Сучасні правила етикету: правила поведінки за столом, мовленнєвої та діловий етикет

Сервіровка столу: як розібратися в незнайомих столових приладах?


Приходячи на званий обід, де стіл сервірований безліччю незнайомих предметів, губишся і не знаєш, коли і який потрібно взяти. Адже відомо, що різні страви потрібно є різними приладами, а іноді і руками. Для того, щоб не виглядати нерозумно, пригадаємо головні вимоги поведінки за столом.

  • Використовувати столові прилади необхідно у відповідності з їх розміщенням. Першими беруть крайні прилади, а закінчують трапезу тими, що лежать ближче до тарілки.
  • Тримати прилади необхідно так, щоб пальці не торкалися леза або зубців.
  • Взятий хліб кладеться поруч на пиріжкову тарілку, розташовану зліва.
  • Якщо приладом ви вже не користуєтесь, то класти його можна на край тарілки. Якщо такий прилад – ніж, його спирають на правий край, там він не буде заважати.
  • Якщо в середині застілля передбачена «пауза», прилади, якими ви їли, необхідно поставити зверху на тарілку навхрест.
  • По закінченню трапези прилади необхідно поставити паралельно один одному поверх тарілки.
  • Порада: Якщо не знаєте, яким приладом необхідно є певне блюдо, подивіться, які прилади беруть ваші сусіди.