Коржі на сковороді – це страва, по достоїнству оцінену й визнана десятками народів світу з різними культурами. Воно міцно прижилася і на наших кухнях, будучи смачним частуванням для всієї родини та ласощами, яке просто, швидко та зручно готувати. Коржі на сковороді відмінно виручають, коли, що називається, гості на порозі, вони незамінні і просто в якості швидкого, смачного вечері. Адже для приготування швидких коржів згодяться багато з тих продуктів, які є під рукою у кожної поважаючої себе господині.
Швидкі коржі на сковороді: з чого приготувати?
Наші коржі тому і швидкі, що готуються за лічені хвилини: тісто для них заводиться дуже легко, а для смаження необхідно буквально 5-10 хвилин. Розглянемо найпоширеніші продукти, які будуть задіяні для самих смачних рецептів швидких коржів:
- кефір;
- молоко;
- сметана;
- борошно пшеничне, житнє, кукурудзяне – за смаком;
- твердий сир;
- яйця;
- масло – вершкове і рослинне;
- спеції, дріжджі.
У нашій статті ми розглянемо рецепти коржів з начинками, в якості яких можна вибирати улюблені продукти, що гармонують по смаку:
- твердий сир, бринза або сулугуні,
- сир,
- зелень,
- шинку,
- картопля.
Коржі на кефірі на сковороді: легкий і швидкий рецепт
Якщо дуже хочеться смачненької випічки, спробуйте цей універсальний рецепт – він не забере у вас багато часу, коштів і зусиль. Такі коржі, звичайно, будуть трохи калорійніше запечених в духовці, зате якими зажаристыми і хрусткими вони вийдуть! Цей рецепт під силу навіть початківцю кулінару, так і продукти, потрібні для нього – завжди під рукою:
- борошно пшеничне – трохи більше склянки;
- кефір з низькою жирністю – неповний стакан;
- одне яйце;
- цукор – 2 ст л;
- розпушувач (за бажанням) – половина чайної ложки;
- сіль;
- масло рослинне – 2 ст л + для обсмажування.
Готуємо:
1. Кефір попередньо дістаємо з холодильника, він повинен бути кімнатної температури.
2. Вбиваємо в нього яйце, додаємо сіль і цукор.
3. Вливаємо в масу рослинне масло, добре перемішуємо.
4. У просіяне борошно додаємо розпушувач і висипаємо все в кефірну суміш.
5. Вимішуємо м’яке тісто, ділимо його на 8 частин.
6. Кожен «круглячок» розгортаємо в тонку круглу корж, товщина якої – не більше 0,5 див.
7. Обсмажуємо коржі на розігрітій сковороді до засмаженою скоринки.
8. Після смаження бажано надіслати коржі на паперовий рушник, щоб воно ввібрало надлишки масла.
Таке блюдо чудово і як самостійне, і в поєднанні зі сметаною, паштетом, овочевий ікрою, «вприкуску» з супами і м’ясними стравами.
Коржики з сиром на сковороді
Рецепт коржів з сиром, пропонований нами, універсальний: це блюдо буде смачним і як замінник хліба, і як окреме частування «під сметанку». Запишіть його, і він виручить вас не один раз. Знадобиться:
- Борошно пшеничне – 2 ст.
- Кефір 1% жирності – 1 ст.
- Сир твердий будь – 150-200 г (можна взяти бринзу).
- Цукор, сіль, сода – по половині чайної ложки.
Готуємо:
1. Поміщаємо теплий кефір в глибоку миску, в ній і заместим тісто.
2. Додаємо до кефіру натертий сир, поступово вводимо муку.
3. Тісто спочатку вимішуємо ложкою, потім працюємо з ним руками 3-5 хвилин.
4. Поділяємо приготоване тісто на 5-6 «бомбочек».
5. Розкачуємо їх до потрібної товщини і обсмажуємо по 3 хвилини з кожного боку, до хрусткого шару.
Порада: у таке тісто можна додати дрібно нарізаний кріп або ж посипати готові, ще гарячі коржі свіжою зеленню за смаком.
Сирна коржик на сковороді з начинкою: рецепт з покроковими фото
При бажанні в будь-яку корж можна додати «наповнювач» – начинку, яка зробить такий хлібець ще смачніше і соковитіше. Вибравши один з варіантів тесту для коржів, наведених вище, озброюємося нашої фото-підказкою та готуємо самі смачні коржі на сковороді з начинкою. Поради для смачних коржиків з начинкою:
- Для більшої ситності страви можна вибрати кефір пожирніше.
