Як правильно і скільки часу потрібно варити каші: найповніша таблиця приготування смачних вязких і розсипчастих каш з усіх круп на молоці і на воді

Для повноцінного харчування людині просто необхідні повільні (складні) вуглеводи, а саме — каші. Різноманітність круп дозволяє готувати кожен раз різну кашу, до того ж ціни на них досить бюджетні. Дізнавшись корисні властивості кожної крупи та особливості їх приготування, ви зможете зорієнтуватися, скільки часу потрібно для приготування тієї чи іншої каші.

Як правильно варити крупи: загальні відомості

Для того щоб будь-яка каша у вашому виконанні вийшла смачною, використовуйте наступні підказки:

  • Воду для варіння краще брати очищену, а не жорстку з-під крана.
  • Підберіть правильну посуд для приготування, каша повинна рівномірно проваритися. Краще вибрати толстодонные каструлі, інакше низ каші пригорить, а верх недоварится.
  • Крупу потрібно насипати в підсолену воду після закипання.
  • Переберіть і промийте крупу від зайвого пилу і сміття. Тільки треба враховувати, що деякі крупи не можна промивати – манну, наприклад.
  • Завчасно замочіть крупу в холодній воді, так для відварювання знадобиться менше часу.

Чим менше обробляється каша термічно, тим корисніше вона буде.

  • Зіпсувати кашу вершковим маслом неможливо, тому задобрите ним її смак.
  • Навіть саму просту кашу можна урізноманітнити горіхами, фруктами, сухофруктами і багатьом іншим.


Скільки варити гречану кашу?

  • Виберіть з гречаної крупи камінці і зайвий сміття.
  • У процесі приготування гречку не заважайте.
  • Краще готувати кашу в казані або каструлі з товстим дном.
  • Готову кашу, тільки зняту з плити, гарненько укутайте на півгодини.
  • З потрібної кількості гречаної крупи вийде готова каша, вагою в два рази більше взятого.
  • Коли з’явиться піна при кипінні гречки, зніміть її шумівкою.
  • Крупу можна залити як холодною, так і гарячою водою, особливої різниці немає.
  • Солити кашу потрібно на самому початку.


Скільки варити пшеничну кашу на молоці і на воді?

Пшеничну кашу можна готувати на воді, бульйоні, молоці. Вона має місце і як окрему страву, і як гарнір до м’яса, риби, печінки, грибів.

Пшенична каша багата вітамінами групи В, володіє поновлюючими властивостями, завдяки своєму вуглеводному складу благотворно впливає на роботу шлунка. Вона незамінна для повноцінного росту і розвитку дітей. Ціна на пшеничну крупу невисока, тому готувати з неї кашу можна дуже часто.

Пшенична каша на воді

  • Пшенична крупа дрібна, її треба промити від пилу і сміття. Або ж відразу після закипання зніміть пінку з дрібними частинками, які спливли.
  • Залийте крупу водою у співвідношенні 1:2, в процесі варіння будете орієнтуватися, вистачить взятої рідини, або потрібно долити ще.
  • Кількість води буде залежати від ваших уподобань. Хтось любить клейку кашу, хтось більш щільну. Від цього і буде виходити час варіння каші – 30-50 хвилин.
  • Посоліть, потім зменшіть вогонь до мінімуму, щоб крупа лише перебувала в каструлі.
  • Дуже часто помішуйте кашу, вона має властивість прилипати і пригорати до дна каструлі.
  • Пшенична каша на молоці

    Пшенична каша на молоці – відмінний і поживний сніданок.

  • Вариться приблизно за тим же принципом, що й на воді, тушкуйте її 40 хвилин мінімум.
  • Щоб уникнути пригорання дно посудини, в якій вариться каша, має бути товстим.
  • Для додання більшої насолоди додайте цукор, мед, сухофрукти, вершкове масло.
  • Скільки варити ячну кашу?

    Ячна крупа за зовнішнім виглядом нагадує пшеничне, тільки має більш сірий відтінок.

