Варення з кульбаб: ароматний десерт з кульбаб

Кульбаба – одне з найпоширеніших рослин на Землі. Ці квіти – загальновизнана і широко застосовуване лікарська рослина.

Кульбаба має не тільки властивістю покращувати настрій людей і сповіщати їх про початок теплої пори року. Він володіє багатьма корисними властивостями, завдяки яким його включають в протиракові, противірусні та антигельмінтні збори. Одуванчиковый сік, завдяки високому вмісту лугу, блокує життєдіяльність патогенних грибків і мікробів. Корисні властивості медоносу використовують для профілактики дерматологічних захворювань. Успішно застосовується кульбаба і для лікування вугрової хвороби. Відвар з цих кольорів рекомендується вживати для поліпшення лактації.

В кулінарії широко використовуються всі частини цієї квітки, наприклад, висушені корені – як замінник кави. І звичайно, з кульбаби виходить прекрасний десерт – варення.

Користь варення з кульбаб

Це «сонячне» варення”, у складі якого – мікроелементи та вітаміни групи B, C, F, володіє наступними корисними властивостями:

  • є профілактичним засобом від ожиріння, гастритів, геморою, артриту, подагри, захворювань селезінки, органів дихання;
  • нормалізує діяльність ШЛУНКОВО-кишкового тракту, серцево-судинної системи і жовчного міхура;
  • знімає астматичні напади задухи;
  • володіє заспокійливим і снодійним ефектом при спільному вживанні з гарячим чаєм.

Шкода варення з кульбаб

Як і будь-який лікарський засіб, варення з кульбаб потрібно застосовувати обережно, з урахуванням можливих протипоказань, якими є:

  • наявність великих каменів у жовчному міхурі;
  • гастрит або виразка шлунка;
  • чутливість до йоду;
  • наявність алергії, так як кульбаба – це, насамперед, трава, яка містить велику кількість пилку.

Варення з кульбаб для печінки: ліки від цирозу

Цей смачний десерт сприяє відновленню пошкоджених клітин печінки після гепатиту.


Для приготування лікувального варення потрібно:

  • дрібно нарізати 200 шт квіток кульбаби;
  • додати туди прокручений лимон разом з соком, що виділився;
  • все змішати;
  • залити 1 л чистої джерельної води (або відфільтрованої);
  • залишити в темному прохолодному місці на 6 годин, попередньо затягнувши тару марлею, щоб до неї не потрапили комахи;
  • потім додати цукровий пісок (1 кг) і варити близько години на дуже тихому вогні.

Для лікувального ефекту цей продукт споживають з теплим чаєм 5 разів на день по 4 год л за раз. Для посилення ефекту можна давати хворому, чергуючи по днях, склянку соку з капусти або буряка.

Коли готувати варення з кульбаб?

Квітки заготовляють навесні, частіше в травні. Головне – правильно і вчасно зібрати квіти, так як у кожної рослини є час, коли в них знаходиться максимальна кількість корисних речовин. Квітки зривають, коли бутони тільки починають розкриватися.

Як приготувати варення з кульбаб?

Приготування складається з декількох етапів:

  • Заготівля сировини.
  • Підготовка квіток.
  • Підготовка посуду.
  • Хитрощі приготування.
  • Зупинимося на кожному докладніше.

    Як збирати кульбаби для варення?

    При зборі важливо, щоб всі корисні властивості були збережені по максимуму.

    Для цього треба дотримуватися певних правил:

    • лікувальною силою максимально володіють двухгодовалые квіти;
    • збір квіток проводиться в сонячний день;
    • збір квіток проводиться в полях і на луках, подалі від трас, доріг, залізничних шляхів, у місцях з хорошою екологією; у іншому випадку є високий ризик отримати продукт, повний шкідливих хімічних речовин;
    • щоб виключити запревание квіток при зборі, краще укладати їх в корзину.

    Як очищати кульбаби для варення?

    По-перше, треба позбутися від дрібних комах в суцвіттях. Для цього квітки треба розкласти на аркуші паперу і трохи просушити.
    По-друге, в квітках міститься гіркота. Щоб не зіпсувати варення, треба замочити їх у холодній воді на 12-14 годин.

    Яку використовувати посуд?

    Готувати варення треба тільки в емальованому посуді, а зберігати в скляній тарі, для закачування використовувати тільки простерилизованную тару. Можна не стерилізувати банки, а закрити звичайними кришками і зберігати варення в холодному місці. Враховуйте, що у цьому випадку термін зберігання невеликий.

