Що може бути смачніше і корисніше, ніж натуральний приготований власноруч йогурт? Цей продукт виходить завдяки «роботі» кисломолочних бактерій, які при створенні певних умов насичують звичайне молоко своєрідним смаком і кольором. Крім смаку, йогурт має корисні властивості, які роблять благотворний вплив на шлунок, кишечник, імунітет. Поговоримо про те, як зробити такий корисний продукт на основі молока самому різними способами.
З чого приготувати йогурт в домашніх умовах: підбір продуктів
Для сквашування йогурту використовуються два основних продукту:
Все інше, що додається в йогурт в процесі приготування, вважається добавками і залежить від уподобань того, хто готує такі ласощі.
Тепер поговоримо про вимоги до основних продуктів:
- Молоко в ідеальному варіанті повинно бути домашнім, сільським. Щоб отримати кисломолочний знежирений продукт в домашніх умовах, можна застосувати так званий перегін або молоко з магазину з низькою жирністю. Молоко повинно бути не стерилізованим, віддавайте перевагу свіжому пастеризованому або.
- Закваска. Вона буває двох видів:
суха, вона є у вільному продажу в аптеках і супермаркетах. Реалізується така закваска в порційних пакетиках або флакончиках. Зазвичай один пакетик/флакончик призначений для 1-3 л молока;
рідка практично нічим не відрізняється від сухої, але має один недолік. Хоча рідка закваска і має термін придатності три місяці, зазначено, що лакто – і біфідобактерії можуть гинути вже в кінці першого місяця зберігання.
Споживачі віддають перевагу сухої закваски, відзначаючи, що смак йогурту з неї більш ніжний, так як рідкий варіант дає злегка кислуватий присмак.
Домашній йогурт з молока: технологія приготування
Класична технологія закваски домашнього йогурту має наступний вигляд:
Закваска для домашнього йогурту: як вибрати?
У продажу є досить багато різноманітних заквасок, які обіцяють неперевершений смак йогурту і масу корисних властивостей. Як вибрати з такого достатку дійсно якісний продукт?
- Спочатку зверніть свою увагу на склад.
- Віддавати перевагу слід тій заквасці, в якій більше різновидів корисних бактерій.
- Вітається присутність не тільки лакто-, але і біфідобактерій.
- Також припадуть до речі додаткові вітаміни і мікроелементи в заквасці, цей корисний бонус «по душі» багатьом споживачам.
Як зробити йогурт в домашніх умовах на заквасці покроково
Найпростіше приготувати йогурт на аптечної заквасці, для цього достатньо придбати два основних продукту.
Від кількості молока залежить кінцева йогурту консистенція, чим його менше, тим йогурт буде густіше.
Далі виконуємо такі дії:
Домашній йогурт в йогуртниці: класичний рецепт
Йогуртниця значно полегшує процес приготування і гарантує 100% якість смачного йогурту. Головна «фішка» йогуртниці – підтримання обраної оптимальної температури протягом всього періоду сквашування, що є дуже важливою умовою виготовлення.
Домашній йогурт в йогуртниці робиться дуже просто.
- Для цього потрібно змішати молоко з кисломолочними бактеріями, згідно інструкції на упаковці закваски.
- Отриману суміш розлити в порційний баночки-йогуртниці і залишити на 8-10 годин.
Рецепт домашнього йогурту без закваски
Якщо так вийшло, що закваску ви не знайшли, то зробити йогурт в домашніх умовах можна за допомогою молока і покупного кисломолочного продукту типу «Данон» або «Активія».
- Для приготування закип’ятіть 1 л молока.
- Остудіть його до 40-45°С.
- В теплу рідину додайте 120-150 мл вищезазначеного йогурту і перемішайте.
- Сквашиваться продукт буде близько 6-8 годин. Все це час посуд з йогуртом повинна знаходитися в теплі.
- Підтримати тепло на позначці 40°С можна, якщо готуєте йогурт в мультиварці або помістивши посуд в нагріту до потрібної температури духовку.
Як приготувати йогурт в домашніх умовах в термосі?
