Для повноцінного харчування людині просто необхідні повільні (складні) вуглеводи, а саме — каші. Різноманітність круп дозволяє готувати кожен раз різну кашу, до того ж ціни на них досить бюджетні. Дізнавшись корисні властивості кожної крупи та особливості їх приготування, ви зможете зорієнтуватися, скільки часу потрібно для приготування тієї чи іншої каші.
Як правильно варити крупи: загальні відомості
Для того щоб будь-яка каша у вашому виконанні вийшла смачною, використовуйте наступні підказки:
- Воду для варіння краще брати очищену, а не жорстку з-під крана.
- Підберіть правильну посуд для приготування, каша повинна рівномірно проваритися. Краще вибрати толстодонные каструлі, інакше низ каші пригорить, а верх недоварится.
- Крупу потрібно насипати в підсолену воду після закипання.
- Переберіть і промийте крупу від зайвого пилу і сміття. Тільки треба враховувати, що деякі крупи не можна промивати – манну, наприклад.
- Завчасно замочіть крупу в холодній воді, так для відварювання знадобиться менше часу.
Чим менше обробляється каша термічно, тим корисніше вона буде.
- Зіпсувати кашу вершковим маслом неможливо, тому задобрите ним її смак.
- Навіть саму просту кашу можна урізноманітнити горіхами, фруктами, сухофруктами і багатьом іншим.
Скільки варити гречану кашу?
- Виберіть з гречаної крупи камінці і зайвий сміття.
- У процесі приготування гречку не заважайте.
- Краще готувати кашу в казані або каструлі з товстим дном.
- Готову кашу, тільки зняту з плити, гарненько укутайте на півгодини.
- З потрібної кількості гречаної крупи вийде готова каша, вагою в два рази більше взятого.
- Коли з’явиться піна при кипінні гречки, зніміть її шумівкою.
- Крупу можна залити як холодною, так і гарячою водою, особливої різниці немає.
- Солити кашу потрібно на самому початку.
Скільки варити пшеничну кашу на молоці і на воді?
Пшеничну кашу можна готувати на воді, бульйоні, молоці. Вона має місце і як окрему страву, і як гарнір до м’яса, риби, печінки, грибів.
Пшенична каша багата вітамінами групи В, володіє поновлюючими властивостями, завдяки своєму вуглеводному складу благотворно впливає на роботу шлунка. Вона незамінна для повноцінного росту і розвитку дітей. Ціна на пшеничну крупу невисока, тому готувати з неї кашу можна дуже часто.
Пшенична каша на воді
Пшенична каша на молоці
Пшенична каша на молоці – відмінний і поживний сніданок.
Скільки варити ячну кашу?
Ячна крупа за зовнішнім виглядом нагадує пшеничне, тільки має більш сірий відтінок.
Готова каша володіє антимікробними властивостями без шкоди для організму.
Безмолочну кашу можна приготувати так:
- Обсмажте цибулю на рослинній олії до золотистого кольору, посоліть отриману засмажку.
- Ячну крупу залийте водою і доведіть до кипіння, потім додати підсмажену цибулю. Проварившись таким чином, каша просочиться маслом і отримає необхідну соковитість.
- Варіть крупу хвилин 20-30, об’єм води візьміть вдвічі більше обсягу крупи, його ви завжди зможете підкоригувати, слідкуйте тільки, щоб каша не пригоріла.
Якщо хочете скуштувати ячну кашу на молоці, то просто відваріть її в воді, а потім вже готову проварити в молоці пару хвилин. Покладіть до неї цукор і вершкове масло.
Скільки варити рисову кашу різної в’язкості?
«Швидка» їжа в наш час витіснила прості натуральні продукти. Зокрема, рис. Різновидів рису досить багато, з одного смачно виходить плов, з іншого – суші і роли. Для рисової каші краще скористатися круглим рисом, його можна приготувати різної в’язкості.
- Для молочної рисової каші візьміть необхідну кількість круглого рису, гарненько промийте його.
- Залийте рис водою в обсязі, що перевищує крупу втричі.
- Зваріть кашу майже до готовності, злийте воду і промийте під проточною водою. Це позбавить рис від зайвої жирності.
- Закип’ятіть молоко, додайте цукор, трохи солі, і відправте промиту кашу проваритися в ньому кілька хвилин після закипання.
- Загальний час приготування рисової каші середньої в’язкості – 30 хвилин.
Рисову кашу необхідно весь час помішувати, щоб не пригоріла.
