Список лужних продуктів харчування і напоїв у таблиці: користь і меню лужного харчування для кислотно-лужного балансу в організмі. Які продукти лужні?

Напевно, кожен чув таке поняття як кислотно-лужний баланс. Він відповідає за зниження закислення людського організму. Нормальні показники такого балансу забезпечують стабільну роботу внутрішніх органів, усіх систем клітин. Сучасний спосіб життя призводить до того, що у більшої частини людей кислотно-лужний баланс зрушать, тому знати, які продукти допоможуть відновити його, зобов’язаний кожен. Нижче поговоримо про лужних продуктах харчування і напоях, розповімо про їх користь, а також розробимо меню лужного харчування для підтримання нормального кислотно-лужного балансу в організмі.

Що таке кислотно-лужний баланс?

Перш ніж говорити про лужні продукти харчування і дієти, на їх основі, необхідно розуміти, що таке кислотно-лужний баланс, як він «працює» і для чого потрібен. Зі шкільного курсу біології ще пам’ятається, що існують лужні і кислотні середовища існування, в яких функціонують певні (як позитивні, так і патогенні) мікроорганізми. Щоб було більш зрозуміло, розглянемо кислотно-лужний баланс на прикладі.

Візьмемо за основу шкалу від 0 до 14. На одній її стороні показники лугу, на інший кислоти. В середині цієї шкали і є кислотно-лужний баланс. Всім відомий показник рН і є одиницею вимірювання балансу між лужної та кислотної середовищем. Для людини основним показником стабільності кислотно-лужного балансу прийнято вважати рН на рівні 7,4. Іншими словами, організм, що має рН на рівні 7,4 здоровий.

Оптимальним рівнем для людського організму є рН, верхня межа якого не перевищує 7,44, а нижній дорівнює 7,36.

Кислотно-лужний баланс і дієта: в чому користь лужного харчування?


Для стабільної роботи організму, щоб кров могла справлятися з основною функцією — транспортувати кисень і поживні елементи до всіх клітин організму, рН повинен знаходитися на нормальному рівні. У кислому середовищі всі корисні елементи гинуть, тому організм «погашає» надлишок кислотності лугом. Ідеальне меню людини повинно виглядати так:

  • лужні продукти – 50%;
  • кислі інгредієнти – 50%.

Але реальність не так ідеальна, і в більшості випадків баланс кислих продуктів до лужних має вигляд 80%Х20%. Коли запаси лугу в організмі вичерпуються, щоб він не став вразливим для патогенних мікроорганізмів, їх необхідно постійно поповнювати. А зробити це можна за допомогою лужної дієти.

Лужна дієта проста, так як накопичена луг резервується в клітинах організму і при підвищенні кислотного середовища викидається для нормалізації показника рН.

Які продукти лужні?


Володіють високим вмістом лугу певні продукти, а саме:

  • Овочі. Ці продукти рослинного походження багаті не тільки високим рівнем вмісту лугу, але і містять у собі багато вітамінів і мікроелементів.
  • Фрукти. Луг є майже у всіх видах фруктів. Вони відмінно підходять і як основна страва на сніданок, вечерю або ж можуть замінити повноцінний обід.
  • Рослинні масла. Ця категорія продуктів відноситься до среднещелочным, але в поєднанні з овочами масло стає відмінним доповненням до лужного раціону.
  • Сухофрукти. Ця категорія продуктів допомагає підтримувати в нормі кислотно-лужний баланс, особливо взимку. Адже сухофрукти на відміну від заморожених або термічно оброблених фруктів містить максимум корисних елементів.
  • Крупи. Вони надають ощелачивающий ефект, якщо перед приготуванням їх замочити на 25-30 хв у воді.

Найбільшу користь приносять продукти в сирому вигляді. Після термічної обробки в них підвищується рівень кислотності.

ТОП-7 лужних продуктів для стабільного кислотно-лужного балансу

Як ми вже розібралися, збалансувати кислотно-лужне середовище в організмі можуть продукти. Представляємо вашій слухають ТОП-7 продуктів, які здатні максимально збагатити організм лугом. Крім цього, ці овочі багаті вітамінами та іншими корисними властивостями.

