Люди неоднозначно ставляться до Великого Посту перед Великоднем. Послушники беззаперечно його дотримуються, віруючі дотримуються, а деякі боятися не витримати 49 днів без втрат. Але все не так плачевно», як може здатися на перший погляд, дотримуватися правил православного харчування у Великий Піст не так складно, особливо, маючи правильне меню на кожен день.
Що їдять у Великий Піст перед Великоднем: головні правила харчування під час посту
Найдовшим і найсуворішим вважається піст перед Великоднем. Але це не лякає віруючих, оскільки позбавлення їжі цілком терпимі, а винагородою за утримання служить очищення духовне і фізичне. До головним правилам харчування у Великий Піст відносять такі:
У разі виникнення проблем зі здоров’ям, умови поста пом’якшуються або від нього відмовляються повністю.
Як правильно поститися у великий піст?
Якщо говорити про правильність дотримання Великого Посту, то тут все індивідуально. Адже звичайний мирянин не зможе жити і відмовлятися від їжі за прикладом ченців, що живуть в келіях дотримуються посту у всій його суворості.
Пост має на увазі під собою не тільки відмова від фізичної їжі, це ще і очищення думок від недобрих помислів, а також наповнення душі Божою благодаттю.
Щоб витримати всі дні Великого Посту, потрібно «прислухатися» до свого організму і звертати увагу, як утримання від їжі впливає на фізичне самопочуття. Зробити максимально корисним для організму і душі голодування в пост допоможуть наступні основи правильного «постования».
- Зловживати сирими продуктами не варто, так як це може привести до проблем з травленням. Їсти можна варену, тушковану, запечену або приготовану на пару їжу.
- Відмова від продуктів тваринного походження тягне за собою «білкове голодування організму. Щоб не порушити гемодинаміку внутрішніх органів, слід вживати якомога більше продуктів, що містять рослинний білок. До таких належать: гарбуз, бобові, кедрові горішки, насіння.
- Відсутність молочних продуктів у раціоні під час посту досить часто призводить до дефіциту кальцію, а це викликає проблеми з зубами, опорно-руховим апаратом, серцем. Тому слід більше «налягати» на капусту, овочі зеленого кольору, горіхи, бобові.
- Ще одним поширеним недугою під час дотримання посту є знижений гемоглобін. Для його нормалізації слід є залізовмісні продукти: житній хліб, яблука, зелений лук, червону капусту.
Зразкове меню на першу і страсну тижня у дні великого посту для початківців
Якщо ви прийняли рішення і постіть вперше, то допускається дотримання правил і норм поста в перший і останній тиждень перед Великоднем.
Зразкове меню для тримання поста початківцям
Понеділок першого тижня посту.
Прийом їжі зводиться до мінімуму. Вітається сухояденье. Їжа вживається маленькими порціями через 3-4 години. Це допоможе позбутися постійно присутнього відчуття голоду. Меню може виглядати так:
- Сніданок: стакан соку з сухариком.
- Перекус: жменю сухофруктів і горіхів.
- Обід: овочевий салат з соєвим соусом і кунжутом.
- Полуденок: фрукти (банан, яблуко).
- Вечеря: морс, сухар з медом.
Вівторок першого тижня посту.
Церква для людей, вперше постяться, робить невеликі послаблення і дозволяє вживати чай та каву. Меню вівторка може бути таким:
- Сніданок: чай (кава), хліб з медом.
- Перекус: горішки або насіння.
- Обід: бутерброд з томатом, посипаний кунжутом, яблуко або апельсин.
- Полуденок: сухофрукти.
- Вечеря: квашена капуста з хлібом, сік.
Середа першого тижня посту.
Середовище — це черговий день сухояденья, тому меню слід розробляти, враховуючи цей факт.
- Сніданок: хлібці з медом, морс або узвар.
- Перекус: терта морква, можна додати родзинки.
- Обід: мариновані грибочки, салат з капустою і хліб.
- Полуденок: жменю горіхів, банан.
- Вечеря: солодощі із сухофруктів і насіння з медом.
Четвер першого тижня посту.
За три дні організм значно «бунтує», але поступово звикає до такого легкого раціону. Тепер потрібно робити ставку на зелень, оскільки в ній міститься велика кількість вітамінів.
- Сніданок: фруктовий салат з меленим льоном.
- Перекус: горіхи з медом.
- Обід: хліб з висівками, салат з огірком, капустою, помідором і багато зелені.
- Полуденок: фініки і курага.
- Вечеря: бутерброд з листом салату і помідором.
П’ятниця першого тижня посту.
Оскільки в п’ятницю був розп’ятий Ісус, то цей день особливо суворий в харчуванні. Його бажано провести на хлібі і воді, відмовившись від ягід, фруктів, горіхів. При нестерпній голод до хліба можна приєднувати соління в маленьких кількостях або свіжі овочі, зелень.
