Багато господинь всерйоз вважають узбецькі манти найближчими родичами російського страви «пельмені», та й готують їх так само, роблячи лише злегка побільше в розмірі. Якщо ж ви хочете почастувати свою родину чи друзів справжнім стравою «з запахом Сходу», то ви повинні знати, що пельмені і манти за способом приготування чи схожі.
Приготуйте їх хоча б за одним із способів, які ми пропонуємо в цій статті, і ви в цьому переконаєтеся. У середній Азії манти користуються колосальною популярністю на столах у місцевого населення. Так що ж заважає нам скуштувати азіатську кухню, не виходячи з дому?
Приготування мантів: підбір продуктів
Хоч і вважається, що манти – азіатське блюдо, яке популярне у узбецької, турецької і пакистанської кухні, родом вона з Китаю. Саме від китайського «мантьоу», тобто «хліб на пару» і пішла назва цього самобутнього і шалено смачні страви.
Традиційне класичні манти готуються з двох основних складових:
- еластичного, пружного тіста;
- фаршу, в ролі якого найчастіше виступає баранина з додаванням цибулі, спецій і курдючного жиру.
Що стосується тесту, найсмачніший рецепт якого ми наведемо нижче, то для його приготування традиційно знадобляться:
- вода,
- сіль,
- борошно,
- деякі господині додають яйця і молоко – для додання особливої ніжності та еластичності.
В Туркестані також поширений рецепт мантів з заварного тіста.
Ми не настільки звичні вживати баранину, як азіатські народи, тому частіше замінюємо стандартний м’ясної інгредієнт цієї страви на більш класичний:
- свинина,
- яловичина,
- курятина,
- суміш декількох видів фаршу.
Замість курдючного жиру чудово вписується шматочок солоного сала. На 1 кг м’яса потрібно взяти 150-200 г сала – так начинка вийде соковитою і ніжною.
Важливу роль відіграє додавання ріпчастої цибулі: не шкодуйте його, нехай його кількість перевищить 50% фаршу – це стане запорукою соковитості всього страви.
На батьківщині мантів – сонячної Азії дуже люблять спеції, тому постарайтеся, щоб ваші манти не були надмірно прісними. Для додання насиченого смаку і характерного аромату здобріть фарш зірою, чорним перцем, кмином, майораном, коріандром, сушеним базиліком, часником.
Любителі зелені можуть додати у фарш дрібно нарізану кінзу, свіжий базилік або кріп.
Якщо ви хочете зробити манти за оригінальним рецептом, запасіться продуктами, які найкращим чином вписуються у формат цього страви:
- гарбуз;
- гриби;
- сир плавлений, твердий або бринза;
- картопля;
- капуста;
- риба;
- улюблені спеції.
Посуд та кухонне приладдя для приготування мантів
Манти – це страва, для приготування якого потрібно озброїтися певними кухонним реквізитом. Звичайна каструля, як для варіння пельменів, тут не підійде, особливо, якщо ви готуєте відкриті манти або вибрали для них ще який-небудь оригінальний варіант ліплення. Манти готують на пару, від цього вони не тільки зберігають ідеальну форму, але і стають ще корисніше.
Традиційно для приготування мантів в країнах Азії використовується особливий прилад – мантышница. Її російська родичка, іменована мантоваркой, за своїми функціями максимально наблизилася до неї, і дозволяє зварити манти не гірше, ніж в країнах Сходу.
Принцип її пристрою проста: мантоварка являє собою 2 або 3 каструлі, поставлені один на одного, розділені посередині кришкою з отворами за типом друшляка, для вільного проникнення пари.
Якщо манти ви готуєте не занадто часто, не обов’язково купувати мантоварку: звичайна пароварка впорається з приготуванням мантів нітрохи не гірше. Якщо ж у вас на кухні є мультиварка – скористайтеся нею, вибравши режим «Варка на пару».
Ці кухонні помічники дозволяють приготувати смачні манти всього за 40-50 хвилин.
