Гриби — це не тільки добавка до основних страв, але і самостійне частування. Вони відварюють, смажать, маринуються і навіть солятся. Рецептів з грибами дуже багато, але сьогодні вас чекає розмова про те, як засолити різні види грибів. Також ви дізнаєтеся, якими способами можна їх посолити. А ще ми розповімо вам маленькі секрети і хитрості про смачних солоних грибах.
Як солити гриби в домашніх умовах: принципи і правила
- Перед будь-якою роботою необхідно ретельно підготувати продукти. Обмити проточною водою, очистити від бруду, комах і трави.
- Засолення повинен відбуватися на заздалегідь отмоченных у воді грибах.
- Процес засолювання потрібно виконувати в спеціальному посуді, до такої відносяться: емальовані, керамічні, скляні і дерев’яні діжечки.
- Для кращого очищення можна використовувати зубну щітку, вона прекрасно справляється з брудом на поверхнях.
- При посолі обов’язково необхідно, щоб спорові були повністю покриті рідиною.
- Щоб соку в посолі виділялося достатньо, потрібно збільшити вагу вантажу. Якщо не допомагає, влити трохи розсолу, який складається з води і солі, а точніше на 1 л — 20 р солі.
Які гриби підходять для засолювання?
В цьому питанні природа дуже допомогла людству, подарувавши чудовий делікатес. Тому гриби, що ростуть у лісах, придатні для вживання. Представляємо вам приблизний перелік назв грибів, які придатні для засолення:
В якому посуді краще солити гриби?
Посуд для засолу грає не останню роль, більше того, результат цілком і повністю залежить від правильного використання посуду. А що найважливіше — це те, з якого матеріалу ця посуд виготовлений.
Як солити гриби на зиму в банках?
Для міських жителів — це одне з простих, а найголовніше — доступних методів засолу. Скляні банки можна легко дістати, вони поміщаються в холодильник, швидко миються і не займають багато місця. Їх легко відкривати, переміщувати і використовувати.
- Для початку необхідно знезаразити скляну ємність.
- Потім ретельно просушити.
- Перемістити всередину продукти для засолу.
- А потім щільно зафіксувати кришкою.
Читайте по темі: Як закочувати банки закаточной машинкою, і як правильно користуватися різними видами закаточних машинок: покрокова інструкція правильної закачування банок.
Можна солити гриби в нержавіючої каструлі?
- Посол грибів у посуді з будь-якого виду стали, навіть нержавіючої, краще всього уникати. По-перше, засолення триває довгий час, іноді навіть до 3-х місяців, а якщо врахувати подальше зберігання, то можна підвести цифру і до 6-10 місяців.
- По-друге, в процесі засолу гриби виділяють багато органічних речовин, які взаємодіють з поверхнею посуду.
- По-третє, це взаємодія призводить до зміни смакових якостей готового продукту не в кращу сторону. Отруєння, можливо, не буде, а от неприємність у смаку — цілком імовірна.
Якщо все ж у вас немає вибору, то для збереження смакових якостей можна використовувати поліетиленовий пакет, який кладеться в каструлю.
Можна солити гриби в пластмасовому відрі?
Здійснювати посол в пластмасовому відрі можна, але небажано. Краще використовувати скляну тару. Але якщо все-таки використовується відро з пластмаси, то необхідно набувати його з позначкою для харчових цілей — в цьому випадку виділення шкідливих речовин малоймовірно.
Як солити гриби гарячим способом?
Гарячий посол підходить для трубчастих і пластинчастих грибів. Підготовка відбувається як завжди:
- очищення,
- сортування,
- вимивання,
- нарізка,
- вимочування при необхідності.
Після всіх процедур гриби відварюють, про що і свідчить назва методу засолу. При цьому вода повинна бути солоною — на 1 літр води — 50 г солі, не йодованої. Після того як вода закипить, відраховує час, для кожного виду певну:
Зустрічаються люди, які віддають перевагу для вірності відварювати спорові до 45 хвилин. Але що потрібно запам’ятати — готовність визначається за трьома критеріями:
- Готові гриби опускаються на дно;
- Вода стає прозорою;
- Відвар надає споровым пружність і міцність.