- Начинку для коржів наріжте як можна тонше або натріть на тертці, щоб вона не «випирала» при смаженні.
- Твердий сир можна включати до складу тесту, і додати до начинки коржі.
- Коли ви раскатаете тісто тонко і викладіть на нього начинку, зберіть його в «вузлик» і ще раз розкачайте максимально тонко.
- Працюйте на столі, щедро посипаний борошном.
Коржі на дріжджах на сковороді
Пропонуємо оригінальний відео-рецепт дріжджових коржів на сковороді на сироватці. Така коржик за смаком дуже нагадує справжній кавказький хліб-лаваш, а виходячи з пропорцій, представлених в рецепті, нагодувати таким блюдом можна всю сім’ю.
Прісні коржі на воді та борошні на сковороді
А що робити, якщо ароматної випічки захотілося в момент посту? Такий харчовий спокуса – не привід відмовлятися від своїх принципів, якщо ви постите, адже приготувати смачні, хрусткі хлібці можна й на воді, без яєць і молочних продуктів. Цей рецепт допоможе, і якщо під рукою просто немає заявлених у традиційних рецептах коржів продуктів. Отже, інгредієнти для прісних коржів:
- газована мінеральна вода (можна замінити звичайною їдальні) – 1 ст;
- борошно пшеничне – 2 повних склянки;
- масло рослинне – 2-3 ст л;
- сіль, цукор – по півтори столових ложки;
Готуємо:
1. Змішуємо мінеральну воду з маслом, додаємо сипучі складові, крім борошна.
2. Борошно просіваємо і вводимо у водно-масляну основу поступово, помішуючи масу віночком.
3. Заводимо густе, не липнущее до рук тісто, ділимо його на рівні частини-грудочки.
4. Кожну грудочку розкачуємо як можна тонше і обсмажуємо з кожного боку за 3-5 хвилин.
Порада: розбавте прісний смак коржів на воді різноманітними начинками. Найсмачніші варіанти:
• гриби, обсмажені з цибулею;
• картопляне пюре з зеленню;
• рис з зеленою цибулькою.
Начинку кладемо на розкатаний тонко пласт тіста, защипуємо в «мішечок» і знову тонко розкачуємо по діаметру сковороди.
Рецепти коржів на сковороді на молоці і сметані
З жирного молока і сметани виходять такі паляниці, що пальчики оближеш! Для сім’ї з трьох осіб ми пропонуємо наступний варіант коржів на молоці, який носить назву «мегрельские хачапурі»:
- молоко – 100 мл;
- тепла вода – трохи більше, ніж півсклянки;
- сухі дріжджі – 2 год л;
- одне яйце;
- вершкове масло – 50 г;
- сіль – 1 чайна ложка;
- цукор – 2 год л;
- борошно – 2 ст;
- сир сулугуні або чеддер – 0,5 кг.
Готуємо:
1. Для приготування опари воду трохи підігріваємо.
2. Додаємо цукор, перемішуємо, засипаємо сухі дріжджі, замотуємо посудину харчовою плівкою і залишаємо відпочивати на півгодини.
3. Злегка розігріваємо молоко, масло подтапливаем в мікрохвильовці.
4. У миску глибше просіваємо борошно, додаємо сіль, вбиваємо яйце і додаємо вершкове масло.
5. Опару з’єднуємо з борошняною сумішшю і замішуємо тісто, працюючи з ним хвилин 10 до досягнення гарної еластичності.
6. Готове тісто змащуємо олією і залишаємо для «зростання» на пару годин.
7. Поки тісто піднімається, на крупній тертці трьом сир (300 г піде для начинки, 200 – для посипання).
8. Коли тісто зійде, ділимо його на 3 частини, розкачуємо кожну і щедро посипаємо сирною начинкою. Защипуємо і розкачуємо, перевернувши швом вниз.
9. Якщо всередині тіста зібрався повітря, протикаємо його в декількох місцях виделкою. Обсмажуємо коржик по 5 хвилин з кожного боку, або запікаємо в духовці протягом 10 хвилин.
10. Готові гарячі коржі посипаємо тертим сиром, які відразу плавиться, утворюючи апетитну скоринку.