Особливості та принципи приготування мантів
З головними правилами і найкрасивішими способами ліплення мантів ви можете познайомитися з нашої статті: Як правильно ліпити манти: легкі способи гарно ліпити манти з покроковими фото
Рецепт найсмачнішого тесту для мантів
Для того щоб тісто стало м’якше і податливі при розкочуванні, накрийте його пакетом або обмотайте харчовою плівкою і залиште відпочити на столі хвилин на 20.
Універсальне тісто для мантів готове, тим часом можна зайнятися приготуванням начинки. Ви можете зліпити манти класичної форми, а можете дати волю фантазії і створити гарну, хитромудре, святкове блюдо, якщо скористаєтеся нашими порадами зі статті про способи ліплення мантів.
А як правильно розкачати тісто на манти і красиво їх защипнути, дивіться на відео.
Не забудьте заглянути в нашу статтю про найсмачніший тесті для чебуреків, в ній ви обов’язково знайдете варіант на свій смак.
Класичні манти з м’ясом: покроковий рецепт з фото
Це той рецепт, до якого всі ми звикли, і який абсолютно адаптований під кухню нашої країни. Для нього візьмемо наступні продукти.
Тісто замішуємо за рецептом, представленому вище, або вибираємо вподобаний з представлених тут. І якщо з тестом все ясно, і головне його як слід вимішати, то саме начинка робить манти справжніми мантами.
Викладаємо на тарілку, заливаємо розтопленим вершковим маслом, прикрашаємо зеленню і насолоджуємося смачним гарячим стравою.
Манти з м’ясом по-узбецьки
Технологія приготування мантів по-узбецьки не надто відрізняється від класичної. Основна відмінність – в інгредієнтах страви. Якщо ви все ж мають намір спробувати цей варіант мантів, запасіться такими продуктами.
Секрет: зліплені шви мантів повинні бути схожі конфігурацією на витягнуту по горизонталі букву «Н». Після чого куточки, що представляють собою нижню частину «ніжок» літери Н, підтягуємо один до одного і з’єднуємо.
Решітки каскана мантоварки щедро змащуємо рослинним маслом, розміщуємо на них манти і готуємо страву протягом 40-50 хвилин. До речі, їсти манти по-узбецьки слід неодмінно руками.
Манти з м’ясом і гарбузом: оригінальний азіатський фото-рецепт
У цьому рецепті до традиційної цибульно-м’ясній начинці приєднується гарбуз – досить незвичний для нас елемент м’ясної страви. Але, наприклад, в Алма-Ати манти готують виключно з додаванням гарбуза. Вони виходять дуже ніжними, солоденькими, оригінальними.
З овочами можна зробити двома способами.
Представлені далі фото наочно ілюструють всі етапи приготування мантів з гарбузом.
Підготовка тесту
Підготовка начинки
Ліплення мантів
Приготування мантів на паруНе забуваємо змочувати кожен мант в соняшниковій або вершковому маслі перед тим, як покласти його на каскана.
Рецепт мантів від Сталика Ханкишиева
Рецепт мантів з м’ясом і сиром
Приготування мантів з додаванням сиру не особливо відрізняється від рецепту класичних мантів з м’ясом. Тільки на етапі підготовки фаршу необхідно додати в нього сир, натертий на крупній тертці, а який – вибирайте самі:
- твердих сортів;
- плавлений;
- бринза;
- сулугуні.
Ідеальні пропорції начинки:
- 0,5 кг м’яса
- 0,3 кг цибулі
- 0,2 кг сиру
- спеції за смаком.
Манти готуються на пару 45 хвилин, після чого сдобриваются вершковим маслом і посипаються улюбленої зеленню.
Манти з картоплею і грибами: рецепт на заварне тісто
Думаєте, манти бувають тільки з м’ясом? Зовсім ні, давайте пристосуємо це страва до нашої кухні і приготуємо азіатські манти на російський манер – з картоплею та грибами.
- Готуємо заварне тісто: кип’ятимо воду з маслом, всипаємо в неї сіль.
