Дієта по Певзнеру – основи і особливості лікувального харчування: повний список продуктів дієт-столів з 1 по 15 в таблицях

Професор М. І. Певзнер, який сьогодні вважається одним з основоположників сучасної дієтології, розробив у далеких 30-х роках минулого століття системи живлення, які застосовуються при певних хворобах. У сучасній медицині ці системи називають столами і вони все так само актуальні, як і майже 100 років тому. У цій статті розглянемо основні принципи харчування за Певзнером, а також наведемо детальну інформацію по кожному дієт-столу Певзнера.

Основи лікувального харчування по Певзнеру

Навіть сьогодні всі 15 столів (дієт) Певзнера не втратили своєї актуальності, так як їх грамотно розроблене меню за майже 100-річну історію клінічних досліджень залишилося незмінним. Справа в тому, що при розробці кожного столу враховувалася фізіологія людського організму, а також біохімічні реакції, які відбуваються в організмі при засвоєнні тих чи інших продуктів. В основі дієти по Певзнеру лежать наступні принципи:

  • список продуктів підбирається виходячи зі стану здоров’я пацієнта;
  • прийом їжі повинен відбуватися за режиму в один і той же час щодня;
  • порції повинні бути відповідного об’єму, а харчування дробовим;
  • техніка обробки страв витримується згідно з правилами дієт-столу;
  • температура їжі при прийомі їжі повинна бути суворо визначена рекомендаціями по номеру столу.

Дієта по Певзнеру: особливості системи живлення


Хоча столи Певзнера і налічують 15 основних дієт з підпунктами (стіл №1а, стіл №1б і т. д.), особливості введення і прийому їжі у них однакові. Ці «закони» повинен знати кожен пацієнт, так як їх недотримання може призвести до загострення патології. Розглянемо основні особливості системи живлення по Певзнеру.

  • Велика частина столів розроблялася для лежачих хворих, тому при дотриманні дієт по Певзнеру слід обмежити фізичну активність або збільшити рекомендовані порції.
  • Їсти страви потрібно при певних температурах. Для гарячих страв це 55-60 градусів, для холодних – мінімум 15. Максимально корисною вважається поїдання їжі розігрітій до 25-35 градусів.
  • Нестача вітамінів і мікроелементів при суворих столах по Певзнеру компенсується прийомом вітамінних комплексів, які виписує лікар виходячи зі стану хворого.
  • Сама дієта хоч і є лікувальною, замінити медикаментозну терапію вона не в змозі, тому слід дотримуватися всіх призначень лікаря.
  • Столи за Певзнером: повний список дієт-столів


    Принцип харчування за дієт-столів досить простий, він заснований на задоволенні потреб організму в життєво необхідних калоріях допомогою поглинання відповідних продуктів при тих чи інших захворюваннях. Приміром, одні пацієнти їдять по 100 грам білого хліба з молочними кашами, а інші харчуються винятково свіжою капустою та огірками, але при цьому добова норма калорій у них однакова.

    Так як універсальної дієти по Певзнеру, що задовольняє всі хвороби, не існує, розглянемо кожен з столів (дієт) окремо.

    Стіл 1 за Певзнером: таблиця продуктів

    Стіл №1 підрозділяється на основний і два додаткових (1а і 1б). Показанням до харчування продуктами столу 1 є затихання загострення виразкової хвороби (шлунок, дванадцятипала кишка). Тривалість перебування на дієті 6-12 місяців. Енергоцінність раціону повинна складати 2800-3000 ккал на добу. Їжа ділиться на 5-6 прийомів їжі з перервою в 2-3 години. Їжу слід обов’язково піддавати термообробці і перетирати перед вживанням. Якщо їжа не перетерта, то її необхідно ретельно пережовувати. Обов’язково потрібно випивати 1,5 л води в добу.

    Дивимося в таблиці, що можна, а що не можна їсти, дотримуючись стіл №1
    Меню столу 1а прописується, якщо є різке загострення виразкових хвороб, опік стравоходу. Його калорійність складає 1900-2000 ккал, а тривалість такої дієти 6-8 днів. Меню дозволених продуктів має наступний вигляд:

    Стіл 1б прописується при ремісії виразкових захворювань, передбачає вживання добової норми в 2500-2600 ккал з наступних продуктів:

    Стіл 2 по Певзнеру: таблиця продуктів


    Другий стіл прописується хворим на гастрит зі зниженою кислотністю шлункової секреції. Харчуватися потрібно 4-5 разів на день, енергетична цінність раціону повинна складати 2800-3000 ккал. Направлено таке харчування на стимуляцію секреції шлункового соку і нормалізацію скорочень стінок шлунка під час процесу перетравлювання їжі. Складати раціон слід так, щоб в організм надходило максимум білків, заліза і вітамінів. Таблиця продуктів столу №2 виглядає так:

    Стіл 3 по Певзнеру: таблиця продуктів

    Якщо мучить хронічний запор, то на виручку прийде стіл 3, детальніше про продукти харчування за такої проблеми дивіться на відео.

    Стіл 4 по Певзнеру: таблиця продуктів

    Актуальність столу під номером 4 виникає при хронічних і гострих захворюваннях кишечника, що супроводжуються розладами травлення. Енергоцінність меню складає 1800-1900 ккал. Що стосується споживання рідини, то мінімальна її кількість має становити 2 літра. Кількість прийомів їжі 4-5, крім дієт-столу, потрібно приймати вітаміни В і С. Таблиця продуктів 4 столу має такий вигляд.

