Буряковий суп – борщ або холодник – блюдо, яке має своїх прихильників, а багатьом воно не з чуток знайомі з дитинства. Борщ вважається найближчим родичем борщу, і дійсно, набори продуктів для цих страв практично ідентичні. Але ось «стратегія і тактика» приготування можуть відрізнятися кардинально. До того ж, на відміну від борщу, який має один традиційний, базовий рецепт, варіацій приготування і борщів зелених – десятки, і ми розглянемо найсмачніші з них.
Загальні правила приготування і борщів зелених
Борщ вважається самим простим у приготуванні супом. Нерідко початківці кулінари, які навчаються готувати смачний борщ, набивають руку саме на свекольнике.
Отже, як ми вже з’ясували, буряковий суп може бути гарячим або холодним, останній найчастіше іменують холодником, який дуже популярний в Білорусії.
- Склад і борщів зелених можна видозмінювати, в залежності від того, які інгредієнти ви віддаєте перевагу. Це блюдо досить важко зіпсувати, його часто подають навіть у звичайних їдалень, з мінімальним переліком продуктів на складі.
- Головне, чим гарячий борщ відрізняється від борщу, є відсутність капусти в страві.
- Борщ готують найчастіше з м’ясом, а холодник – без нього, замінюючи м’ясної інгредієнт шинкою, копченостями або зовсім обмежуючись набором сезонних овочів.
- Буряковий холодник готують за принципом окрошки: всі складові страви відварюють окремо, після чого нарізати змішуються і заправляються на смак кулінара перед подачею, а варіантами «заливок» можуть бути:
буряково-м’ясний бульйон;
хлібний квас;
кефір, сироватка, тан або інший молочний продукт.
Крім цього, борщ завжди заправляється сметанкою, жирність якої підбирається, виходячи з особистих переваг.
Незмінними компонентами прикраси страви перед подачею є варене яйце і подрібнена зелень.
Підбір продуктів і борщів зелених
Набір продуктів для приготування і борщів зелених може разюче відрізнятися в залежності від того, гарячий (зимовий) суп ви готуєте або холодний (річний). Але традиційними інгредієнтами для супу є:
- буряк (по можливості вибирайте коренеплід з насиченим кольором і солодким смаком);
- картопля;
- цибуля-порей або ріпчаста;
- морквина;
- спеції для пікантності смаку – лаврове листя, запашний перець, сіль;
- сметана;
- зелень, яку любите.
Що стосується холодника, то тут до класичних складових додаються:
- огірочки, можуть бути маринованими, солоними або свіжими;
- шинка (за бажанням);
- лимонний сік або оцет (за принципом окрошки);
- варене яйце;
- зелена цибуля;
- заливка, в ролі якої можуть виступати кисломолочні продукти або квас.
У багатьох рецепта холодник готується без додавання картоплі і моркви.
Класичний рецепт гарячого і борщів зелених
Хоча борщ багато знають як холодний суп, який відмінно остуджує в літню спеку, нічого не заважає нам приготувати і вживати його в гарячому вигляді, тим більше що для цього є спеціальний — класичний рецепт цього смачного супу. Озброїмося таким набором продуктів:
- буряк – 2 коренеплоду по 200-250 г;
- морква – 2 штуки;
- картоплини 4-5;
- томати – близько 0,5 кг;
- цибулина – 1-2;
- масло вершкове для засмажки;
- сіль – 1,5-2 ст л;
- зелень – кріп, пір’я цибулі – потроху;
- лимонний сік або концентрат – за бажанням.
Готуємо продукти:
- буряк очищаємо і шаткуємо її тонкою соломкою;
- з морквою проробляємо те ж саме;
- картоплю очищаємо і нарізаємо кубиком;
- цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо дрібно;
- помідори ошпарюємо окропом і «раздеваем» їх.
Кип’ятимо воду в каструлі, підсолюємо її і кладемо в неї картоплю. Тим часом робимо на сковороді засмажку з цибулі і половини заготовленої моркви.
Коли овочі на сковороді трохи пропассировались, додаємо туди ж 0,5 приготовленої буряків і продовжуємо смажити 5-7 хвилин, не забуваючи про помішуванні.
Коли картопля дійде до напівготовності, відправляємо до нього другу половину буряків і моркви і проварюємо все на слабкому вогні.
Підготовлені помідори нарізаємо і додаємо до засмажки, тушкуємо ще 5 хвилин. Тим часом овочі, які продовжують варитися, практично готові. Висипаємо до них нашу зажарку, спеції і варимо все разом ще 3-5 хвилин.
