Меню по днях великий православний піст: що їдять у великий піст перед Великоднем? Головні правила харчування під час посту перед Великоднем

Зразкове меню на першу і страсну тижня у дні великого посту для початківців

Якщо ви прийняли рішення і постіть вперше, то допускається дотримання правил і норм поста в перший і останній тиждень перед Великоднем.

Зразкове меню для тримання поста початківцям

Понеділок першого тижня посту.
Прийом їжі зводиться до мінімуму. Вітається сухояденье. Їжа вживається маленькими порціями через 3-4 години. Це допоможе позбутися постійно присутнього відчуття голоду. Меню може виглядати так:

  • Сніданок: стакан соку з сухариком.
  • Перекус: жменю сухофруктів і горіхів.
  • Обід: овочевий салат з соєвим соусом і кунжутом.
  • Полуденок: фрукти (банан, яблуко).
  • Вечеря: морс, сухар з медом.

Вівторок першого тижня посту.

Церква для людей, вперше постяться, робить невеликі послаблення і дозволяє вживати чай та каву. Меню вівторка може бути таким:

  • Сніданок: чай (кава), хліб з медом.
  • Перекус: горішки або насіння.
  • Обід: бутерброд з томатом, посипаний кунжутом, яблуко або апельсин.
  • Полуденок: сухофрукти.
  • Вечеря: квашена капуста з хлібом, сік.

Середа першого тижня посту.
Середовище — це черговий день сухояденья, тому меню слід розробляти, враховуючи цей факт.

  • Сніданок: хлібці з медом, морс або узвар.
  • Перекус: терта морква, можна додати родзинки.
  • Обід: мариновані грибочки, салат з капустою і хліб.
  • Полуденок: жменю горіхів, банан.
  • Вечеря: солодощі із сухофруктів і насіння з медом.

Четвер першого тижня посту.
За три дні організм значно «бунтує», але поступово звикає до такого легкого раціону. Тепер потрібно робити ставку на зелень, оскільки в ній міститься велика кількість вітамінів.

  • Сніданок: фруктовий салат з меленим льоном.
  • Перекус: горіхи з медом.
  • Обід: хліб з висівками, салат з огірком, капустою, помідором і багато зелені.
  • Полуденок: фініки і курага.
  • Вечеря: бутерброд з листом салату і помідором.

П’ятниця першого тижня посту.

Оскільки в п’ятницю був розп’ятий Ісус, то цей день особливо суворий в харчуванні. Його бажано провести на хлібі і воді, відмовившись від ягід, фруктів, горіхів. При нестерпній голод до хліба можна приєднувати соління в маленьких кількостях або свіжі овочі, зелень.

Субота першого тижня посту.
Після поневірянь, випробуваних в п’ятницю, в суботу можна себе трохи побалувати», підготувавши наступний раціон:

  • Сніданок: фруктово-ягідне смузі.
  • Перекус: волоські горіхи, насіння з медом.
  • Обід: салат з моркви, гарбуза, цибулі, приправлений соком лимона і спеціями. Хліб.
  • Полуденок: банан.
  • Вечеря: бутерброд з пастою з маринованих грибів з зеленню.

Неділю першого тижня посту.
Сухояденью настає кінець і можна готувати гарячу їжу, а оскільки це неділя, то дозволено додавати в їжу рослинну олію.

  • Сніданок: вівсяна каша з сухофруктами.
  • Перекус: банан або груша.
  • Обід: борщ, картопелька тушкована з грибами, хліб.
  • Перекус: печені яблука з медом.
  • Обід: вареники з картоплею чи капустою, заправлені цибулею, обсмаженою на олії.



Останній (страсний) тиждень
для тих, хто постить перший раз, може мати такий вигляд:

Дні тижня Сніданок Перекус Обід Полуденок Вечеря
Понеділок Сік, хліб з варенням Горішки та насіння Овочевий салат, хліб житній Яблуко Фруктовий салат з медом
Вівторок Смузі з ягід і фруктів Сухофрукти Суп гаспачо з сирих огірків і помідорів з зеленню Горішки, насіння Бутерброд з овочами
Середа Фруктовий салат Фініки і горішки Салат з капусти, огірків,
помідорів, солодкого перцю з кунжутом.
Банан Сік хліб з варенням
Четвер Каша з родзинками і медом Печене яблуко Гороховий суп,
тушкована капуста
з грибами, хліб.
Можна келих вина.
Жменя горіхів Запечену картоплю з квашеною капустою
П’ятниця
(страсний)
Вода Вода Вода Вода Вода
Субота Кутя Яблуко Пісний борщ,
плов з грибами, всі без рослинної олії
Хліб з медом Гречка з овочами
Велике свято ВЕЛИКОДНЯ
(неділя)
Розговлятися слід освяченим
вином, паскою, яйцями.
Їсти можна все Їсти можна все Їсти можна все Їсти можна все