не гірше, ніж в країнах Сходу.

Принцип її пристрою проста: мантоварка являє собою 2 або 3 каструлі, поставлені один на одного, розділені посередині кришкою з отворами за типом друшляка, для вільного проникнення пари.

Якщо манти ви готуєте не занадто часто, не обов’язково купувати мантоварку: звичайна пароварка впорається з приготуванням мантів нітрохи не гірше. Якщо ж у вас на кухні є мультиварка – скористайтеся нею, вибравши режим «Варка на пару».

Ці кухонні помічники дозволяють приготувати смачні манти всього за 40-50 хвилин.

Особливості та принципи приготування мантів

  • Готуючи тісто для мантів, борошно необхідно обов’язково просіяти – так ви наповните її киснем і тісто, при всій його міцності і еластичності, не буде тугим.
  • Потрібно постаратися як можна тонше розкачати тісто, тобто воно повинно бути суперэластичным. Для досягнення кращого результату місіть і мніть тісто як можна довше – стільки, скільки вистачить сил. Але і порватися під впливом гарячої пари воно не повинно, тому розкачайте його максимально рівномірно.
  • Мисо, риба, гриби або будь-яка інша начинка для мантів не перемелюється в фарш, а неодмінно рубається – тобто нарізати акуратними, однаковими шматочками – в міру великими.
  • Начинка для мантів не повинна бути прісною. Вибирайте для цієї страви жирні шматочки м’яса або розбавляйте їх салом.
  • Про луці вже було сказано: його кількість повинна дорівнювати кількості м’яса, а в деяких рецептах загальний обсяг цибулі навіть перевищує м’ясну складову фаршу.
  • Фрагментам тесту для мантів можна надавати різну форму: круглу, квадратну або ромбоподібну.
  • З головними правилами і найкрасивішими способами ліплення мантів ви можете познайомитися з нашої статті: Як правильно ліпити манти: легкі способи гарно ліпити манти з покроковими фото

    Рецепт найсмачнішого тесту для мантів

  • На столі або в глибокій ємності просіяти борошно, зробити в ній поглиблення.
  • Вбити в нього яйце, всипати сіль, все ретельно розмішати ложкою.
  • Поступово додавати воду, помішуючи тісто і не даючи утворюватися комкам.
  • Коли вся вода «піде» в борошно, у вас вийде досить жорстке, але еластичне тісто.
  • Якщо тісто «просить» ще борошна, додайте трохи, але не переборщіть. Залиште трохи борошна на присипку.
  • Чим довше ви його будете місити, тим краще, але загальний час вимішування — не менше 10 хвилин.
  • Для того щоб тісто стало м’якше і податливі при розкочуванні, накрийте його пакетом або обмотайте харчовою плівкою і залиште відпочити на столі хвилин на 20.

    Універсальне тісто для мантів готове, тим часом можна зайнятися приготуванням начинки. Ви можете зліпити манти класичної форми, а можете дати волю фантазії і створити гарну, хитромудре, святкове блюдо, якщо скористаєтеся нашими порадами зі статті про способи ліплення мантів.

    А як правильно розкачати тісто на манти і красиво їх защипнути, дивіться на відео.

    Не забудьте заглянути в нашу статтю про найсмачніший тесті для чебуреків, в ній ви обов’язково знайдете варіант на свій смак.

    Класичні манти з м’ясом: покроковий рецепт з фото

    Це той рецепт, до якого всі ми звикли, і який абсолютно адаптований під кухню нашої країни. Для нього візьмемо наступні продукти.

    Тісто замішуємо за рецептом, представленому вище, або вибираємо вподобаний з представлених тут. І якщо з тестом все ясно, і головне його як слід вимішати, то саме начинка робить манти справжніми мантами.