    Хитрощі приготування

    • для золотистого кольору і додання незвичайного смаку і аромату, у варення додають подрібнені цитрусові, листя м’яти, вишні, абрикосовий сік;
    • для в’язкості додають лимонну кислоту;
    • для перевірки готовності капніть трохи варення на суху тарілочку: продукт готовий, якщо, незважаючи на нахил тарілки, крапля не втрачає форму і повільно стікає.

    Мед з кульбаби: рецепт з фото

    Саме цей «мед» використовують недобросовісні продавці, розбавляючи їм натуральний.
    Для приготування одуванчикового меду візьміть:

    • кульбаба (квітки) – 300 г;
    • вода (окріп) – 2,25 л;
    • дрібно нарізані лимони або сік з них – 3 шт;
    • цукор – 2,25 кг
      Підготовлені квітки залийте окропом і настоюйте 24 години. Потім відіжміть, в отриманий настій додайте цитрус або цитрусовий сік, цукор і варіть до густоти, постійно помішуючи. Розлийте в приготовані банки.

    Рецепти варення з кульбаб з фото

    З вишневим листом

    Знадобиться:

    • кульбаба (квіти) 200 г;
    • 540 г цукрового піску;
    • 200 мл води;
    • ½ Дрібно нарізаного лимона;
    • 5 аркушів вишні.

    Квіти, листя вишні та цитрус опустіть в окріп і проваріть чверть години, відвар настоюйте добу. Після – подрібніть блендером, приберіть грубі частинки, перелийте у відповідну тару і прокип’ятіть. Додайте туди цукор і проварити ще близько 120 хвилин на слабкому вогні. Піну треба знімати, якщо вона буде утворюватися. Перелийте в підготовлену тару.

    Без термічної обробки

    При цьому способі зберігаються всі вітаміни і корисні властивості.

    Знадобиться:

    • кульбаби (зі стеблами) 200 г ;
    • 1 ст л справжнього меду.

    Квітки підготуйте, вимочити протягом 24 годин у воді, відіжміть, з допомогою блендера або м’ясорубки подрібніть, з’єднайте з медом. Все ретельно перемішайте, настоюйте півдоби, перемішуючи кожні 3-4 години. Після цього перекладіть в підготовлену тару, потрібно зберігати в холодильнику. Вживайте 2 рази в день по 2 ст л разом з теплим чаєм (зеленим або трав’яним).

    Варення з апельсинами

    Візьміть:

    • кульбаба (квітки) – 200 г;
    • холодну воду – 1,2 л;
    • цукор — в залежності від кількості отриманого відвару;
    • свіжовичавлений лимонний сік (з 1 плоду);
    • 2 невеликих апельсина.

    Підготуйте квіти. Цитруси помийте, не знімаючи цедру, наріжте тонкими кружальцями, кожен коло розрізати на 6-8 частин. Змішайте ці інгредієнти, залийте водою, 60 хвилин проваріть на плиті. Отриманий відвар проціджують, після – заміряється його кількість. Туди вливається сік лимона і додається цукор з розрахунку 750 г цукру на кожен літр відвару, і вариться ще близько 60 хвилин. Десерт охолоджується і розливається в підготовлену тару.

    Варення з кульбаб з лимоном

    Інгредієнти:

    • кульбаба (квіти) — 200 шт;
    • лимон свіжий – 1/2 шт;
    • вода – 1,5 л;
    • цукор – 500 р.

    Підготовлені квітки залити водою, додати цитрус, розрізаний на 2 частини, і варити близько години. Охолодити і дати настоятися близько 12 годин, процідити. Квіткову гущу викинути, а зварений лимон максимально дрібно нарізати. В отриманий відвар засипте цукор і варіть до густого стану.

    Класичне варення з кульбаб

    Інгредієнти:

    • кульбаба (квіти) — 200 шт;
    • вода холодна – чверть літра;
    • цукровий пісок – 650 р.

    У квітки (чашолистки не видаляйте) додайте воду нагрійте, прокип’ятіть близько 2 хвилин. За допомогою марлі і друшляка сильно відіжміть гущу, збираючи відвар в каструлю. В рідину засипте цукор і, нагріваючи на плиті і помішуючи дерев’яною лопаткою, повністю розчиніть його. Отриманий сироп прокип’ятіть 7 хвилин на повільному вогні. Розкладіть по банках.

    Варення з кульбаби – це незвичайний, смачний і корисний десерт, але не вживати його в якості єдиного засобу від різних захворювань. Пам’ятайте, що тільки лікар може призначати лікування, грунтуючись на даних обстеження, а самолікування може завдати шкоди вашому здоров’ю.

    І на закінчення, цікаве відео на тему «Варення з кульбаб для здоров’я всієї родини (печінка, імунітет, тиск)».

    Будьте здорові!