Кутя — це поминальна каша православного народу, яка готується на всі церковні свята і на поминки. Вариться вона досить просто, але потрібно враховувати, що всі інгредієнти покласти в неї з певним змістом.
Кутя з рису з родзинками поминальна православна
- Візьміть круглий рис, змийте холодною водою з нього білий наліт, вода повинна стати прозорою.
- Налийте в ємність воду, її обсяг не повинен перевищувати обсяг рису вдвічі. Трохи посоліть.
- Ізюм промийте, позбавте від сміття і стеблинок, потім залийте окропом.
Родзинки для куті обов’язково повинен бути без кісточок!
- Киньте рис у киплячу воду і проварити 20-25 хвилин на слабкому вогні.
Але краще буде відразу накрити каструлю кришкою і поставити нудитися в духовку при 180 градусах. Так смак куті буде, мов з печі. Для цієї мети можна використовувати глиняні горщики.
- У розігріту сковороду налийте трохи олії, а потім покладіть шматочок вершкового. Перше олія допоможе зберегти аромат другого, але не допустить його пригорання.
- Тим часом, родзинки гарненько повинен розпаритися, злийте з нього воду і відправте в сковороду до мастил. Потушкуйте його так хвилин п’ять, іноді помішуючи.
- Далі приготуйте сироп: розведіть в невеликій кількості води цукор, потім залийте цією солодкою водою родзинки. Не гасіть вогонь ще дві хвилини.
- Коли рис приготується – перемішайте його з родзинками.
- Ось найпростіший рецепт поминальної куті з мінімальною кількістю продуктів.
Поминальна кутя з рису: підбір інгредієнтів
У всіх рецептах рисової куті присутній рис, це зрозуміло. Ще повинен бути цукор або мед, а також родзинки. Далі все залежить від бажання і наявності необхідних продуктів, це може бути:
Поминальна кутя повинна бути більш пісної, ніж, наприклад, різдвяна.
Основні принципи приготування куті поминальної
Поминальна кутя – це солодка каша, яка готується для поминок померлих. Вона ще має назву «коливо» — розсипчаста каша. Більш рідку називають «сочиво». Її готують із зерен злакових, а потім додають сухофрукти, горіхи, мак, мед і т. д. Таку кутю треба освятити на церковній службі – панахиді.
- Споконвіку православна церква уособлювала зерна злакових, як самих покійників, яких потрібно віддати землі, щоб їх душа заново переродилася і зійшла новим життям. Так само, як і зерна.
- Підсолоджувачі у вигляді меду та сухофруктів означають моральну і духовну стабільність живої душі.
З’єднуючись разом, каша і солодкий сироп характеризують всю сутність безсмертної душі, збереження балансу живих і мертвих. Коли одна душа вмирає, вона воскресає і знову перероджується.
- Для поминальної куті крупа вариться до готовності, бажано зробити її розсипчастою.
- Розм’якшена сушка змішується з солодким, потім з кашею. Основний алгоритм такий.
- Поминальная кутя завжди повинна бути солодкою з додаванням сухофруктів.
- Правильно варити крупу для куті на узварі – компоті з сухофруктів.
- Таку кутю треба освятити в церкві, якщо це неможливо, то хоча б окропити святою водою власноруч.
- Кутя завжди подається холодною.
- Перед куштуванням цього обрядового страви потрібно промовити молитву.
- Кутю готують у невеликій кількості і поминають ній померлих, поки вона не закінчиться, викидати це поминальне блюдо категорично не можна.
Кутя з рису з родзинками поминальна: рецепт покроково
- Ізюм добре вимийте, попередньо заливати окропом його не потрібно. Дайте йому стекти і підсохнути.
- Розігрійте сковороду, покладіть в неї шматочок вершкового масла, відправте туди родзинки обсмажуватися. На родзинки повинна з’явиться трохи скоринка.
- Продовжуйте обсмажувати, додавши ложку цукрового піску.
- Візьміть довгий рис, завчасно промийте його. Потім обсмажте рис на сковороді, тим самим ви і просушіть його. Досипте інший цукор і масло до рису. Продовжуйте все обсмажувати, вміст сковороди має стати трохи коричневим.
- Перемішайте рис і родзинки, залийте водою, закрийте кришкою. Тушкуйте на маленькому вогні до готовності.
- Компоненти були заздалегідь оброблені, тому часу на приготування піде по мінімуму.
Через брак деяких продуктів, вершкове масло можна замінити рослинним, а цукор – медом. Вийде пісна, дієтична кутя.
Солодка кутя на поминки з родзинками, медом і волоськими горіхами
Рецепт куті на поминки з родзинками і маком
- Рис варіть до готовності, як розповідалося раніше.
- Родзинки підготуйте для використання, заливши окропом.
- Змішайте вершкове масло, мед, родзинки і мак, кілька хвилин все розігрійте до рідкого стану.
- Перемішайте отриману масу з рисом.
Можна задобрити кутю тільки родзинками і маком, але куди смачніше буде покласти в неї потовчений мигдаль і прикрасити волоськими горіхами.
- Рис промийте і варіть кілька хвилин після закипання.
- Потім ще раз промийте його холодною водою, залийте нової, і варіть до готового стану. Це робиться для того, щоб прибрати клейкість, притаманну рису.
- Залиште рис «настоюватися». Можна його відкинути на друшляк, але не обов’язково.
- Тим часом мак залийте окропом. Нехай трохи розмокне, потім злийте воду.
- Потовчіть його в ступці або качалкою в глибокій тарілці.
