Скільки мл рідини в чайній, їдальні ложках і гранчастій склянці?
Розрахувати масу рідини досить просто, оскільки є фізичний закон, згідно з якою маса води дорівнює її обсягом. Тому виходить що:
Мірки для вимірювання | Миллилитры | Грами |
Чайна Ложка | 5 | 5 |
Ложка столова | 15 | 15 |
Стакан звичайний | 200 | 200 |
Стакан гранований | 250 | 250 |
Дотримуючись цього закону, можна вимірювати всі справжні рідини, до яких відносяться: оцет, вино, компот, чай.
А щоб відміряти необхідну кількість рідини склянкою в мілілітрах і літрах, можна скористатися наступною таблицею.
Об’єм рідини | Скільки склянок об’ємом 200 мл | Скільки склянок об’ємом 250 мл |
200 мл | 1 ст | 1 ст «поясок» |
500 мл | 2,5 ст | 2 ст |
1 л | 5 ст | 4 ст |
1,2 л | 6 ст | 4 ст + 1 ст «поясок» |
2 л | 10 ст | 8 ст |
2,5 л | 12,5 ст | 10 ст |
Скільки мл меду, сметани та інших в’язких рідин в чайній, їдальні ложках і гранчастій склянці?
Якщо з істинними рідинами зможе розібратися кожна господиня, то як бути з в’язкими продуктами, у яких і маса і об’єм далекий від стандарту ложок і склянок? Дуже часто в приготуванні десертів, соусів, салатних заправок, маринадів використовують сметану, мед, томатну пасту або згущене молоко. А щоб їх відміряти вірно, потрібно знати, скільки грамів в певній міркою (стакан, ложка). Таблиця нижче допоможе розрахувати потрібну пропорцію.
Назва продукту | грам в 1 год л | грам в 1 ст л | грам в ст (200 мл) | грам в ст (250 мл) |
Густа сметана | 9 | 25 | 210 | 260 |
Вершки середньої густини | 7 | 18 | 190 | 240 |
Мед | 12 | 35 | 260 | 320 |
Томат (паста) | 10 | 30 | — | — |
Соуси, майонез | 8 | 22 | 250 | 290 |
Соєвий соус | 7 | 21 | 230 | 260 |
Кисломолочні продукти (кефір, йогурт) | 6 | 18 | 240 | 280 |