Залізо в організмі відіграє таку ж важливу роль, як і інші макро – і мікроелементи. Недолік заліза призводить не тільки до того, що печінка не може переробити отруйні речовини, але і до того, що організм не в змозі впоратися з зайвим жиром. Питання, що стосуються заліза, його функцій і причин нестачі, є в даний час актуальними. Так як в силу популяризації струнких форм люди іноді забувають про насичення організму корисними речовинами. Тому сьогодні ми з вами розберемо роль заліза для людського організму і до чого веде його дефіцит.
Причини дефіциту заліза в організмі
Найчастіше люди, а частіше жінки, ведучи «здоровий» спосіб життя забувають деякі нюанси. «Здоровий» в лапках, тому що не всі розуміють під цим терміном правильну інтерпретацію. Нюанси полягають у тому, що цей ритм передбачає заняття спортом, збалансоване харчування, але і вживання вітамінів. Залізо є одним з основних помічників у збереження стрункої форми і боротьбі із зайвою вагою. Дефіцит цього елемента веде до серйозних проблем. А його причинами браку є:
- різні монодієти;
- відсутність їжі в принципі;
- рясні «жіночі» дні;
- вегетаріанський спосіб життя.
Втрата великої кількості заліза веде до прояву анемії — зниження рівня гемоглобіну.
Симптоми дефіциту заліза в організмі
На жаль, визначити самостійно факт зниження заліза неможливо. Але ряд симптомів допоможе наштовхнути на думку про те, що необхідно здати аналізи і упевнитися в діагнозі:
Норма вмісту заліза в організмі людини
- Для кожного віку і статі існують свої норми вмісту елемента. Так, наприклад, для жінок від 120 до 140 г/л, для чоловіків — від 140 до 160 г/л, а для дітей і вагітних — 110 г/л.
Також слід розрізняти залізо за видами його вмісту в продуктах:
- Гемове залізо тваринного походження, що міститься в м’ясі, печінці та інших тварин і рибних продуктах. Засвоюється на 15-35%, що набагато ефективніше, ніж елемент рослинного походження.
- Негемовое — залізо рослинного походження, є дієтичним, більш корисним і безпечним для здоров’я організму. Засвоюється таке залізо менш ефективно — від 2-х до 20%.
Знижений вміст заліза: чим небезпечно?
Зниження рівня заліза в організмі призводить не тільки до зовнішніх погіршень, які проявляються симптомами, але і до внутрішніх, не менш небезпечним для нормальної життєдіяльності організму.
Головне призначення заліза, серед інших, в тому, що воно відповідає за рівень гемоглобіну. Якщо рівень другого падає, це призводить хронічних захворювань і характерним зовнішнім проявам. І перш ніж розібрати, чим небезпечне зниження мікроелемента, зупинимося на його функціях:Зниження заліза в організмі сприяє загальному зниженню працездатності елементів, так як його нестача веде до:
- слабкості імунної системи;
- поганому насичення і постачання кров’ю клітин;
- поганий згортання крові;
- нерозвиненість кісток;
- поганий регенерації тканин та інших серйозних захворювань.
Підвищений вміст заліза в крові: що це значить?
Високий рівень мікроелемента не менш небезпечний, ніж знижений його вміст. Підвищення рівня заліза веде до таких проблем як:
Засоби контрацепції та гормональні препарати також можуть призвести до підвищення рівня вмісту заліза в організмі.
Анемія також може бути ознакою прояву підвищеного вмісту заліза:
Добова потреба організму в залізі
Якщо розглядати норму подобово в міліграмах, то:
- жінці потрібно 18-20 мг на добу;
- чоловікові — 8 мг;
- дітям до виконання 13 років — 7-10 мг;
- підліткам — 10 мг для хлопчиків і 15 мг для дівчаток;
- майбутнім мамам під час вагітності — не менше 30 мг на день.
Вміст заліза у продуктах харчування
Поповнити організм мікроелементом можна не тільки вживанням вітамінних комплексів і спеціалізованих лікарських засобів, але і вживанням продуктів харчування.
Слід зауважити: найчастіше, чим краще зовнішній вигляд продуктів, тим імовірніше їх схильність хімічній обробці. Тому, купуючи той чи інший продукт, будьте обережніше, адже при обробці втрачаються корисні речовини і вітаміни.
Відсоток засвоєння заліза з продуктів харчування
Продукти харчування | Відсоток засвоюваності організмом |
М’ясо | 20-35 % |
Морепродукти | 10-15 % |
Бобові | 7 % |
Горіхи | 6 % |
Квасоля, кукурудза, фрукти сирі | 3 % |
Яйця | 3 % |
Крупи варені | 1-2 % |
Продукти з високим вмістом заліза: перелік
- Молюски;
- Біла квасоля;
- Яловича печінка та іншої худоби;
- Морська капуста;
- Сушені гриби;
- Горіхи і насіння;
- М’ясо всіх видів;
- Тунець та інші сорти риб;
- Яйця;
- Ікра;
- Вівсяні пластівці;
- Гречка.
