Рецепти коржів на сковороді на молоці і сметані
З жирного молока і сметани виходять такі паляниці, що пальчики оближеш! Для сім’ї з трьох осіб ми пропонуємо наступний варіант коржів на молоці, який носить назву «мегрельские хачапурі»:
- молоко – 100 мл;
- тепла вода – трохи більше, ніж півсклянки;
- сухі дріжджі – 2 год л;
- одне яйце;
- вершкове масло – 50 г;
- сіль – 1 чайна ложка;
- цукор – 2 год л;
- борошно – 2 ст;
- сир сулугуні або чеддер – 0,5 кг.
Готуємо:
1. Для приготування опари воду трохи підігріваємо.
2. Додаємо цукор, перемішуємо, засипаємо сухі дріжджі, замотуємо посудину харчовою плівкою і залишаємо відпочивати на півгодини.
3. Злегка розігріваємо молоко, масло подтапливаем в мікрохвильовці.
4. У миску глибше просіваємо борошно, додаємо сіль, вбиваємо яйце і додаємо вершкове масло.
5. Опару з’єднуємо з борошняною сумішшю і замішуємо тісто, працюючи з ним хвилин 10 до досягнення гарної еластичності.
6. Готове тісто змащуємо олією і залишаємо для «зростання» на пару годин.
7. Поки тісто піднімається, на крупній тертці трьом сир (300 г піде для начинки, 200 – для посипання).
8. Коли тісто зійде, ділимо його на 3 частини, розкачуємо кожну і щедро посипаємо сирною начинкою. Защипуємо і розкачуємо, перевернувши швом вниз.
9. Якщо всередині тіста зібрався повітря, протикаємо його в декількох місцях виделкою. Обсмажуємо коржик по 5 хвилин з кожного боку, або запікаємо в духовці протягом 10 хвилин.
10. Готові гарячі коржі посипаємо тертим сиром, які відразу плавиться, утворюючи апетитну скоринку.
Чому цей рецепт називають швидким? Так, з початковим варіантом тесту доводиться повозитися. Але його можна приготувати і в більшій пропорції, а залишки заховати в морозилку. Це тісто не втрачає своїх смакових властивостей при заморожуванні. Тому, коли вам потрібно швидко приготувати частування, просто дістаєте напівфабрикат з холодильної камери, начиняете сиром, обсмажуєте і подаєте пахучу, свіжу випічку гостям!
Варіант швидких коржів на сковороді на сметані