Прості рецепти приготування йогурту в йогуртниці, мультиварці, термосі і банку в домашніх умовах: йогурти з молока, закваски та сметани, солодкі йогурти з ягодами і фруктами

Що може бути смачніше і корисніше, ніж натуральний приготований власноруч йогурт? Цей продукт виходить завдяки «роботі» кисломолочних бактерій, які при створенні певних умов насичують звичайне молоко своєрідним смаком і кольором. Крім смаку, йогурт має корисні властивості, які роблять благотворний вплив на шлунок, кишечник, імунітет. Поговоримо про те, як зробити такий корисний продукт на основі молока самому різними способами.

З чого приготувати йогурт в домашніх умовах: підбір продуктів

Для сквашування йогурту використовуються два основних продукту:

  • молоко;
  • закваска.
  • Все інше, що додається в йогурт в процесі приготування, вважається добавками і залежить від уподобань того, хто готує такі ласощі.

    Тепер поговоримо про вимоги до основних продуктів:

    • Молоко в ідеальному варіанті повинно бути домашнім, сільським. Щоб отримати кисломолочний знежирений продукт в домашніх умовах, можна застосувати так званий перегін або молоко з магазину з низькою жирністю. Молоко повинно бути не стерилізованим, віддавайте перевагу свіжому пастеризованому або.
    • Закваска. Вона буває двох видів:
      суха, вона є у вільному продажу в аптеках і супермаркетах. Реалізується така закваска в порційних пакетиках або флакончиках. Зазвичай один пакетик/флакончик призначений для 1-3 л молока;
      рідка практично нічим не відрізняється від сухої, але має один недолік. Хоча рідка закваска і має термін придатності три місяці, зазначено, що лакто – і біфідобактерії можуть гинути вже в кінці першого місяця зберігання.

    Споживачі віддають перевагу сухої закваски, відзначаючи, що смак йогурту з неї більш ніжний, так як рідкий варіант дає злегка кислуватий присмак.

    Домашній йогурт з молока: технологія приготування


    Класична технологія закваски домашнього йогурту має наступний вигляд:

  • Молоко повинно мати температуру 40-45°С, так як при показаннях на термометрі вище 50°С бактерії можуть загинути.
  • В молоко вводять рідку або суху закваску. Тепла середовище сприяє «роботі» йогуртових бактерій.
  • Перетворення молока в йогурт займає до 12 годин. Весь процес сквашування повинен проходити при температурі близько 40°С.
  • По закінченні відведеного часу готовий йогурт потрібно охолодити до 5°С, в іншому випадку він може перекиснуть.
  • Закваска для домашнього йогурту: як вибрати?

    У продажу є досить багато різноманітних заквасок, які обіцяють неперевершений смак йогурту і масу корисних властивостей. Як вибрати з такого достатку дійсно якісний продукт?

    • Спочатку зверніть свою увагу на склад.
    • Віддавати перевагу слід тій заквасці, в якій більше різновидів корисних бактерій.
    • Вітається присутність не тільки лакто-, але і біфідобактерій.
    • Також припадуть до речі додаткові вітаміни і мікроелементи в заквасці, цей корисний бонус «по душі» багатьом споживачам.

    Як зробити йогурт в домашніх умовах на заквасці покроково

    Найпростіше приготувати йогурт на аптечної заквасці, для цього достатньо придбати два основних продукту.

    Від кількості молока залежить кінцева йогурту консистенція, чим його менше, тим йогурт буде густіше.

    Далі виконуємо такі дії:

  • Якщо молоко сільська, його необхідно закип’ятити. У разі покупки вже пастеризованого, цей крок потрібно пропустити. Береться 1-3 л молока.
  • Остудити молоко до 40-45°С. Пастеризоване нагріти до такої температури.
  • Один пакетик або баночку закваски додати до тепленькому молока, розмішати.
  • Тару, в якій готуватися йогурт, закутати ковдрою і поставити в тепло. Якщо хочете зробити йогурт порційно, то розлийте молоко з доданою закваскою в порційні контейнери і укутайте їх ковдрою.
  • Залишити сквашиваться на 8-12 годин. Зручно готувати таку закваску з вечора, так з ранку отримуємо смачний і корисний сніданок.
  • Домашній йогурт в йогуртниці: класичний рецепт


    Йогуртниця значно полегшує процес приготування і гарантує 100% якість смачного йогурту. Головна «фішка» йогуртниці – підтримання обраної оптимальної температури протягом всього періоду сквашування, що є дуже важливою умовою виготовлення.

