Гречка – дуже смачна і корисна каша, яку люблять і діти, і дорослі. У ній досить багато незамінних для організму амінокислот, білків і мікроелементів, головним з яких є залізо. Гречана каша відмінно поєднується з молоком, овочами, м’ясом, субпродуктами. Поговоримо про підливах до цієї корисної каші, які наситять її і без того багатий смак різними відтінками. З нашими рецептами будь-яка господиня без особливих клопотів створить шедевральну підливу до, здавалося б, звичайної гречаної каші.
Як зробити підливу до гречці: підбір продуктів
Гречана крупа — споконвічно Російська страва. З неї готували всілякі супи, запіканки і навіть салати, але основним її призначенням було і є приготування каші. А яка каша без ароматної, смачної підливи?
Гречка настільки унікальна і легко сочетаема, що самий прискіпливий гурман може без праці вибрати улюблений продукт для приготування підливи до гречки. Розглянемо продукти, з яких можна зробити ідеальну підливу до гречки.
- М’ясо – це може бути курятина, свинина чи яловичина.
- Субпродукти – печінка, курячі сердечка.
- Будь-яка морська або річкова риба.
- Гриби – їх вибір залежить лише від смакових уподобань того, хто готує.
- Овочі – готуючи гречку, слід згадати про кабачках, болгарському перці, цибулі, моркві, гарбузі, брокколі.
Всі ці продукти можна приготувати, використовуючи помідор (томатний сік), сметану або будь соус. Про приготуванні соусів до різних продуктів читайте докладніше в статті: «Домашні соуси до м’яса і риби: рецепти з фото».
Смачна овочева підлива до гречки
Овочі – це завжди корисно і смачно. Такий варіант відмінно підійде до посту або для тих людей, хто стежить за своєю фігурою, так як овочева підлива відрізняється низькою калорійністю. При цьому вона додасть звичайної гречці особливий гармонійний смак.
Для її приготування досить півгодини вашого часу і наявності наступних продуктів:
- Одна головка цибулі.
- Одна морква.
- Один кабачок, його можна замінити цукіні, патиссоном, гарбузом або баклажаном.
- Три помідора.
- Три зубчики часнику.
- 100 мл вершків. Якщо хочете дієтичний варіант, замініть вершки молоком (80-50 мл).
- Рослинна олія для смаження.
Готується овочева підлива до гречки наступним чином:
Підлива для гречки без м’яса
А ви вірите, що можна приготувати підливу до гречки без м’яса, але на смак вона практично нічим не буде відрізнятися від м’ясної підливи? Якщо сумніваєтеся, спробуйте приготувати підливу за нижченаведеним рецептом і насолоджуйтеся смачною стравою.
Інгредієнти для приготування підливи:
- 300 г соєвого фаршу.
- Одна морква.
- Одна цибулина.
- Один солодкий перець.
- 50-100 г заморожених овочів — це може бути асорті, спаржа або інші варіанти за вашим смаком.
- 2 ст л томатної пасти.
Готувати підливу без м’яса слід так:
Рецепт підливи з м’ясом до гречки з покроковими фото
Для багатьох самий смачний варіант до гречки — це м’ясо. Тому ми не могли обійти стороною рецепт смачної підливи з м’ясом. Пропонуємо покроковий рецепт її приготування.
Готуємо такі продукти:
- 0,5 кг яловичого м’яса, можна використовувати будь-яке інше.
- Дві морквини.
- Дві цибулини.
- Два помідори.
- 100 г вершкового масла.
- Головка часнику.
- Свіжа зелень (у нас кінза кріп).
Покрокове приготування смачної підливи з м’ясом до гречки:
Підлива з курки до гречки
Підлива з куркою вважається найшвидшою в приготуванні підлив з м’яса. Багато хто називає таку підливу ледащом, так як з нею впорається навіть недосвідчена господиня. Крім швидкості приготування, таке додавання до гречаної каші «звучить» дуже смачно.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг курячого філе (грудинка).
- Одна цибулина.
- Одна морква.
- 1 ст л пшеничного борошна.
Готується лінива підлива до курки наступним чином:
Томатна підлива до гречці: покроковий рецепт
Томатна підлива добре не тільки до макаронів: вона відмінно поєднується з гречаною кашею, роблячи її смак злегка пікантним.
Для приготування такої підливи не потрібні великі витрати, досить дістати з комори:
- Дві цибулини.
- Одну моркву.
- 25 мл томатної пасти.
- 20 мл жирних вершків.
- 1 ст л цукрового піску.
- Спеції.
Готується томатна підлива так:
Рецепт вершковою підливи до гречки
Гречана каша з молочними продуктами завжди виходить смачною. Звичайно, гречкою з молоком вже нікого не здивуєш, а от якщо зробити до стандартної гречці вершкову підливу, то рідні по достоїнству оцінять ваші кулінарні таланти.
Для вершкової підливи знадобляться:
- 250 мл вершків 10% жирності.
- 4 яйця.
- 2-3 зубки часнику.
- 50-100 г твердого сиру (залежить від кількості сирний смак підливи).
- Олія для смаження — оливкова або соняшникова.
Готується вершкова підлива досить швидко:
Підлива до гречки з грибами: оригінальний рецепт
Грибочки відмінно поєднуються з гречаною кашею. Вони по своїх живильних властивостях нічим не поступаються м’ясу, хоча вважаються дієтичними. Пропонуємо оригінальний рецепт грибної підливи, який напевно припаде до смаку усій родині і стане гідним стравою на пісному столі. Для приготування знадобиться:
- 0,5 кг грибів. Гриби можна брати будь-які. Для красивого вигляду підливи вибирайте невеликі грибочки.
- Один ріпчасту цибулю.
- Один стебло цибулі-порей.
- Два зубчики часнику.
- 2 ст л житнього борошна.
- 2 ст л кетчупу.
- Спеції.
- Оливкова олія для смаження.
Готується оригінальна підлива так:
якщо у вас печериці — їх попередньо відварити;
якщо заморожені, то розморозити і промити;
якщо мариновані, відкинути на сито, щоб вся рідина стекла.
Смачний рецепт найпростіший підливи до гречки
Смачну підливу можна зробити досить швидко і легко. Для неї підготуйте такі інгредієнти:
- 300-400 г м’ясного фаршу, який у вас є.
- 1 ст л сметани.
- 1 ст л борошна.
- Спеції.
Готується підлива наступним чином: