Як зробити підливу до гречці: рецепти смачних і найпростіших підлив без мяса і з мясом з покроковими фото

Гречка – дуже смачна і корисна каша, яку люблять і діти, і дорослі. У ній досить багато незамінних для організму амінокислот, білків і мікроелементів, головним з яких є залізо. Гречана каша відмінно поєднується з молоком, овочами, м’ясом, субпродуктами. Поговоримо про підливах до цієї корисної каші, які наситять її і без того багатий смак різними відтінками. З нашими рецептами будь-яка господиня без особливих клопотів створить шедевральну підливу до, здавалося б, звичайної гречаної каші.

Як зробити підливу до гречці: підбір продуктів


Гречана крупа — споконвічно Російська страва. З неї готували всілякі супи, запіканки і навіть салати, але основним її призначенням було і є приготування каші. А яка каша без ароматної, смачної підливи?

Гречка настільки унікальна і легко сочетаема, що самий прискіпливий гурман може без праці вибрати улюблений продукт для приготування підливи до гречки. Розглянемо продукти, з яких можна зробити ідеальну підливу до гречки.

  • М’ясо – це може бути курятина, свинина чи яловичина.
  • Субпродукти – печінка, курячі сердечка.
  • Будь-яка морська або річкова риба.
  • Гриби – їх вибір залежить лише від смакових уподобань того, хто готує.
  • Овочі – готуючи гречку, слід згадати про кабачках, болгарському перці, цибулі, моркві, гарбузі, брокколі.

Всі ці продукти можна приготувати, використовуючи помідор (томатний сік), сметану або будь соус. Про приготуванні соусів до різних продуктів читайте докладніше в статті: «Домашні соуси до м’яса і риби: рецепти з фото».

Смачна овочева підлива до гречки

Овочі – це завжди корисно і смачно. Такий варіант відмінно підійде до посту або для тих людей, хто стежить за своєю фігурою, так як овочева підлива відрізняється низькою калорійністю. При цьому вона додасть звичайної гречці особливий гармонійний смак.
Для її приготування досить півгодини вашого часу і наявності наступних продуктів:

  • Одна головка цибулі.
  • Одна морква.
  • Один кабачок, його можна замінити цукіні, патиссоном, гарбузом або баклажаном.
  • Три помідора.
  • Три зубчики часнику.
  • 100 мл вершків. Якщо хочете дієтичний варіант, замініть вершки молоком (80-50 мл).
  • Рослинна олія для смаження.

Готується овочева підлива до гречки наступним чином:

  • Овочі очистити від шкірки. Якщо у вас молодий кабачок або цукіні, то залишити шкірку. У разі використання баклажана або гарбуза зняти шкірку обов’язково.
  • Кабачок, морквину і цибулю нарізати невеликими кубиками або брусочками.
  • Кабачок посолити. Якщо використовується баклажан, попередньо замочити нарізані кубики на 2-4 хвилини в солоній воді.
  • На сковороді розігріти олію, покласти в неї цибулю і моркву, трохи обсмажити.
  • Шматочки кабачка відправити до обсмаженою овочам.
  • Поки кабачки тушкуються, з помідорів зняти шкірку. Для цього в нижній частини овоча зробити неглибокий хрестоподібний надріз. Залити помідори окропом на 1 хв. Дістати помідор і, зачепивши край шкірки в надрезанном місці, зняти її.
  • Подрібнити помідори. Це можна зробити в блендері або пропустити через м’ясорубку.
  • Отриману помідорну масу влити до овочів.
  • Додати сіль, пропущений через прес часник і інші спеції за смаком.
  • Коли кабачки стануть м’якими, додати вершки (молоко).
  • Прогріти масу, вона не повинна кипіти. Якщо необхідно, додати ще спецій і можна подавати.

  • Підлива для гречки без м’яса

    А ви вірите, що можна приготувати підливу до гречки без м’яса, але на смак вона практично нічим не буде відрізнятися від м’ясної підливи? Якщо сумніваєтеся, спробуйте приготувати підливу за нижченаведеним рецептом і насолоджуйтеся смачною стравою.

    Інгредієнти для приготування підливи:

    • 300 г соєвого фаршу.
    • Одна морква.
    • Одна цибулина.
    • Один солодкий перець.
    • 50-100 г заморожених овочів — це може бути асорті, спаржа або інші варіанти за вашим смаком.
    • 2 ст л томатної пасти.

