Кутя з рису з родзинками поминальна: кращі покрокові рецепти рисової куті з родзинками, медом, горіхами і сухофруктами на поминки і Різдво

Кутя — це поминальна каша православного народу, яка готується на всі церковні свята і на поминки. Вариться вона досить просто, але потрібно враховувати, що всі інгредієнти покласти в неї з певним змістом.

Кутя з рису з родзинками поминальна православна

  • Візьміть круглий рис, змийте холодною водою з нього білий наліт, вода повинна стати прозорою.
  • Налийте в ємність воду, її обсяг не повинен перевищувати обсяг рису вдвічі. Трохи посоліть.
  • Ізюм промийте, позбавте від сміття і стеблинок, потім залийте окропом.

Родзинки для куті обов’язково повинен бути без кісточок!

  • Киньте рис у киплячу воду і проварити 20-25 хвилин на слабкому вогні.

Але краще буде відразу накрити каструлю кришкою і поставити нудитися в духовку при 180 градусах. Так смак куті буде, мов з печі. Для цієї мети можна використовувати глиняні горщики.

  • У розігріту сковороду налийте трохи олії, а потім покладіть шматочок вершкового. Перше олія допоможе зберегти аромат другого, але не допустить його пригорання.
  • Тим часом, родзинки гарненько повинен розпаритися, злийте з нього воду і відправте в сковороду до мастил. Потушкуйте його так хвилин п’ять, іноді помішуючи.
  • Далі приготуйте сироп: розведіть в невеликій кількості води цукор, потім залийте цією солодкою водою родзинки. Не гасіть вогонь ще дві хвилини.
  • Коли рис приготується – перемішайте його з родзинками.
  • Ось найпростіший рецепт поминальної куті з мінімальною кількістю продуктів.

Поминальна кутя з рису: підбір інгредієнтів

У всіх рецептах рисової куті присутній рис, це зрозуміло. Ще повинен бути цукор або мед, а також родзинки. Далі все залежить від бажання і наявності необхідних продуктів, це може бути:

Поминальна кутя повинна бути більш пісної, ніж, наприклад, різдвяна.


Основні принципи приготування куті поминальної

Поминальна кутя – це солодка каша, яка готується для поминок померлих. Вона ще має назву «коливо» — розсипчаста каша. Більш рідку називають «сочиво». Її готують із зерен злакових, а потім додають сухофрукти, горіхи, мак, мед і т. д. Таку кутю треба освятити на церковній службі – панахиді.

  • Споконвіку православна церква уособлювала зерна злакових, як самих покійників, яких потрібно віддати землі, щоб їх душа заново переродилася і зійшла новим життям. Так само, як і зерна.
  • Підсолоджувачі у вигляді меду та сухофруктів означають моральну і духовну стабільність живої душі.

З’єднуючись разом, каша і солодкий сироп характеризують всю сутність безсмертної душі, збереження балансу живих і мертвих. Коли одна душа вмирає, вона воскресає і знову перероджується.

  • Для поминальної куті крупа вариться до готовності, бажано зробити її розсипчастою.
  • Розм’якшена сушка змішується з солодким, потім з кашею. Основний алгоритм такий.
  • Поминальная кутя завжди повинна бути солодкою з додаванням сухофруктів.
  • Правильно варити крупу для куті на узварі – компоті з сухофруктів.
  • Таку кутю треба освятити в церкві, якщо це неможливо, то хоча б окропити святою водою власноруч.
  • Кутя завжди подається холодною.
  • Перед куштуванням цього обрядового страви потрібно промовити молитву.
  • Кутю готують у невеликій кількості і поминають ній померлих, поки вона не закінчиться, викидати це поминальне блюдо категорично не можна.

Кутя з рису з родзинками поминальна: рецепт покроково

  • Ізюм добре вимийте, попередньо заливати окропом його не потрібно. Дайте йому стекти і підсохнути.
  • Розігрійте сковороду, покладіть в неї шматочок вершкового масла, відправте туди родзинки обсмажуватися. На родзинки повинна з’явиться трохи скоринка.
  • Продовжуйте обсмажувати, додавши ложку цукрового піску.

  • Візьміть довгий рис, завчасно промийте його. Потім обсмажте рис на сковороді, тим самим ви і просушіть його. Досипте інший цукор і масло до рису. Продовжуйте все обсмажувати, вміст сковороди має стати трохи коричневим.
  • Перемішайте рис і родзинки, залийте водою, закрийте кришкою. Тушкуйте на маленькому вогні до готовності.
  • Компоненти були заздалегідь оброблені, тому часу на приготування піде по мінімуму.