    Готова каша володіє антимікробними властивостями без шкоди для організму.

    Безмолочну кашу можна приготувати так:

    • Обсмажте цибулю на рослинній олії до золотистого кольору, посоліть отриману засмажку.
    • Ячну крупу залийте водою і доведіть до кипіння, потім додати підсмажену цибулю. Проварившись таким чином, каша просочиться маслом і отримає необхідну соковитість.
    • Варіть крупу хвилин 20-30, об’єм води візьміть вдвічі більше обсягу крупи, його ви завжди зможете підкоригувати, слідкуйте тільки, щоб каша не пригоріла.

    Якщо хочете скуштувати ячну кашу на молоці, то просто відваріть її в воді, а потім вже готову проварити в молоці пару хвилин. Покладіть до неї цукор і вершкове масло.

    Скільки варити рисову кашу різної в’язкості?

    «Швидка» їжа в наш час витіснила прості натуральні продукти. Зокрема, рис. Різновидів рису досить багато, з одного смачно виходить плов, з іншого – суші і роли. Для рисової каші краще скористатися круглим рисом, його можна приготувати різної в’язкості.

    • Для молочної рисової каші візьміть необхідну кількість круглого рису, гарненько промийте його.
    • Залийте рис водою в обсязі, що перевищує крупу втричі.
    • Зваріть кашу майже до готовності, злийте воду і промийте під проточною водою. Це позбавить рис від зайвої жирності.
    • Закип’ятіть молоко, додайте цукор, трохи солі, і відправте промиту кашу проваритися в ньому кілька хвилин після закипання.
    • Загальний час приготування рисової каші середньої в’язкості – 30 хвилин.

    Рисову кашу необхідно весь час помішувати, щоб не пригоріла.

    Чим більше води додати в рис – тим більш в’язкою вийде каша.

    • Для отримання більш розсипчастою рисовою каші візьміть крупу і воду у співвідношенні 1:2.
    • Зваріть рис до напівготовності, загасіть вогонь і накрийте кришкою.
    • Завдяки своїй гігроскопічності, рис вбере залишилася вологу і не розвариться зайвий раз. В залежності від сорту рису, кількість води може бути трохи більше, він не повинен залишитися сирим.

    • Для рисової каші-розмазні візьміть води вчетверо більше і разваривайте рис 40-50 хвилин.
    • Таке блюдо може бути рекомендовано при проблемах зі шлунком, або ж просто на любителя.
    • Воду завжди можна замінити молоком або бульйоном.

    Скільки варити кукурудзяну кашу на молоці і на воді?

    Для приготування кукурудзяної каші потрібно знати деякі властивості цієї крупи:

  • Кукурудзяна каша не повинна варитися, а поступово «доходити» на тихому вогні, тому беріть ємність з товстим дном.
  • На один стакан крупи візьміть чотири склянки рідини. Для більш густої каші – беріть на склянку менше.
  • Кукурудзяна каша має особливість застигати, незалежно від того, вона вийшла густа або рідка.
  • Фасується, в основному, кукурудзяна крупа середнього помелу, для її приготування необхідно 30-40 хвилин після закипання.
  • Для приготування молочної кукурудзяної каші крупу спочатку відваріть у воді, а потім додайте до неї частина молока, вершкове масло і цукор. Приправте кашу шматочками сухофруктів, ваніліном, варенням, йогуртом, гарбузом.
  • В якості гарніру відваріть більш густу кашу, а замість цукру покладіть сіль.
  • Не забувайте час від часу помішувати кашу, їй властиво швидко прилипати до дна посудини. Після приготування укутайте каструлю і дайте кукурудзяної каші трохи постояти.
  • Скільки варити геркулесову кашу?

    Геркулесова каша — різновид вівсяних пластівців. Вона допомагає налагодити роботу органів травлення та надає енергію на цілий день. Тому обов’язково включіть її в свій раціон харчування.

    Як смачно зварити вівсяні пластівці?

