У яких продуктах багато заліза: таблиці і список продуктів харчування з підвищеним вмістом заліза і відсотком засвоєння заліза з різних продуктів. Добова потреба організму людини в залозі і норма вмісту заліза в гемоглобіні крові і людини

Симптоми дефіциту заліза в організмі

На жаль, визначити самостійно факт зниження заліза неможливо. Але ряд симптомів допоможе наштовхнути на думку про те, що необхідно здати аналізи і упевнитися в діагнозі:

Норма вмісту заліза в організмі людини

  • Для кожного віку і статі існують свої норми вмісту елемента. Так, наприклад, для жінок від 120 до 140 г/л, для чоловіків — від 140 до 160 г/л, а для дітей і вагітних — 110 г/л.

Також слід розрізняти залізо за видами його вмісту в продуктах:

  • Гемове залізо тваринного походження, що міститься в м’ясі, печінці та інших тварин і рибних продуктах. Засвоюється на 15-35%, що набагато ефективніше, ніж елемент рослинного походження.
  • Негемовое — залізо рослинного походження, є дієтичним, більш корисним і безпечним для здоров’я організму. Засвоюється таке залізо менш ефективно — від 2-х до 20%.