Субота першого тижня посту.
Після поневірянь, випробуваних в п’ятницю, в суботу можна себе трохи побалувати», підготувавши наступний раціон:
- Сніданок: фруктово-ягідне смузі.
- Перекус: волоські горіхи, насіння з медом.
- Обід: салат з моркви, гарбуза, цибулі, приправлений соком лимона і спеціями. Хліб.
- Полуденок: банан.
- Вечеря: бутерброд з пастою з маринованих грибів з зеленню.
Неділю першого тижня посту.
Сухояденью настає кінець і можна готувати гарячу їжу, а оскільки це неділя, то дозволено додавати в їжу рослинну олію.
- Сніданок: вівсяна каша з сухофруктами.
- Перекус: банан або груша.
- Обід: борщ, картопелька тушкована з грибами, хліб.
- Перекус: печені яблука з медом.
- Обід: вареники з картоплею чи капустою, заправлені цибулею, обсмаженою на олії.
Останній (страсний) тиждень для тих, хто постить перший раз, може мати такий вигляд:
Дні тижня | Сніданок | Перекус | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Сік, хліб з варенням | Горішки та насіння | Овочевий салат, хліб житній | Яблуко | Фруктовий салат з медом |
Вівторок | Смузі з ягід і фруктів | Сухофрукти | Суп гаспачо з сирих огірків і помідорів з зеленню | Горішки, насіння | Бутерброд з овочами |
Середа | Фруктовий салат | Фініки і горішки | Салат з капусти, огірків, помідорів, солодкого перцю з кунжутом. |
Банан | Сік хліб з варенням |
Четвер | Каша з родзинками і медом | Печене яблуко | Гороховий суп, тушкована капуста з грибами, хліб. Можна келих вина. |
Жменя горіхів | Запечену картоплю з квашеною капустою |
П’ятниця (страсний) |
Вода | Вода | Вода | Вода | Вода |
Субота | Кутя | Яблуко | Пісний борщ, плов з грибами, всі без рослинної олії |
Хліб з медом | Гречка з овочами |
Велике свято ВЕЛИКОДНЯ (неділя) |
Розговлятися слід освяченим вином, паскою, яйцями. |
Їсти можна все | Їсти можна все | Їсти можна все | Їсти можна все |
Правильне православне меню на кожен день у дні великого посту в таблиці
Меню для мирян у великий піст
Як складати своє меню в найсуворіші седмиці посту, вже написали, тепер розповімо, що мирянам слід їсти з 2 по 6 тиждень утримання включно. Тут правила однакові:
- три дні сирі страви без олії: понеділок, середа, п’ятниця;
- два дні варені страви без олії: вівторок, четвер;
- два дні варена їжа з олією, припустимо вино в невеликих кількостях: субота, неділя.
Зразкове меню для цих п’яти тижнів може виглядати так (перекусити між прийомами їжі можна горішками, насінням або сухофруктами):
Понеділок:
- Ранкова трапеза: фруктовий салат.
- Обідня трапеза: бутерброди з зеленню і томатами, мариновані грибочки, хліб.
- Вечірня трапеза: яблука.
Вівторок:
- Ранкова трапеза: вівсяна каша з курагою і чорносливом.
- Обідня трапеза: пісний борщ, гречана каша з тушкованими грибами (всі без застосування рослинного масла), компот.
- Вечірня трапеза: Чай, хліб з медом або варенням.
Середа:
- Ранкова трапеза: смузі з фруктів і ягід.
- Обідня трапеза: крем суп із сирих овочів (перебитих в блендері) з хлібом.
- Вечірня трапеза: салат з томатів, огірків, капусти із зеленню.
Четвер:
- Ранкова трапеза: тушкована капуста з хлібом.
- Обідня трапеза: гороховий суп, плов з овочами (всі без соняшникової олії), компот.
- Вечірня трапеза: сік, хліб з медом або варенням.
П’ятниця:
- Ранкова трапеза: терта морква з кунжутом, сік.
- Обідня трапеза: мариновані гриби, салат з овочів, хліб.
- Вечірня трапеза: фруктовий салат з ягідним сиропом.
Субота:
- Ранкова трапеза: макарони з цукром, чай.
- Обідня трапеза: суп харчо, каша з тушкованою капустою (можна використовувати масло), хліб, сік.
- Вечірня трапеза: вінегрет, келих вина.
Неділя (в цей день 6 тижня можна їсти рибу):
- Ранкова трапеза: пшенична каша з грибами.
- Обідня трапеза: пісний борщ, рагу (риба), хліб з висівками, компот.
- Вечірня трапеза: вареники з капустою, з смаженою цибулею (можна використовувати масло), келих вина.