    Також на основі 4 дієт-столу розроблені додаткові меню:

    • Стіл №4а – при колітах;
    • Стіл №4б – при гострих кишкових хворобах, і після їх лікування;
    • Стіл №4в – перехідний від столів 4-го типу до звичайної їжі.

    Стіл 5 по Певзнеру: таблиця продуктів

    5-й стіл має велику кількість різновидів (а, л/ж, п, р, щ), тому його найчастіше призначають пацієнтам, так як продукти харчування для 5-го столу характеризуються нормальним вмістом вуглеводів і білків при помірному обмеження жирів. Більш детальна інформація про столі №5 представлена на відео.



    Стіл 6 за Певзнером: таблиця продуктів

    6-й дієт-стіл за Певзнером прописується при сечокам’яної хвороби. Добова енергетична цінність продуктів повинна становити 2500-2800 ккал. Раціон досить збалансований, тому сидіти на такій дієті можна тривалий час. Таблиця, що можна і чого не можна столу №6 виглядає так:

    Стіл 7 по Певзнеру: таблиця продуктів

    Стіл 7 призначають при хворобах, пов’язаних з нирками. На відео знайдете інформацію про продукти і раціоні дієт-столу №7.

    Стіл 8 по Певзнеру: таблиця продуктів

    8-й стіл дуже часто застосовують в якості дієти для схуднення, хоча він розроблявся як лікувально-профілактичне харчування для людей з діагнозом ожиріння. Калорійність 8-го столу складає всього 1600-1700 ккал, що допомагає досить швидко розпрощатися із зайвими кілограмами. Приймати їжу потрібно 6 разів на день маленькими порціями, щоб почуття голоду проявлялося мінімально.


    Стіл 9 по Певзнеру: таблиця продуктів

    Діабетикам з середнім і легким перебігом хвороби призначають стіл №9. Добова норма при такій дієті становить 2200-2400 ккал. За один прийом не рекомендується з’їдати більше 300 г їжі. Перерва між її прийомами — не більше 3 годин. Всі солодкі продукти, багаті вуглеводами, виключаються. Що можна їсти, дивіться в таблиці.

    Стіл 10 за Певзнером: таблиця продуктів

    10-й дієт-стіл призначається пацієнтам з яскраво вираженою серцевою недостатністю, після інсульту для нормалізації обмінних процесів і поліпшення функціонування серцево-судинної системи. Енергоцінність споживаних страв повинна становити 2400-2600 ккал. Головна умова — повна відсутність солі або її мінімальна кількість з дозволу лікаря. Таблиця продуктів для 10-го столу має такий вигляд.

    10-й дієт-стіл ще підрозділяється на три види, які призначають залежно від патологій, пов’язаних з серцево-судинною системою:

    • Стіл №10а – при недостатньому кровообігу;
    • Стіл №10и – розроблений для харчування після інфаркту міокарда;
    • Стіл №10с – при атеросклерозі судин.

    Стіл 11 по Певзнеру: таблиця продуктів


    При страшний діагноз туберкульоз хворим прописують 11-й стіл Певзнера, харчування за якого спрямована на підвищення захисних сил і регенерацію клітин ураженого органу. Дієта досить калорійна. На добу припадає до 2900-3100 ккал. Раціон харчування може складатися з наступних продуктів.

    Стіл 12 по Певзнеру: таблиця продуктів

    Розроблявся 12-ї стіл для людей з порушеннями психіки (функціональні захворювання нервової системи). На сьогоднішній день практика застосування такого харчування не дуже популярна в медицині. Раціон виключає продукти, здатні подразнювати нервову систему, а калорійність страв за добу становить 2300-2400 ккал. Що стосується дозволених і заборонених продуктів, то вони наведені в таблиці.

    Стіл 13 по Певзнеру: таблиця продуктів


    При гострих інфекційних захворюваннях прописують 13-й дієт-стіл. Мета такого харчування – зменшення інтоксикації, посилення опірності організму. Їсти потрібно 5-6 разів на день невеликими порціями. Стіл вважається дієтичним, так як має знижене число калорій 2000-2100 ккал. Страви повинні бути легкоперетравлювані, температурою не менше 12 градусів, щоб не створювати додаткове навантаження на ШКТ. Що можна їсти при інтоксикації, дивіться в таблиці.

    Стіл 14 по Певзнеру: таблиця продуктів

    14-й стіл за Певзнером можна назвати вузькопрофільним, оскільки його виписують при сечокам’яної хвороби з супутньою фосфатурія. Харчування по дієті №14 спрямоване на відновлення кислотного реакції урини, що сприяє зупинці утворення осаду. Калорійність меню повинна становити 2500 ккал. Для дієти вибираються якісні продукти, а які з них можна вживати, дивимося в таблиці.

    Стіл 15 по Певзнеру: таблиця продуктів

    15-й стіл – це своєрідний перехід від більш суворої дієти до звичайного харчування. Особливо суворих правил дієта №15 не має, основне правило – вживання корисної їжі в дробових кількостях. Калорійність раціону не повинна перевищувати 2500-2600 ккал.

    Столи за Певзнером різноманітні, але кожен з них переслідує мету мінімізувати прояв якого-небудь захворювання. Правильний підбір продуктів і дотримання основних принципів харчування за Певзнером допоможуть забути про хвороби надовго.