У яких продуктах багато заліза: таблиці і список продуктів харчування з підвищеним вмістом заліза і відсотком засвоєння заліза з різних продуктів. Добова потреба організму людини в залозі і норма вмісту заліза в гемоглобіні крові і людини

Продукти з високим вмістом заліза: перелік

  • Молюски;
  • Біла квасоля;
  • Яловича печінка та іншої худоби;
  • Морська капуста;
  • Сушені гриби;
  • Горіхи і насіння;
  • М’ясо всіх видів;
  • Тунець та інші сорти риб;
  • Яйця;
  • Ікра;
  • Вівсяні пластівці;
  • Гречка.

Вміст заліза в м’ясі різних видів

М’ясо Вміст заліза, мг/100 гр
Яловичина 3,6
Кролик 3,3
Баранина 3,1
Конина 3,1
Телятина 2,9
Свинина 1,8
Курка 1,6
Індичка 1,4

Вміст заліза в морепродуктах

Морепродукти Вміст заліза, мг/100гр
Устриці 9,2
Мідії 6,7
Сардини 2,9
Ікра чорна 2,4
Кальмар 1,1
Креветки 0,21

Вміст заліза в печінці тварин

Вид печінки Вміст заліза, мг/100 гр
Качки 30
Свиняча 20,2
Куряча 17,5
Теляча 14
Бараняча 10
Яловичина 7
Індички 5

Вміст заліза в овочах і фруктах

Продукт Рівень Fe мг/100 гр Продукт Рівень Fe мг/100 гр Продукт Рівень Fe мг/100 гр Продукт Рівень Fe мг/100 гр
Яблука сушені 15 Персики 4,1 Буряк 1,4 Банан 0,6
Груша сушена 13 Шпинат 3,3 Огірок 0,9 Журавлина 0,6
Чорнослив 13 Ізюм 3 Гарбуз 0,8 Лимон 0,6
Курага 12 Абрикоси 2,6 Морква 0,8 Апельсин 0,4
Урюк 11,7 Яблука 2,5 Гранат 0,78 Мандарин 0,4
Шипшина 11 Груша 2,3 Полуниця 0,7 Кабачки 0,4
Чорниця 8 Зливу 2,1 Ревінь 0,6 Брусниця 0,4
Кизил 4,1 Чорна смородина 2,1 Салат 0,6 Ананас 0,3
Аґрус 1,6 Виноград 0,6