    Домашній йогурт в йогуртниці робиться дуже просто.

    • Для цього потрібно змішати молоко з кисломолочними бактеріями, згідно інструкції на упаковці закваски.
    • Отриману суміш розлити в порційний баночки-йогуртниці і залишити на 8-10 годин.

    Рецепт домашнього йогурту без закваски


    Якщо так вийшло, що закваску ви не знайшли, то зробити йогурт в домашніх умовах можна за допомогою молока і покупного кисломолочного продукту типу «Данон» або «Активія».

    • Для приготування закип’ятіть 1 л молока.
    • Остудіть його до 40-45°С.
    • В теплу рідину додайте 120-150 мл вищезазначеного йогурту і перемішайте.
    • Сквашиваться продукт буде близько 6-8 годин. Все це час посуд з йогуртом повинна знаходитися в теплі.
    • Підтримати тепло на позначці 40°С можна, якщо готуєте йогурт в мультиварці або помістивши посуд в нагріту до потрібної температури духовку.

    Як приготувати йогурт в домашніх умовах в термосі?

    Рецепт домашнього йогурту в банку: простий рецепт


    Цей рецепт називають бабусиним, так як таким способом готували смачний продукт з молока раніше, коли про йогуртницах і мультиварках ще й не мріяли. Для приготування знадобиться:

    • 1 л молока;
    • 200 мл закваски.

    У минулі часи господині залишали в баночці залишки раніше приготовленого кисломолочного продукту, зберігаючи їх в холоді і використовуючи в якості закваски. Сьогодні ж її можна купити в магазинах, багато торгові марки випускають готову закваску для «живого» йогурту.

    Готується йогурт наступним чином:

  • Змішайте закваску з молочком, нагрітою до 40°С.
  • Залити суміш в банку і поставити біля теплої батареї, попередньо закутавши банку ковдрою.
  • В давнину такий йогурт залишали на печі, сучасні господині, якщо відключено опалення, можуть використовувати для підтримки оптимальної температури духовку.
  • Через 6-8 годин сквашування смачний корисний кисломолочний продукт в банку готовий.
  • Приготування домашнього йогурту в мультиварці


    Для приготування йогурту можна застосовувати таке чудо техніки, як мультиварка. Для цього необхідно:

    • змішати молоко із закваскою, згідно інструкції на упаковці закваски;
    • влити отриману рідину в чашу мультиварки і включити функцію «йогурт», така є в багатьох сучасних електронних диво-горщиках; якщо ж такої функції у вас немає, тоді натискаєте «підігрів».
    • через 8-12 годин йогурт буде готовий.

    А про страви, які можна приготувати з застосуванням мультиварки, читайте в статті: «Кращі рецепти для мультиварки з фото: супи, м’ясо, курка, плов. Пироги і запіканки в мультиварці».

    Як приготувати питний йогурт в домашніх умовах?


    Для питного йогурту знадобиться підготувати:

    • 1 л молока;
    • 2 ст л натурального йогурту.
  • Молоко закип’ятити, остудити до 45°С.
  • Додати живий йогурт, перемішати.
  • Закутати посуд з закваскою в ковдру, залишити в теплі на ніч.
  • Вранці отриманий йогурт перемішати, перелити в скляний посуд і відправити в холодильник охолоджуватися.
  • Отримати питний йогурт можна, використовуючи суху закваску. До максимальної пропорції молока, зазначеної на упаковці заквасці, додайте ще 250 мл, тоді у вас вийде більш рідкий питний йогурт.

    Домашній йогурт з ягодами: фото-рецепт


    Для закваски знадобляться наступні продукти:

    • 1 л молока;
    • 200 мл натурального йогурту;
    • пюре зі свіжих ягід на ваш смак.

