Що можна їсти в піст: як правильно дотримуватися Великий піст перед Пасхою, які продукти заборонені і дозволені по днях? Приклади смачних і ситних пісних рецептів на кожен день

Великий піст — найдовший проміжок часу — 7 тижнів, коли православний чоловік повинен поститися не тільки у фізичному плані, але і в духовному. Великий піст — це шлях людей у підготовці до Великого свята Пасхи, коли відзначається Воскресіння Сина Божого і разом з цим спокутування всіх гріхів людства.

Загальні принципи дотримання посту

Багато людей помиляються, вважаючи, що піст — це тільки обмеження себе в певному списку їжі. Піст полягає не тільки у відмові від їжі тваринного походження, але й в духовній стриманості. Рівень обмеження для себе в духовному плані кожен визначає індивідуально, хтось не дивиться в пост телевізор, хтось обмежує себе лише музикою, інші взагалі відмовляються від будь-якого спілкування і свят, перебуваючи за книгами з духовними настановами.

Але існують і загальноприйняті правила, пов’язані з їжею.

  • Так як Великий піст є суворим, то в цей час не можна їсти ні м’ясо, ні рибу, виключити всі молочні продукти, а також всі продукти тваринного походження, наприклад яйця, молоко, сир, сир і т. д.
  • На алкоголь також є заборона, ніяких вечірок і веселощів.
  • Але, незважаючи на всю суворість посту у деякі дні дозволяється куштування вина і риби.
  • Що можна їсти по днях у Великий піст перед Великоднем?

    Великий піст складається з чотиридесятниці і Страсної седмиці. Для останнього тижня Великого посту зовсім інші правила харчування, а для чотиридесятниці — загальні, які можуть змінюватися в залежності від свята (в деякі дні допускається риба і вино).

    Чотиридесятниця

    • Понеділок — сухоїдіння.
    • Вівторок — гарячі страви на воді без додавання рослинного масла.
    • Середа — сухоїдіння.
    • Четвер — гарячі страви на воді без додавання рослинного масла.
    • Середа — сухоїдіння.
    • Субота — гарячі страви з додаванням рослинної олії.
    • Неділя — гарячі страви з додаванням рослинної олії.

    Сухоїдіння. Це не означає, що можна їсти лише сухарі. На столі можуть бути присутніми овочі, фрукти, сухофрукти, соління, консервація, гриби, консервована квасоля, горошок — все, що не готується на вогні або пару.

    Страсна седмиця

    • Понеділок — сухоїдіння.
    • Вівторок — сухоїдіння.
    • Середа — сухоїдіння.
    • Четвер — будь-яке блюдо (одне), за винятком вареного.
    • П’ятниця — повна відмова від їжі до сходу першої зірки, після — сухоїдіння.
    • Субота — їжа рослинного походження.
    • Неділя — «говение» після вчинення нічної літургії з суботи на неділю і освячення пасхи, фарбованих яєць та інших продуктів харчування.

    Говение — можна їсти все! Але тільки після здійснення освячення продуктів. Першими їдять освячені шматочок паски й одне яєчко. Після — дозволяється їсти абсолютно все.

    Важливо! Шкаралупа яйця, обгорнення з великодня та інші предмети, які освячувалися, але не призначені для їжі, повинні бути закопані в землю або опускається у водойму з плином. Їх не можна викидати в урну.

    Коли в піст можна їсти рибу?

    Незважаючи на те, що піст вважається строгим, все ж є свята, які допускається прийом риби і рибної ікри. Таких днів всього три:

  • 7 квітня — Благовіщення. Це постійний свято, яке не зсувається, як Великдень, але, незважаючи на ці моменти, він практично завжди потрапляє на період Великого посту. Благовіщення — дуже радісна подія, коли Матір Божа отримала благу звістку про непорочне зачаття сина Божого. Тому в цей світлий свято дозволяється куштування риби і рибних продуктів.
  • Воскресіння Лазаря. Це подія потрапляє на суботу за тиждень до Великодня — це той день, коли Ісус Христос воскресив померлого і вже похованого праведного Лазаря в знак всевладдя Господа Бога над смертю. У цей день дозволяється вживання ікри риби, яка символізує зародження і циклічність життя.
  • Вербна Неділя остання неділя перед початком страсної седмиці. У цей день можна їсти всі морепродукти, включаючи ікру.
  • Незважаючи на наявність свят у Великому посту і дозвіл куштування риби, не варто забувати про те, що все одно йде пост, тому влаштовувати великі святкові столи не потрібно. Меню має бути скромним, а людині не варто об’їдатися, оскільки така поведінка не має нічого спільного з уособленням дотримання посту і вимагає подальшої сповіді.

    Які продукти дозволені в піст?

    • Всі види круп, єдиним нюансом є спосіб їх приготування. Готувати потрібно на воді з сіллю, але без масла. У деякі дні можна заправляти їжу олією, наприклад оливковою (дуже корисно для організму).
    • Абсолютно всі фрукти і овочі. В деякі дні тижня можна їсти тушковані, варені і запечені овочі. Переважно в понеділок, середу і п’ятницю можна їсти ці продукти лише у сирому вигляді або засоленими.
    • Пити можна все без алкоголю, додавання молока та інших заборонених продуктів. Дуже корисний для очищення організму в період посту компот із сухофруктів.

    Чи можна вживати алкоголь у дні посту?

    Вживання алкоголю у дні будь-якого посту — заборонено. Але є виняток для прийому вина (в розумній кількості). В церкві про таке попущении повідомляє священнослужитель. Якщо ви не відвідуєте церкву, то це дні, в які зазвичай дозволяється куштування риби.

