Сучасні правила етикету: правила поведінки за столом, мовленнєвої та діловий етикет

Щоб елітне суспільство прийняло вас і ви могли відчувати себе в ньому комфортно, необхідно дотримуватися загальноприйнятого етикету. Адже в сучасному суспільстві знати правила етикету просто необхідно. Етикет – це загальноприйняті правила, що стосуються культури поведінки, ступеня освіченості і вміння подати себе. Людина не народжується «підкованим» у культурному спілкуванні, всім навичкам і знанням необхідно навчитися. Ця стаття допоможе розібратися з основними вимогами дотримання добрих манер і навчить, як не впасти в грязь особою» перед вищим суспільством і богемою.

Правила сервіровки стола

Якщо в гості мають прийти високі гості, то їх слід зустріти за всіма правилами столового етикету. Перше, що необхідно зробити – правильно сервірувати стіл.
Адже красива і естетична сервірування столу – це ознака хорошого тону, що свідчить про те, що господиня цього будинку гостинна.

Дуже важливо, щоб святковий стіл був багатим не тільки вишуканими стравами, але і красивими елементами сервіровки, правильно розкладеними тарілками, ножами і виделками.
Розглянемо по порядку, як це зробити.

  • Приладів повинно бути стільки, скільки буде запрошених.
  • Скатертина. Не допускається ніяких помятостей, тільки випрасувана скатертину. Її краї повинні звисати по краях на 25 див.
  • Тарілки. Спочатку йдуть підставні тарілки, на них тарілки для закусок (закусочні). Ці прилади ставляться по центру предмета меблів, на якому буде сидіти гість. Пиріжкова тарілка повинна стояти ліворуч від двох уже поставлених на відстані 10 см.
  • Столові прилади. Вилки повинні лежати зліва, опуклою стороною до низу (зубцями вгору). Ножі розташовуються праворуч, гострою стороною повернені до тарілці. Чайна ложка повинна лежати ручкою вправо, паралельно столу, над тарілками.
  • Фужери. Від кінчика ножа, з дистанцією в 1 см ставлять келихи. Розставляють їх ближче до середини святкового столу, найбільший зліва, і далі за розміром. Якщо келихи об’ємні, а місця на столі мало, їх можна розставити в два ряди. Задній ряд – фужери побільше, передній – келихи поменше.
  • Серветки. Складають серветки будь-яким відомим способом і зверху розкладають на тарілки.