  • Яловичину нарізати кубиками однакового розміру, приблизно 0,5Х0,5 см.
  • Зі свининою проробити те ж саме.
  • Цибулю очистити і подрібнити так само кубиком. Якщо не хочете «плакати», можете провернути його в блендері, але за правилами його потрібно саме різати вручну.
  • Сало подрібнити на не дуже великі шматочки.
  • Поміщаємо всі інгредієнти фаршу в глибоку миску.
  • Ретельно перемішуємо, додаємо сіль і спеції за смаком і ось, що отримуємо в результаті.
  • Підготовлене тісто розділяємо на джгути діаметром 2,5 см, після чого поділяємо кожен з них на рівні шматочки і надаємо їм однакову форму.
  • Кожен шматочок розгортаємо в пласт, товщиною не більше 2 мм
  • Викладаємо начинку на тісто стільки, щоб можна було його защипнути за обраним вами способом. Дотримуючись технології, закручуємо всі манти.
  • Подтапливаем вершкове масло і занурюємо в нього кожен мант нижньою частиною, після чого розміщуємо їх на каскане мантовницы або пароварки.
  • Стежте, щоб манти не були розташовані занадто близько і не стикалися один з одним, інакше в процесі готування вони склеятся.
  • Ставимо касканы на каструлю з киплячою водою (обов’язково дочекайтеся кипіння) і варимо протягом 45 хвилин.
  • Викладаємо на тарілку, заливаємо розтопленим вершковим маслом, прикрашаємо зеленню і насолоджуємося смачним гарячим стравою.

    Манти з м’ясом по-узбецьки

    Технологія приготування мантів по-узбецьки не надто відрізняється від класичної. Основна відмінність – в інгредієнтах страви. Якщо ви все ж мають намір спробувати цей варіант мантів, запасіться такими продуктами.

  • Тісто для мантів робимо вже освоєному рецептом, як у класичному варіанті.
  • Всі інгредієнти фаршу подрібнюємо кубиком і змішуємо.
  • Щедро присмачую фарш спеціями, солимо і ретельно перемішуємо.
  • На підготовлені однакові пласти тіста викладаємо по 1 ст л начинки.
  • Защипуємо манти, надаємо їм традиційну форму.
  • Секрет: зліплені шви мантів повинні бути схожі конфігурацією на витягнуту по горизонталі букву «Н». Після чого куточки, що представляють собою нижню частину «ніжок» літери Н, підтягуємо один до одного і з’єднуємо.

    Решітки каскана мантоварки щедро змащуємо рослинним маслом, розміщуємо на них манти і готуємо страву протягом 40-50 хвилин. До речі, їсти манти по-узбецьки слід неодмінно руками.

    Манти з м’ясом і гарбузом: оригінальний азіатський фото-рецепт

    У цьому рецепті до традиційної цибульно-м’ясній начинці приєднується гарбуз – досить незвичний для нас елемент м’ясної страви. Але, наприклад, в Алма-Ати манти готують виключно з додаванням гарбуза. Вони виходять дуже ніжними, солоденькими, оригінальними.

    З овочами можна зробити двома способами.

  • Нарізати дрібним кубиком.
  • Гарбуз натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями. З другим варіантом у процесі буде легше працювати.
  • Представлені далі фото наочно ілюструють всі етапи приготування мантів з гарбузом.

    Підготовка тесту
    Підготовка начинки
    Ліплення мантів
    Приготування мантів на паруНе забуваємо змочувати кожен мант в соняшниковій або вершковому маслі перед тим, як покласти його на каскана.

    Рецепт мантів від Сталика Ханкишиева

    Рецепт мантів з м’ясом і сиром

    Приготування мантів з додаванням сиру не особливо відрізняється від рецепту класичних мантів з м’ясом. Тільки на етапі підготовки фаршу необхідно додати в нього сир, натертий на крупній тертці, а який – вибирайте самі:

    • твердих сортів;
    • плавлений;
    • бринза;
    • сулугуні.

    Ідеальні пропорції начинки:

    • 0,5 кг м’яса
    • 0,3 кг цибулі
    • 0,2 кг сиру
    • спеції за смаком.

    Манти готуються на пару 45 хвилин, після чого сдобриваются вершковим маслом і посипаються улюбленої зеленню.

    Манти з картоплею і грибами: рецепт на заварне тісто

    Думаєте, манти бувають тільки з м’ясом? Зовсім ні, давайте пристосуємо це страва до нашої кухні і приготуємо азіатські манти на російський манер – з картоплею та грибами.

    • Готуємо заварне тісто: кип’ятимо воду з маслом, всипаємо в неї сіль.
    • Коли сіль розчиниться, знімаємо рідина з вогню і додаємо в неї трохи більше половини 1 ст борошна.
    • Добре вимішуємо і даємо охолонути.
    • Відправляємо в масу борошно, вимішуємо ложкою.
    • Коли ложка вже не справляється з замісом, продовжуємо місити руками.
    • Після 10-15-хвилинного вимішування отримуємо круте тісто, яке за традицією поміщаємо в пакет на півгодинки.
    • Сиру картоплю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками (як варіант – можна натерти його на крупній тертці).
    • Гриби ріжемо дрібними пластинками, цибулю – невеликими кубиками.
    • Якщо хочете, можете обсмажити гриби з цибулею – так смак мантів буде більш цікавим, вершковим.
    • Змішуємо картоплю, гриби і цибулю, солимо і перчимо. Начинка готова, можна приступати до ліплення мантів.

