Меню по днях великий православний піст: що їдять у великий піст перед Великоднем? Головні правила харчування під час посту перед Великоднем

Як правильно поститися у великий піст?


Якщо говорити про правильність дотримання Великого Посту, то тут все індивідуально. Адже звичайний мирянин не зможе жити і відмовлятися від їжі за прикладом ченців, що живуть в келіях дотримуються посту у всій його суворості.

Пост має на увазі під собою не тільки відмова від фізичної їжі, це ще і очищення думок від недобрих помислів, а також наповнення душі Божою благодаттю.

Щоб витримати всі дні Великого Посту, потрібно «прислухатися» до свого організму і звертати увагу, як утримання від їжі впливає на фізичне самопочуття. Зробити максимально корисним для організму і душі голодування в пост допоможуть наступні основи правильного «постования».

  • Зловживати сирими продуктами не варто, так як це може привести до проблем з травленням. Їсти можна варену, тушковану, запечену або приготовану на пару їжу.
  • Відмова від продуктів тваринного походження тягне за собою «білкове голодування організму. Щоб не порушити гемодинаміку внутрішніх органів, слід вживати якомога більше продуктів, що містять рослинний білок. До таких належать: гарбуз, бобові, кедрові горішки, насіння.
  • Відсутність молочних продуктів у раціоні під час посту досить часто призводить до дефіциту кальцію, а це викликає проблеми з зубами, опорно-руховим апаратом, серцем. Тому слід більше «налягати» на капусту, овочі зеленого кольору, горіхи, бобові.
  • Ще одним поширеним недугою під час дотримання посту є знижений гемоглобін. Для його нормалізації слід є залізовмісні продукти: житній хліб, яблука, зелений лук, червону капусту.