    Продукти, які суворо заборонені для вживання в пост

    У Великий піст суворо заборонено їсти:

    • м’ясо (будь-якого походження — птиця, дикі тварини, яловичина, свинина тощо);
    • молоко;
    • вершкове масло;
    • сир;
    • сир;
    • сметана, вершки;
    • кефір;
    • яйця;
    • майонез;
    • риба;
    • морепродукти;
    • шоколад;
    • випічка на виключених продуктах харчування.

    Також в цей список потрапляють усі вироби, що містять у своєму складі вищеперелічені продукти.

    Останній тиждень Великого посту: меню по днях

    • Перші три дні страсної седмиці православні проводять у молитві і сироїдіння: дозволяються всі сирі овочі і фрукти можна їсти мед, особливо він ситний з горіхами, курагою і чорносливом. Також можна їсти все соління, консервацію і гриби, наприклад, мариновані. Не виключають і хліб, але бажано сірий і в сухому вигляді.

    • У четвер, який в народі називається «чистим», православна церква дозволяє їсти їжу гарячого приготування — варену, смажену, приготовану на пару.

    Є повір’я, що на столі може стояти лише одне блюдо, але підтвердження в церковних канонах цього немає.

    • Страсна п’ятниця. День, коли Ісуса Христа розіп’яли, всі віруючі проводять у скорботі і голодуванні. Лише зі сходом першої зірки можна вживати їжу за принципом сироїдіння. Глибоко віруючі люди в цей день проводять у молитві і не їдять взагалі до півночі, прийнявши після сходу першої зірки мала кількість сухариків і святої води.

    • Субота — переддень Воскресіння Христового. У цей день випікають паски, фарбують яйця і готують стіл скоромної їжі. Але їсти в суботу можна лише свіжі продукти і хлібці.
    • Неділя настає з Божественною Літургією, коли вночі по її закінченню всі люди збираються в храмі для освячення паски та яєць. Вже вночі зі сходом Сонця можна їсти все скоромне, приготоване напередодні.

    В першу чергу їдять освячені продукти, а вже потім починають «розговлятися» — їсти інші страви.

    Як утриматися від вживання м’яса в дні посту: наші поради

  • Вважається, що м’ясо в дні посту невидимо наповнене черв’яками та іншими паразитами, так як воно заборонено. Таке твердження зупиняє багатьох від вкушання цього продукту.
  • Відмінним замінником м’яса для багатьох православних християн ставати соєве м’ясо, яке дозволено їсти у піст. Його часто готують з підливою в якості гарніру до каш.
  • Деякі люди замінюють для себе м’ясо грибами в будь-якому їх вигляді. Вони стверджують, що за смаком вони нагадують м’ясо і повністю насичують черево.
  • Насправді знайти для себе вагомий аргумент не є м’ясо деякий час досить складно, особливо тим, хто раніше не виконував пости. Але немає нічого неможливого для людини — досить налаштувати себе на очищення організму, як фізичну, так і духовну.

    Допомогою в утриманні від м’яса стає спілкування з однодумцями і відвідування церкви. Постійне перебування з людьми, які не дотримуються посту, робить подвиг людини ще важче. Але в цьому і вся краса — витримати спокусу, що іншим не під силу.

    Найбільш прості і смачні рецепти пісних страв

    Пісний плов

    Блюдо по способу і порядку приготування нагадує класичний плов, але з урахуванням того, що в ньому відсутнє м’ясо. По-великому рахунку — це рис з овочами. Блюдо дуже смачне, а головне — ситна.

    • Налийте в каструлю води в три рази більше, ніж плануєте використовувати рису. Наприклад, для 1 склянки рису достатньо 3 склянки води.
    • Поставте каструльку на вогонь, а в цей час начистіть і підготуйте овочі — морква, цибуля, перець (якщо є червоний). Помийте і наріжте зелень (за бажанням).
    • На сковороді потрібно обсмажити овочі і засипати їх у киплячу воду.
    • На ту ж сковороду висипте промитий і просушений рис, обсмажуйте, помішуючи, протягом 15 хвилин.
    • Засипте рис у киплячу воду з овочами.
    • Увімкніть вогонь трохи більше середнього, дайте прокипіти 15-20 хвилин. Додайте сіль і спеції. Якщо ви приготували зелень, засипте її за пару хвилин до закінчення часу кипіння.
    • Зніміть каструльку з вогню, накрийте кришкою і укутайте на 30-40 хвилин.
    • Пісний плов готовий. Можна прикрасити готову страву оливками і листям салату.

    Пиріг «Чайний»

    • Пропустіть через сито дві склянки борошна, додайте 10 г розпушувача, цукор (1 склянка) і чайну ложку кориці.
    • Гарячим несолодким чаєм (1 склянка) залийте пару ложок варення (можна повидла). Дайте суміші охолонути.
    • Остиглу суміш заливаємо в борошно, замешиваемым м’яке тісто. Додаємо попередньо розпарені і нарізані чорнослив і курагу (за бажанням).
    • Розігріваємо духовку до 200 градусів.
    • На деко викладаємо тісто.
    • Ставимо в розігріту духовку на 20 хвилин.
    • Після випікання можна прикрасити пиріг цукровою пудрою або корицею.
    • Далі потрібно дати пирогу охолонути. Розрізати пиріг можна тільки після повного остигання.

    Салат з квасолею по-корейськи

    • Відваріть 100 г квасолі.
    • Обсмажте дрібно подрібнену цибулину на сковороді.
    • Змішайте остиглу квасоля і морквину по-корейськи (100 г).
    • Поступово додайте обсмажену цибулю і дрібно нашатковану зелень (на вибір — петрушка, кріп, селера).
    • Посоліть за смаком, добре вимісіть.
    • Їсти можна з скибками чорного хліба.



    Що можна їсти в піст: таблиця-календар харчування

    Календар постів на 2018 рік