Коли справа стосується здоров’я, то всі методи йдуть на допомогу. Часто люди користуються народною медициною, позбавляючи організм від недуги травами і корінням. У цьому методі не можна обійти стороною і знамениту приправу — куркуму. Вона багата вітамінами і мінералами. А найцікавіше те, що її можна застосовувати не тільки на кухні, але і в простонародної медицині.
Види куркуми, її корисні властивості і область застосування
Куркума відноситься до сімейства імбирних, що культивується в якості прянощів і лікарських засобів. Але в основному її знають як індійську приправу для плову та інших страв. Вирощують її не тільки в Індії, але і в інших країнах з тропічним кліматом.
- У світі налічується понад 90 видів куркуми, але найбільш відомі з них — це:
- Довга (Турмерік);
- Ароматна;
- Домашня;
- Кругла;
- Цедоария.
- Рослина застосовується не тільки в кулінарії у вигляді прянощі, але і вживається як лікарський засіб, для профілактики та лікування деяких захворювань і в косметології. А деякі види рослини застосовуються для фарбування, так як у складі містяться пігменти, які дають насичене забарвлення.
- Куркума має порошкоподібний вигляд від яскраво-оранжевого до жовтого кольору, отриманий в процесі обробки кореневищ рослини. Саме тому прянощі входить в лінійку найбільш доступних приправ. Для отримання 10 грам порошку досить одного кореня.
- В арсеналі корисних властивостей налічується чимало пунктів. Так, оранжевий порошок чудово справляється з очищенням організму від токсинів, зупинкою крові, стимуляцією кровообігу. Крім цього рослину застосовують для:
- поліпшення травлення;
- нормалізації обміну речовин;
- поліпшення покривів шкіри;
- позбавлення синців під очима;
- масок для дерми особи.