Дієта по Певзнеру – основи і особливості лікувального харчування: повний список продуктів дієт-столів з 1 по 15 в таблицях

Дієта по Певзнеру: особливості системи живлення


Хоча столи Певзнера і налічують 15 основних дієт з підпунктами (стіл №1а, стіл №1б і т. д.), особливості введення і прийому їжі у них однакові. Ці «закони» повинен знати кожен пацієнт, так як їх недотримання може призвести до загострення патології. Розглянемо основні особливості системи живлення по Певзнеру.

  • Велика частина столів розроблялася для лежачих хворих, тому при дотриманні дієт по Певзнеру слід обмежити фізичну активність або збільшити рекомендовані порції.
  • Їсти страви потрібно при певних температурах. Для гарячих страв це 55-60 градусів, для холодних – мінімум 15. Максимально корисною вважається поїдання їжі розігрітій до 25-35 градусів.
  • Нестача вітамінів і мікроелементів при суворих столах по Певзнеру компенсується прийомом вітамінних комплексів, які виписує лікар виходячи зі стану хворого.
  • Сама дієта хоч і є лікувальною, замінити медикаментозну терапію вона не в змозі, тому слід дотримуватися всіх призначень лікаря.