Симптоми і лікування харчового отруєння у дорослих і дітей. Надання першої допомоги при харчовому отруєнні, ліки і народні засоби при отруєнні

Щасливчики ті, хто ніколи не відчував на собі харчове отруєння. На жаль, таке явище зовсім не рідкість. Деколи трапляються не дуже якісні продукти або ті, у яких закінчується термін придатності, але вони вже «з душком». Діти дуже чутливі до різного роду добавок і наповнювачів, яких у нинішньому асортименті супермаркетів більш ніж. Тому потрібно обов’язково знати, як уникнути харчового отруєння і що робити в разі його прояви.

Симптоми харчового отруєння

Перші ознаки харчового отруєння можуть проявитися вже через півгодини.

  • Тяжкість в животі
  • Дискомфорт з появою болів
  • Нудота, яка в подальшому переходить у блювання
  • Нездужання, людина погано себе почуває, відзначається млявість і апатія до оточення
  • Можливе підвищення температури тіла
  • Може з’явитися пропасниця
  • Рідкий стілець або зовсім водяні випорожнення.

Увага! Рідкий стілець може і не з’явитися при легкому отруєнні. Якщо рідкий стілець з’являється не відразу, а наприклад на третій день, то це вже кишкова паличка. При харчовому отруєнні рідкі випорожнення зазвичай з’являються в перший же день.

Важкі випадки харчового отруєння:

  • Отруєння грибами. Госпіталізація необхідна без сумнівів! Як проявляється: біль у м’язах, рідкий стілець з кров’ю, маревний стан зі зниженням тиску, перебої в диханні. Якщо вчасно не госпіталізувати хворого, то може настати смерть!
  • Отруєння молочними продуктами. Перші ознаки наступають вже в перші 20-30 хвилин з моменту харчування. Як проявляється: гострий біль, спазми, кольки в шлунку, «понос».
  • Отруєння м’ясом вважається найважчим випадком. Людина повинна госпіталізуватися негайно! Симптоми: блювання, підвищення температури, озноб, діарея, збої в ритмі дихання.
  • Алкогольне отруєння супроводжується: маячнею, сухістю в роті, сильною спрагою, блювотою, слабкістю, холодним потом з лихоманкою, можлива втрата свідомості.
  • Отруєння домішками (часто зустрічається останнім часом) супроводжується болями і рідкими постійними випорожненнями в комплексі з алергічною реакцією (висип, набряки частин тіла та свербіж).
  • Харчове отруєння у дорослого: чим може бути викликане

    Харчове отруєння у дорослого може бути викликано як неякісними, простроченими, зіпсованими продуктами, так і інфекцією.

    Інфекційне походження отруєння дуже небезпечно не тільки для самого хворого, але і для його оточення. Потрібно бути пильними, оскільки частіше усього з інфекційним отруєнням в лікарню потрапляє вся родина.

    Як проявляється харчове отруєння у дитини?

    Отруєння в легкій формі

    Симптоми такого отруєння розпізнаються не відразу. Справа в тому, що це може бути просто млявість і примхливість малюка, що трапляється досить часто, і не завжди викликає підозру саме на погане самопочуття, пов’язане з харчуванням.

    Легше визначити інтоксикацію з появою висипу і свербежу.

    Якщо у вашого чада почався набряк ручок або особи, то дитину терміново потрібно везти в лікарню. Така алергічна реакція дуже серйозна і може нести жахливі наслідки!

    Отруєння у важкій формі

    Виснажлива блювота, водянистий пронос, який не припиняється, можливо зеленого кольору або з домішками крові, біль в животі, температура — це вже «дзвін дзвону» про те, що дитину потрібно госпіталізувати в терміновому порядку. Симптоми у важкому випадку отруєння у дітей проявляються від 30 хвилин до 2 годин після харчування.

    Такий стан малюка швидко призводить до зневоднення, що дуже небезпечно в будь-якому віці. Першими ознаками зневоднення є мізерні походи в туалет «по-маленькому» коричневого кольору, сухість у роті, блідість шкіри, прискорене серцебиття.

    Що робити при харчовому отруєнні: перша допомога хворому

  • Промивання шлунка. Для промивання використовується виключно тепла кип’ячена вода! Чим можна промивати? Сольовим розчином (на 5 літрів рідини — 2 столові ложки солі), слабким розчином марганцівки (вода повинна бути ледь зафарбований), розчином соди (1 літр води — 1 чайна ложка соди). Щоб зробити промивання, потрібно випити ~ 1 л розчину і викликати блювоту. Продовжувати це робити, поки не почне виходити ідеально чиста вода (без шматочків їжі).
  • Після промивання дати активоване вугілля (повинен бути в аптечці кожної сім’ї). Розрахувати кількість таблеток можна за правилом: 1 таблетка на 10 кг. тобто, якщо у людини 85 кг, то краще дати 9 таблеток вугілля. Можна використовувати будь-сорбент (дозування дивитися в інструкції).
  • Якщо стан не поліпшується, то можна випити Фталазол або аналогічного дії препарат.
  • При харчовому отруєнні з блювотою і діареєю краще не сподіватися на свої сили і викликати швидку. Пара крапельниць або затяжні дні самолікування — вибирати вам.

    Температура при харчовому отруєнні: коли збивати?

