Що можна їсти по днях у Великий піст перед Великоднем?
Великий піст складається з чотиридесятниці і Страсної седмиці. Для останнього тижня Великого посту зовсім інші правила харчування, а для чотиридесятниці — загальні, які можуть змінюватися в залежності від свята (в деякі дні допускається риба і вино).
Чотиридесятниця
- Понеділок — сухоїдіння.
- Вівторок — гарячі страви на воді без додавання рослинного масла.
- Середа — сухоїдіння.
- Четвер — гарячі страви на воді без додавання рослинного масла.
- Середа — сухоїдіння.
- Субота — гарячі страви з додаванням рослинної олії.
- Неділя — гарячі страви з додаванням рослинної олії.
Сухоїдіння. Це не означає, що можна їсти лише сухарі. На столі можуть бути присутніми овочі, фрукти, сухофрукти, соління, консервація, гриби, консервована квасоля, горошок — все, що не готується на вогні або пару.
Страсна седмиця
- Понеділок — сухоїдіння.
- Вівторок — сухоїдіння.
- Середа — сухоїдіння.
- Четвер — будь-яке блюдо (одне), за винятком вареного.
- П’ятниця — повна відмова від їжі до сходу першої зірки, після — сухоїдіння.
- Субота — їжа рослинного походження.
- Неділя — «говение» після вчинення нічної літургії з суботи на неділю і освячення пасхи, фарбованих яєць та інших продуктів харчування.
Говение — можна їсти все! Але тільки після здійснення освячення продуктів. Першими їдять освячені шматочок паски й одне яєчко. Після — дозволяється їсти абсолютно все.
Важливо! Шкаралупа яйця, обгорнення з великодня та інші предмети, які освячувалися, але не призначені для їжі, повинні бути закопані в землю або опускається у водойму з плином. Їх не можна викидати в урну.