Зразкове меню на першу і страсну тижня у дні великого посту для початківців
Якщо ви прийняли рішення і постіть вперше, то допускається дотримання правил і норм поста в перший і останній тиждень перед Великоднем.
Зразкове меню для тримання поста початківцям
Понеділок першого тижня посту.
Прийом їжі зводиться до мінімуму. Вітається сухояденье. Їжа вживається маленькими порціями через 3-4 години. Це допоможе позбутися постійно присутнього відчуття голоду. Меню може виглядати так:
- Сніданок: стакан соку з сухариком.
- Перекус: жменю сухофруктів і горіхів.
- Обід: овочевий салат з соєвим соусом і кунжутом.
- Полуденок: фрукти (банан, яблуко).
- Вечеря: морс, сухар з медом.
Вівторок першого тижня посту.
Церква для людей, вперше постяться, робить невеликі послаблення і дозволяє вживати чай та каву. Меню вівторка може бути таким:
- Сніданок: чай (кава), хліб з медом.
- Перекус: горішки або насіння.
- Обід: бутерброд з томатом, посипаний кунжутом, яблуко або апельсин.
- Полуденок: сухофрукти.
- Вечеря: квашена капуста з хлібом, сік.
Середа першого тижня посту.
Середовище — це черговий день сухояденья, тому меню слід розробляти, враховуючи цей факт.
- Сніданок: хлібці з медом, морс або узвар.
- Перекус: терта морква, можна додати родзинки.
- Обід: мариновані грибочки, салат з капустою і хліб.
- Полуденок: жменю горіхів, банан.
- Вечеря: солодощі із сухофруктів і насіння з медом.
Четвер першого тижня посту.
За три дні організм значно «бунтує», але поступово звикає до такого легкого раціону. Тепер потрібно робити ставку на зелень, оскільки в ній міститься велика кількість вітамінів.
- Сніданок: фруктовий салат з меленим льоном.
- Перекус: горіхи з медом.
- Обід: хліб з висівками, салат з огірком, капустою, помідором і багато зелені.
- Полуденок: фініки і курага.
- Вечеря: бутерброд з листом салату і помідором.
П’ятниця першого тижня посту.
Оскільки в п’ятницю був розп’ятий Ісус, то цей день особливо суворий в харчуванні. Його бажано провести на хлібі і воді, відмовившись від ягід, фруктів, горіхів. При нестерпній голод до хліба можна приєднувати соління в маленьких кількостях або свіжі овочі, зелень.
Субота першого тижня посту.
Після поневірянь, випробуваних в п’ятницю, в суботу можна себе трохи побалувати», підготувавши наступний раціон:
- Сніданок: фруктово-ягідне смузі.
- Перекус: волоські горіхи, насіння з медом.
- Обід: салат з моркви, гарбуза, цибулі, приправлений соком лимона і спеціями. Хліб.
- Полуденок: банан.
- Вечеря: бутерброд з пастою з маринованих грибів з зеленню.
Неділю першого тижня посту.
Сухояденью настає кінець і можна готувати гарячу їжу, а оскільки це неділя, то дозволено додавати в їжу рослинну олію.
- Сніданок: вівсяна каша з сухофруктами.
- Перекус: банан або груша.
- Обід: борщ, картопелька тушкована з грибами, хліб.
- Перекус: печені яблука з медом.
- Обід: вареники з картоплею чи капустою, заправлені цибулею, обсмаженою на олії.
Останній (страсний) тиждень для тих, хто постить перший раз, може мати такий вигляд:
Дні тижня | Сніданок | Перекус | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Сік, хліб з варенням | Горішки та насіння | Овочевий салат, хліб житній | Яблуко | Фруктовий салат з медом |
Вівторок | Смузі з ягід і фруктів | Сухофрукти | Суп гаспачо з сирих огірків і помідорів з зеленню | Горішки, насіння | Бутерброд з овочами |
Середа | Фруктовий салат | Фініки і горішки | Салат з капусти, огірків, помідорів, солодкого перцю з кунжутом. |
Банан | Сік хліб з варенням |
Четвер | Каша з родзинками і медом | Печене яблуко | Гороховий суп, тушкована капуста з грибами, хліб. Можна келих вина. |
Жменя горіхів | Запечену картоплю з квашеною капустою |
П’ятниця (страсний) |
Вода | Вода | Вода | Вода | Вода |
Субота | Кутя | Яблуко | Пісний борщ, плов з грибами, всі без рослинної олії |
Хліб з медом | Гречка з овочами |
Велике свято ВЕЛИКОДНЯ (неділя) |
Розговлятися слід освяченим вином, паскою, яйцями. |
Їсти можна все | Їсти можна все | Їсти можна все | Їсти можна все |