Сучасні правила етикету: правила поведінки за столом, мовленнєвої та діловий етикет
Сервіровка столу: як розібратися в незнайомих столових приладах?
Приходячи на званий обід, де стіл сервірований безліччю незнайомих предметів, губишся і не знаєш, коли і який потрібно взяти. Адже відомо, що різні страви потрібно є різними приладами, а іноді і руками. Для того, щоб не виглядати нерозумно, пригадаємо головні вимоги поведінки за столом.
Використовувати столові прилади необхідно у відповідності з їх розміщенням. Першими беруть крайні прилади, а закінчують трапезу тими, що лежать ближче до тарілки.
Тримати прилади необхідно так, щоб пальці не торкалися леза або зубців.
Взятий хліб кладеться поруч на пиріжкову тарілку, розташовану зліва.
Якщо приладом ви вже не користуєтесь, то класти його можна на край тарілки. Якщо такий прилад – ніж, його спирають на правий край, там він не буде заважати.
Якщо в середині застілля передбачена «пауза», прилади, якими ви їли, необхідно поставити зверху на тарілку навхрест.
По закінченню трапези прилади необхідно поставити паралельно один одному поверх тарілки.
Порада: Якщо не знаєте, яким приладом необхідно є певне блюдо, подивіться, які прилади беруть ваші сусіди.