По завершенню приготування коригуємо смак: додаємо трохи лимонки або додаємо цукру. Класичний борщ готовий! При подачі не забуваємо присмачити його сметаною і посипати свіжою зеленню.
Рецепт і борщів зелених з м’ясом
Щоб зробити ваш борщ більш ситним, приготуйте його з м’ясом, яким – вибирайте самі, але класикою для бурякового супу є яловичина, а щоб блюдо за смаком було більш ніжним і дієтичним, віддайте перевагу курячої грудки. Приготуйте:
- півкілограма м’яса (якщо яловичина або свинина, краще брати на кістки);
- 2 невеликі свеколки;
- 4 бульби картоплі;
- 1 морква;
- 1 цибулину;
- олія по перевазі для обсмажування;
- спеції;
- зелень і сметану.
Холодний борщ: покроковий рецепт з фото
Приготуємо цей холодний суп з огірками, а свіжими або солоними вони будуть – вирішувати вам. Цей борщ буде пісним, освіжаючим, легким – як раз те, що потрібно в літню спеку – відмінна альтернатива окрошку!
- Буряк гарненько обмиваємо, розрізаємо навпіл і кладемо провариваться в каструлю, підсолюємо воду після закипання. У міру википання води її можна доливати в каструлю.
- Відварюємо картоплю в шкірці, після чого даємо охолонути, проводимо очистку і нарізаємо кубиком.
- Відварюємо яйця 10 хвилин, очищаємо, обмиваємо водою і ріжемо кубиком.
- По готовності буряків виймаємо її з води, очищаємо і тремо на крупній тертці, а щоб вона не скла і не втратила колір – поливаємо її лимонним соком після натирання.
- У відвар від буряка також додаємо лимонну складову (сік або концентрат кислоти), при необхідності досолює або подслащиваем.
- Додаємо у відвар натерту свеколку і прибираємо охолоджуватися в холодильник на 1 годину.
- Тим часом рубаємо зелень, огірочки ріжемо тонкими смужками або кубиками.
- Все змішуємо з яйцями і картоплею.
- Розкладаємо наш «коктейль» по тарілках, заливаємо розсолом буряковим відваром «з м’якоттю», додаємо ложку сметани і прикрашаємо половинкою вареного яйця.
Щоб зробити смак страви більш насиченим, а сам суп більш калорійним – додайте в загальний «коктейль» трохи нарізаної кубиками курячої грудки або яловичої вирізки, попередньо відвареної.
Рецепт і борщів зелених зі свіжими огірками і редисом
Свіжий огірочок додасть свекольнику нотку свіжості, зробивши його соковитим, а його консистенцію – і апетитною хрусткою, а редис додасть смаку страви пікантності.
Можна піти альтернативним шляхом: всі складові і борщів зелених – буряк, відварену до готовності і натерту, картопля, огірки, яйця і зелень змішати в окремій ємності, після чого полити їх сметаною і додати заливку за смаком – буряковий бульйон, кефір, тан або квас.
Борщ з маринованими огірочками
Для додання свекольнику-холоднику пікантності можна додати мариновані огірочки: отримаємо щось середнє між розсольником і окрошкою. Але це щось надзвичайно смачним, оригінальним і освіжаючим. Просто замініть свіжі огірочки в страві на мариновані і побачите, як зміниться традиційний смак страви. Але знайте, що при додаванні маринованих огірків солі потрібно класти трохи менше, ніж в «компанії» з свіжими.
Борщ з маринованими огірками найкраще заправляти сметаною в поєднанні з буряково-м’ясним відваром або кефіром легкої жирності. Якщо ви будете використовувати квас, смак страви може здатися вам трохи специфічним.
Борщ на кефірі: фото-рецепт літнього супу
Борщ на кефірі – особливе ласощі, яке не залишить байдужим жодного шанувальника холодних борщів і окрошки. Спробуйте приготувати такий освіжаючий блюдо в спеку. Підготуємо класичні складові для холодного і борщів зелених:
- буряк, вже відварена і очищена – 2 невеликих плода;
- картопля зварена – 3-4 штуки;
- яйця – 2 шт;
- зелена цибуля;
- сіль, перець – за смаком;
- лимонна кислота або свіжовіджатий сік – на-віч;
- ріпчаста цибуля – 2 головки – синій і білий.
В якості заливки виберемо кефір середньої жирності. Розібратися, що до чого, вам допоможе наш фото-рецепт.
