Як приготувати пишний і розсипчастий пиріг манник: покрокові рецепти лепешняку в духовці на сковороді, в мультиварці і мікрохвильовці з ідеями начинок для лепешняку без борошна

Всі пам’ятають манну кашу з дитячого садка та іншого застосування цій крупі уявити не можуть. Наш журнал ламає стереотипи і пропонує приготувати зі звичайної манки смачний ресторанний десерт. Манник – смачно, ситно, оригінально і готується дуже швидко. Ваші домочадці по достоїнству оцінять таке ласощі. Приступаємо до приготування.

Що таке манник і як його готувати: головні принципи


З назви зрозуміло, що головний інгредієнт цього пирога – манка. Щоб приготувати такий десерт будинку не потрібно багато зусиль і великих витрат. Манка, цукор і кисломолочні продукти в комплексі дають простий, але гармонійний смак десерт. Тепер не потрібно змушувати своїх карапузів є одноманітну манну кашу, адже за добавкою лепешняку вони прийдуть самі.

Робиться вона досить просто: крупа замочується в рідких інгредієнтів, після набухання додається цукор та інші продукти. Після запікання його можна їсти як в гарячому вигляді, так і в холодному вигляді.

Оскільки таких заморочок як «не піднімається тісто» або «пригорів пиріг» з манником не виникає, то приготувати його може навіть починаюча господиня або чоловік, який вирішить порадувати свою кохану власноруч приготованим десертом.

Як приготувати маннік на кефірі в духовці: покроковий рецепт

Спробуємо разом приготувати смачний манник, а покрокові фото допоможуть це зробити. Готуємо інгредієнти:

  • кефір – 1 ст;
  • манка – 1 ст;
  • три яйця;
  • цукровий пісок – 0,5 ст;
  • 0,5 год л соди;
  • 1 пакетик ваніліну;
  • для змащування форми вершкове масло;
  • наповнювач за смаком (родзинки, будь-які ягоди).

Готуємо так:

  • Залити кефіром крупу, перемішати, залишити набрякнути. Зазвичай цей процес триває не менше однієї години.
  • Приєднати до набряклої манної крупі яйця, цукровий пісок, всипати ванілін, попередньо збивши яйця до появи стійких піків.
  • Всипати соду, до цього погасити її оцтом. Якщо хочете, додати родзинки або ягоди.
  • Готову масу відправити у форму для випічки, рясно оброблену вершковим маслом. Готувати при 180-190 градусах в духовій шафі 40 хв. Перевіряти, чи готове, дерев’яною паличкою.
  • Подавати пиріг можна як в охолодженому вигляді до чаю, так і в теплому з варенням в якості основного блюда на сніданок.

    Як приготувати маннік на молоці?

    Якщо у вас в холодильнику немає кефіру, не біда. Смачний, таїть у роті пиріг з манки можна зробити і на молоці. Готуємо продукти:

    • молоко – 1 ст;
    • масло вершкове – 30-40 г;
    • манка – 1 ст;
    • три курячих яйця;
    • цукор – 1 ст (неповний);
    • пшеничне борошно – 1 ст;
    • 1 ст л розпушувача (можна використовувати соду з оцтом);
    • 100 мл рафінованої олії.
  • Стакан молока нагріти, долучити вершкове масло, цією рідиною манку залити.
  • Курячі яйця збити, всипати цукор.
  • До них приєднати рослинне масло і збити міксером.
  • Яєчну масу і набряклу манку перемішати.
  • Окремо з’єднати пшеничне борошно з розпушувачем, всипати до молочно-манної масі, перемішати.
  • Запікати 40 хв у духовій шафі температура повинна знаходиться на позначці в 180 градусів.
  • Як приготувати маннік на сметані: рецепт з фото


    Не вийти такий пиріг просто не може. Навіть ті, хто пробує приготувати десерт вперше, залишаються задоволені отриманим результатом. Готуємо складові для смачного пирога:

    • домашня сметана – 1 ст;
    • манка 1 ст;
    • цукровий пісок – 1 ст;
    • 1 год л соди.

    Тепер поділимося самим покроковим процесом:

  • З’єднати манку зі сметаною. Залишити набухати не менше, ніж на годину.
  • Збити яйця з додаванням цукру.
  • Перемішати манну суміш зі збитою яєчною. Додати соду.
  • Тісто перекласти у форму і запікати 30-40 хв у духовій шафі при 170-190 градусах.

  • Як спекти маннік на вершках?

    Для лепешняку на вершках потрібно запастися самими жирними вершками, які знайдете. Отже, підготуємо продукти:

    • сільських густих вершків – 1 ст;
    • манки – 0,5 ст;
    • 75 мл рафінованої рослинної олії;
    • цукрового піску – 1 ст;
    • борошна – 1 ст;
    • 1 ч. л. гашеного соди;
    • ізюм;
    • для ароматизації цедра лимона або ванільний цукор.
  • Змішати вершки з цукровим піском, крупою і соняшниковою олією, залишити на годину набрякнути.
  • Після — приєднати соду, пшеничне борошно, лимонну цедру і родзинки.
  • Зробити тісто, дати йому постояти 30 хв.
  • Висипати масу в підготовлену форму, випікати 35 хв при 180 градусах.
  • Як приготувати манник з сиром?


