Основні правила складання меню ПП на кожен день
Нашому організму важливо в достатньому обсязі отримувати білки, жири і вуглеводи. Однак час їх прийому теж важливо.
Наприклад, цитрусові і багато інші фрукти краще всього вживати в обід або полуденок. Продукти, багаті вуглеводами, необхідно їсти в першій половині дня, а ось овочеві страви (в тому числі свіжі огірки і помідори), навпаки, корисно їсти ввечері.
Також на вечерю добре засвоюється риба, а ось м’ясо – в обід. Цукерки і тістечка краще всього замінити сухофруктами і цукатами. Їх, до речі, рекомендується додавати при приготуванні каш. Якщо зовсім не можете без солодкого, то обмежуйтеся пастилою або зефіром.
Тижневе меню для схуднення в домашніх умовах від дієтолога (на 1200 ккал у день)
Такого харчування рекомендується дотримуватися хоча б місяць, щоб побачити на вагах відчутний результат. В перервах між прийомами їжі пийте більше чистої води (можна з лимоном), а також виключіть борошняне і солодке.
Понеділок:
- сніданок (каша/мюслі, зелений чай)
- обід (борщ/борщ, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (сирна запіканка, яблуко)
- вечеря (м’ясо, відварну картоплю, зелений салат, чорний чай)
Вівторок:
- сніданок (пшоняна каша з родзинками, зелений чай)
- обід (курячий бульйон з вермішеллю, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (фруктовий салат з йогуртом)
- вечеря (риба на пару з відварним рисом і тушкованими овочами, чорний чай)
Середа:
- сніданок (мюслі/вівсяна каша з сухофруктами, зелений чай)
- обід (борщ, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (сир з ягодами і горіхами)
- вечеря (відварне м’ясо з гречкою, овочевий салат з огірків і помідорів, чорний чай)
Четвер:
- сніданок (пшоняна каша з медом, зелений чай)
- обід (юшка, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (запіканка з картоплі з брокколі, мандарин)
- вечеря (яловичі котлети на пару, овочевий салат, чорний чай)
П’ятниця:
- сніданок (ячна/пшенична каша з сухофруктами, зелений чай)
- обід (борщ, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (сирна запіканка, яблуко)
- вечеря (риба на пару з рисом і свіжими овочами (якими), чорний чай)
Субота:
- сніданок (мюслі, зелений чай)
- обід (зелений суп, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (рисовий пудинг з фруктами)
- вечеря (м’ясо, запечене з овочами)
Неділя:
- сніданок (омлет з сиром, зелений чай)
- обід (суп з гречки з фрикадельками, шматочок цільнозернового хліба, сік)
- полуденок (сир, апельсин)
- вечеря (овочеве рагу з м’ясом, чорний чай)
Щоб щі або борщі були у вас дієтичними, готуйте їх без попереднього обсмажування цибулі та моркви. Каші на сніданок можете робити на нежирному молоці – не більше 2,5%. Котлети і рибу важливо не смажити, а готувати на пару!