Як приготувати класичний гарячий і холодний борщ: покрокові рецепти і борщів зелених з мясом та шинкою, на кефірі і на квасі з фото

Класичний рецепт гарячого і борщів зелених

Хоча борщ багато знають як холодний суп, який відмінно остуджує в літню спеку, нічого не заважає нам приготувати і вживати його в гарячому вигляді, тим більше що для цього є спеціальний — класичний рецепт цього смачного супу. Озброїмося таким набором продуктів:

  • буряк – 2 коренеплоду по 200-250 г;
  • морква – 2 штуки;
  • картоплини 4-5;
  • томати – близько 0,5 кг;
  • цибулина – 1-2;
  • масло вершкове для засмажки;
  • сіль – 1,5-2 ст л;
  • зелень – кріп, пір’я цибулі – потроху;
  • лимонний сік або концентрат – за бажанням.

Готуємо продукти:

  • буряк очищаємо і шаткуємо її тонкою соломкою;
  • з морквою проробляємо те ж саме;
  • картоплю очищаємо і нарізаємо кубиком;
  • цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо дрібно;
  • помідори ошпарюємо окропом і «раздеваем» їх.
    Кип’ятимо воду в каструлі, підсолюємо її і кладемо в неї картоплю. Тим часом робимо на сковороді засмажку з цибулі і половини заготовленої моркви.

Коли овочі на сковороді трохи пропассировались, додаємо туди ж 0,5 приготовленої буряків і продовжуємо смажити 5-7 хвилин, не забуваючи про помішуванні.
Коли картопля дійде до напівготовності, відправляємо до нього другу половину буряків і моркви і проварюємо все на слабкому вогні.

Підготовлені помідори нарізаємо і додаємо до засмажки, тушкуємо ще 5 хвилин. Тим часом овочі, які продовжують варитися, практично готові. Висипаємо до них нашу зажарку, спеції і варимо все разом ще 3-5 хвилин.
По завершенню приготування коригуємо смак: додаємо трохи лимонки або додаємо цукру. Класичний борщ готовий! При подачі не забуваємо присмачити його сметаною і посипати свіжою зеленню.