    Готувати підливу без м’яса слід так:

  • Зробити повноцінний фарш. Для цього закип’ятити 1,5–2 л води і засипати в неї соєвий фарш, постійно помішуючи.
  • Посолити масу і проварити 5-10 хв.
  • Соєвий фарш може вийти рідкуватим, тому його слід відкинути на друшляк і віджати зайву рідину.
  • Очистити цибулю і моркву, все подрібнити на невеликі кубики.
  • Розігріти Сковороду з маслом і обсмажити до золотистого кольору цибулю з морквою.
  • Болгарський перець почистити, видалити насіння і порізати соломкою, відправити на сковороду.
  • Всипати заморожені овочі і тушкувати, поки вони не стануть м’якими.
  • Додати томатну пасту, якщо потрібно — підлити трохи води.
  • Останнім у сковороду відправити соєвий фарш. Все перемішати: зазвичай маса виходить досить густий, тому бажано здобувати 0,5 ст води.
  • Підливу посолити, поперчити, додати лавровий лист, овочеву приправу. Хто любить, може додати подрібнений зубчик часнику. Загасити масу 3-8 хв і можна подавати з гречкою.
  • Рецепт підливи з м’ясом до гречки з покроковими фото


    Для багатьох самий смачний варіант до гречки — це м’ясо. Тому ми не могли обійти стороною рецепт смачної підливи з м’ясом. Пропонуємо покроковий рецепт її приготування.
    Готуємо такі продукти:

    • 0,5 кг яловичого м’яса, можна використовувати будь-яке інше.
    • Дві морквини.
    • Дві цибулини.
    • Два помідори.
    • 100 г вершкового масла.
    • Головка часнику.
    • Свіжа зелень (у нас кінза кріп).

    Покрокове приготування смачної підливи з м’ясом до гречки:

  • Підготовчий етап. Яловичину відварити до готовності і подрібнити, як вам подобається. Цибулю, моркву і часник почистити. Одну цибулину порізати кубиками, другу – півкільцями. Моркву потерти. Томати очистити від шкірки і перебити в блендері. Часник порізати на тонкі слайсы. Зелень подрібнити.
  • На сковороду викласти вершкове масло. На ньому посмажити цибулю, нарізану кубиком. Додати моркву.
  • Коли морква стане м’якою, викласти в сковороду брусочки м’яса і півкільця цибулі. Влити томатну суміш.
  • Коли все закипить, додати спеції, часник і зелень. Перемішати і подавати з гречкою.
  • Підлива з курки до гречки

    Підлива з куркою вважається найшвидшою в приготуванні підлив з м’яса. Багато хто називає таку підливу ледащом, так як з нею впорається навіть недосвідчена господиня. Крім швидкості приготування, таке додавання до гречаної каші «звучить» дуже смачно.
    Необхідні продукти:

    • 0,5 кг курячого філе (грудинка).
    • Одна цибулина.
    • Одна морква.
    • 1 ст л пшеничного борошна.

    Готується лінива підлива до курки наступним чином:

  • Філе помити, розрізати на порційні шматочки. Це можуть бути кубики або брусочки (хто як любить).
  • Овочі очистити, дрібно порізати.
  • У сковороді до напівготовності довести куряче м’ясо. Додати цибулю і моркву, згасити на рослинному маслі 5-8 хв.
  • Всипати пшеничне борошно в сковороду з підливою. Перемішати, щоб не залишилося грудочок.
  • Масу з сковороди, викласти в сотейник або невелику каструлю.
  • Залити курку киплячим бульйоном або водою до повного покриття м’яса. При цьому постійно заважати, щоб борошно не збилася грудочками.
  • Посолити, додати спеції, лавровий лист. Дати провариться 10-15 хв. Для більш насиченого смаку нехай підлива постоїть хвилин 20, і лише потім подавайте її з гречкою.

  • Томатна підлива до гречці: покроковий рецепт

    Томатна підлива добре не тільки до макаронів: вона відмінно поєднується з гречаною кашею, роблячи її смак злегка пікантним.

    Для приготування такої підливи не потрібні великі витрати, досить дістати з комори:

    • Дві цибулини.
    • Одну моркву.
    • 25 мл томатної пасти.
    • 20 мл жирних вершків.
    • 1 ст л цукрового піску.
    • Спеції.

