Льон використовують для лікування серйозних захворювань, для відновлення шкіри, нігтів і волосся, у виробництві продуктів харчування. Відходів у цієї рослини немає — стебла є сировиною для виготовлення тканин, а насіння мають широке застосування у багатьох сферах.
Насіння льону і їх користь для організму
Насіння льону є джерелом корисних речовин, що надають лікувальний ефект на організм людини.
Як зарекомендувало себе насіння льону?
- Протизапальний засіб.
- Противірусний засіб.
- Протигрибковий засіб.
- Антибактеріальний засіб.
- Має обволікаючі властивості (насіння отримало широке застосування для лікування порушень ШКТ).
- Є бар’єром для відкладень холестерину. Хороше «зброю» проти атеросклерозу.
- Втамовує біль у животі.
- Надає сечогінний ефект.
- Надає омолоджуючу дію, сприяє регенерації клітин.
Склад і калорійність насіння льону
На 100 грамів продукту доводиться 524 кКал.
Склад насіння льону
- на 42 % з жирів
- на 18% білків
- 1,5 % становлять вуглеводи
- майже 7% — вода
- у них є 27% харчових волокон і 1,5 % моносахаридів
- до складу в невеликій кількості входять всі вітаміни групи В, вітамін С, Е, К
- мінерали також присутні — калій, фосфор, кальцій, магній, і в малій кількості — натрій, мідь і залізо.
Виходячи з хімічного складу цієї харчової добавки, зрозуміло, що насіння льону приносить лише користь організму людини.