Великий піст — найдовший проміжок часу — 7 тижнів, коли православний чоловік повинен поститися не тільки у фізичному плані, але і в духовному. Великий піст — це шлях людей у підготовці до Великого свята Пасхи, коли відзначається Воскресіння Сина Божого і разом з цим спокутування всіх гріхів людства.
Загальні принципи дотримання посту
Багато людей помиляються, вважаючи, що піст — це тільки обмеження себе в певному списку їжі. Піст полягає не тільки у відмові від їжі тваринного походження, але й в духовній стриманості. Рівень обмеження для себе в духовному плані кожен визначає індивідуально, хтось не дивиться в пост телевізор, хтось обмежує себе лише музикою, інші взагалі відмовляються від будь-якого спілкування і свят, перебуваючи за книгами з духовними настановами.
Але існують і загальноприйняті правила, пов’язані з їжею.
Що можна їсти по днях у Великий піст перед Великоднем?
Великий піст складається з чотиридесятниці і Страсної седмиці. Для останнього тижня Великого посту зовсім інші правила харчування, а для чотиридесятниці — загальні, які можуть змінюватися в залежності від свята (в деякі дні допускається риба і вино).
Чотиридесятниця
- Понеділок — сухоїдіння.
- Вівторок — гарячі страви на воді без додавання рослинного масла.
- Середа — сухоїдіння.
- Четвер — гарячі страви на воді без додавання рослинного масла.
- Середа — сухоїдіння.
- Субота — гарячі страви з додаванням рослинної олії.
- Неділя — гарячі страви з додаванням рослинної олії.
Сухоїдіння. Це не означає, що можна їсти лише сухарі. На столі можуть бути присутніми овочі, фрукти, сухофрукти, соління, консервація, гриби, консервована квасоля, горошок — все, що не готується на вогні або пару.
Страсна седмиця
- Понеділок — сухоїдіння.
- Вівторок — сухоїдіння.
- Середа — сухоїдіння.
- Четвер — будь-яке блюдо (одне), за винятком вареного.
- П’ятниця — повна відмова від їжі до сходу першої зірки, після — сухоїдіння.
- Субота — їжа рослинного походження.
- Неділя — «говение» після вчинення нічної літургії з суботи на неділю і освячення пасхи, фарбованих яєць та інших продуктів харчування.
Говение — можна їсти все! Але тільки після здійснення освячення продуктів. Першими їдять освячені шматочок паски й одне яєчко. Після — дозволяється їсти абсолютно все.
Важливо! Шкаралупа яйця, обгорнення з великодня та інші предмети, які освячувалися, але не призначені для їжі, повинні бути закопані в землю або опускається у водойму з плином. Їх не можна викидати в урну.
Коли в піст можна їсти рибу?
Незважаючи на те, що піст вважається строгим, все ж є свята, які допускається прийом риби і рибної ікри. Таких днів всього три:
Незважаючи на наявність свят у Великому посту і дозвіл куштування риби, не варто забувати про те, що все одно йде пост, тому влаштовувати великі святкові столи не потрібно. Меню має бути скромним, а людині не варто об’їдатися, оскільки така поведінка не має нічого спільного з уособленням дотримання посту і вимагає подальшої сповіді.
Які продукти дозволені в піст?
- Всі види круп, єдиним нюансом є спосіб їх приготування. Готувати потрібно на воді з сіллю, але без масла. У деякі дні можна заправляти їжу олією, наприклад оливковою (дуже корисно для організму).
- Абсолютно всі фрукти і овочі. В деякі дні тижня можна їсти тушковані, варені і запечені овочі. Переважно в понеділок, середу і п’ятницю можна їсти ці продукти лише у сирому вигляді або засоленими.
- Пити можна все без алкоголю, додавання молока та інших заборонених продуктів. Дуже корисний для очищення організму в період посту компот із сухофруктів.
Чи можна вживати алкоголь у дні посту?
Вживання алкоголю у дні будь-якого посту — заборонено. Але є виняток для прийому вина (в розумній кількості). В церкві про таке попущении повідомляє священнослужитель. Якщо ви не відвідуєте церкву, то це дні, в які зазвичай дозволяється куштування риби.
Продукти, які суворо заборонені для вживання в пост
У Великий піст суворо заборонено їсти:
- м’ясо (будь-якого походження — птиця, дикі тварини, яловичина, свинина тощо);
- молоко;
- вершкове масло;
- сир;
- сир;
- сметана, вершки;
- кефір;
- яйця;
- майонез;
- риба;
- морепродукти;
- шоколад;
- випічка на виключених продуктах харчування.
Також в цей список потрапляють усі вироби, що містять у своєму складі вищеперелічені продукти.