    Температура при харчовому отруєнні є нічим іншим, як реакцією організму на появу в ньому патогенної мікрофлори під дією шкідливих мікробів. Це не просто реакція, а природне опір, зброєю якого виступає підвищена температура тіла.

    Коли потрібно збивати? Відповідь на це питання залежить від величини і тривалості температури, а також від віку хворого.

    Якщо отруївся дитина і у нього підвищена температура, то можна збивати від 37,5°С і вище, так як у дітей підвищена температура впливає на роботу серця більше, ніж у дорослого.

    Якщо мова йде про дорослій людині, то збивати температуру до досягнення мітки 38,0 небажано. Таким чином ви послабляєте захист організму перед мікробами.

    Лікування харчового отруєння в домашніх умовах народними засобами

    У народній медицині є маса способів полегшити стан людини при харчовому отруєнні, поступово знищуючи збудника.

  • Ромашка або будь-який інший трав’яний чай. Але саме відвар ромашки надає заспокійливу дію на постраждалий шлунок.
  • Лимонний сік. Кислота лимона здатна вбити величезний ряд бактерій, які оселилися у вашому організмі. Багато пити відразу не потрібно, достатньо кілька разів в день випивати по чайній ложці.
  • Чарівна суміш. У воді розчиніть мед і додайте в два рази менше оливкової олії. Допомагає з перших годин отруєння. Пити рекомендовано в малих дозах, але часто — не менше 5 разів за добу.
  • Настій насіння кропу+мед. Пити по половині склянки не менше 6 разів на день.
  • Чай з м’яти. Прибирає біль і заспокоює шлунок (швидко проходять коліки).
  • Препарати для лікування отруєння

    Найбільш поширена реакція у людей на отруєння — промивання, активоване вугілля і антибіотик. Але ось з останнім складовим все складно — антибіотик повинен призначати тільки лікар, виходячи з лабораторних досліджень з визначенням збудника.

    • З антибіотиків частіше всього використовують Левоміцетин, Фурадонін і Фталазол. Якщо ви з якихось своїх причин не хочете або не можете звернутися за допомогою до лікаря, то краще брати Фталазол. Чому? Це препарат широкого спектру дії проти бактерій, який відноситься до ряду антибіотиків, сульфаніламідних.
    • Регідрон. Продається у вигляді порошку, який потрібно розчинити в літрі води. Коли його потрібно приймати? У тому випадку, коли у вас інтенсивна блювання (приймати по чайній ложці через кожні 10-15 хвилин, щоб не вирвати), або часті водянисті випорожнення. Він допоможе вашому організму боротися із зневодненням, відновлюючи нормальну роботу водно-сольового обміну.
    • Для дуже маленьких дітей застосовують Смекту. Для дорослих — Ентеросгель. Ці препарати відновлюють нормальну роботу шлунка, позбавляючи організм від токсинів. В інструкції ви знайдете систему прийому для людей різного віку.

    • Лінекс або Йогурт — ці препарати наповнять мікрофлору лакто – і біфідобактеріями. Але приймати їх одночасно з антибіотиком протипоказано, так як вони послаблюють його дію!
    • Але-шпа. Всім відома но-шпа є в аптечці кожної жінки, вона не буде боротися з мікробами, але зробить хорошу допомогу для позбавлення від болю в шлунку.

    Що їдять при харчовому отруєнні?

    Нічого! Принаймні перші два дні. Надалі можна поступово вводити продукти. Починати харчування після пари днів голодування різко не варто. Перший день харчування повинен складатися з чорного чаю і сухарів (не тих, які продаються у магазинах з різними смаками!). Так, вибір продуктів в цьому випадку зовсім мізерний, але таким чином ви убезпечите себе від другої хвилі появи неприємних і хворобливих симптомів.

    Наступним кроком стануть каші в маленькій кількості — буквально 5-6 ложок. Заправляти каші чим-небудь не можна. Ніякого вершкового масла, молока або сметани!

    Якщо організм нормально переніс попередню їжу, можна ввести в свій раціон бульйон, пюре і рідкі кашки. Знову-таки їжа повинна бути без добавок.

    Поступово відновлюючись, потрібно вводити в маленькій кількості супчики, потім більш важкі страви. Але обов’язково пам’ятати, що харчуватися потрібно маленькими порціями, але частіше.

    Профілактика харчових отруєнь

    Убезпечити себе від харчового отруєння можна, лише виконуючи всі правила нормального здорового харчування. В магазинах не купуйте продукти, у яких закінчується термін дії, уважно огляньте неупаковані продукти харчування. Розповісти про їх стан вам зможуть колір і запах. Закупівлю продуктів робіть краще в супермаркетах, де практично все має свою упаковку та дату виготовлення.

    Купуєте готові салати на вагу? Припиняйте це робити! По-перше: ви знаєте хто їх робив? Чистими руками чи їх нарізали? Ретельно вимили овочі? Не падали вони на підлогу? Правильно, не знаєте, а сподіватися на добропорядність людей, ризикуючи своїм здоров’ям, не варто!

    У себе вдома постійно робіть огляд продуктів в холодильнику. Без жалю викидайте погані — з гниллю або цвіллю. Ну і, звичайно ж, мити руки перед їжею і готуванням, проводити необхідну термічну обробку продуктів, ретельно вимивати овочі і фрукти.