    Порада: щоб отримати більш ніжний смак начинки, додайте в кожен мант перед защипыванием по маленькому квадратику вершкового масла.

    Рецепт мантів з м’ясом, картоплею і капустою

    Пропонуємо відео-рецепт соковитих мантів з м’ясом і овочами: картоплею, капустою, цибулею і морквою з ароматною овочевою підливою.

    Манти з рибою і спеціями: покроковий рецепт

    Манти з рибою – це особливе харчове насолоду оригінальним звучанням» знайомого страви. Обов’язково порадуйте своїх близьких цим делікатесом, і ось вам святковий рецепт на озброєння.

    Тісто:

    • 4 ст борошна
    • 2 ст холодної води
    • 2 ст л рослинного масла
    • сіль і цукор – по 1 ч. л.

    Замішуємо круте еластичне тісто, поступово вводячи борошно. Загортаємо його в харчову плівку і даємо відпочити 20 хвилин.

    Начинка:

    • сьомга свіжа або інша морська риба – 0,8 кг
    • пекінська капуста (для більш ніжного смаку) – 200 г
    • 1 головка цибулі
    • 0,5 склянки вершків
    • за 0,5 год л спецій – шафран, перець червоний і чорний мелені, сіль.

    Сьомгу подрібнюємо кубиками, капусту нарізаємо соломкою, цибулю ріжемо дрібно і обсмажуємо на топленому вершковому маслі, додавши 1 ч л цукру.
    Всі інгредієнти фаршу змішуємо, додаємо в нього спеції і вершки.

    Тісто розділяємо на невеликі порції, кожну як слід розкачуємо. На центр кожного пласта тіста кладемо 1 ст л начинки.

    Защипуємо манти.

    Готуємо манти в пароварці, додавши в киплячу воду спеції для ароматизації: перець горошком, прованські трави, розмарин і базилік. Варимо манти 25-30 хвилин.

    До цього смачне ніжному страві «проситься» особливий соус. Для нього візьмемо:

    • 1 ст жирної сметани
    • 2 зубчики часнику
    • 1 пучок кропу
    • сіль, перець.

    Часник видавлюємо в сметану, кріп дрібно ріжемо і відправляємо туди ж. Присмачую трохи перцем і сіллю.

    Цей соус ще більше підкреслить ніжний і незвичайний смак рибних мантів, які обов’язково оцінить і полюбить ваша сім’я.

    Приготування мантів в мультиварці

    Як зробити по-справжньому соковиті і смачні манти: наші підказки

  • Як вже було сказано – чим більше в начинці цибулі, тим соковитіше манти.
  • Після нарізки м’яса ще трохи відбийте його, порубавши ножем або сокирою для відбивних.
  • Обов’язково використовуйте жирову складову у фарші – якщо не знайшли курдючного жиру, додайте сало без м’ясних прошарків.
  • Перед публікацією фаршу на тісто ретельно його пам’ятайте, щоб цибуля дав максимум соку.
  • Для надання соковитості у фарш додають подрібнену гарбуз.
  • Якщо начинка вам все одно здається трохи сухуватою – додайте у фарш трохи кип’яченої води і добре перемішайте.
  • Коли фарш вже викладений на пласт тіста, покладіть на нього зверху кубик вершкового масла і защипайте мант обраним способом.
  • Обов’язково змащуйте касканы пароварки або мантовницы рослинним або вершковим маслом, щоб манти не злиплися і не розірвалися.

  • Найсмачніші варіанти начинок для мантів

    Крім поданих вище смачних начинок для мантів, радимо вам спробувати такі поєднання, які не залишать ні вас, ні ваших рідних і близьких байдужими.

    • баранина + зелень + бринза;
    • м’ясо + гриби + сир;
    • твердий сир + шпинат + кріп;
    • сир + зелень;
    • гарбуз + філе горбуші;
    • гарбуз + бринза;
    • курка + часник + кабачки;
    • рибний фарш + рис;
    • цибуля + варені яйця + зелень.

    Така різноманітність варіантів начинок дасть вам можливість щоразу подавати до столу новий кулінарний шедевр.

    Відео-рецепти смачних мантів