Останній тиждень Великого посту: меню по днях
- Перші три дні страсної седмиці православні проводять у молитві і сироїдіння: дозволяються всі сирі овочі і фрукти можна їсти мед, особливо він ситний з горіхами, курагою і чорносливом. Також можна їсти все соління, консервацію і гриби, наприклад, мариновані. Не виключають і хліб, але бажано сірий і в сухому вигляді.
- У четвер, який в народі називається «чистим», православна церква дозволяє їсти їжу гарячого приготування — варену, смажену, приготовану на пару.
Є повір’я, що на столі може стояти лише одне блюдо, але підтвердження в церковних канонах цього немає.
- Страсна п’ятниця. День, коли Ісуса Христа розіп’яли, всі віруючі проводять у скорботі і голодуванні. Лише зі сходом першої зірки можна вживати їжу за принципом сироїдіння. Глибоко віруючі люди в цей день проводять у молитві і не їдять взагалі до півночі, прийнявши після сходу першої зірки мала кількість сухариків і святої води.
- Субота — переддень Воскресіння Христового. У цей день випікають паски, фарбують яйця і готують стіл скоромної їжі. Але їсти в суботу можна лише свіжі продукти і хлібці.
- Неділя настає з Божественною Літургією, коли вночі по її закінченню всі люди збираються в храмі для освячення паски та яєць. Вже вночі зі сходом Сонця можна їсти все скоромне, приготоване напередодні.
В першу чергу їдять освячені продукти, а вже потім починають «розговлятися» — їсти інші страви.
Як утриматися від вживання м’яса в дні посту: наші поради
Насправді знайти для себе вагомий аргумент не є м’ясо деякий час досить складно, особливо тим, хто раніше не виконував пости. Але немає нічого неможливого для людини — досить налаштувати себе на очищення організму, як фізичну, так і духовну.
Допомогою в утриманні від м’яса стає спілкування з однодумцями і відвідування церкви. Постійне перебування з людьми, які не дотримуються посту, робить подвиг людини ще важче. Але в цьому і вся краса — витримати спокусу, що іншим не під силу.
Найбільш прості і смачні рецепти пісних страв
Пісний плов
Блюдо по способу і порядку приготування нагадує класичний плов, але з урахуванням того, що в ньому відсутнє м’ясо. По-великому рахунку — це рис з овочами. Блюдо дуже смачне, а головне — ситна.
- Налийте в каструлю води в три рази більше, ніж плануєте використовувати рису. Наприклад, для 1 склянки рису достатньо 3 склянки води.
- Поставте каструльку на вогонь, а в цей час начистіть і підготуйте овочі — морква, цибуля, перець (якщо є червоний). Помийте і наріжте зелень (за бажанням).
- На сковороді потрібно обсмажити овочі і засипати їх у киплячу воду.
- На ту ж сковороду висипте промитий і просушений рис, обсмажуйте, помішуючи, протягом 15 хвилин.
- Засипте рис у киплячу воду з овочами.
- Увімкніть вогонь трохи більше середнього, дайте прокипіти 15-20 хвилин. Додайте сіль і спеції. Якщо ви приготували зелень, засипте її за пару хвилин до закінчення часу кипіння.
- Зніміть каструльку з вогню, накрийте кришкою і укутайте на 30-40 хвилин.
- Пісний плов готовий. Можна прикрасити готову страву оливками і листям салату.
Пиріг «Чайний»
- Пропустіть через сито дві склянки борошна, додайте 10 г розпушувача, цукор (1 склянка) і чайну ложку кориці.
- Гарячим несолодким чаєм (1 склянка) залийте пару ложок варення (можна повидла). Дайте суміші охолонути.
- Остиглу суміш заливаємо в борошно, замешиваемым м’яке тісто. Додаємо попередньо розпарені і нарізані чорнослив і курагу (за бажанням).
- Розігріваємо духовку до 200 градусів.
- На деко викладаємо тісто.
- Ставимо в розігріту духовку на 20 хвилин.
- Після випікання можна прикрасити пиріг цукровою пудрою або корицею.
- Далі потрібно дати пирогу охолонути. Розрізати пиріг можна тільки після повного остигання.
Салат з квасолею по-корейськи
- Відваріть 100 г квасолі.
- Обсмажте дрібно подрібнену цибулину на сковороді.
- Змішайте остиглу квасоля і морквину по-корейськи (100 г).
- Поступово додайте обсмажену цибулю і дрібно нашатковану зелень (на вибір — петрушка, кріп, селера).
- Посоліть за смаком, добре вимісіть.
- Їсти можна з скибками чорного хліба.