Серед грибів маслюки займають особливе місце. Свою назву вони отримали завдяки своїй слизькій поверхні, неначе змащеним маслом. Вона їх і захищає від обвітрювання і пересихання. Ці гриби можна готувати як завгодно, застосовуючи різні теплові і холодні обробки. Тільки от як правильно обробити гриби перед приготуванням, і чи потрібно знімати з них шкірку, дізнаєтеся далі.
Потрібно чистити маслюки від шкірки і навіщо?
Зняти шкірку з маслюків – заняття копітке, але зробити це треба обов’язково.
Вся справа в тому, що маслюки, так само як і всі гриби, мають здатність вбирати в себе отрути і радіацію. Все це, а також зайвий сміття, пил і бруд скупчуються на шкірці гриба, тому не полінуйтеся її прибрати. Слизька капелюшок, як магнітом притягує до себе пісок, суху траву і землю.
Просто гриби промити під проточною водою буде недостатньо. Вода не допоможе змити «липкість» з гриба, це стосується і замочування. Маслюки наче губки вмить вбирають в себе вологу, від чого стають ще більш слизькими. І тоді очистити шкірку буде практично неможливо.
Кращі способи швидко почистити від шкірки маслюки
Як почистити маслюки правильно?
При чищенні маслюків немає певних правил, їх позбавляють від шкірки, як і інші гриби.
Алгоритм очищення маслюків такий:
- Шкурку на ніжки гриба зріжте або зіскоблити ножем, рухаючись від капелюшка до основи.
- «Дно» ніжки також обріжте.
- На капелюшку зніміть шкірку, починаючи від краю до центру. Під капелюшком теж треба почистити.
- От і все! Перед вами чистий, білий грибочок.
Не обов’язково зберігати цілісність гриба, якщо вам зручно — спочатку відріжте ніжку від капелюшка.
Якщо необхідно очистити велику кількість грибів — скористайтесь рукавичками.
Як почистити маслюки швидко без ножа: відео
Перед приготуванням маслюки можна просто помити, або ж потерти губкою. Багато вибирають саме ці способи очищення і стверджують, що на смак це ніяк не відбивається.
Як почистити маслюки швидко окропом?
Досить популярний метод очищення маслюків – окропом. Для цього можна випробувати декілька способів.
Така термічна обробка допоможе шкірці краще відстати від тіла гриба, а також зменшить клейкість його капелюшка.
Як почистити маслюки швидко з оцтом?
Дуже добре очистить гриби оцет. Випробуйте такі методи:
Пам’ятайте, якщо замочити маслюки у воді до того, як шкірка буде знята, вони стануть ще більш липкими і слизькими, а самі гриби просочаться зайвою рідиною.
Як швидко почистити маслюки з допомогою солі?
Сіль для очищення грибів використовуйте у вигляді розчину з водою. Гриби в сольовому розчині замочіть вже після зняття шкірки — це свого роду більш глибоке очищення. Завдяки солі пори грибів добре відкриваються, і вони промиваються набагато ретельніше.
Для приготування солоної води візьміть 100-200 г кухонної солі на літр води.
Цей спосіб ефективний, коли трапляються червиві плодові тіла. Комахи спливуть у воді, а личинки осядуть на дно.
Тільки пам’ятайте: обробляти гриби замочуванням в солі можна тільки після зняття верхнього шару капелюшки!
Як почистити маленькі маслюки без проблем?
Багато домогосподарки не очищають маленькі маслюки від шкірки зовсім. Гриби просто промивають або ошпарюють окропом. Для деяких гурманів саме гірчинка плівки на капелюшку стає родзинкою в приготуванні маслюків. Якщо ви впевнені у своїх здібностях грибника, то так і зробіть.
Але в ідеалі все ж потрібно їх очистити, оскільки маслюки — гриби, здатні накопичувати надлишки радіації. До того ж, очистивши маслюки, ви зможете убезпечити себе від вживання в їжу помилкових (перцевих) маслюків. Другі — не отруйні, але вони мають дуже різкий смак, що може просто зіпсувати все грибне блюдо. Ніжки перцевих маслюків розмальовані кільцями, ще вони мають більш червоний колір капелюшка. Знайти відмінності можна, тільки очистивши гриби.
- Для очищення маленьких маслюків використовуйте ніж з дуже гострим лезом.
