Лікувальні властивості чебрецю: застосування чебрецю в народній і традиційній медицині, користь і протипоказання чебрецю для жінок, вагітних, чоловіків і дітей

Інша назва чебрецю

Чебрець — назва простонародне, крім якого існує більш науковий термін у цієї трави. Офіційна назва — чебрець повзучий — квіткова рослина роду яснотковые росте у вигляді низькорослих чагарників і напівчагарників.

Крім цих двох найменувань, існують і інші, прийнятні для різних народів і місць їх проживання:

Корисна трава мешкає по всій Євразії, крім тропіків, в Північній Африці і Гренландії. Тільки на великій території Російської Федерації представлено понад 170 видів кустарного мешканця. Ця рослина застосовується в:

  • простонародної медицині,
  • фармакології,
  • кулінарії,
  • лікеро-горілчаної промисловості,
  • косметології;
  • побутової промисловості;
  • садівництві.

Основні лікувальні властивості чебрецю

Основними властивостями чебрецю є:

  • Болезаспокійливий;
  • Дезінфікуючий;
  • Відхаркувальний;
  • Протиглисний;
  • Протигрибковий;
  • Протизапальна.

Перш ніж купувати чебрець, необхідно знати, як вибирати, зберігати і вживати:

  • При виборі продукту звертайте увагу на його цілісність і колір, який повинен бути яскраво-зелений.
  • При зберіганні можна використовувати посудину з водою, в такому випадку в холодильнику він буде зберігатися до 2-х тижнів. Чи можна зберегти траву в сухому вигляді, але в цьому випадку ефірні олії зникнуть. Третій спосіб — це порубати і заморозити, так у вас залишаться всі корисні елементи.
  • Найкраще вживати чебрець у свіжому вигляді. Саме в такому стані зберігаються необхідні елементи. Заварювати треба гарячою водою, але не окропом.