Відварені гриби перекладають у посуд, посипаються спеціями і поливаються розсолом при необхідності. Далі ємності з грибами фіксуються кришками і ставляться в неопалюване місце. Вживаються гриби через місяць, хоча деякі вважають за краще вживати їх раніше.
Солимо гриби холодним способом: смачний рецепт з фото
Холодний спосіб передбачає посол без попереднього відвару. Тому такий спосіб вважається довгим.
- Для початку стерилізується тара, в якій буде проводитися холодний метод засолювання.
- Далі викладаються прянощі, за необхідності і смаковим уподобанням.
- Спорові викладаються капелюшками після трав і приправ.
- Потрібно класти шарами, шар грибів — шар солі, і так далі.
- Тара прикривається марлею або будь-який інший бавовняною тканиною.
- Далі кладеться коло меншого діаметра, а на нього занурюється ваговій вантаж.
- Після кількох днів, коли гриби осядуть, можна додати ще порцію спорових. Але при цьому час засолу відраховується після останньої викладки.
- Для кожного виду грибів існує свій час посолу, але в середньому воно варіюється до 25 днів.
- Готові гриби можна залишити в тарі, в якій був здійснений посол. А можна перемістити в скляні судини, зафіксувавши і прибрати в холодильник або льох.
Якщо в процесі приготування солених грибів на тканини утворилася цвіль, то тканина необхідно поміняти на нову. Або потрібно ретельно випрати забруднений.
Потрібно:
- Гриби — 2 кг;
- Трави і спеції — за смаком;
- Сіль — 100 гр.
Процес:
Як солити гриби під гнітом?
- Посол під гнітом відбувається зазвичай для холодного і комбінованого методів. Суть полягає в тому, що викладені шарами спорові піддаються силовому навантаженні ззовні.
- Тобто ви викладаєте шарами гриби, потім накриваєте матерією, кладете коло або кришкою меншого діаметру і ставите гніт.
- Гніт представляє собою вантаж з достатньою вагою для виділення соку з спорових. Він може бути класичним або саморобним.
- Класичний вантаж — це камінь округлої форми, що має мінімальне водопоглинання і мінімальну здатність до розчинення в кислому середовищі.
- Саморобний — це вантаж, який виготовляється з підручних засобів: нержавіюча сталь, скляний посуд, наповнений водою, або поліетиленові мішки з водою.
- По мірі необхідності вага гніту можна збільшувати або зменшувати, як того вимагає ситуація.
Як солити гриби на зиму: простий рецепт
Потрібно:
Хід дій:
Як солити гриби грузді?
Потрібно:
Хід процесу:
Як солити гриби лисички?
Потрібно:
Хід дій:
Як солити гриби маслюки?
Потрібно:
Процес:
Як солити гриби опеньки?
Потрібно:
Процес:
Як солити білі гриби?
Потрібно:
Хід процесу:
Як солити гриби рижики?
Підготуйте:
Дії:
Як солити гриби свинушки?
Потрібно:
Процес:
Як солити гриби, підберезники?
Підготуйте:
Дії:
Як солити гриби горькушки?
Потрібно:
Хід процесу:
Як солити гриби сироїжки?
Потрібно:
Процес:
Як солити гриби, підосичники?
Приготуйте:
Процес:
Як солити білани, рядовки і ельничные гриби?
Для засолу біланів потрібно:
Процес:
Для засолу рядовок потрібно:
Хід дій:
Солимо ельничные гриби (груздь улюблена або собачий):
Процес:
Читайте також нашу статтю про кращі способи маринування вовнянок.
Скільки днів солити гриби?
Всі гриби солятся по-різному. Багато в чому процес залежить від виду спорового і способу засолу. Але в середньому це триває протягом 30 днів.
- При гарячому способі засолу — від 1 до 7 днів;
- При холодному методі — від 30 до 60 днів;
- При комбінованому — від 14 до 30 днів;
- При сухому — від 5 до 7 днів.
Можна солити гриби заморожені?
Заморожені гриби також можна використовувати для засолу. Для цього процесу їх вже не можна вимочувати і не мити, якщо вони були оброблені. А якщо перед заморожуванням їх встигли термічно обробити, то друга обробка не потрібна. Залишиться лише вибрати спосіб засолу.
Відео: як солити гриби, щоб було смачно?