- Коли сіль розчиниться, знімаємо рідина з вогню і додаємо в неї трохи більше половини 1 ст борошна.
- Добре вимішуємо і даємо охолонути.
- Відправляємо в масу борошно, вимішуємо ложкою.
- Коли ложка вже не справляється з замісом, продовжуємо місити руками.
- Після 10-15-хвилинного вимішування отримуємо круте тісто, яке за традицією поміщаємо в пакет на півгодинки.
- Сиру картоплю очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками (як варіант – можна натерти його на крупній тертці).
- Гриби ріжемо дрібними пластинками, цибулю – невеликими кубиками.
- Якщо хочете, можете обсмажити гриби з цибулею – так смак мантів буде більш цікавим, вершковим.
- Змішуємо картоплю, гриби і цибулю, солимо і перчимо. Начинка готова, можна приступати до ліплення мантів.
Порада: щоб отримати більш ніжний смак начинки, додайте в кожен мант перед защипыванием по маленькому квадратику вершкового масла.
Рецепт мантів з м’ясом, картоплею і капустою
Пропонуємо відео-рецепт соковитих мантів з м’ясом і овочами: картоплею, капустою, цибулею і морквою з ароматною овочевою підливою.
Манти з рибою і спеціями: покроковий рецепт
Манти з рибою – це особливе харчове насолоду оригінальним звучанням» знайомого страви. Обов’язково порадуйте своїх близьких цим делікатесом, і ось вам святковий рецепт на озброєння.
Тісто:
- 4 ст борошна
- 2 ст холодної води
- 2 ст л рослинного масла
- сіль і цукор – по 1 ч. л.
Замішуємо круте еластичне тісто, поступово вводячи борошно. Загортаємо його в харчову плівку і даємо відпочити 20 хвилин.
Начинка:
- сьомга свіжа або інша морська риба – 0,8 кг
- пекінська капуста (для більш ніжного смаку) – 200 г
- 1 головка цибулі
- 0,5 склянки вершків
- за 0,5 год л спецій – шафран, перець червоний і чорний мелені, сіль.
Сьомгу подрібнюємо кубиками, капусту нарізаємо соломкою, цибулю ріжемо дрібно і обсмажуємо на топленому вершковому маслі, додавши 1 ч л цукру.
Всі інгредієнти фаршу змішуємо, додаємо в нього спеції і вершки.
Тісто розділяємо на невеликі порції, кожну як слід розкачуємо. На центр кожного пласта тіста кладемо 1 ст л начинки.
Защипуємо манти.
Готуємо манти в пароварці, додавши в киплячу воду спеції для ароматизації: перець горошком, прованські трави, розмарин і базилік. Варимо манти 25-30 хвилин.
До цього смачне ніжному страві «проситься» особливий соус. Для нього візьмемо:
- 1 ст жирної сметани
- 2 зубчики часнику
- 1 пучок кропу
- сіль, перець.
Часник видавлюємо в сметану, кріп дрібно ріжемо і відправляємо туди ж. Присмачую трохи перцем і сіллю.
Цей соус ще більше підкреслить ніжний і незвичайний смак рибних мантів, які обов’язково оцінить і полюбить ваша сім’я.
Приготування мантів в мультиварці
Як зробити по-справжньому соковиті і смачні манти: наші підказки
Найсмачніші варіанти начинок для мантів
Крім поданих вище смачних начинок для мантів, радимо вам спробувати такі поєднання, які не залишать ні вас, ні ваших рідних і близьких байдужими.
- баранина + зелень + бринза;
- м’ясо + гриби + сир;
- твердий сир + шпинат + кріп;
- сир + зелень;
- гарбуз + філе горбуші;
- гарбуз + бринза;
- курка + часник + кабачки;
- рибний фарш + рис;
- цибуля + варені яйця + зелень.
Така різноманітність варіантів начинок дасть вам можливість щоразу подавати до столу новий кулінарний шедевр.
Відео-рецепти смачних мантів