Список лужних продуктів харчування і напоїв у таблиці

Діапазон лужності і кислотності продуктів обчислюється від 3 до 10. Продукти, що знаходяться в зоні 3-7, є кислотними, а діапазон 7-10 — це лужні продукти. Останні і розглянемо в таблиці.

Продукти, що мають рН +/-10 Продукти, що мають рН +/-9 Продукти, що мають рН +/-8 Продукти, що мають рН +/-7
Шпинат Авокадо Яблука Водопровідна вода
Броколі Чорнослив Кукурудза Джерельна вода
Артишок Чай зелений Гриби Річкова вода
Брюссельська капуста Горох Ріпа Морська вода
Цвітна капуста Листя салату Персик Свіже молока
Морква Баклажан Курага Свіжі вершки
Зелень Груші Полуниця
Селера Ківі Банани
Огірки Помідори Редис
Спаржа Грейпфрут Ананас
Лимони Буряк Сливи
Лайм Чорниця Цибуля
Морські водорості Свіжі фруктові соки Фініки
Зелена цибуля Мандарини Вишня
Оливкова олія Томати
Диня Дикий рис
Інжир Пшоно
Виноград

Основні фази лужного живлення: оздоровлення й дієта для схуднення


Фахівці в дієтології рекомендують сідати на тритижневу лужну дієту. Так як за цей час організм встигає вирівняти кислотно-лужний баланс і запастися лугом на найближчий період. Кожна з проведених на дієті тижнів — це фаза змін для організму, в кінці якої ви бачите результат. Розглянемо ці фази детальніше:

  • I — підвищення рівня рН. При цьому може спостерігатися загальна слабкість, запаморочення, якийсь дискомфорт. Результат тижні – мінус до 4 кг. Якщо симптоми ослаблення організму яскраво виражені, стан стає болючим, то лужну дієту краще скасувати.
  • II – вирівнювання балансу рівня рН. Первинні симптоми дискомфорту і слабкості потихеньку відступають, рН в організмі вирівнюється до рівня 7,4. Результат – вага йде, а відчуття тяжкості в шлунку зникає.
  • III — закріплення нормального рівня рН. Самопочуття значно поліпшується. Починаєте відчувати легкість, дискомфорт, пов’язаний з кишечником відсутня. Результат – вага стабілізується.

Якщо ви хочете використовувати лужну харчування як спосіб схуднути, то другу фазу слід продовжити на той період часу, поки не досягнете бажаного показника на вагах.

Меню лужного харчування на тиждень


В основі складання лужного меню лежить наступне: в один прийом їжі слід їсти 2-3 лужних продукту і один кислотний. Адже кислоти теж потрібні організму.

I день лужного харчування:

  • Сніданок – сир з бананом, чорносливом та курагою.
  • Перекус – фруктове (банан+груша+ківі) або овочеве (огірок+томат+зелень+часник) смузі.
  • Обід – запечена морська риба з салатом з капусти та зелені. (Тут діє правило 1:3).
  • Полудень – 2/3 склянки полуниць.
  • Вечеря – салат Щітка.

II день лужного харчування:

  • Сніданок – варене яйце, салат з капустою, морквою і зеленню.
  • Перекус – яблуко або груша.
  • Обід – запечена грудка з брокколі і цвітною капустою.
  • Полудень – жменя мигдалевих горішків (вони володіють високим вмістом лугу).
  • Вечеря – вівсянка на воді з авокадо.

III день лужного харчування:

  • Сніданок – бутерброд з цільнозернового хліба з томатом і зелений чай.
  • Перекус – апельсин.
  • Обід – окрошка на кефірі (куряче філе, картопля, огірок, багато зелені, помідор).
  • Полудень – склянка молока.
  • Вечеря – овочевий салат з рослинним маслом.

IV день лужного харчування:

  • Сніданок – фруктовий салат. Можна заправити йогуртом зі злаками.
  • Перекус – сир з вишнею.
  • Обід – кортофельно-морквяні котлети, салат з цвітної капусти.
  • Полудень – банан.
  • Вечеря – картопляна запіканка з овочами.

