Дієта по Певзнеру – основи і особливості лікувального харчування: повний список продуктів дієт-столів з 1 по 15 в таблицях
Дієта по Певзнеру: особливості системи живлення
Хоча столи Певзнера і налічують 15 основних дієт з підпунктами (стіл №1а, стіл №1б і т. д.), особливості введення і прийому їжі у них однакові. Ці «закони» повинен знати кожен пацієнт, так як їх недотримання може призвести до загострення патології. Розглянемо основні особливості системи живлення по Певзнеру.
Велика частина столів розроблялася для лежачих хворих, тому при дотриманні дієт по Певзнеру слід обмежити фізичну активність або збільшити рекомендовані порції.
Їсти страви потрібно при певних температурах. Для гарячих страв це 55-60 градусів, для холодних – мінімум 15. Максимально корисною вважається поїдання їжі розігрітій до 25-35 градусів.
Нестача вітамінів і мікроелементів при суворих столах по Певзнеру компенсується прийомом вітамінних комплексів, які виписує лікар виходячи зі стану хворого.
Сама дієта хоч і є лікувальною, замінити медикаментозну терапію вона не в змозі, тому слід дотримуватися всіх призначень лікаря.