Рецепт домашнього йогурту в банку: простий рецепт
Цей рецепт називають бабусиним, так як таким способом готували смачний продукт з молока раніше, коли про йогуртницах і мультиварках ще й не мріяли. Для приготування знадобиться:
- 1 л молока;
- 200 мл закваски.
У минулі часи господині залишали в баночці залишки раніше приготовленого кисломолочного продукту, зберігаючи їх в холоді і використовуючи в якості закваски. Сьогодні ж її можна купити в магазинах, багато торгові марки випускають готову закваску для «живого» йогурту.
Готується йогурт наступним чином:
Приготування домашнього йогурту в мультиварці
Для приготування йогурту можна застосовувати таке чудо техніки, як мультиварка. Для цього необхідно:
- змішати молоко із закваскою, згідно інструкції на упаковці закваски;
- влити отриману рідину в чашу мультиварки і включити функцію «йогурт», така є в багатьох сучасних електронних диво-горщиках; якщо ж такої функції у вас немає, тоді натискаєте «підігрів».
- через 8-12 годин йогурт буде готовий.
А про страви, які можна приготувати з застосуванням мультиварки, читайте в статті: «Кращі рецепти для мультиварки з фото: супи, м’ясо, курка, плов. Пироги і запіканки в мультиварці».
Як приготувати питний йогурт в домашніх умовах?
Для питного йогурту знадобиться підготувати:
- 1 л молока;
- 2 ст л натурального йогурту.
Отримати питний йогурт можна, використовуючи суху закваску. До максимальної пропорції молока, зазначеної на упаковці заквасці, додайте ще 250 мл, тоді у вас вийде більш рідкий питний йогурт.
Домашній йогурт з ягодами: фото-рецепт
Для закваски знадобляться наступні продукти:
- 1 л молока;
- 200 мл натурального йогурту;
- пюре зі свіжих ягід на ваш смак.
Готуємо кисломолочний продукт в йогуртниці:
Йогурт з бананом і полуницею в домашніх умовах
Корисний йогурт в домашніх умовах з сухофруктами і медом
Що може бути корисніше на сніданок, ніж смачний йогурт, приготований в домашніх умовах з медом поживним і вітамінізованими сухофруктами? А приготувати його простіше простого.
Домашній йогурт з сиром: рецепт смачного десерту з фото
Хочемо поділитися з вами дійсно незвичайним рецептом приготування смачного, корисного, кисломолочного десерту.
Домашній натуральний йогурт: рецепт
Грецький йогурт в домашніх умовах
Від звичного варіанту домашнього йогурту грецький відрізняється особливою консистенцією, яка нагадує м’який сир. Роблять його наступним чином:
- 1 л молока;
- 200 г живого йогурту.
Виконуємо наступні кроки:
Заморожений йогурт: рецепт
Це прекрасний десерт для дітей у спекотну літню пору. А готується він дуже просто. Знадобиться:
- Йогурт – 1 л. Його можна зробити з будь-якого з вищенаведених рецептів.
- Пюре з свіжих фруктів або ягід – 100-200 р.
- Цукровий сироп або мед за смаком.
Процес приготування дуже простий, йогурт розділити на три частини, кожну з них додати ягідне пюре.
Перемістити до однорідності.
Способи заморожування залежать від ваших уподобань. Можна використовувати форми для морозива або силіконові формочки. Також можна заморозити йогурт загальною масою і зробити з нього красиві кульки морозива у вафельному ріжку.
Багато рецептів смачного домашнього морозива ви знайдете тут.
Як приготувати йогурт зі сметани: рецепт
Сметана може виступати відмінною закваскою.
- Для приготування йогурту з сметани потрібно брати пастеризоване молоко, яке нагріти до 35-40°С.
- На літр молока повинні додати 1 ст л сметани.
- Залишити в теплі для сквашування.
- Перед вживанням приєднати до кисломолочному продукті фрукти, ягоди, мед.
Чому не виходить приготувати домашній йогурт: головні помилки
Іноді трапляється, що йогурт не виходить, хоча вся технологія була витримана. Що може послужити причиною не сквашування молока?