Рецепт і борщів зелених на квасі
Взагалі класичний холодник готується саме на домашньому хлібному квасі. Багато господині в літню спеку роблять квас з хліба вдома, так чому б не приготувати це смачне блюдо?
Складові:
- Квас домашній хліб – 1,5 л;
- 2 свеколки середніх розмірів;
- 2 свіжих огірка;
- 2 яйця + 1 для прикраси;
- 0,5 склянки сметани;
- 0,5 ст л солі;
- зелена цибуля, кріп – по невеликому пучку;
- 1-2 ст л лимонного соку.
Рецепт і борщів зелених як у дитячому садку
Щоб дітлахи із задоволенням їли борщ, потрібно готувати його з врахуванням деяких хитрощів. Яких? Пропонуємо вам прослухати наступний кулінарний урок і порадувати дітвору смачним і корисним супом як у дитячому садку.
Рецепт і борщів зелених з яйцями і шинкою
Додавши до традиційного холодного свекольнику такий компонент як шинка, отримаємо більш ситну страву, за смаком нагадує окрошку. Вибирайте варіанти приготування холодника на кефірі, квасі або буряковому відварі з тих, що наведено вище, додавайте слабокопченую шинку, нарубані кубиком яйця і насолоджуйтеся живильним смаком річного страви.
- В холодник з шинкою можна не додавати картоплю, блюдо і так вийде калорійним і досить густим.
- Холодник з додаванням шинки буде дуже смачний як з маринованими огірочками, так і зі свіжими. Якщо не можете вибрати – додайте по одному огурчику кожного виду.
- Для більш свіжого і легкого смаку страви додайте в холодник з шинкою дрібно нашатковану редис.
Холодний борщ з сиром і зеленню: оригінальний рецепт
Давайте різноманітимо досить традиційний смак і борщів зелених вершковою ноткою, але в той же час зробимо його трохи гостріше. У нас вийде суп, яким можна буде пригощати гурманів і прихильників нестандартних смакових поєднань. Підберемо інгредієнти:
- 0,5 кг вареної буряків;
- 1 свіжий або маринований огірочок;
- сирна маса несолодка – упаковка 200 г;
- вершки або молоко високої жирності – 1 л;
- пара зубчиків часнику;
- 1 невелика цибулина
- щедрий пучок зелені (цибуля, кріп);
- сіль, перець;
- сметана – пару ст ложок.
Поради: як приготувати найсмачніший борщ
Якщо ви прочитали рецепти, які ми приготували для вас вище, то не сумнівайтеся, що ви вже зможете здивувати своїх рідних і близьких масою варіантів смачних гарячих та холодних бурячників. Наостанок дамо ще кілька останніх рекомендацій для приготування ідеального бурякового супу.
- Кажуть, що найсмачніший борщ виходить в кінці літа — початку осені – самому сезоні овочів, які задіяні у приготуванні цієї страви. Буряк, картоплю, моркву – все молоде, свіже і соковите.
- В гарячий борщ закладається спочатку картоплю, а потім засипається зажарка з буряком.
- Щоб ваш холодник вийшов не тільки смачним, але і красивим, подбайте, щоб буряк зберегла свій характерний колір. Для цього при варінні додайте в каструлю трохи оцту, а після того, як натрете або нарежете буряк, збризкуйте її лимонним соком.
- Для збереження вітамінів і кольору, спробуйте запекти буряк в духовці, а не варити її у воді.
- Без приправ борщ буде мати досить прісний смак, тому не соромтеся використовувати. При цьому часто коригувати смак страви доводиться додаванням цукру, а зробити смак пікантніше допоможе дрібно натертий зубчик часнику.
- Часто класичний борщ готують з додаванням в суп бурякової гички, яка попередньо обробляється окропом і дрібно шинкуется.
- Відвар, в якому варився буряк, може зберігатися в холодильнику тиждень, при цьому чим довше, тим він стає смачнішим. Ви можете кожен раз готувати нові інгредієнти для і борщів зелених, заливаючи їх настояним відваром і щораз отримуючи нове блюдо зі свіжим смаком.
Урізноманітніть куштування і борщів зелених оригінальною подачею, завдяки якій його легко можна перетворити в святкове блюдо!
Дивіться найкращі рецепти супів на будь-який смак у нашій статті Рецепти смачних супів швидко і просто: як приготувати перші страви з фото.
Борщ: відео-рецепти гарячого і холодного супу