Дієта по Певзнеру – основи і особливості лікувального харчування: повний список продуктів дієт-столів з 1 по 15 в таблицях

Столи за Певзнером: повний список дієт-столів


Принцип харчування за дієт-столів досить простий, він заснований на задоволенні потреб організму в життєво необхідних калоріях допомогою поглинання відповідних продуктів при тих чи інших захворюваннях. Приміром, одні пацієнти їдять по 100 грам білого хліба з молочними кашами, а інші харчуються винятково свіжою капустою та огірками, але при цьому добова норма калорій у них однакова.

Так як універсальної дієти по Певзнеру, що задовольняє всі хвороби, не існує, розглянемо кожен з столів (дієт) окремо.

Стіл 1 за Певзнером: таблиця продуктів

Стіл №1 підрозділяється на основний і два додаткових (1а і 1б). Показанням до харчування продуктами столу 1 є затихання загострення виразкової хвороби (шлунок, дванадцятипала кишка). Тривалість перебування на дієті 6-12 місяців. Енергоцінність раціону повинна складати 2800-3000 ккал на добу. Їжа ділиться на 5-6 прийомів їжі з перервою в 2-3 години. Їжу слід обов’язково піддавати термообробці і перетирати перед вживанням. Якщо їжа не перетерта, то її необхідно ретельно пережовувати. Обов’язково потрібно випивати 1,5 л води в добу.

Дивимося в таблиці, що можна, а що не можна їсти, дотримуючись стіл №1
Меню столу 1а прописується, якщо є різке загострення виразкових хвороб, опік стравоходу. Його калорійність складає 1900-2000 ккал, а тривалість такої дієти 6-8 днів. Меню дозволених продуктів має наступний вигляд:

Стіл 1б прописується при ремісії виразкових захворювань, передбачає вживання добової норми в 2500-2600 ккал з наступних продуктів: