Меню по днях великий православний піст: що їдять у великий піст перед Великоднем? Головні правила харчування під час посту перед Великоднем

Люди неоднозначно ставляться до Великого Посту перед Великоднем. Послушники беззаперечно його дотримуються, віруючі дотримуються, а деякі боятися не витримати 49 днів без втрат. Але все не так плачевно», як може здатися на перший погляд, дотримуватися правил православного харчування у Великий Піст не так складно, особливо, маючи правильне меню на кожен день.

Що їдять у Великий Піст перед Великоднем: головні правила харчування під час посту


Найдовшим і найсуворішим вважається піст перед Великоднем. Але це не лякає віруючих, оскільки позбавлення їжі цілком терпимі, а винагородою за утримання служить очищення духовне і фізичне. До головним правилам харчування у Великий Піст відносять такі:

  • Відмова від поїдання продуктів тваринного походження.
  • Особливо суворо дотримуються посту в першу седмицю і останній (страсний) тиждень Великого Посту.
  • У страсну п’ятницю віруючі люди відмовляються від поїдання їжі на цілу добу.
  • Якщо дотримується суворий церковний пост, то їдять лише один раз на добу у всі дні посту, тільки в суботу і неділю дозволено вживати їжу двічі (обід, вечеря).
  • Рибу можна їсти за період посту двічі, у свята Благовіщення і Вербну Неділю.
  • Тричі на тиждень, по понеділках, середах і п’ятницях їдять термічно не оброблену їжу. У вівторок і четвер можна покуштувати гарячих страв.
  • Масло (рослинного походження) додається в їжу тільки по суботах та неділях.
  • Також у ці дні можна дозволити келих натурального вина. Винятком є тільки субота Страсного тижня.
  • У разі виникнення проблем зі здоров’ям, умови поста пом’якшуються або від нього відмовляються повністю.

    Як правильно поститися у великий піст?


    Якщо говорити про правильність дотримання Великого Посту, то тут все індивідуально. Адже звичайний мирянин не зможе жити і відмовлятися від їжі за прикладом ченців, що живуть в келіях дотримуються посту у всій його суворості.

    Пост має на увазі під собою не тільки відмова від фізичної їжі, це ще і очищення думок від недобрих помислів, а також наповнення душі Божою благодаттю.

    Щоб витримати всі дні Великого Посту, потрібно «прислухатися» до свого організму і звертати увагу, як утримання від їжі впливає на фізичне самопочуття. Зробити максимально корисним для організму і душі голодування в пост допоможуть наступні основи правильного «постования».

    • Зловживати сирими продуктами не варто, так як це може привести до проблем з травленням. Їсти можна варену, тушковану, запечену або приготовану на пару їжу.
    • Відмова від продуктів тваринного походження тягне за собою «білкове голодування організму. Щоб не порушити гемодинаміку внутрішніх органів, слід вживати якомога більше продуктів, що містять рослинний білок. До таких належать: гарбуз, бобові, кедрові горішки, насіння.
    • Відсутність молочних продуктів у раціоні під час посту досить часто призводить до дефіциту кальцію, а це викликає проблеми з зубами, опорно-руховим апаратом, серцем. Тому слід більше «налягати» на капусту, овочі зеленого кольору, горіхи, бобові.
    • Ще одним поширеним недугою під час дотримання посту є знижений гемоглобін. Для його нормалізації слід є залізовмісні продукти: житній хліб, яблука, зелений лук, червону капусту.

    Зразкове меню на першу і страсну тижня у дні великого посту для початківців

    Якщо ви прийняли рішення і постіть вперше, то допускається дотримання правил і норм поста в перший і останній тиждень перед Великоднем.

    Зразкове меню для тримання поста початківцям

    Понеділок першого тижня посту.
    Прийом їжі зводиться до мінімуму. Вітається сухояденье. Їжа вживається маленькими порціями через 3-4 години. Це допоможе позбутися постійно присутнього відчуття голоду. Меню може виглядати так:

    • Сніданок: стакан соку з сухариком.
    • Перекус: жменю сухофруктів і горіхів.
    • Обід: овочевий салат з соєвим соусом і кунжутом.
    • Полуденок: фрукти (банан, яблуко).
    • Вечеря: морс, сухар з медом.

    Вівторок першого тижня посту.

    Церква для людей, вперше постяться, робить невеликі послаблення і дозволяє вживати чай та каву. Меню вівторка може бути таким:

    • Сніданок: чай (кава), хліб з медом.
    • Перекус: горішки або насіння.
    • Обід: бутерброд з томатом, посипаний кунжутом, яблуко або апельсин.
    • Полуденок: сухофрукти.
    • Вечеря: квашена капуста з хлібом, сік.

    Середа першого тижня посту.
    Середовище — це черговий день сухояденья, тому меню слід розробляти, враховуючи цей факт.

    • Сніданок: хлібці з медом, морс або узвар.
    • Перекус: терта морква, можна додати родзинки.
    • Обід: мариновані грибочки, салат з капустою і хліб.
    • Полуденок: жменю горіхів, банан.
    • Вечеря: солодощі із сухофруктів і насіння з медом.

    Четвер першого тижня посту.
    За три дні організм значно «бунтує», але поступово звикає до такого легкого раціону. Тепер потрібно робити ставку на зелень, оскільки в ній міститься велика кількість вітамінів.

    • Сніданок: фруктовий салат з меленим льоном.
    • Перекус: горіхи з медом.
    • Обід: хліб з висівками, салат з огірком, капустою, помідором і багато зелені.
    • Полуденок: фініки і курага.
    • Вечеря: бутерброд з листом салату і помідором.

    П’ятниця першого тижня посту.

    Оскільки в п’ятницю був розп’ятий Ісус, то цей день особливо суворий в харчуванні. Його бажано провести на хлібі і воді, відмовившись від ягід, фруктів, горіхів. При нестерпній голод до хліба можна приєднувати соління в маленьких кількостях або свіжі овочі, зелень.

    Субота першого тижня посту.
    Після поневірянь, випробуваних в п’ятницю, в суботу можна себе трохи побалувати», підготувавши наступний раціон:

    • Сніданок: фруктово-ягідне смузі.
    • Перекус: волоські горіхи, насіння з медом.
    • Обід: салат з моркви, гарбуза, цибулі, приправлений соком лимона і спеціями. Хліб.
    • Полуденок: банан.
    • Вечеря: бутерброд з пастою з маринованих грибів з зеленню.

    Неділю першого тижня посту.
    Сухояденью настає кінець і можна готувати гарячу їжу, а оскільки це неділя, то дозволено додавати в їжу рослинну олію.

    • Сніданок: вівсяна каша з сухофруктами.
    • Перекус: банан або груша.
    • Обід: борщ, картопелька тушкована з грибами, хліб.
    • Перекус: печені яблука з медом.
    • Обід: вареники з картоплею чи капустою, заправлені цибулею, обсмаженою на олії.



    Останній (страсний) тиждень
    для тих, хто постить перший раз, може мати такий вигляд:

    Дні тижня Сніданок Перекус Обід Полуденок Вечеря
    Понеділок Сік, хліб з варенням Горішки та насіння Овочевий салат, хліб житній Яблуко Фруктовий салат з медом
    Вівторок Смузі з ягід і фруктів Сухофрукти Суп гаспачо з сирих огірків і помідорів з зеленню Горішки, насіння Бутерброд з овочами
    Середа Фруктовий салат Фініки і горішки Салат з капусти, огірків,
    помідорів, солодкого перцю з кунжутом.
    Банан Сік хліб з варенням
    Четвер Каша з родзинками і медом Печене яблуко Гороховий суп,
    тушкована капуста
    з грибами, хліб.
    Можна келих вина.
    Жменя горіхів Запечену картоплю з квашеною капустою
    П’ятниця
    (страсний)
    Вода Вода Вода Вода Вода
    Субота Кутя Яблуко Пісний борщ,
    плов з грибами, всі без рослинної олії
    Хліб з медом Гречка з овочами
    Велике свято ВЕЛИКОДНЯ
    (неділя)
    Розговлятися слід освяченим
    вином, паскою, яйцями.
    Їсти можна все Їсти можна все Їсти можна все Їсти можна все

    Правильне православне меню на кожен день у дні великого посту в таблиці

    Меню для мирян у великий піст

    Як складати своє меню в найсуворіші седмиці посту, вже написали, тепер розповімо, що мирянам слід їсти з 2 по 6 тиждень утримання включно. Тут правила однакові:

    • три дні сирі страви без олії: понеділок, середа, п’ятниця;
    • два дні варені страви без олії: вівторок, четвер;
    • два дні варена їжа з олією, припустимо вино в невеликих кількостях: субота, неділя.

    Зразкове меню для цих п’яти тижнів може виглядати так (перекусити між прийомами їжі можна горішками, насінням або сухофруктами):

    Понеділок:

    • Ранкова трапеза: фруктовий салат.
    • Обідня трапеза: бутерброди з зеленню і томатами, мариновані грибочки, хліб.
    • Вечірня трапеза: яблука.

    Вівторок:

    • Ранкова трапеза: вівсяна каша з курагою і чорносливом.
    • Обідня трапеза: пісний борщ, гречана каша з тушкованими грибами (всі без застосування рослинного масла), компот.
    • Вечірня трапеза: Чай, хліб з медом або варенням.

    Середа:

    • Ранкова трапеза: смузі з фруктів і ягід.
    • Обідня трапеза: крем суп із сирих овочів (перебитих в блендері) з хлібом.
    • Вечірня трапеза: салат з томатів, огірків, капусти із зеленню.

    Четвер:

    • Ранкова трапеза: тушкована капуста з хлібом.
    • Обідня трапеза: гороховий суп, плов з овочами (всі без соняшникової олії), компот.
    • Вечірня трапеза: сік, хліб з медом або варенням.

    П’ятниця:

    • Ранкова трапеза: терта морква з кунжутом, сік.
    • Обідня трапеза: мариновані гриби, салат з овочів, хліб.
    • Вечірня трапеза: фруктовий салат з ягідним сиропом.

    Субота:

    • Ранкова трапеза: макарони з цукром, чай.
    • Обідня трапеза: суп харчо, каша з тушкованою капустою (можна використовувати масло), хліб, сік.
    • Вечірня трапеза: вінегрет, келих вина.

    Неділя (в цей день 6 тижня можна їсти рибу):

    • Ранкова трапеза: пшенична каша з грибами.
    • Обідня трапеза: пісний борщ, рагу (риба), хліб з висівками, компот.
    • Вечірня трапеза: вареники з капустою, з смаженою цибулею (можна використовувати масло), келих вина.

    ВІДЕО: Харчування в дні великого посту — що можна їсти?