Кутя з рису з родзинками поминальна: кращі покрокові рецепти рисової куті з родзинками, медом, горіхами і сухофруктами на поминки і Різдво

Поминальна кутя з рису: підбір інгредієнтів

У всіх рецептах рисової куті присутній рис, це зрозуміло. Ще повинен бути цукор або мед, а також родзинки. Далі все залежить від бажання і наявності необхідних продуктів, це може бути:

Поминальна кутя повинна бути більш пісної, ніж, наприклад, різдвяна.


Основні принципи приготування куті поминальної

Поминальна кутя – це солодка каша, яка готується для поминок померлих. Вона ще має назву «коливо» — розсипчаста каша. Більш рідку називають «сочиво». Її готують із зерен злакових, а потім додають сухофрукти, горіхи, мак, мед і т. д. Таку кутю треба освятити на церковній службі – панахиді.

  • Споконвіку православна церква уособлювала зерна злакових, як самих покійників, яких потрібно віддати землі, щоб їх душа заново переродилася і зійшла новим життям. Так само, як і зерна.
  • Підсолоджувачі у вигляді меду та сухофруктів означають моральну і духовну стабільність живої душі.

З’єднуючись разом, каша і солодкий сироп характеризують всю сутність безсмертної душі, збереження балансу живих і мертвих. Коли одна душа вмирає, вона воскресає і знову перероджується.

  • Для поминальної куті крупа вариться до готовності, бажано зробити її розсипчастою.
  • Розм’якшена сушка змішується з солодким, потім з кашею. Основний алгоритм такий.
  • Поминальная кутя завжди повинна бути солодкою з додаванням сухофруктів.
  • Правильно варити крупу для куті на узварі – компоті з сухофруктів.
  • Таку кутю треба освятити в церкві, якщо це неможливо, то хоча б окропити святою водою власноруч.
  • Кутя завжди подається холодною.
  • Перед куштуванням цього обрядового страви потрібно промовити молитву.
  • Кутю готують у невеликій кількості і поминають ній померлих, поки вона не закінчиться, викидати це поминальне блюдо категорично не можна.