Що можна їсти в піст: як правильно дотримуватися Великий піст перед Пасхою, які продукти заборонені і дозволені по днях? Приклади смачних і ситних пісних рецептів на кожен день

Продукти, які суворо заборонені для вживання в пост

У Великий піст суворо заборонено їсти:

  • м’ясо (будь-якого походження — птиця, дикі тварини, яловичина, свинина тощо);
  • молоко;
  • вершкове масло;
  • сир;
  • сир;
  • сметана, вершки;
  • кефір;
  • яйця;
  • майонез;
  • риба;
  • морепродукти;
  • шоколад;
  • випічка на виключених продуктах харчування.

Також в цей список потрапляють усі вироби, що містять у своєму складі вищеперелічені продукти.

Останній тиждень Великого посту: меню по днях

  • Перші три дні страсної седмиці православні проводять у молитві і сироїдіння: дозволяються всі сирі овочі і фрукти можна їсти мед, особливо він ситний з горіхами, курагою і чорносливом. Також можна їсти все соління, консервацію і гриби, наприклад, мариновані. Не виключають і хліб, але бажано сірий і в сухому вигляді.

  • У четвер, який в народі називається «чистим», православна церква дозволяє їсти їжу гарячого приготування — варену, смажену, приготовану на пару.

Є повір’я, що на столі може стояти лише одне блюдо, але підтвердження в церковних канонах цього немає.

  • Страсна п’ятниця. День, коли Ісуса Христа розіп’яли, всі віруючі проводять у скорботі і голодуванні. Лише зі сходом першої зірки можна вживати їжу за принципом сироїдіння. Глибоко віруючі люди в цей день проводять у молитві і не їдять взагалі до півночі, прийнявши після сходу першої зірки мала кількість сухариків і святої води.

  • Субота — переддень Воскресіння Христового. У цей день випікають паски, фарбують яйця і готують стіл скоромної їжі. Але їсти в суботу можна лише свіжі продукти і хлібці.
  • Неділя настає з Божественною Літургією, коли вночі по її закінченню всі люди збираються в храмі для освячення паски та яєць. Вже вночі зі сходом Сонця можна їсти все скоромне, приготоване напередодні.

В першу чергу їдять освячені продукти, а вже потім починають «розговлятися» — їсти інші страви.