    Смачно, ситно і корисно – це все про манник з сиром. Дітям неодмінно сподобається таке ласощі, а готують його з таких складових:

    • 0,5 кг сиру домашнього;
    • два склянки манки;
    • склянка сметани;
    • два склянки цукрового піску;
    • 5 курячих яєць;
    • 1 год л соди або розпушувач;
    • ванілін.
  • Сир пропустити через м’ясорубку.
  • Жовтки відокремити і відправити до сиру.
  • Туди ж додати сметану, крупу, ваніль, цукровий пісок, гашену соду.
  • Окремо збити білки до тугої піни.
  • Акуратно вмішати білки в сирно-манну суміш.
  • Викласти тісто у форму і готувати 50 хв. Температура в духовій шафі має знаходитися на позначці 180.
  • Рецепт лепешняку з гарбузом


    Манник з гарбузом по достоїнству називають бурштиновим сонячним пирогом. Його яскравий колір зачаровує і хочеться негайно відкусити хоч шматочок. Для такого дива знадобиться:

    • 0,75 ст манки;
    • 1 ст гарбуза, попередньо натертої на тертці або перемеленої на м’ясорубці;
    • 0,5 склянки кефіру;
    • 0,5 ст л розпушувача;
    • 100-150 г цукрового піску;
    • Для просочення: 100 г соку (яблучний, виноградний) + 5 ст л цукрового піску + сік 1/4 лимона.
  • Залити кефіром крупу, туди ж відправити цукор і гарбуз.
  • М’якоть гарбуза повинна бути віджатою, щоб не була присутня зайва волога.
  • Всипати розпушувач і перемішати.
  • Випікати помаранчеве диво в духовці при 180 градусах 40 хв.
  • Змішати всі складові сиропу і закип’ятити їх.
  • Покласти готовий остиглий пиріг у посуд з високими бортами і полити зверху сиропом.
  • Спочатку може здатися, що сиропу дуже багато, але це не так. Вже через півгодини вся рідина вбереться в манник, і його можна буде подавати.

    Рецепт лепешняку з родзинками і сухофруктами

    Манник з цедрою лимона і апельсина: покроковий рецепт

    Готуємо наступні продукти:

    • кефір – 1 ст;
    • манка – 1 ст;
    • цукор – 1 ст;
    • три яйця;
    • 4 ст л пшеничного борошна;
    • 1 ч л розпушувача;
    • цедра 1 апельсина;
    • цедра 1 лимона.

    Тепер виконуємо наступні кроки:

  • Яйця збити разом з кефіром і приєднати крупу. Їй дати розбухнути.
  • Приєднати цукор, борошно, розпушувач. Все перемішати.
  • Зчистити цедру з лимона і апельсина. Відправити її в посуд з тестом.
  • Вилити готову масу у форму для випічки і готувати при 180 градусах.
  • Такий пиріг володіє дивовижним цитрусовим ароматом.

    Манник з яблуками: покроковий рецепт


    Щоб порадувати своїх близьких смачним десертом з яблуками, потрібно підготувати:

    • манка – 1 ст;
    • кефіру будь-якої жирності – 1 ст;
    • два яйця;
    • пшеничного борошна – 1 ст;
    • цукрового піску – 1 ст;
    • масла вершкового – 80-100 г;
    • 1 год л соди;
    • ваніль;
    • 2-3 яблучка;
    • родзинки.

    Інгредієнти готові, приступаємо до приготування:

  • Залити крупу кефіром, все змішати. Настояти протягом години, щоб крупа могла набрякнути. Окремо збити міксером яйця і цукровий пісок.
  • Розтопити масло, це можна зробити на плиті або в мікрохвильовій печі. Приєднати його і збиті яйця до набряклої манки. Всипати борошно.
  • Вимісити тісто. Воно по консистенції має бути як на оладки. До речі, рецепти смачних оладок ви знайдете в статті: «Пишні оладки на кефірі: найкращі рецепти». Тепер готуємо яблучка. Краще всього підійдуть кисло-солодкі. Їх порізати шматочками і в парі з родзинками приєднати до тесту.
  • Форму помазати маслом і викласти в неї готову масу. Випікати пиріг протягом 45 хв до готовності при 180 градусах.
  • Такий манник нічим не поступається класичної шарлотці.

    Як спекти манник зебра?

    Як приготувати манник без яєць: рецепт для поста

    Манник може стати чудовим ласощами в період посту. Поспішаємо поділитися оригінальним і смачним рецептиком. Готуємо:

    • манна крупа – 1 ст;
    • вода – 1 ст;
    • цукровий пісок – 1 ст;
    • пшеничне борошно – 0,5 склянки;
    • 80-100 мл рослинного масла;
    • 1 год л соди;
    • по смаковим уподобанням можна додати вишню, сухофрукти або яблука.
  • Змішати манку і цукор, все залити водою.
  • Коли маса набубнявіє, влити олію, все змішати.
  • Приєднати соду і просіяти туди ж борошно, вимісити до однорідності.
  • Покласти родзинки, вишні або яблука в замішане тісто, вилити його у форму і готувати при 180 градусах близько 45 хв.
  • Цей рецепт підходить і для мультиварки, пиріг тримають в чаші на режимі «Випічка» на протязі години. Ще багато цікавих рецептів ви зможете знайти в статті: Найкращі рецепти для мультиварки з фото.

