Меню по днях великий православний піст: що їдять у великий піст перед Великоднем? Головні правила харчування під час посту перед Великоднем

Правильне православне меню на кожен день у дні великого посту в таблиці

Меню для мирян у великий піст

Як складати своє меню в найсуворіші седмиці посту, вже написали, тепер розповімо, що мирянам слід їсти з 2 по 6 тиждень утримання включно. Тут правила однакові:

  • три дні сирі страви без олії: понеділок, середа, п’ятниця;
  • два дні варені страви без олії: вівторок, четвер;
  • два дні варена їжа з олією, припустимо вино в невеликих кількостях: субота, неділя.

Зразкове меню для цих п’яти тижнів може виглядати так (перекусити між прийомами їжі можна горішками, насінням або сухофруктами):

Понеділок:

  • Ранкова трапеза: фруктовий салат.
  • Обідня трапеза: бутерброди з зеленню і томатами, мариновані грибочки, хліб.
  • Вечірня трапеза: яблука.

Вівторок:

  • Ранкова трапеза: вівсяна каша з курагою і чорносливом.
  • Обідня трапеза: пісний борщ, гречана каша з тушкованими грибами (всі без застосування рослинного масла), компот.
  • Вечірня трапеза: Чай, хліб з медом або варенням.

Середа:

  • Ранкова трапеза: смузі з фруктів і ягід.
  • Обідня трапеза: крем суп із сирих овочів (перебитих в блендері) з хлібом.
  • Вечірня трапеза: салат з томатів, огірків, капусти із зеленню.

Четвер:

  • Ранкова трапеза: тушкована капуста з хлібом.
  • Обідня трапеза: гороховий суп, плов з овочами (всі без соняшникової олії), компот.
  • Вечірня трапеза: сік, хліб з медом або варенням.

П’ятниця:

  • Ранкова трапеза: терта морква з кунжутом, сік.
  • Обідня трапеза: мариновані гриби, салат з овочів, хліб.
  • Вечірня трапеза: фруктовий салат з ягідним сиропом.

Субота:

  • Ранкова трапеза: макарони з цукром, чай.
  • Обідня трапеза: суп харчо, каша з тушкованою капустою (можна використовувати масло), хліб, сік.
  • Вечірня трапеза: вінегрет, келих вина.

Неділя (в цей день 6 тижня можна їсти рибу):

  • Ранкова трапеза: пшенична каша з грибами.
  • Обідня трапеза: пісний борщ, рагу (риба), хліб з висівками, компот.
  • Вечірня трапеза: вареники з капустою, з смаженою цибулею (можна використовувати масло), келих вина.