    Вівсяні пластівці – незамінний джерело природного клітковини і різноманітних корисних компонентів. Ще одним достоїнством цього різновиду вівса є швидке приготування. Його можна вивчити на будь-якій упаковці з вівсяними пластівцями, і воно буде коливатися від 5 до 15 хвилин.

    Вся справа в тому, що по своїй структурі вівсяні пластівці поділяються на: великого і середнього помелу, а також швидкого приготування. Причому варити їх можна в воді, молоці, або ж просто залити окропом, кефіром, соком і т. д. Все залежить від розміру.

    • Великі вівсяні пластівці візьміть в пропорції з водою або молоком 1:3.
    • У кипляче молоко всипте пластівці і брешіть, помішуючи, 15 хвилин.
    • Додайте цукор, трохи солі, вершкове масло.
    • Загасіть вогонь і дайте пластівцям просочитися зайвою рідиною.
    • Збагатите смакові якості страви шматочками фруктів, сухофруктів, медом або варенням.
    • Саме великі вівсяні пластівці зберігають всю корисність злаку.

    • Для приготування вівсяних пластівців середньої величини використовуйте їх у співвідношенні до рідини 1:2,5.
    • Час приготування скоротіть. Хвилин п’ять помішуйте кашу, потім стільки ж часу тушкуйте під кришкою.

    Вівсянку можна подавати не тільки солодким блюдом, але і в якості гарніру або ж самостійного блюда. Тоді замість цукру кладіть сіль.

    Пластівці швидкого приготування варяться за тією ж схемою, тільки всього одну хвилину. Можете просто залити вівсяні пластівці окропом і залиште набухати.

    Вівсяні пластівці будь-якого розміру можна насипати в термос і залити окропом або кип’яченим молоком. Постоявши так деякий час, страва буде готове до вживання.

    Скільки варити горохову кашу?

    • Перед початком приготування горох потрібно попередньо замочити. Краще це зробити на ніч. Тільки не перестарайтеся, горох при тривалому перебуванні у воді може заграти.
    • Далі злийте воду, залийте свіжою проточною у співвідношенні 1:3 і поставте варитися.
    • Варіть горохову кашу на середньому вогні, знявши піну після закипання.
    • Попередньо замочений горох вариться від 30 до 50 хвилин.

    Але справа в тому, що сорти гороху бувають різні. Разваристый сорт відмінно підійде для приготування каші. Більш жорсткий постарайтеся максимально розварити, а потім перебити блендером.

    • Також чималу роль відіграє форма самого гороху, якщо цілі горошини – каша буде варитися довше, ніж якщо подрібнений горох на половинки.
    • Коли горох добре розвариться, пройдіться по ньому товкачиком, посоліть, приправте маслом.

    Незвичайно смачною виходить горохова каша, приправлена пережареным цибулею з морквою або шкварками.

    Якщо посолити горох спочатку варіння, то він не розвариться, а залишиться таким же твердим.

    Скільки варити перлову кашу?


    Скільки часу варити булгур?

    Булгур – це дробленная пшениця, оброблена паром і висушена за спеціальними технологіями. Каша з булгур дуже корисна, а на смак трохи нагадує рис і перловку.

    Приготувати просту кашу з булгуру дуже просто:

    • У толстодонную каструлю налийте пару ложок соняшникової олії і підігрійте його.
    • Періодично помішуючи, обсмажте на ньому булгур кілька хвилин.
    • Потім додайте в каструлю води в два рази більше, ніж крупи.
    • Варіть на повільному вогні кашу протягом 15-20 хвилин.
    • Якщо булгур зберігався досить довго, то кількість води і час приготування збільшіть.


    Скільки варити манну кашу на воді?

    Манна каша дуже поживна, вона незамінна в процесі відновлення сил після хвороби.

    За багатьма показниками молоко до вживання може бути заборонено, або ж жорстка дієта не передбачає молочні продукти, тому в хід іде вода.