- З його допомогою зішкребіть верхній шар капелюшки щойно зірваного гриба.
- Так очищення буде проходити краще всього — на природі, на свіжому повітрі. Це спростить роботу з грибами надалі.
Різницю між грибами можете спостерігати на фотографії зліва — маслюки, праворуч — помилкові (перцеві) маслюки.
Як почистити мокрі маслюки після дощу?
Особливо добре ростуть грибочки після дощу, і це найважливіше вдало час для «тихого полювання». Тільки от маслюки, як вже згадувалося, вбирають вологу, мов губки, стають слизькими і в’язкими. Для їх збору краще вибрати суху погоду, ну а якщо цього не сталося, то доведеться зібрати їх такими разбухшими. Після їх необхідно просушити:
- Якщо погода сонячна — розкладіть їх на свіжому повітрі під прямими сонячними променями. Так вони обветрятся, а слиз трохи підсохне.
- Якщо ж це неможливо, то відправте гриби на кілька хвилин в добре розігріту духовку.
- Далі приступайте до очищення шкірки маслюків тим способом, який подобається найбільше
Як почистити маслюки правильно для смаження?
- Поставте поруч з собою тазик з водою. Вода призначена не для замочування, а для того щоб обполіскувати руки й ножа в процесі чищення.
- Найкраще очищати маслюки в рукавичках, інакше будете не один день ходити з чорними руками.
- Якщо під рукою немає рукавичок, то змастіть руки і ніж рослинним маслом, періодично повторюйте процедуру.
- Відсортуйте дрібні гриби від великих, можете великі маслюки порізати на кілька частин.
- Закип’ятіть воду, додайте в неї трохи оцтової або лимонної кислоти і закиньте варитися грибочки. Це робиться для того, щоб у процесі теплової обробки маслюки не потемніли.
- Варіть гриби 15 хвилин з моменту закипання. Утворився навар злийте, він вам більше не знадобиться.
- Далі приступайте до смаження маслюків за обраним рецептом.
Ось, наприклад, такий рецепт:
Як обробити маслюки для заморозки?
Заморозити маслюки можна кількома способами:
- Заморожування в сирому вигляді. Очистіть маслюки, дотримуючись наших порад. Потім поріжте на невеликі шматочки і відсортуйте з целофановим пакетиках.
- Відваріть маслюки, як згадувалося вище, остудіть, розкладіть по банках і залийте бульйоном, в якому варилися гриби. Після розморожування грибну воду потрібно злити.
- Підсмажте маслюки. Можна їх попередньо відварити, або відразу почати смажити сирими. Так вони вже повністю готові після розморожування.
- Розкладайте маслюки по пакетиках в тій кількості, скільки буде необхідно для приготування одного.
Розморожуйте гриби правильно: діставши з морозильної камери, залиште їх танути в холодильнику. Не квапте процес, інакше цілісність гриба порушиться, і він перетвориться на кашу.
Розморожені гриби треба відразу використовувати, інакше вони стануть розсадником мікробів.
Повторно заморожувати маслюки не рекомендується.
Як правильно обробити гриби маслюки для маринування?
Очистіть маслюки і замаринуйте їх за таким рецептом:
- Замочіть очищені гриби в солоній і злегка підкисленою лимоном воді.
- Через час, обполосніть маслюки, залийте водою з додаванням столової ложки солі і проварити 20 хвилин.
- Скиньте гриби на друшляк, нехай трохи стечуть.
- Тим часом, стерилізуйте банки, покладіть в кожну з них лаврушку, перець і щільно утрамбуйте маслюки.
- Приготуйте маринад, і відразу після закипання залийте ним банки, закатайте.
- Переверніть догори дном до охолодження.
Самий швидкий і легкий спосіб почистити від плівки маслюки
Ось досить цікавий, але в той же час дуже простий спосіб позбавити маслюки від слизу і плівки на капелюшку:
- Візьміть паперову серветку і прикладіть її до капелюсі маслянка, добре притисніть, щоб серветка щільно прилягла.
- Подковирніте шкірку з будь-якого місця на капелюсі, і рухаючись до серединці, відокремте її від гриба. Завдяки серветці шкурка відшарується повністю.
- Для цієї мети можна застосувати і звичайну суху марлю.
Правильно обробивши маслюки по наших порад, ви порадуєте себе і близьких приготованими грибочками з надзвичайним смаком і характерним лісовим ароматом.