Чому цей рецепт називають швидким? Так, з початковим варіантом тесту доводиться повозитися. Але його можна приготувати і в більшій пропорції, а залишки заховати в морозилку. Це тісто не втрачає своїх смакових властивостей при заморожуванні. Тому, коли вам потрібно швидко приготувати частування, просто дістаєте напівфабрикат з холодильної камери, начиняете сиром, обсмажуєте і подаєте пахучу, свіжу випічку гостям!
Варіант швидких коржів на сковороді на сметані
Картопляні коржі на сковороді: фото-рецепт
Чудовий варіант страви для вегетаріанців, для тих, хто дотримується посту, і просто для любителів смачної, оригінальної випічки. Подавати картопляні коржі краще всього з овочевими салатами і топінгами з баклажанів, грибів і помідорів. Складові:
- картопляне пюре (можна взяти вчорашнє) або відварна картопля – 1 кг;
- борошно – 1 ст;
- сіль – 1 год л;
- яйце – 1 шт;
- рослинне масло – пару столових ложок.
Готуємо:
1. Якщо у нас є готове пюре – ми вже полегшили собі завдання, якщо просто відварену картоплю – робимо з нього пюре.
2. Вбиваємо в пюре яйце (можна і без нього, якщо ви дотримуєтесь посту), додаємо сіль, борошно і вимішуємо до гладкого тіста.
3. Поділяємо всю масу на 8 грудочок, розкачуємо їх максимально на присмаченої борошном поверхні.
4. Поверхні коржів наколюємо виделкою, щоб випустити з тіста накопичився в ньому повітря.
5. Обсмажуємо до хрусткої, апетитною скоринки.
Оригінальна ідея: така картопляна коржик – хороша основа для піци з будь-якою начинкою.
Альтернативний варіант дріжджових картопляних коржів в нашому фото-рецепті
Рецепт мексиканського коржі на сковороді (тортилья)
Тортилья – це страва мексиканської кухні, яке можна віднести до розряду національних. Без цієї найтоншої коржі неможливо приготування та подача таких екзотичних для нас страв, як буріто або фахитас. Ці коржі потрібно з’їдати «з пилу, з жару», та так воно і буде, якщо озбройтеся нашим рецептом. Беремо:
- маргарин або вершкове масло – 50 г;
- воду гарячу (але не окріп) – 1 ст;
- борошно – 3 ст;
- сіль – 1 год л.
Готуємо:
1. Висипаємо борошно на стіл, додаємо до неї розм’якшене масло і сіль, переминаем в крихту.
2. Вливаємо гарячу воду, замішуємо тісто.
3. Обмотуємо тісто харчовою плівкою і даємо йому трохи полежати.
4. Ділимо тісто на 4 грудочки, кожен з яких – ще надвоє.
5. За допомогою борошна розкачуємо тоненькі коржі: готовий варіант вийде трохи товщі лаваша.
6. Обсмажуємо хлібці на розпеченій сковороді не більше, ніж по 2 хвилини з кожного боку. В якості начинки для готової коржі може виступати що завгодно!
Кукурудзяні та житні коржі на сковороді
Щоб зробити наведене вище страву ще більш «мексиканським» і екзотичним, рекомендуємо замість традиційної пшеничного борошна взяти кукурудзяну.
А для тих, хто на дієті, пропонуємо альтернативний рецепт швидких житніх коржів на сковороді.
Корж-хліб на сковороді: простий покроковий рецепт
Всупереч загальній думці, що випічка хліба – це дуже трудомісткий процес, ми розповімо, як спекти хліб у вигляді коржа на сковороді, не витративши зайвих коштів і часу. Для цього нам знадобиться:
- тепла вода – 0,5 л;
- сіль – 1 год л;
- дріжджі сухі – 1 год л;
- борошно – скільки вбере тісто, щоб воно не стало надто щільним;
- цукор – на ваш смак.
Готуємо:
1. З наведених інгредієнтів замішуємо однорідне тісто.
2. Залишаємо його «відпочити» години на два.
3. Коли тісто піднялося, перемішуємо його і відправляємо на сковороду з толставми стінами.
4. Вибираємо самий маленький вогонь, з кожної сторони обсмажуємо наш хліб, не менше 20 хвилин.
Такий хліб неймовірно простий в приготуванні, смачний і гарячим, і холодним. Приємного апетиту!