Кутя — це поминальна каша православного народу, яка готується на всі церковні свята і на поминки. Вариться вона досить просто, але потрібно враховувати, що всі інгредієнти покласти в неї з певним змістом.
Кутя з рису з родзинками поминальна православна
- Візьміть круглий рис, змийте холодною водою з нього білий наліт, вода повинна стати прозорою.
- Налийте в ємність воду, її обсяг не повинен перевищувати обсяг рису вдвічі. Трохи посоліть.
- Ізюм промийте, позбавте від сміття і стеблинок, потім залийте окропом.
Родзинки для куті обов’язково повинен бути без кісточок!
- Киньте рис у киплячу воду і проварити 20-25 хвилин на слабкому вогні.
Але краще буде відразу накрити каструлю кришкою і поставити нудитися в духовку при 180 градусах. Так смак куті буде, мов з печі. Для цієї мети можна використовувати глиняні горщики.
- У розігріту сковороду налийте трохи олії, а потім покладіть шматочок вершкового. Перше олія допоможе зберегти аромат другого, але не допустить його пригорання.
- Тим часом, родзинки гарненько повинен розпаритися, злийте з нього воду і відправте в сковороду до мастил. Потушкуйте його так хвилин п’ять, іноді помішуючи.
- Далі приготуйте сироп: розведіть в невеликій кількості води цукор, потім залийте цією солодкою водою родзинки. Не гасіть вогонь ще дві хвилини.
- Коли рис приготується – перемішайте його з родзинками.
- Ось найпростіший рецепт поминальної куті з мінімальною кількістю продуктів.