Продукти, які суворо заборонені для вживання в пост
У Великий піст суворо заборонено їсти:
- м’ясо (будь-якого походження — птиця, дикі тварини, яловичина, свинина тощо);
- молоко;
- вершкове масло;
- сир;
- сир;
- сметана, вершки;
- кефір;
- яйця;
- майонез;
- риба;
- морепродукти;
- шоколад;
- випічка на виключених продуктах харчування.
Також в цей список потрапляють усі вироби, що містять у своєму складі вищеперелічені продукти.
Останній тиждень Великого посту: меню по днях
- Перші три дні страсної седмиці православні проводять у молитві і сироїдіння: дозволяються всі сирі овочі і фрукти можна їсти мед, особливо він ситний з горіхами, курагою і чорносливом. Також можна їсти все соління, консервацію і гриби, наприклад, мариновані. Не виключають і хліб, але бажано сірий і в сухому вигляді.
- У четвер, який в народі називається «чистим», православна церква дозволяє їсти їжу гарячого приготування — варену, смажену, приготовану на пару.
Є повір’я, що на столі може стояти лише одне блюдо, але підтвердження в церковних канонах цього немає.
- Страсна п’ятниця. День, коли Ісуса Христа розіп’яли, всі віруючі проводять у скорботі і голодуванні. Лише зі сходом першої зірки можна вживати їжу за принципом сироїдіння. Глибоко віруючі люди в цей день проводять у молитві і не їдять взагалі до півночі, прийнявши після сходу першої зірки мала кількість сухариків і святої води.
- Субота — переддень Воскресіння Христового. У цей день випікають паски, фарбують яйця і готують стіл скоромної їжі. Але їсти в суботу можна лише свіжі продукти і хлібці.
- Неділя настає з Божественною Літургією, коли вночі по її закінченню всі люди збираються в храмі для освячення паски та яєць. Вже вночі зі сходом Сонця можна їсти все скоромне, приготоване напередодні.
В першу чергу їдять освячені продукти, а вже потім починають «розговлятися» — їсти інші страви.