Через брак деяких продуктів, вершкове масло можна замінити рослинним, а цукор – медом. Вийде пісна, дієтична кутя.


Солодка кутя на поминки з родзинками, медом і волоськими горіхами

  • Для куті візьміть недроблену пшеницю (2 ст). Закип’ятіть воду і всипте крупу варитися. На маленькому вогні вона має зваритися до розсипчастості.
  • Мед (0,5 ст) розведіть з водою, кутя не повинна бути дуже щільною, можна додати цукор.
  • Родзинки (200 г) залийте окропом. Для більш швидкого ефекту поставте його кипіти на кілька хвилин, воду злийте.
  • Горіхи (0,5 ст) просушіть на сковороді, трохи розтлумачте їх качалкою.
  • З’єднайте солодку составляемую куті: мед, родзинки, горіхи.
  • Введіть отриманий в гущу зварену пшеницю, добре перемішайте.

  • Рецепт куті на поминки з родзинками і маком

    • Рис варіть до готовності, як розповідалося раніше.
    • Родзинки підготуйте для використання, заливши окропом.

    • Змішайте вершкове масло, мед, родзинки і мак, кілька хвилин все розігрійте до рідкого стану.
    • Перемішайте отриману масу з рисом.

    Можна задобрити кутю тільки родзинками і маком, але куди смачніше буде покласти в неї потовчений мигдаль і прикрасити волоськими горіхами.

    • Рис промийте і варіть кілька хвилин після закипання.
    • Потім ще раз промийте його холодною водою, залийте нової, і варіть до готового стану. Це робиться для того, щоб прибрати клейкість, притаманну рису.

    • Залиште рис «настоюватися». Можна його відкинути на друшляк, але не обов’язково.
    • Тим часом мак залийте окропом. Нехай трохи розмокне, потім злийте воду.

    • Потовчіть його в ступці або качалкою в глибокій тарілці.
    • Якщо використовуєте мигдаль, то спочатку обдайте його тільки закипілою водою, очистіть від шкаралупи, а потім потовчіть.

    Волоські горіхи бажано попередньо обсмажити, а потім розтовкти. Так розкриється їх неповторний горіховий смак.

    • Додайте до горіхів цукор (можна мед), мак і трохи кип’яченої води, добре перемішайте.

    • Родзинки ненадовго залийте окропом, коли набубнявіє — злийте охололу воду.
    • Змішайте всі підготовлені інгредієнти, прикрасьте четвертинками волоських горіхів, посипте цукровою пудрою.


    Кутя на поминки з родзинками, мигдалем і сухофруктами

    Більш бюджетним варіантом стане приготування такої куті з волоськими горіхами, а не з мигдалем. Смак буде не менш приємний, але вирішувати, звичайно, вам.

    • Для даного рецепту використовується родзинки, кизил і курага. Сухофрукти виберіть без кісточок, помістіть в посудину і залийте окропом.
    • Рис відваріть, як у попередньому рецепті: перший раз варіть кілька хвилин, потім, промивши, варіть в новій воді до готовності. Не забудьте трохи посолити.

    • Волоські горіхи смажте на сухій сковороді, злегка подробите.

    Якщо використовуєте мигдаль, то його попередньо необхідно залити окропом і позбавити від лушпиння.

    • Курагу і кизил вимокають серветкою і поріжте на дрібні шматочки, однакові з родзинками.

    • Промитий рис змішайте з цукром, горіхами і сухофруктами.
    • Подавайте таку кутю холодною.


    Різдвяна кутя з пшениці з родзинками, чорносливом та горіхами

    • Розкладіть пшеницю (1 ст) і мак (100 м) за різними мисочкам і залийте холодною водою на ніч.
    • Вранці відваріть пшеницю в тій же воді, в якій вона настоювалась. Так більшою мірою збережеться її корисність.
    • Воду з макових зерен злийте, але не до кінця, він не повинен бути зовсім сухим. Потовчіть його в ступці до білого соку — макового молочка.

