Як зробити картоплю фрі в домашніх умовах: рецепти хрусткого картоплі фрі як в Макдональдсі з покроковими фото

Картопелька фрі – ласощі, якому радіють і дорослі, і діти. Звичайно, особливо корисним його не назвеш, але якщо готувати страву з натуральних продуктів, побалувати своє сімейство можна таким смачним домашнім фаст-фудом. Ми зібрали самі смачні, швидкі й універсальні рецепти картоплі фрі для приготування в домашніх умовах, і готові поділитися ними зі своїми читачами.

Картопля фрі: особливості приготування в домашніх умовах


Картопля фрі, який був приготований в домашніх умовах, відрізняється своїм короткочасним хрускотом, перетворюючись на звичайну смажену картоплю. Але якщо його правильно приготувати, то можна отримати відмінну картопельку фрі як у ресторані. Для цього потрібно слідувати певним правилам:

  • При виборі картоплі зверніть увагу на розмір. Бульби повинні бути великими, щоб при нарізці отримати довгі брусочки.
  • Картопля ріжеться на довгі смужки розміром приблизно в 1 см по горизонталі.
  • Перш ніж приступати до смаження, треба потримати картоплю у звичайній холодній воді 5-25 хвилин. Після — обсушити скибочки.
  • Солити страву можна тільки після приготування, інакше не вдасться отримати хрустку скоринку.
  • Смажити картоплю фрі потрібно в рафінованій олії.
  • Краще всього виходить картопелька у фритюрниці, але при відсутності такої можна зробити це блюдо в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці або в мультиварці.
  • Як зробити картопля фрі в домашніх умовах?


    Найшвидший і 100%-ний спосіб — це приготування фрі в спеціальній фритюрниці. Відмінними для фрі вважаються такі сорти картоплі:

    • Аноста.
    • Леді Клер.
    • Сатурн.
    • Надія.

    Варто звернути увагу на масло, воно повинно бути свіжим, а після смаження його не слід застосовувати повторно.

    Вибраний картоплю треба почистити, розрізати на брусочки, опустити в холодну воду і посмажити у фритюрі. Додати смакових відтінків страви можна, застосувавши різні приправи або сухі трави.

    Як зробити картопля фрі в духовці?


    Як приготувати картоплю фрі в духовці, щоб вона була схожа на смажену, а не на запечену? Все досить просто, готуємо наступні продукти:

    • 700-800 г картоплі;
    • 20-30 г рафінованої олії;
    • щіпку солі.
  • Головний інгредієнт порізати на скибочки, опустити їх у холодну воду, обсушити.
  • Підготувати деко, застеливши його пергаментом.
  • Довести температуру в духовій шафі до 250 градусів.
  • Кожен з шматочків вмочити в олію і покласти окремо один від одного на застелений пергаментом розігрітий лист.
  • Запікати страву до апетитної скоринки.
  • Щоб надати стандартного страви фрі з духовки незвичайного «звучання», перед приготуванням скибочки можна обсипати кунжутом.

    Готуємо картоплю фрі будинку: рецепт з покроковими фото


    Щоб зробити класичний картопля фрі, знадобиться всього три складових:

    • картопля;
    • рафінована олія (будь-яке);
    • сіль.


    Картоплю очистити і розрізати на бруски.

    Замочити їх у холодній воді на 10 хв. Обсушити.

    В каструльку з товстим дном (казанок, вок, сотейник) влити масло і дати йому закипіти.

    Опустити в нього бруски картоплі.

    Смажити до готовності. Діставати готову страву можна шумівкою.

    Готову фрі потрібно розкласти на паперовий рушник (серветки), так зайве масло вбереться в паперову поверхню.

    В кінці посипати брусочки сіллю. При бажанні можна використовувати спеції.

    Як готувати заморожена картопля фрі в домашніх умовах?


    Багато хто при приготуванні фрі воліють використовувати напівфабрикат – заморожені брусочки з картоплі. Такий продукт має свої переваги:

    • економія часу на підготовку продуктів;
    • «безвідходне виробництво» – відсутні шкірки і не потрібно різати картоплю.

    Приготувати заморожений напівфабрикат можна будь-яким способом (сковорода, духовка, фритюр). Розглянемо кожен.

    1) Фритюрниця. Налити масло в апарат, виставити на 200°С. Коли воно закипить, викласти туди заморожені скибочки і обсмажувати 15 хв. Після, скласти страву на тарілку і посолити.

    2) Сковорода. У сковорідку налити олію, трохи більше 1 див Коли з’являться бульбашки, розкласти в ньому заморожені брусочки, щоб олія їх покрила повністю. Готувати 30 хв, при необхідності помішувати. Дістати на паперовий рушник (серветку) і посолити.

    3) Духову шафу. Бруски замороженої картоплі щедро скропити рослинним маслом, викласти на деко і відправити в нагріту до 200°С духовку. При приготуванні шматочки потрібно перемішати кілька разів. Запікати 35 хв. За 3 хв до готовності посипати брусочки сіллю і приправками.

    Як зробити картоплю фрі в мікрохвильовці?