Чим більше води додати в рис – тим більш в’язкою вийде каша.
- Для отримання більш розсипчастою рисовою каші візьміть крупу і воду у співвідношенні 1:2.
- Зваріть рис до напівготовності, загасіть вогонь і накрийте кришкою.
- Завдяки своїй гігроскопічності, рис вбере залишилася вологу і не розвариться зайвий раз. В залежності від сорту рису, кількість води може бути трохи більше, він не повинен залишитися сирим.
- Для рисової каші-розмазні візьміть води вчетверо більше і разваривайте рис 40-50 хвилин.
- Таке блюдо може бути рекомендовано при проблемах зі шлунком, або ж просто на любителя.
- Воду завжди можна замінити молоком або бульйоном.
Скільки варити кукурудзяну кашу на молоці і на воді?
Для приготування кукурудзяної каші потрібно знати деякі властивості цієї крупи:
Скільки варити геркулесову кашу?
Геркулесова каша — різновид вівсяних пластівців. Вона допомагає налагодити роботу органів травлення та надає енергію на цілий день. Тому обов’язково включіть її в свій раціон харчування.
Як смачно зварити вівсяні пластівці?
Вівсяні пластівці – незамінний джерело природного клітковини і різноманітних корисних компонентів. Ще одним достоїнством цього різновиду вівса є швидке приготування. Його можна вивчити на будь-якій упаковці з вівсяними пластівцями, і воно буде коливатися від 5 до 15 хвилин.
Вся справа в тому, що по своїй структурі вівсяні пластівці поділяються на: великого і середнього помелу, а також швидкого приготування. Причому варити їх можна в воді, молоці, або ж просто залити окропом, кефіром, соком і т. д. Все залежить від розміру.
- Великі вівсяні пластівці візьміть в пропорції з водою або молоком 1:3.
- У кипляче молоко всипте пластівці і брешіть, помішуючи, 15 хвилин.
- Додайте цукор, трохи солі, вершкове масло.
- Загасіть вогонь і дайте пластівцям просочитися зайвою рідиною.
- Збагатите смакові якості страви шматочками фруктів, сухофруктів, медом або варенням.
- Саме великі вівсяні пластівці зберігають всю корисність злаку.
- Для приготування вівсяних пластівців середньої величини використовуйте їх у співвідношенні до рідини 1:2,5.
- Час приготування скоротіть. Хвилин п’ять помішуйте кашу, потім стільки ж часу тушкуйте під кришкою.
Вівсянку можна подавати не тільки солодким блюдом, але і в якості гарніру або ж самостійного блюда. Тоді замість цукру кладіть сіль.
Пластівці швидкого приготування варяться за тією ж схемою, тільки всього одну хвилину. Можете просто залити вівсяні пластівці окропом і залиште набухати.
Вівсяні пластівці будь-якого розміру можна насипати в термос і залити окропом або кип’яченим молоком. Постоявши так деякий час, страва буде готове до вживання.
Скільки варити горохову кашу?
- Перед початком приготування горох потрібно попередньо замочити. Краще це зробити на ніч. Тільки не перестарайтеся, горох при тривалому перебуванні у воді може заграти.
- Далі злийте воду, залийте свіжою проточною у співвідношенні 1:3 і поставте варитися.
- Варіть горохову кашу на середньому вогні, знявши піну після закипання.
- Попередньо замочений горох вариться від 30 до 50 хвилин.
Але справа в тому, що сорти гороху бувають різні. Разваристый сорт відмінно підійде для приготування каші. Більш жорсткий постарайтеся максимально розварити, а потім перебити блендером.
- Також чималу роль відіграє форма самого гороху, якщо цілі горошини – каша буде варитися довше, ніж якщо подрібнений горох на половинки.
- Коли горох добре розвариться, пройдіться по ньому товкачиком, посоліть, приправте маслом.
Незвичайно смачною виходить горохова каша, приправлена пережареным цибулею з морквою або шкварками.
Якщо посолити горох спочатку варіння, то він не розвариться, а залишиться таким же твердим.
Скільки варити перлову кашу?
Скільки часу варити булгур?
Булгур – це дробленная пшениця, оброблена паром і висушена за спеціальними технологіями. Каша з булгур дуже корисна, а на смак трохи нагадує рис і перловку.
Приготувати просту кашу з булгуру дуже просто:
- У толстодонную каструлю налийте пару ложок соняшникової олії і підігрійте його.
- Періодично помішуючи, обсмажте на ньому булгур кілька хвилин.