    • Змішайте мак з медом (3 ст л) і цукром (3 ст л), все ретельно расколотите.
    • Горіхи (150 г) підсушіть на сковороді або в духовці, злегка їх подробите.
    • Сухофрукти (родзинки, чорнослив — 250 г) обдайте окропом, як тільки вода охолоне — злийте її. Сушку поріжте на невеликі шматочки.
    • З’єднайте всі складові куті в одне блюдо.

    Як зварити поминальну кутю з перловки?

  • Щоб перлова крупа швидко зварилася, залийте її водою і залиште на ніч розбухати.
  • Вранці залийте крупу двома склянками води і варіть близько години. Цього часу цілком повинно вистачити. Ідеально для цього використовувати казанок або глиняні горщики.
  • Відваріть мак, 15 хвилин буде більше, ніж достатньо. Потім відіжміть з нього воду через марлю, і качалкою розімніть до появи білого соку.
  • Курагу подрібніть на маленькі шматочки, потім разом з родзинками залийте окропом.
  • Останнім етапом змішайте всі компоненти в готову кутю.
  • Додайте у воду, в якій вариться каша, столову ложку рослинної олії. Так крупинки не будуть склеюватися між собою.

    Кутя в мультиварці з рису з родзинками поминальна

    В мультиварці рисова кутя вариться так само, як і в каструлі, тільки не треба періодично помішувати рис. Завдяки антипригарному ковшу, можна не стежити за процесом варіння, а зайнятися своїми справами.

  • Залийте рис водою і варіть на режимі вашої мультиварки, призначеним для круп, 25 хвилин.
  • Тим часом обдайте окропом ізюм, нехай розкисає.
  • Відкрийте кришку, дайте вийти випаровуванню. Дочекайтеся, поки рисова каша охолоне.
  • Півсклянки меду розчиніть у невеликій кількості кип’яченої води. Має вийти не дуже рідко.
  • Злийте з родзинок воду, і з’єднайте всі інгредієнти воєдино.
  • Можна трохи видозмінити цей процес, так би мовити, спростити завдання:

    • Перед тим, як включити процес готування рису в мультиварці, закиньте туди ще промитий ізюм. Заздалегідь його ошпарювати окропом не потрібно, він розпариться в процесі готування.
    • Медову воду також можна долити в самому початку готування, але краще цього не робити. Вся справа в тому, що мед при термічній обробці втрачає всі свої корисні властивості.


    Найпростіший рецепт поминальної куті з рису

    Кутю не потрібно готувати порційно для кожного присутнього людини, буде достатньо кількох ложок, щоб пом’янути покійного. Зазвичай ставляться кілька мисочок з цим блюдом з різних боків столу, щоб кожен міг до нього дотягтися.

    • Рис дуже ретельно промийте, залийте водою і варіть на слабкому вогні півгодини.
    • Родзинки замочити в окропі на чверть години, потім процідіть.
    • Розведіть Мед з водою, додайте за бажанням корицю, ванілін і, злегка підсохлий родзинки. Солодку масу рівномірно перемішайте, а потім всипте рис.

    Як варити смачну поминальну кутю з рису: хитрощі та поради кулінарів

    • Правильно підберіть рис. Довгий підійде набагато краще для цієї мети, ніж круглий. Він менш схильний до злипання, кожне зернятко буде окремо одна від одної після варіння. Найдешевший рис – теж не варіант.
    • Якщо ви виберете рис для куті в целофанових пакетиках, то точно не прогадаєте. Ймовірність утворення клейкості і прилипання такого рису до каструлі зводиться до мінімуму. Просто дотримуйтесь інструкції.
    • Правильно промийте рис, і півдорозі для ідеально розсипчастої каші пройдено. Робіть це під холодною водою з-під крана, поки рис не буде виднітися під товщею прозорої води.
    • Ще один хитрий хід для отримання розсипчастого рису: беріть води трохи менше, ніж зазначено у співвідношенні. Якщо берете співвідношення рису і води, як 1:2, то зменшіть трохи її кількість. Долити ви завжди встигнете.
    • Якщо мед для куті зацукрувався, то розтопіть його на паровій бані, тільки не можна піддавати його сильною термічній обробці. Це загрожує втратою медом своїх корисних властивостей.
    • Замість меду підсолодіть кутю цукровим піском.

    Відео: як зварити поминальну кутю з рису

    Дуже важливо знати, як правильно приготувати і куштувати кутю за православним звичаєм. Дізнавшись хитрощі приготування поминальної та різдвяної куті, ви зможете зі світом пом’янути покійних, а також правильно зустріти напередодні Різдва.