    Мікрохвильовка вже давно стала незамінним помічником на кухні. Сучасні господині навчилися готувати в ній каші, бісквіти і навіть домашні заготовки. Щоб зробити в мікрохвильовці фрі, готуємо:

    • 0,5 кг картоплі.
    • Сіль і інші приправи.
    • 20-30 г рафінованої олії.
  • Картоплю почистити і нашаткувати крупною соломкою.
  • На тарілці, яку можна ставити в мікрохвильову піч, розкласти картопляні соломки в один шар.
  • Збризнути маслом і посипати сіллю.
  • Поставити тарілку в мікрохвильовку і увімкнути на всю потужність, таймер виставити на 7-10 хв.
  • Після характерного сигналу стравою можна ласувати.
  • Картопля фрі в мультиварці в домашніх умовах


    Мультиварку теж можна застосувати, якщо дуже хочеться побалувати себе картоплею фрі. Для смаження знадобляться:

    • 500 г картоплі.
    • 1 ст олії.
    • Щіпка солі.
  • Картопля підготувати до смаження.
  • Налити в чашу масло і прогріти його протягом трьох хвилин.
  • Опустити в чашу картоплю і смажити на режимі «Випічка» 10-12 хв.
  • Після того як картопляні брусочки будуть викладені на страву, потрібно посипати їх сіллю.
  • Які ще смаколики можна готувати в цьому» чудо-горщику», читайте у статті: Страви з мультиварки.

    Можна зробити картоплю фрі на сковороді в домашніх умовах?


    Якщо у вас немає фритюрниці, то зробити смачні картопляні палички фрі цілком реально на сковорідці. Для процесу обжарювання знадобиться сама сковорода і наступні продукти:

    • 1 кг картоплі.
    • 1 ст олії.
    • Велика щіпка солі.
  • Картоплю очистити, помити і порізати довгими брусками 1Х1 см (ширина Х товщина).
  • Замочити їх у холодній воді на 8 хв, потім обсушити на паперовому рушнику.
  • У сковорідку налити рафінована олія на 2-3 див.
  • Коли воно закипить, скласти в сковороду скибочки картоплі і обсмажувати їх близько 25 хв.
  • Під час приготування скибочки потрібно перешкодити кілька разів.
  • Викласти фрі на підготовлену тарілку, посипати сіллю.
  • Дочекатися, коли масло вбереться в папір, і можна пригощатися.
  • Як зробити картопля фрі без масла в домашніх умовах: рецепт з фото


    Для тих, хто любить фрі, але дозволити собі ласощі не може із-за вмісту великої кількості жиру, ми пропонуємо рецепт фрі без використання останнього. Для приготування потрібно буде підготувати:

    • 7 картоплин.
    • 2 білка.
    • Сіль і спеції.

    Картоплю підготувати до смаження – почистити, помити, порізати, замочити і обсушити.

    Яйця збити, додати до них спеції і сіль.

    Кожен брусочок картоплі вмочити в білкову масу.

    Розстелити на огидніша пергамент і скласти смужки картоплі окремо один від одного.

    Коли на брусочки з’явиться гарна апетитна скоринка, страву можна діставати з духовки.

    Як зробити хрумка картопля фрі у фритюрниці?

    Якщо ви думаєте, що приготувати у фритюрниці смачну картоплю фрі просто, то ви помиляєтеся, оскільки зробити картопля м’яким всередині і хрустким зверху у фритюрниці можливо, лише знаючи наступні правила:

  • Чим менше крохмалю в картоплі, тим фрі більш хрусткий, тому обов’язково витримайте брусочки в холодній воді.
  • Смажити картоплю фрі потрібно виключно на рафінованій олії.
  • Викладати нарізані бруски слід тільки в киплячу олію.
  • На солоної картоплі не з’являється апетитна скоринка, тому солити її треба по приготуванні.
  • Для приготування у фритюрі потрібно дотримуватися пропорцію 200 г масла на 1 кг картоплі.
  • Час приготування часточок у фритюрниці займе 7-10 хв.
  • Що потрібно для картоплі фрі як в Макдональдсі?


    Багато хто намагається приготувати картоплю фрі як в Макдональдсі, але кінцевий результат не завжди виходить таким. Є кілька секретів, які допоможуть приготувати картоплю фрі нічим не гірше МакДональдской.

    • 800-1000 г картоплі.
    • 1 ст л цукрового піску з гіркою.
    • 250-350 мл рослинного масла.
  • Картоплю потрібно порізати брусочками 0,6Х0,6 див.
  • Відправити її в холодну воду на 20 хв.
  • За цей час вийшов з картоплі крохмаль осяде. Тепер акуратно дістаньте брусочки з води, щоб не розмішати осад.
  • Покладіть їх в друшляк і промийте під проточною водою.
  • Викласти брусочки в ємність і всипати туди ж цукор, налити 1 л води.
  • Вода повинна покривати всю картоплю. Якщо її мало, то долити ще, виходячи із пропорції 1 ст л цукру на 1 л води.
  • Рукою заважати картоплю в ємності з водою, поки цукор повністю не розтане.
  • Залишити брусочки в солодкій воді на 15 хв.
  • На плиті розігріти сотейник з маслом. Перевіряти, чи можна смажити, потрібно, кинувши в масло брусочок: якщо він активно «пузириться» і масло булькає навколо нього, то можна приступати до приготування.
  • З солодкої води дістати частину картоплі, яка піде в сотейник першою порцією, обсушити її.
  • Викласти в олію і підсмажити до легкої скоринки, як на фото нижче. Викласти картоплю на паперовий рушник.
  • Взяти наступну порцію з солодкої рідини і повторити дії. Так продовжувати, поки вся картопля не буде пожарена.
  • Дочекатися, поки картопля повністю охолоне, і можна приступати до наступного етапу. Таку заготовку можна заморозити для наступного разу.
  • Спочатку розігріти олію, і порціями обсмажити охолоджену картоплю до красивої скоринки як в Макдональдсі.
  • Відео-рецепти приготування найкращої картоплі фрі в домашніх умовах