V день лужного харчування:

  • Сніданок – салат з морепродуктів з морською капустою.
  • Перекус – сухофрукти.
  • Обід – овочевий плов з салатом, заправленим олією.
  • Полуденок – грінки з морквяно-грибний пастою, зелений чай.
  • Вечеря – омлет зі спаржею і зеленню.

VI день лужного харчування:

  • Сніданок – домашній натуральний йогурт з ананасом і бананом.
  • Перекус – велика груша.
  • Обід – госпачо з додаванням шпинату, шматочок цельнозенового хліба.
  • Полудень – грейпфрут.
  • Вечеря – заливна риба в овочах.

VIІ день лужного харчування:

  • Сніданок – смузі з банана та вишні з молоком.
  • Перекус – зелений чай з крекером.
  • Обід – рагу з овочів з шматочками курячого філе, щедро приправлене зеленню.
  • Полудень – ягоди.
  • Вечеря – паста з твердих сортів пшениці з овочами.

В основу такої дієти можна покласти принципи сироїдіння. Докладніше в статті: Сироїдіння — шкода і користь.

Основні правила організації лужного харчування

  • Їжа повинна надходити в організм невеликими порціями, тому потрібно ділити її на 5-7 маленьких прийомів.
  • Приймати їжу після 19.00 не рекомендується. Після цього часу можна пити чисту воду і зелений чай без цукру.
  • Змінювати своє харчування потрібно поступово, щоб організм встиг адаптуватись під зміни.
  • Вода — це нейтральна рідина з ідентичним людському тілу рН, тому при лужному харчуванні потрібно пити не менше 1,5-2 літрів чистої негазованої води.
  • Збалансоване харчування при лужній дієті — це харчування 1:3. Іншими словами на 50 г м’яса або риби повинно припадати 150 г овочів або фруктів.
  • Щодня потрібно вживати фрукти. Вони можуть виступати як десерт після основного блюда або бути легким перекусом.
  • Раз на тиждень робіть розвантажувальний день на кисломолочних продуктах (сир) і яблуках. Так організм зможе «відпочити» і насититися кальцієм, необхідним для засвоєння лугу.
  • Плюси і мінуси лужного харчування для підтримання кислотно-лужного балансу в організмі


    Лужна дієта має свої плюси і мінуси, тому перш, ніж приступати до такого харчування, слід гарненько зважити. І так позитивні сторони такого харчування.

    • Подолавши дискомфортний стан першого тижня такого харчування, ви відчуєте легкість і величезний прилив сил.
    • Травлення стає краще, також поліпшується пам’ять і здатність концентруватися. Налагоджується робота нирок.
    • Крім нормалізації ваги, «бонусом» виступлять здоровий колір обличчя, міцні нігті, сильні волосся.
    • Список продуктів, які потрібно вживати, досить великий, тому кожен зможе харчуватися повноцінно. Самі продукти бюджетні, тому таку дієту можна назвати економною.

    Ну і тепер «ложка дьогтю» – про мінуси:

    • Погіршення самопочуття на першій фазі лужної дієти, що може спровокувати спонтанні зміни настрою, підвищену дратівливість, апатію.
    • Доведеться змінити звичний раціон. В основі харчування фрукти та овочі, якими не всі можуть втамувати голод.

    Також слід зазначити, що таке харчування має свої протипоказання. Відмовитися від такого харчування повинні люди, які мають:

    • серцево-судинні хвороби;
    • ниркову недостатність;
    • низьку кислотність шлункового соку;
    • хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту.


    Неумивакин про лужному балансі: в яких продуктах лужне середовище?


    Професор Неумивакин народився в 1928 році і навіть до сьогодні продовжує практикувати громадську діяльність. Вчений сам намагається підтримувати кислотно-лужний баланс, що дозволяє йому в такому почесному віці передавати свої знання наступним поколінням.

    Підтримуйте кислотно-лужний баланс в нормі, і тоді зможете забути про сезонних і хронічних захворюваннях назавжди.