    Готується томатна підлива так:

  • Овочі почистити і подрібнити. Цибулю краще нарізати кубиками, а моркву крупно натерти.
  • Все обсмажити на рослинному маслі.
  • Томатну пасту розвести теплою водою або бульйоном, влити до овочів.
  • Додати цукровий пісок і спеції. Загасити томатну масу 10 хв.
  • Влити вершки і прокип’ятити ще 2 хв. Томатна підлива готова до подачі.
  • Рецепт вершковою підливи до гречки

    Гречана каша з молочними продуктами завжди виходить смачною. Звичайно, гречкою з молоком вже нікого не здивуєш, а от якщо зробити до стандартної гречці вершкову підливу, то рідні по достоїнству оцінять ваші кулінарні таланти.

    Для вершкової підливи знадобляться:

    • 250 мл вершків 10% жирності.
    • 4 яйця.
    • 2-3 зубки часнику.
    • 50-100 г твердого сиру (залежить від кількості сирний смак підливи).
    • Олія для смаження — оливкова або соняшникова.

    Готується вершкова підлива досить швидко:

  • Відокремити жовтки від білків. Знадобляться тільки жовтки, білки можна використовувати для приготування інших страв.
  • Часник очистити, дрібно порубати.
  • На розігріту сковороду з олією покласти рубаний часник. Якщо не хочете присутності часнику в підливі, то розріжте зубчики навпіл і обсмажте на олії, після чого дістаньте їх.
  • Жовтки збити, додати вершки, перемішати. Потроху влити на гарячу сковорідку з часником. Масу постійно помішувати.
  • Твердий сир натерти і додати в гарячу вершкову підливу, не даючи масі закипіти.
  • Коли сир розплавиться, підливка готова. Вона виходить тягучим. Подавати її до гречки можна і в холодному, і в теплому вигляді.
  • Підлива до гречки з грибами: оригінальний рецепт

    Грибочки відмінно поєднуються з гречаною кашею. Вони по своїх живильних властивостях нічим не поступаються м’ясу, хоча вважаються дієтичними. Пропонуємо оригінальний рецепт грибної підливи, який напевно припаде до смаку усій родині і стане гідним стравою на пісному столі. Для приготування знадобиться:

    • 0,5 кг грибів. Гриби можна брати будь-які. Для красивого вигляду підливи вибирайте невеликі грибочки.
    • Один ріпчасту цибулю.
    • Один стебло цибулі-порей.
    • Два зубчики часнику.
    • 2 ст л житнього борошна.
    • 2 ст л кетчупу.
    • Спеції.
    • Оливкова олія для смаження.

    Готується оригінальна підлива так:

  • Що стосується грибів:
    якщо у вас печериці — їх попередньо відварити;
    якщо заморожені, то розморозити і промити;
    якщо мариновані, відкинути на сито, щоб вся рідина стекла.
  • Цибулю і часник очистити. Все порізати і відправити на сковороду з оливковою олією. Додати гриби, тушкувати 5-10 хв. Якщо потрібно, додати 80-150 мл води.
  • У сковороду додати кетчуп, спеції, згасити, не доводячи до кипіння, ще 5-8 хв.
  • В томатну масу житнє борошно просіяти, при цьому постійно помішувати масу, не даючи борошні збитися в грудочки.
  • Додати часник і варити, поки підлива не стане сметонообразной. Така підлива відмінно виглядає, оскільки грибочки залишаються ціленькими. Слід зазначити, що при використанні різних видів грибів, смак підливи змінюється.
  • Смачний рецепт найпростіший підливи до гречки

    Смачну підливу можна зробити досить швидко і легко. Для неї підготуйте такі інгредієнти:

    • 300-400 г м’ясного фаршу, який у вас є.
    • 1 ст л сметани.
    • 1 ст л борошна.
    • Спеції.

    Готується підлива наступним чином:

  • Фарш тушкувати до готовності на сковороді. Посолити.
  • У склянці холодної води розмішати борошно і сметану до однорідності, щоб не було борошняних грудочок.
  • Отриману юшку влити у фарш, перемішати, додати спеції. Гасити 5-8 хв і можна поливати такий підливою готову гречану кашу.