Різдвяна кутя з пшениці з родзинками, чорносливом та горіхами
- Розкладіть пшеницю (1 ст) і мак (100 м) за різними мисочкам і залийте холодною водою на ніч.
- Вранці відваріть пшеницю в тій же воді, в якій вона настоювалась. Так більшою мірою збережеться її корисність.
- Воду з макових зерен злийте, але не до кінця, він не повинен бути зовсім сухим. Потовчіть його в ступці до білого соку — макового молочка.
- Змішайте мак з медом (3 ст л) і цукром (3 ст л), все ретельно расколотите.
- Горіхи (150 г) підсушіть на сковороді або в духовці, злегка їх подробите.
- Сухофрукти (родзинки, чорнослив — 250 г) обдайте окропом, як тільки вода охолоне — злийте її. Сушку поріжте на невеликі шматочки.
- З’єднайте всі складові куті в одне блюдо.
Як зварити поминальну кутю з перловки?
Додайте у воду, в якій вариться каша, столову ложку рослинної олії. Так крупинки не будуть склеюватися між собою.