    • Коли вода закипить — тонкою цівкою всипте в неї манку, одночасно помішуючи.
    • Так варіть манку від 4 до 7 хвилин. Після того, як ви вимкніть вогонь, манка ще деякий час буде продовжувати готуватися і набухати.
    • Далі додайте цукор і масло.

    Скільки варити манну кашу на молоці дитині?

    Для дітей манна каша — це взагалі одне з перших страв для раціону, яке вони будуть наминати за обидві щоки. Причому манну кашу можна вводити в раціон дитячого харчування ще з самого дитинства, замінюючи покупні молочні суміші.

    Ось орієнтовний путівник співвідношення манної крупи, молока і часу приготування молочної манної каші залежно від вікової категорії дитини.

    Вариться манка на молоці також від 4 до 7 хвилин. В залежності від того, який густоти кашу ви хочете отримати, буде коливатися співвідношення вода-крупа.

    Всипати манку в молоко тонкою цівкою можна ще до його закипання. Так ймовірність утворення грудочок зменшитись в рази. Тільки не забувайте постійно помішувати.

    Можливо, вам буде цікава наша стаття: Манна каша на молоці: як правильно варити і скільки часу вона вариться? Прості покрокові рецепти манної каші на молоці з точними пропорціями молока і манки, фото і відео-рецептами

    Скільки вариться сочевиця?

    Сочевиця – величезний джерело вітамінів і корисних речовин. Але з-за свого специфічного смаку користується дуже великим попитом, хоч і є своя аудиторія любителів.

    Як і горох, солити сочевицю потрібно врешті, за кілька хвилин до готовності.

    • Візьміть склянку сочевиці і промийте холодною водою.
    • Сочевицю залийте двома склянками води і закип’ятіть.
    • Зменшіть вогонь і влийте в каструлю столову ложку будь-якого рослинного масла, так сочевиця краще розм’якшиться.
    • Варіть блюдо з напіввідкритою кришкою 30-50 хвилин, перед вимиканням вогню, посоліть.
    • Подавати і готувати сочевицю можна з зеленню, м’ясом, птицею, цибулею та морквою.
    • Для додання смачного аромату готуйте її з лавровим листом, чебрецем, розмарином.

    Як і скільки варити каші у пакетиках?

    Крупи у варильних пакетиках — досить недавнє «винахід» людства. Побутують різні думки щодо користі-шкоди фасованих таким чином злакових. Ось основні їх характеристики, які допоможуть вам зробити висновок, чи варто купувати каші в пакетах:

    • Перед фасуванням крупи проходять термічну і різні технічні обробки.
    • Час приготування круп зменшується в рази.
    • Пакетики, куди упаковують крупи, мають дуже високу термостійкість, тому не шкідливі для здоров’я.
    • Ціна на такий продукт дорожче, ніж на фасовану крупу.


    Скільки часу варити кашу в мультиварці?

    Мультиварка значно спростила життя сучасних господинь. З її допомогою можна приготувати і каші. У кожної моделі є спеціально призначений для них режим. Це може бути молочна каша/крупи, гречана каша, плов/десерти і ін

    • Перевагою приготування каші в мультиварці є те, що на спеціальному режимі і з антипригарним покриттям ємності каша не пристає до чаші, вона буквально нудиться.
    • До того ж після завершення процесу приготування можна залишити мультиварку включеної на режимі підігріву, коли в свою чергу каструлю довелося б кутати в рушник для кращого упарювання каші.
    • Не потрібно відволікатися на помішування крупи, для приготування каші в мультиварці це робити нема чого.
    • В середньому час приготування каш на потрібному режимі становить 20-25 хвилин, але його завжди можна скорегувати в більшу або меншу сторону.


    Співвідношення води і крупи при варінні круп: таблиця


    Скільки часу каші варяться: таблиця

    У переважній більшості таблиць про варенні круп зазначено, скільки потрібно варити ту або іншу крупу з орієнтовним обсягом рідини. Але сорти однієї і тієї ж крупи можуть відрізнятися за своїми смаковими і кулінарним характеристиками. Тому цифри в таблицях приготування круп зазначені відносні.