Засолювання грибів — один з найпоширеніших способів продовжити смакові якості мікроорганізмів. За допомогою нескладних дій гриби виходять смачні, хрусткі і підійдуть до будь-якого столу. А про те, як правильно засолити, що потрібно дотримуватися і якими способами можна домогтися успіху ми розповімо нижче в статті.
Як солити вовнянки в домашніх умовах: основні способи і принципи
Волнушки — умовно-їстівні гриби, які перед вживанням необхідно піддавати тепловій обробці. У сирому вигляді споровий містить токсичні речовини. У Європі вважається отруйним грибом, який не можна вживати в їжу. Але в Росії ж цей різновид мікроорганізму дуже полюбилася грибникам. Його вживають, в основному, в маринованому і соленном вигляді.
Існує 4 основних способу засолу вовнянок:
- Холодний;
- Гарячий;
- Комбінований;
- В банках.
Основні принципи готування:
- Укладати необхідно капелюшками вниз і шарами, спочатку гриби, а потім приправи.
- Температура повинна бути від 0 до + 10°С. В іншому випадку вони або заморозяться, або закиснуть.
- Оптимальний термін засолення становить 2 місяці.
- Перед подачею на стіл вовнянок, приготованих холодним способом, їх потрібно вимочити у чистій воді протягом декількох годин.
- Засолення в класичному варіанті необхідно здійснювати в дерев’яній бочці, саме так гриби зберігають свій первозданний смак.
- Перед засоленням у гарячому вигляді вимочування потрібно робити дві доби в холодній простій воді.
- В гарячій засолюванні необхідно використовувати стерилізовані судини.
- Гриби, приготовлені гарячим способом, можна зберігати при температурі +18-16°С, а також в холодильнику.
- Гарячий спосіб приготування дозволяє насолодитися смаком вовнянок вже через 3 тижні.
- Сіль використовують тільки крупного помелу і обов’язково без вмісту йоду.
- Посуд для засолу повинна бути ідеально чистою і знезараженій.
- Пінку, що утворюється в процесі варіння, необхідно обов’язково прибирати.
Як готувати вовнянки до засолюванні?
- Перед роботою необхідно підготувати продукти. А саме — добре відчистити організми від бруду і трави, прилиплої в процесі проростання. Варто зауважити, що робити це потрібно акуратно, так як навіть при слабкому натисканні гриб починає розвалюватися на дрібні частини. Чищення гриба може посприяти зубна щітка м’якою жорсткості.
- Перед подачею грибів на обмивання їх необхідно розсортувати за кольором і формою. Це полегшить подальшу роботу і збереже ідеальний смак страви.
- Перед приготуванням вовнянки потрібно вимочити у воді протягом 2-х діб. Це необхідно для того, щоб вони не були гіркими. Періодично потрібно міняти воду в тарі, хоча б кожні 2 години. В іншому випадку вони закиснуть і зіпсуються.
- Вода повинна повністю покривати мікроорганізми, щоб вийшла гіркота скрізь. До того ж, якщо вони будуть виглядати, то цілком ймовірно покриються цвіллю, а її дуже і дуже важко вивести. Навіть якщо промити, то смак і запах можуть все одно залишитися.
- Якщо вовнянки йдуть на засолення, то вимочування краще робити в кисло-солоній воді 3-х діб. Це прибере гіркоту і додасть пікантний смак. Раз у 2 години потрібно зливати воду і наповнювати тару з грибами нової. Для цього приймає на 1 л води — 50 г солі і 2 г лимонної кислоти.
Як правильно солити сирі вовнянки?
Вимагається:
Хід дій:
Якщо соку виділяється мало, то можна збільшити вагу вантажу.
Як солити вовнянки холодним способом: рецепт з фото
Потрібно:
Хід процесу:
Як солити вовнянки гарячим способом
Потрібно:
- Волнушки — 5 кг;
- Листя хрону — 10 шт;
- Часник — 3 зубчики;
- Сіль кам’яна — 30 гр;
- Вода — 1 л.
Процес:
Зберігати більше 2-х місяців приготовані таким чином гриби не варто. Краще вживати після їх повного приготування.
Як солити вовнянки на зиму в банках
Підготуйте:
Дії:
Як смачно засолити вовнянки білявки?
Перед тим як братися за роботу, необхідно знати, що при засолі біланів:
- Ніжки не використовуються;
- Годяться тільки зрілі види, а старі і нестиглі не використовуються;
- Замочування триває від 2 до 4 годин при гарячому приготуванні і від 3-х до 4-х — при холодному.
Потрібно:
Процес дій для холодного способу:
Дії для гарячого методу:
Можна солити грузді і волнушки разом: рецепт
Підготуйте:
Дії:
Для холодного методу вам потрібно:
Дії:
Як засолити разом вовнянки та сироїжки?
Потрібно:
Процес:
Для гарячого методу потрібно:
Процес:
Як правильно маринувати вовнянки?
Особливої відмінності в методах засолювання та маринування вовнянок немає. Цей спосіб схожий на гарячу засолку, але все ж має ряд відмінностей. Розберемо головні принципи приготування маринованих вовнянок:
- Чистка та сортування мікроорганізмів повинна проводитися в обов’язковому порядку.
- Великі рубаються на четвертинки або шість частин, середні — навпіл, а дрібні залишаються в початковому розмірі.
- Ніжки відокремлюються від капелюшків і рубаються на кілька частин, залежно від розміру.
- Після сортувальних і чистячих дій гриби піддаються отмачиванию на кілька діб.
- Під час вимочування вода змінюється з періодичністю 2-3 години.
- Після цього гриби піддаються тепловій обробці, за допомогою варіння до повної готовності.
- Готовими вважаються ті гриби, які опустилися на дно в процесі варіння.
Класичний рецепт маринованих вовнянок з фото
Потрібно:
Хід дій:
Рецепт вовнянок, маринованих з овочами
Необхідно:
Хід процесу:
Вовнянки, мариновані з часником, оцтом і гірчицею
Підготуйте:
Дії:
Як солити вовнянки в домашніх умовах: відео
Соління і маринування здавна полюбилося багатьом гурманам. Гриби корисні для організму людини, в їх складі містяться вітаміни і білки. Тому для збалансованого харчування спорові теж повинні бути в списку споживаних продуктів. А наші рецепти допоможуть приготувати їх смачно і зберегти на довгий час.