- Якщо використовуєте мигдаль, то спочатку обдайте його тільки закипілою водою, очистіть від шкаралупи, а потім потовчіть.
Волоські горіхи бажано попередньо обсмажити, а потім розтовкти. Так розкриється їх неповторний горіховий смак.
- Додайте до горіхів цукор (можна мед), мак і трохи кип’яченої води, добре перемішайте.
- Родзинки ненадовго залийте окропом, коли набубнявіє — злийте охололу воду.
- Змішайте всі підготовлені інгредієнти, прикрасьте четвертинками волоських горіхів, посипте цукровою пудрою.
Кутя на поминки з родзинками, мигдалем і сухофруктами
Більш бюджетним варіантом стане приготування такої куті з волоськими горіхами, а не з мигдалем. Смак буде не менш приємний, але вирішувати, звичайно, вам.
- Для даного рецепту використовується родзинки, кизил і курага. Сухофрукти виберіть без кісточок, помістіть в посудину і залийте окропом.
- Рис відваріть, як у попередньому рецепті: перший раз варіть кілька хвилин, потім, промивши, варіть в новій воді до готовності. Не забудьте трохи посолити.
- Волоські горіхи смажте на сухій сковороді, злегка подробите.
Якщо використовуєте мигдаль, то його попередньо необхідно залити окропом і позбавити від лушпиння.
- Курагу і кизил вимокають серветкою і поріжте на дрібні шматочки, однакові з родзинками.
- Промитий рис змішайте з цукром, горіхами і сухофруктами.
- Подавайте таку кутю холодною.
Різдвяна кутя з пшениці з родзинками, чорносливом та горіхами
- Розкладіть пшеницю (1 ст) і мак (100 м) за різними мисочкам і залийте холодною водою на ніч.
- Вранці відваріть пшеницю в тій же воді, в якій вона настоювалась. Так більшою мірою збережеться її корисність.
- Воду з макових зерен злийте, але не до кінця, він не повинен бути зовсім сухим. Потовчіть його в ступці до білого соку — макового молочка.
- Змішайте мак з медом (3 ст л) і цукром (3 ст л), все ретельно расколотите.
- Горіхи (150 г) підсушіть на сковороді або в духовці, злегка їх подробите.
- Сухофрукти (родзинки, чорнослив — 250 г) обдайте окропом, як тільки вода охолоне — злийте її. Сушку поріжте на невеликі шматочки.
- З’єднайте всі складові куті в одне блюдо.
Як зварити поминальну кутю з перловки?
Додайте у воду, в якій вариться каша, столову ложку рослинної олії. Так крупинки не будуть склеюватися між собою.
Кутя в мультиварці з рису з родзинками поминальна
В мультиварці рисова кутя вариться так само, як і в каструлі, тільки не треба періодично помішувати рис. Завдяки антипригарному ковшу, можна не стежити за процесом варіння, а зайнятися своїми справами.
Можна трохи видозмінити цей процес, так би мовити, спростити завдання:
- Перед тим, як включити процес готування рису в мультиварці, закиньте туди ще промитий ізюм. Заздалегідь його ошпарювати окропом не потрібно, він розпариться в процесі готування.
- Медову воду також можна долити в самому початку готування, але краще цього не робити. Вся справа в тому, що мед при термічній обробці втрачає всі свої корисні властивості.
Найпростіший рецепт поминальної куті з рису
Кутю не потрібно готувати порційно для кожного присутнього людини, буде достатньо кількох ложок, щоб пом’янути покійного. Зазвичай ставляться кілька мисочок з цим блюдом з різних боків столу, щоб кожен міг до нього дотягтися.
- Рис дуже ретельно промийте, залийте водою і варіть на слабкому вогні півгодини.
- Родзинки замочити в окропі на чверть години, потім процідіть.
- Розведіть Мед з водою, додайте за бажанням корицю, ванілін і, злегка підсохлий родзинки. Солодку масу рівномірно перемішайте, а потім всипте рис.
Як варити смачну поминальну кутю з рису: хитрощі та поради кулінарів
- Правильно підберіть рис. Довгий підійде набагато краще для цієї мети, ніж круглий. Він менш схильний до злипання, кожне зернятко буде окремо одна від одної після варіння. Найдешевший рис – теж не варіант.
- Якщо ви виберете рис для куті в целофанових пакетиках, то точно не прогадаєте. Ймовірність утворення клейкості і прилипання такого рису до каструлі зводиться до мінімуму. Просто дотримуйтесь інструкції.
- Правильно промийте рис, і півдорозі для ідеально розсипчастої каші пройдено. Робіть це під холодною водою з-під крана, поки рис не буде виднітися під товщею прозорої води.
- Ще один хитрий хід для отримання розсипчастого рису: беріть води трохи менше, ніж зазначено у співвідношенні. Якщо берете співвідношення рису і води, як 1:2, то зменшіть трохи її кількість. Долити ви завжди встигнете.
- Якщо мед для куті зацукрувався, то розтопіть його на паровій бані, тільки не можна піддавати його сильною термічній обробці. Це загрожує втратою медом своїх корисних властивостей.
- Замість меду підсолодіть кутю цукровим піском.
Відео: як зварити поминальну кутю з рису
Дуже важливо знати, як правильно приготувати і куштувати кутю за православним звичаєм. Дізнавшись хитрощі приготування поминальної та різдвяної куті, ви зможете зі світом пом’янути покійних, а також правильно зустріти напередодні Різдва.