    Готуємо кисломолочний продукт в йогуртниці:

  • Змішати молоко з живим йогуртом. Для кращого розмішування спочатку перемішується йогурт з частиною молока, потім вливається в загальний посуд.
  • Отриману суміш розлити в порційний баночки-йогуртниці.
  • Включити «диво-техніку» і залишити суміш сквашиваться на 8 годин.
  • В кожну баночку з готовим йогуртом додати по 1 ст л пюре зі свіжих ягід.
  • Перемішати і відправити його в холодильник на 2 години. Чим довше йогурт буде знаходитися в холодильнику, тим щільніше буде консистенція кисломолочного продукту.
  • Йогурт з бананом і полуницею в домашніх умовах

    Корисний йогурт в домашніх умовах з сухофруктами і медом

    Що може бути корисніше на сніданок, ніж смачний йогурт, приготований в домашніх умовах з медом поживним і вітамінізованими сухофруктами? А приготувати його простіше простого.

  • З вечора зробіть закваску з 1 л молока, заздалегідь нагріваючи його до 45°С, і пакетики сухий або 1 баночки рідкої закваски.
  • Поставте в тепло.
  • Вранці в готовий кисломолочний продукт додайте мед і сухофрукти за смаком. Насолоджуйтеся корисним і поживним сніданком.
  • Домашній йогурт з сиром: рецепт смачного десерту з фото


    Хочемо поділитися з вами дійсно незвичайним рецептом приготування смачного, корисного, кисломолочного десерту.

  • Для початку необхідно зробити класичний густий йогурт, згідно інструкції на упаковці закваски.
  • Після підготувати марлю і друшляк.
  • Вилити в підготовлену марлю йогурт.
  • Залишити стікати.
  • Коли маса стане досить щільною, можна діставати і пригощати своїх домочадців новим цікавим десертом.
  • Домашній натуральний йогурт: рецепт

    Грецький йогурт в домашніх умовах

    Від звичного варіанту домашнього йогурту грецький відрізняється особливою консистенцією, яка нагадує м’який сир. Роблять його наступним чином:

    • 1 л молока;
    • 200 г живого йогурту.

    Виконуємо наступні кроки:

  • Молоко закип’ятити і остудити до 40°С.
  • Живий йогурт змішати з 1/3 частиною теплого молока, добре розмішати.
  • Приєднати йогуртову суміш до залишився молока.
  • Загорнути в ковдру і залишити в теплому місці на 8 годин.
  • На друшляк покласти кілька шарів марлі і вилити туди йогурт.
  • Через 2 години, коли зайва рідина стече, йогурт можна накладати в порційні піали і додавати фрукти і ягоди.
  • Заморожений йогурт: рецепт

    Це прекрасний десерт для дітей у спекотну літню пору. А готується він дуже просто. Знадобиться:

    • Йогурт – 1 л. Його можна зробити з будь-якого з вищенаведених рецептів.
    • Пюре з свіжих фруктів або ягід – 100-200 р.
    • Цукровий сироп або мед за смаком.

    Процес приготування дуже простий, йогурт розділити на три частини, кожну з них додати ягідне пюре.
    Перемістити до однорідності.
    Способи заморожування залежать від ваших уподобань. Можна використовувати форми для морозива або силіконові формочки. Також можна заморозити йогурт загальною масою і зробити з нього красиві кульки морозива у вафельному ріжку.

    Багато рецептів смачного домашнього морозива ви знайдете тут.

    Як приготувати йогурт зі сметани: рецепт

    Сметана може виступати відмінною закваскою.

    • Для приготування йогурту з сметани потрібно брати пастеризоване молоко, яке нагріти до 35-40°С.
    • На літр молока повинні додати 1 ст л сметани.
    • Залишити в теплі для сквашування.
    • Перед вживанням приєднати до кисломолочному продукті фрукти, ягоди, мед.

    Чому не виходить приготувати домашній йогурт: головні помилки


    Іноді трапляється, що йогурт не виходить, хоча вся технологія була витримана. Що може послужити причиною не сквашування молока?

  • Посуд для приготування повинна бути скляною. Не завжди виходить йогурт, якщо готувати його в алюмінієвій або пластиковій тарі.
  • Не слід застосовувати добавки у вигляді ягід, фруктів, шоколаду, цукру в процесі приготування. Їх приєднують вже готовий сквашенный продукт.
  • Густота кінцевого продукту безпосередньо залежить від жирності молока, це слід враховувати при сквашуванні.
  • Додавання закваски у занадто гаряче молоко призводить до загибелі бактерій і сквашивание не відбувається.
  • Посуд для приготування йогурту повинна бути стерильною, а температура стабільною.