- Потім додайте в каструлю води в два рази більше, ніж крупи.
- Варіть на повільному вогні кашу протягом 15-20 хвилин.
- Якщо булгур зберігався досить довго, то кількість води і час приготування збільшіть.
Скільки варити манну кашу на воді?
Манна каша дуже поживна, вона незамінна в процесі відновлення сил після хвороби.
За багатьма показниками молоко до вживання може бути заборонено, або ж жорстка дієта не передбачає молочні продукти, тому в хід іде вода.
- Коли вода закипить — тонкою цівкою всипте в неї манку, одночасно помішуючи.
- Так варіть манку від 4 до 7 хвилин. Після того, як ви вимкніть вогонь, манка ще деякий час буде продовжувати готуватися і набухати.
- Далі додайте цукор і масло.
Скільки варити манну кашу на молоці дитині?
Для дітей манна каша — це взагалі одне з перших страв для раціону, яке вони будуть наминати за обидві щоки. Причому манну кашу можна вводити в раціон дитячого харчування ще з самого дитинства, замінюючи покупні молочні суміші.
Ось орієнтовний путівник співвідношення манної крупи, молока і часу приготування молочної манної каші залежно від вікової категорії дитини.
Вариться манка на молоці також від 4 до 7 хвилин. В залежності від того, який густоти кашу ви хочете отримати, буде коливатися співвідношення вода-крупа.
Всипати манку в молоко тонкою цівкою можна ще до його закипання. Так ймовірність утворення грудочок зменшитись в рази. Тільки не забувайте постійно помішувати.
Можливо, вам буде цікава наша стаття: Манна каша на молоці: як правильно варити і скільки часу вона вариться? Прості покрокові рецепти манної каші на молоці з точними пропорціями молока і манки, фото і відео-рецептами
Скільки вариться сочевиця?
Сочевиця – величезний джерело вітамінів і корисних речовин. Але з-за свого специфічного смаку користується дуже великим попитом, хоч і є своя аудиторія любителів.
Як і горох, солити сочевицю потрібно врешті, за кілька хвилин до готовності.
- Візьміть склянку сочевиці і промийте холодною водою.
- Сочевицю залийте двома склянками води і закип’ятіть.
- Зменшіть вогонь і влийте в каструлю столову ложку будь-якого рослинного масла, так сочевиця краще розм’якшиться.
- Варіть блюдо з напіввідкритою кришкою 30-50 хвилин, перед вимиканням вогню, посоліть.
- Подавати і готувати сочевицю можна з зеленню, м’ясом, птицею, цибулею та морквою.
- Для додання смачного аромату готуйте її з лавровим листом, чебрецем, розмарином.
Як і скільки варити каші у пакетиках?
Крупи у варильних пакетиках — досить недавнє «винахід» людства. Побутують різні думки щодо користі-шкоди фасованих таким чином злакових. Ось основні їх характеристики, які допоможуть вам зробити висновок, чи варто купувати каші в пакетах:
- Перед фасуванням крупи проходять термічну і різні технічні обробки.
- Час приготування круп зменшується в рази.
- Пакетики, куди упаковують крупи, мають дуже високу термостійкість, тому не шкідливі для здоров’я.
- Ціна на такий продукт дорожче, ніж на фасовану крупу.
Скільки часу варити кашу в мультиварці?
Мультиварка значно спростила життя сучасних господинь. З її допомогою можна приготувати і каші. У кожної моделі є спеціально призначений для них режим. Це може бути молочна каша/крупи, гречана каша, плов/десерти і ін
- Перевагою приготування каші в мультиварці є те, що на спеціальному режимі і з антипригарним покриттям ємності каша не пристає до чаші, вона буквально нудиться.
- До того ж після завершення процесу приготування можна залишити мультиварку включеної на режимі підігріву, коли в свою чергу каструлю довелося б кутати в рушник для кращого упарювання каші.
- Не потрібно відволікатися на помішування крупи, для приготування каші в мультиварці це робити нема чого.
- В середньому час приготування каш на потрібному режимі становить 20-25 хвилин, але його завжди можна скорегувати в більшу або меншу сторону.
Співвідношення води і крупи при варінні круп: таблиця
Скільки часу каші варяться: таблиця
У переважній більшості таблиць про варенні круп зазначено, скільки потрібно варити ту або іншу крупу з орієнтовним обсягом рідини. Але сорти однієї і тієї ж крупи можуть відрізнятися за своїми смаковими і кулінарним характеристиками. Тому цифри в таблицях приготування круп зазначені відносні.