Вміст заліза в м’ясі різних видів
М’ясо | Вміст заліза, мг/100 гр |
Яловичина | 3,6 |
Кролик | 3,3 |
Баранина | 3,1 |
Конина | 3,1 |
Телятина | 2,9 |
Свинина | 1,8 |
Курка | 1,6 |
Індичка | 1,4 |
Вміст заліза в морепродуктах
Морепродукти | Вміст заліза, мг/100гр |
Устриці | 9,2 |
Мідії | 6,7 |
Сардини | 2,9 |
Ікра чорна | 2,4 |
Кальмар | 1,1 |
Креветки | 0,21 |
Вміст заліза в печінці тварин
Вид печінки | Вміст заліза, мг/100 гр |
Качки | 30 |
Свиняча | 20,2 |
Куряча | 17,5 |
Теляча | 14 |
Бараняча | 10 |
Яловичина | 7 |
Індички | 5 |
Вміст заліза в овочах і фруктах
Продукт | Рівень Fe мг/100 гр | Продукт | Рівень Fe мг/100 гр | Продукт | Рівень Fe мг/100 гр | Продукт | Рівень Fe мг/100 гр |
Яблука сушені | 15 | Персики | 4,1 | Буряк | 1,4 | Банан | 0,6 |
Груша сушена | 13 | Шпинат | 3,3 | Огірок | 0,9 | Журавлина | 0,6 |
Чорнослив | 13 | Ізюм | 3 | Гарбуз | 0,8 | Лимон | 0,6 |
Курага | 12 | Абрикоси | 2,6 | Морква | 0,8 | Апельсин | 0,4 |
Урюк | 11,7 | Яблука | 2,5 | Гранат | 0,78 | Мандарин | 0,4 |
Шипшина | 11 | Груша | 2,3 | Полуниця | 0,7 | Кабачки | 0,4 |
Чорниця | 8 | Зливу | 2,1 | Ревінь | 0,6 | Брусниця | 0,4 |
Кизил | 4,1 | Чорна смородина | 2,1 | Салат | 0,6 | Ананас | 0,3 |
Аґрус | 1,6 | Виноград | 0,6 |
Вміст заліза в бобових
Продукт | Вміст заліза, мг/100 гр |
Квасоля | 72 |
Горох | 20 |
Сочевиця | 12 |
Соя | 9,7 |
Арахіс | 4,6 |
Кукурудза | 2,7 |
Нут | 2,5 |
Вміст заліза в яйцях
Продукт | Вміст заліза, мг/100 гр |
Куряче | 6,7 |
Перепелине | 3,2 |
Страусине | 1,75 |
Вміст заліза у питній воді
У питній воді залізо також присутня. Але все добре в міру, тому в будинках ставлять фільтри, які очищають воду не тільки від шкідливих хімічних елементів, але і великої кількості корисних мікроелементів.
Згідно законодавства, поріг заліза не повинен бути не вище 0,3 мг на куб. дм.
Вміст заліза в молочних продуктах
Продукт | Вміст заліза, мг/100 гр |
Сир | 0,4 |
Сир | 0,4 |
Молоко | 0,1 |
Йогурт | 0,1 |
Кефір | 0,1 |
Вершки | 0,1 |
Масло вершкове | 0,1 |
Вміст заліза в цукрі
Продукт | Вміст заліза, мг/100 гр |
Коричневий цукор | 1,91 |
Білий цукор | 0,01 |
Таблиця вмісту заліза у продуктах харчування
Вибираючи ту чи іншу їжу для правильного харчування, звертайте увагу на те, щоб в цих продуктах містилося якомога більше поживних елементів. Особливо це стосується тих, у кого знижений рівень заліза в організмі.
Вітаміни з вмістом заліза: кращі препарати
Іноді буває так, що ситуація критична і потрібно терміново заповнити запас заліза. Тоді на допомогу приходять ліки. Деякі з них випускаються строго за рецептом лікаря, а інші можна спокійно придбати в будь-якій аптеці.
- Сульфат заліза — даний вид ліків призначають при дефіциті заліза в організмі і в цілях профілактики. До такого виду відносяться Гемофер Пролонгатум, Тардиферон і Сорбифер Дурулес.
- Глюконат заліза — такий вид необхідний для стимулювання вироблення гемоглобіну в організмі. Перед покупкою вкрай бажана консультація фахівця, так як деякі препарати не рекомендовано поєднувати з іншими. Серед глюконату заліза виділяють Ферронал, Тотема, Ферроклюконат.
- Вітаміни з залізом відпускаються без рецепта лікаря. Найбільш популярні — Доомпливит, Дуовіт, Алфавіт, Мульти-табс, Центрум, Віта-ведмедики, Піковіт, Вітрум, Елевіт Пронаталь.
- Двовалентне залізо — препарати, які засвоюються краще, ніж попередні. До них відносять Гемофер Пролонгатум, Ферроглюконат-апо, Тардиферон, Хеферол.
- Тривалентне залізо — ліки даного виду заліза мають мало протипоказань і схожі з натуральним з’єднанням, що допомагає їм краще засвоїтися в організмі. Серед цього виду розрізняють Ферлатум, Монофер, Мальтофер, Феррум лек, Декстрафер.
Недолік заліза спостерігається у 30% населення всієї планети, деякі навіть не підозрюють про це, а інші борються і заповнюють брак мікроелемента. Залізо поряд з іншими, не менш важливими елементами, виконує дуже важливі функції. Тому не можна допускати його значного зменшення. А шлях до цього лежить через здоровий спосіб життя і збалансоване харчування.