    Як спекти манник без борошна?


    Манна крупа – це подрібнені тверді сорти пшениці, тому можна сказати, що манка є своєрідною борошном, але більш крупного помелу. У класичному рецепті лепешняку не передбачається додавання борошна, тому можете сміливо готувати будь-який з вище наведених рецептів без використання пшеничного борошна, замінюючи її манною крупою. Експериментуйте, можливо, варіант із застосуванням тільки манки доведеться вам більше по душі.

    Як приготувати маннік на сковороді?

    Принцип приготування тіста стандартний, відмінність лише в способі випікання.

    Для лепешняку на сковороді необхідна сковорідка з товстим дном, яку рясно змастити вершковим маслом.

  • У неї викласти заздалегідь підготовлене тісто і поставити на плиту, накривши кришкою.
  • На середньому вогні витримати сковороду протягом 40-45 хв. після цього часу на поверхні пирога повинна вийти желеподібна маса.
  • Вогонь під сковородою вимкнути і залишити доходити маннік на плиті ще хвилин 15. Для того щоб манник дістався сковороди легко, необхідно приготувати вологе рушник, на який поставити сковороду після «доходження» пирога.
  • Через 3-5 хв можна перевернути сковороду і викласти маннік на блюдо.
  • Як приготувати манник в мультиварці: відео-рецепт

    Як приготувати манник в мікрохвильовці?

    Для пирога з манки, який буде готуватися в мікрохвильовці, знадобиться:

    • манка – 1 ст;
    • цукор – 1 ст;
    • молоко або кефір – 1 ст;
    • пшеничне борошно – 1 ст неповний;
    • півпачки маргарину;
    • два курячих яйця;
    • 0,5 ч л розпушувача;
    • ванільний цукор.
  • Манну крупу замочити в молоці або кефірі, за годину до неї надіслати всі інші продукти.
  • Перемішати, щоб маса вийшла однорідною. Головна умова – не повинні бути присутні грудочки.
  • Викласти тісто у форму для мікрохвильової печі і відправити запікатися при потужності 600 на 9-10 хв.
  • З вигляду манник не дуже привабливий, так як не має звичної золотистої скоринки, але його смакові якості нічим не поступаються десерту, приготовленому в духовці.

    Манники смажені: швидкий рецепт

    По-швидкому здивувати домочадців і гостей, заглянувших на чай, можуть манники на сковороді. Також цей рецепт можна використовувати, коли в холодильнику залишилася недоїдена манка. Для приготування потрібно:

    • 500 мл молока;
    • 8-10 ст л манки;
    • 2-4 ст л цукру;
    • одне куряче яйце;
    • трохи борошна;
    • ванілін;
    • мармеладні цукерки.

    З молока і манки зварити густу манну кашу. До неї додати цукор, ваніль. На стіл насипати борошна, і поки манна каша гаряча, зліпити манники. У кожен з них покласти по желейної цукерці.

    Яйце збити і перед відправкою на сковорідку вмочити в нього кожен манник. Обсмажити їх з обох сторін і можна дивувати своїх рідних і близьких оригінальної манною кашею.

    З чим можна спекти манник: кращі начинки для пирога

    Манник може «звучати» по-різному в залежності від начинки. Його можна розрізати і зробити у вигляді тортика, просочивши яблучним варенням або заварним кремом, а можна додати начинку в тісто.

    Це можуть бути:

    • ягоди (малина, вишня, смородина), вони додадуть пирога річну нотку;
    • горіхи;
    • сухофрукти;
    • цукати;
    • сир;
    • мускатний горіх;
    • кардамон;
    • цитрусові;
    • листя м’яти.

    Також найсміливіші господині роблять несолодкий манник, в якому можна знайти шматочки шинки, риби, фрикадельки, різні овочі. Експерименти ще ніхто не відміняв, можливо, нове оригінальне блюдо припаде до смаку вашій родині і приживеться на вашому столі надовго.

    Як спекти смачний, розсипчастий манник: секрети кулінарів

    Головний секрет лепешняку – размоченная крупа. Тільки якщо манка розбухне, може вийти ідеальний десерт. Також слід врахувати, що чим більше жирності в тесті (вершкове масло, жирна сметана), тим рассыпчатей вийде кінцевий результат. Легкості додасть готовому блюду білок, який буде взбит окремо і акуратно введений в готове тісто перед випіканням. Врахуйте, що різати манник слід після охолодження, тоді на зрізі вийде рівна зерниста поверхня.

    Пробуйте свої сили в перетворенні звичайної манної каші шедевр і приємного вам апетиту!